Mistrzostwa forum w szachach 2025 - Strona 7

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 194

Mistrzostwa forum w szachach 2025

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 11 mar 2025, 17:08

Samuraj pisze:
11 mar 2025, 11:54
Tak poważniej, to dłuży się ten tournamentoo
Nic na to nie poradzę. Z mojej strony jest naturalnie stały spam do obu finalistów. Niestety obaj jako zarobieni i często wyjeżdżający się jakoś nie mogą zgrać.

Najbliżej zagrania byli paradoksalnie pod sam koniec tego pierwotnego terminu w niedzielę. Ja tamtego dnia nawet widziałem ich pod wieczór obu zalogowanych i myślałem że właśnie się witają i wchodzą na szachownicę. Następnego dnia się okazało że faktycznie byli umówieni ale jakoś zapomnieli do siebie napisać....

Od tamtej pory już trudności bo najczęściej albo jeden albo drugi finalista jest out na weekend a w dni robocze też się rozmijają bo @DDK najczęściej wraca do domu po 17-tej a @Cement najczęściej jest max do 18:00 czy coś w tym stylu.

Dlatego jest pomysł już przedyskutowany wstępnie z finalistami że jednak pozwolę im grać nawet po 1 partii dziennie. Ja wiem że w grze do 2 zwycięstw to może jeszcze bardziej wydłużyć ilość rat w jakich by się spotykali, ale lepiej tak niż w o ogóle.

Ponadto Cement po paru dniach nieobecności napisał do mnie dziś rano więc może coś się w końcu uda. Niestety znów mała szansa na najbliższe dwa weekendy. Teraz ten najbliższy to za granicę wyjeżdża Cement, w następny za granicą będzie DDK. Więc jak nie będzie innej opcji to będę już z nimi dwoma z dużym wyprzedzeniem negocjował weekend 29-30 marca na zasadzie że będę u obu siedziałna priv i odpytywał czy bardziej pasuje sobota czy niedziela, czy może być godzina 19:00 itp. W ostateczności wcielę się w rolę takiego negocjatora.

Od siebie jeszcze dodam że ewentualnie może któryś z finalistów się w ostateczności na tyle poświęci że zgodzi się grać z telefonu zamiast z komputera? Wiem że to mniej komfortowe.

Kończąc mój wywód chcę poinformować wszystkich że tak czy inaczej nie widzę opcji innej niż dokończenie turnieju. Choćby nawet mieli te finały zagrać w czerwcu. Ale dokończyć trzeba bo nie wyobrażam sobie edycji w której odbyło się wszystko, grupy, półfinały a finał nie odbył. To by było ze szkodą dla historii forumowych rozgrywek. Tak więc na pewno w końcu zagrają a ja robię co mogę.

@venomik @gumi2006 @czubatka @Eyesmon @Salas11 @Mr.Chris

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 11 mar 2025, 17:12

A jednak mam newsa że @Cement będzie dostępny w ten weekend najbliższy 15-16 marca.

Tak więc dobra wiadomość @DDK . To kujemy żelazo :mrgreen:

@Samuraj @venomik @gumi2006 @czubatka @Eyesmon @Mr.Chris @Salas11

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 11 mar 2025, 21:17

Ja już mam opracowany repertuar debiutowy na następną edycję, a tu ta jeszcze trwa :o

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 12 mar 2025, 15:18

Ja chyba w kolejnej niestety ale nie wystartuje. Wstyd się przyznać ale ja nie gram w szachy no... Ostatnia partia jaką rozegrałem na chess comie to z DDK z zeszłego roku :wink: a tu sami maniacy :wink: nie wiem czemu nie przepadam za graniem kompetytywnym w szachy w sensie z innymi ludźmi a przez to nie umiem debiutów i moje granie to jedna wielka improwizacja ;)

Jeszcze temat rozważę, ale na dziś raczej odpadam z kolejnej edycji.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 12 mar 2025, 15:50

Jeśli 'kompetytywny' oznacza granie z człowiekiem a nie z komputerem - to ja na przykład przed przystąpieniem w tym do tegorocznego turneju miałem tego koło 450 na lichess i może z 50 na innych platformach/na zywo w życiu. Tak szacuję.
A jeśli ograniczymy się tylko do rozgrywek punktowanych to będzie pewnie połowa tego.
Więc z tymi maniakami też bym nie przesadzał ;)

