O futbolu na luzie... - Strona 5072

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.

Czy podoba Ci się zniesienie zasady o golu na wyjeździe?

Tak
27
68%
Nie
6
15%
Nie wiem
3
8%
To zależy, czy mój klub na niej skorzystał/skorzysta
4
10%
Awatar użytkownika
BeBaD
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 377

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BeBaD » 10 mar 2019, 0:07

a ty podałeś przepis? już widze jak Tierney biegnący 20m za akcją widział ten rykoszet na tyle żeby zmienić decyzje liniowego. Normalnie kosmita, var nie potrzebny w tej anglii skoro tacy sędziowie tam biegają. :lol2: Liczy się moment podania, a nie otrzymania piłki

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 798

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 10 mar 2019, 0:21

BeBaD pisze: już widze jak Tierney biegnący 20m za akcją widział ten rykoszet na tyle żeby zmienić decyzje liniowego. Normalnie kosmita, var nie potrzebny
Akurat tutaj chyba to wychwycił skoro konsultował decyzję z liniowym.
BeBaD pisze: Liczy się moment podania, a nie otrzymania piłki
Gdyby Sterling otrzymał odanie to tak, ale on podania nie dostał. Włączył się obrońca rywala i nabił go piłką. O czym my tutaj rozmawiamy?
BeBaD pisze: a ty podałeś przepis?
Jeden jegomość przepis dotyczący spalonego w tym wątku cytował a że interpretacja z kosmosu była to już inna sprawa. Chyba coś Ci umknęło.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 10 mar 2019, 1:14

Ja rozumiem rybe, nie musi byc obiektywny ale chciałby tak jak ja usłyszeć wykładnie tego przepisu.Nie po to sędzia z linowym się naradzali bym przeczytal że gol był nieprawidłowy. Rozumiem też że optyka sytuacji była dość ciekawa bo nabito Sterling szykującego się do strzalu, tylko czy wybicie Janmata kasowało to że wczesniej Angik był na spalonym. Mialem dyskusje na fejsie z kumplami z liceum o ostatnim karnym MU, pisali że piłka nie szła w bramke, trudno mi się nie zgodzić, tylko że nie ma wytycznych dla sędziego czy piłka szła w bramke, tak samo tutaj sędzie ma nie wytycznych czy zawodnik nabity składa się do strzalu.
O ile karny dla MU był tak tutaj mam wątpliwośći ale moge zrozumieć że gol był prawidłowy wg przepisów.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 10 mar 2019, 1:48

Jak można w ogóle dyskutować na temat tego gola :haha:

Jak zawodnik stoi pasywnie na spalonym i dobija piłkę którą bramkarz wypluł przed siebie to jest spalony czy nie?

Sterling na dodatek nie jest pasywny, atakuje piłkę, składa się do strzału.

To jest oczywisty spalony, nie wiem nad czym tu debatować.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 798

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 10 mar 2019, 9:23

MGiggs pisze: Ja rozumiem rybe, nie musi byc obiektywny ale chciałby tak jak ja usłyszeć wykładnie tego przepisu.
Żeby była jasność: ja nie upieram się iż gol Sterlinga był prawidłowy. Nawet więcej, mam spore wątpliwości i dlatego domagam się podania przepisu. Ale jak dotąd się nie doczekałem. Ot tyle.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 10 mar 2019, 9:34

skoro sie nie doczekałeś to znaczy że prawidłowy? raczej nikomu sie nie chce teraz grzebać w przepisach. po prostu każdy kto zna sie na piłce wie że gol nieprawidłowy. wystarczy że przeczytasz sobie przepis o spalonym to zrozumiesz.(ta wierzę ) :D

h1893230
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 248

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: h1893230 » 10 mar 2019, 10:15

wczoraj w madrycie, lahoz stoi dwa metry od akcji i nie widzi karnego dla leganes, a szkoda bo atletico moglo tez juz wypasc z gry o lige (akcja miala miejsce w 91 min)

Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 484

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » 10 mar 2019, 10:39

Jak wchodził VAR do Hiszpanii to gdzieś przeczytałem, że uratuje tam kilka karier sędziów. No chyba nie bardzo.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 10 mar 2019, 10:46

ryba_82 pisze: Nawet więcej, mam spore wątpliwości i dlatego domagam się podania przepisu. Ale jak dotąd się nie doczekałem. Ot tyle.
Doczekałeś się. Tylko nie bardzo chcesz to przyjąć do wiadomości.
Zawodnik jest na pozycji spalonej, jeżeli:
jakakolwiek część głowy, ciała czy nóg znajduje się na połowie przeciwnika (wyłączając linię środkową),
jakakolwiek część głowy, ciała lub nóg jest bliżej linii bramkowej drużyny przeciwnej niż zarówno piłka, jak i przedostatni zawodnik drużyny przeciwnej.
Zgadza się? No zgadza się.

Idziemy dalej:
Zawodnik, który przebywa na pozycji spalonej w momencie, gdy piłka zostaje zagrana lub dotknięta przez współpartnera, może być ukarany jedynie wtedy, gdy jest aktywny w grze poprzez:
branie udziału w grze poprzez zagranie lub dotknięcie piłki podanej lub dotkniętej przez współpartnera, lub
przeszkadzanie przeciwnikowi poprzez:
1) utrudnianie przeciwnikowi zagrania lub możliwości zagrania piłki przez wyraźne zasłonięcie mu pola widzenia, lub
2) atakowanie przeciwnika w walce o piłkę, lub
3) ewidentną próbę zagrania piłki, która znajduje się blisko niego i próba ta ma wpływ na przeciwnika, lub
4) wykonywanie ewidentnych działań, które jednoznacznie wpływają na możliwość zagrania piłki przez przeciwnika,lub
5) osiąganie korzyści poprzez zagranie piłki lub przeszkadzanie przeciwnikowi, gdy piłka:
trafiła do zawodnika na pozycji spalonej po rykoszecie lub odbiła się od słupka, poprzeczki, sędziego lub przeciwnika,
trafiła do zawodnika na pozycji spalonej w skutek rozmyślnej parady obronnej dokonanej przez przeciwnika.
Podkreśliłem dotknięta przez współpartnera bo nie jestem przekonany, czy Aguero rzeczywiście podawał. IMO źle skleił piłkę, ale to nic nie zmienia.

Ciężko mi w ogóle zrozumieć jak gościu atakujący piłkę i składający się do strzału Twoim zdaniem nie spełnia punktu 3. Sterling jest w 100% aktywny w tej akcji, robi ruch do piłki. Ma to wpływ na przeciwnika? No jak może nie mieć, skoro ten rozpaczliwym wślizgiem próbuje tę piłkę wybić? To nawet w Ekstraklasie obrońcy nie wybijają piłki wślizgiem, gdy w pobliżu nie ma rywala.

To jest metrowy spalony, poważny błąd sędziego.

h1893230
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 248

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: h1893230 » 10 mar 2019, 10:58

boromir, w 2014 roku weszla modyfikacja przepisu o spalonym, w ktorej uwzgledniono taka stuacje gdzie obronca swiadomie zagrywa pilke

Dotychczas – po zagraniu piłki przez podającego napastnika – jakakolwiek próba przerwania podania przez obrońcę, jeśli była nieudana i w efekcie piłka trafiała do napastnika znajdującego się na pozycji spalonej, oznaczała spalonego i przerwanie gry. Od 1 lipca tego roku takie sytuacje dzielimy na dwie kategorie: gdy piłka odbije się od obrońcy lub go otrze, jest spalony, ale gdy obrońca świadomie próbuje interweniować i w efekcie nieudanego zagrania piłka jednak trafia do napastnika, NIE MA SPALONEGO.

https://www.przegladsportowy.pl/pilka-n ... ch/jzvszep

tyle ze... tutaj nie ma interpretacji, jednak kazdy kto ma chyba troche oleju w glowie rozumie ze swiadoma interwencja przy ktorej spalonego nie bedzie, musi zajsc w przypadku gdy napastnik nie jest tak blisko broniacego i wplywa na ta intewencje.

moze tez spojrzec na punkt "Wpływanie na rywala" w

https://podhale24.pl/drukuj,1,27463.html

i cytat:
Zawodnik znajdujący się na pozycji spalonej nie może być uznany za spalonego z tytułu „atakowania przeciwnika w walce o piłkę”, jeżeli w momencie zagrania lub próby zagrania piłki przez przeciwnika znajduje się od niego w odległości większej niż 1-1,5 metra.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 10 mar 2019, 12:11

Obrazek

Ciekawe, o czym myślał wczoraj smutny Alexis. Podejrzewam, że coś w stylu "co ja najlepszego narobiłem...".

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 10 mar 2019, 13:10

Ładnie gracze Burnley przyszpilili Alissona. Oczywiście faulu nie było :lol2: Bramka bezpośrednio z rożnego?

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 10 mar 2019, 13:13

piotrcies pisze: Obrazek

Ciekawe, o czym myślał wczoraj smutny Alexis. Podejrzewam, że coś w stylu "co ja najlepszego narobiłem...".
Narobić narobił. W 5 minut po tym jak go realizator odnalazł to najpierw Coutinho pokracznie zmarnował setkę dwie minuty późnej Barca straciła gola :P
W środę mam nadzieję że już go w Barcelonie nie będzie :roll:

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8193

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 10 mar 2019, 13:20

Heaton i Tarkowski, co za duet :rotfl:

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 10 mar 2019, 13:21

Te Burnley strasznie cwaniakuje, najgorsze że jak Liverpool straci dziś punkty, pewnie będzie już po ptokach :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”