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 12 mar 2025, 19:51

Samuraj pisze:
12 mar 2025, 15:18
a tu sami maniacy :wink:
Ja maniakiem to byłem może w 2021 roku. Wtedy się uczyłem w zasadzie od zera i te pierwsze miesiące gdy dochodziłem do jakiegoś wyrobionego przez siebie poziomu gdy poznawałem schematy otwarcia itp były najprzyjemniejsze. Po pewnym czasie jednak zorientowałem się że osiągnąłem pewien poziom z którego widzę już ciężko mi przeskoczyć jeszcze wyżej. Odrobinę mi entuzjazm spadł ale dalej bardzo lubię granie. Staram się grać przynajmniej jedną partię dziennie żeby nie zardzewieć. Nie rzadko jest dzień gdy pójdzie tylko ta jedna partia, czasem nawet blitz, byle była zaliczona że się odbyła.

No ale tak jak piszę, maniakiem się już nie nazwę. Może nawet ciut bardziej lubię organizować turniej niż grać :mrgreen: Choć grać też naturalnie lubię.

Kurczę Samuraju. Od nikogo nie wymagam już teraz deklaracji startu za tych 9 i poł miesiąca ale też nie demotywuj tak wczesnymi negatywnymi deklaracjami. Będę udawał że nie widziałem niektórych zdań z Twojego posta :mrgreen:

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 14 mar 2025, 14:32

Wiecie co, chyba jestem zmuszony oddać Cementowi zwycięstwo w turnieju.

Obawiam się, że nie dogadamy się na ten finał nigdy, a mnie granie partii szybkich nie sprawia żadnej radości i szczerze to... strasznie mnie męczy. Chciałbym to mieć jak najszybciej za sobą, ale po prostu nie idzie nam to. Ja mogę w tygodniu wieczorami i to też przyznam, że w tym czasie dużo bardziej wolę iśc na siłownie czy umówić się z dziewczyną. Mieliśmy do tej pory chyba 4 weekendy i albo nie ma mnie ani Cementa. Teraz będzie Cement, a ja jutro prawdopodobnie wyjeżdżam na cały dzień, a w niedziele mam kilkugodzinną sesje tylko nie wiem o któej i dowiem się w niedziele rano, więc też się nie umówię. Za tydzień mnie nie ma cały weekend. A nie chcę tego ciągnąć jeszcze miesiąc, bo to nie ma sensu.

Proponuje jeszcze inne rozwiązanie - możę niech osoby, które przegrały w półfinałach zagrają ze sobą i zwycięzca zagra z Cementem w finale? Ale to już jak chcecie, ja odpuszczam.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 14 mar 2025, 14:43

Do następnej edycji jest 10 miesięcy, jakoś się dogadacie ;)

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 14 mar 2025, 16:54

DDK pisze:
14 mar 2025, 14:32
Wiecie co, chyba jestem zmuszony oddać Cementowi zwycięstwo w turnieju.

Obawiam się, że nie dogadamy się na ten finał nigdy, a mnie granie partii szybkich nie sprawia żadnej radości i szczerze to... strasznie mnie męczy. Chciałbym to mieć jak najszybciej za sobą, ale po prostu nie idzie nam to. Ja mogę w tygodniu wieczorami i to też przyznam, że w tym czasie dużo bardziej wolę iśc na siłownie czy umówić się z dziewczyną. Mieliśmy do tej pory chyba 4 weekendy i albo nie ma mnie ani Cementa. Teraz będzie Cement, a ja jutro prawdopodobnie wyjeżdżam na cały dzień, a w niedziele mam kilkugodzinną sesje tylko nie wiem o któej i dowiem się w niedziele rano, więc też się nie umówię. Za tydzień mnie nie ma cały weekend. A nie chcę tego ciągnąć jeszcze miesiąc, bo to nie ma sensu.

Proponuje jeszcze inne rozwiązanie - możę niech osoby, które przegrały w półfinałach zagrają ze sobą i zwycięzca zagra z Cementem w finale? Ale to już jak chcecie, ja odpuszczam.
Nie ma opcji. Nie zgadzam się bo to byłby kompletny bezsens nie móc normalnie zamknąć edycji finałem pośród wyłonionych finalistów.

Dla mnie to jest trochę dziwne i zwyczajnie nie wierzę że się nie da. To w grupie zagraliście ze sobą a w finale się nie da nigdy umówić?

Od biedy mamy czas. Nikt nie goni, prędzej czy później zagracie. Jak niemożliwe będzie w ten weekend to umówcie się na kiedy indziej.

Mogę się zgodzić nawet na grudzień ale pod żadnym pozorem nie zgodzę się żeby nie było w ogóle.

A może dasz radę z telefonu zagrać DDK? Jakoś musimy znaleźć rozwiązanie, jakby co będziemy czekać tak długo jak będzie to potrzebne.

@Cement

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 14 mar 2025, 17:19

Te Kręcina... Masz grać i wygrać, będę wtedy mentalnie na podium , żadnych walkowerów, bo to uderza we mnie jako osobę która na tobie odpadła.

Wystarczy wygospodarować te max okolice 30 min aby ograć te partie, jak zlejesz Cementa jak mnie, to wystarczy nawet 10 min :mrgreen:

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 14 mar 2025, 17:28

@Samuraj dobrze prawi. Polać mu.

Jeszcze raz: opcja całkowitej rezygnacji z rozegrania finału NIE ISTNIEJE. To tak jakby Argentyna i Francja nie rozegrały finału MŚ 2022 w Katarze.

Najwyżej wejdę mocniej jako negocjator terminu. Któryś z waszej dwójki w ostateczności zagra z telefonu w tygodniu po jednej partii. Na Lichess już praktykowałem logowanie i granie z telefonu.

NIKT WAS TEŻ JAKOŚ MEGA NIE POPĘDZA.

@DDK @Cement

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 14 mar 2025, 18:41

Granie na telefonie jest spoko. Jedyny minus dla mnie to większe ryzyko zrobienia jakiegoś przypadkowego, niezamierzonego ruchu.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 27 mar 2025, 18:28

@DDK obronił tytuł mistrza forum, gratulacje! :) W powtórce z ubiegłorocznego finału i tym razem był górą, choć przynajmniej powalczyłem - do wyłonienia zwycięzcy potrzebne były trzy partie.

Cement (Z) - DDK
Wygrałem pierwszą partię grając białymi, udało mi się znaleźć zwycięski motyw z jednoczesnym atakiem z odsłony na hetmana i wieżę (widzę, że chess.com dał nawet wykrzyknik za to posunięcie :D), później udało mi się jeszcze powiększyć przewagę materialną i wygrać.
https://www.chess.com/game/live/137405464511

DDK (Z) - Cement
Tutaj DDK zmiażdżył mnie w obronie Caro-Kann. Z debiutu wyszedłem z gorszą pozycją i potem było już tylko gorzej, DDK zakończył partię efektownym atakiem.
https://www.chess.com/game/live/137407252773

Cement - DDK (Z)
Miałem tutaj nawet lekką przewagę, ale parę niedokładności i pozycja wyrównała się. Niestety, nie po raz pierwszy w formacie 10+2 zawiodło mnie zarządzanie czasem, w efekcie mając na zegarze kilkanaście sekund zacząłem lekko panikować i w remisowej pozycji skończyło się prostą podstawką figury. Gdybym miał tę minutę więcej pewnie były remis i czwarta partia, ale zarządzanie czasem to też element gry.
https://www.chess.com/game/live/137407854793

Jeszcze raz gratulacje @DDK

@Leszek dzięki wielkie za organizację turnieju.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 mar 2025, 18:43

Ja również dziękuję i gratuluję Cementowi. Masz pecha bo mam wrażenie, że graliśmy 5 partii i powinieneś wygrać 3 albo 4.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 27 mar 2025, 18:56

A ja dziękuję wam obu za to że jednak udało się tą edycję zakończyć mimo tych wszystkich pechowych przeciwności losu gdzie trafili w finale na siebie dwaj bodaj najczęściej gdzieś wyjeżdżający forumowicze którzy w dodatku przeważnie kompletnie się rozmijają w tygodniu.

Celowo zwyczajowy ceremoniał przekładam na następny post bo wolę o tym napisać na górze nowej strony aniżeli w ostatnim poście obecnej :)

@DDK @Cement

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”