Szachy, to prawdopodobnie najstarsza w historii gra, mówi się, że ma ponad 3 tysiące lat i narodziła się w Indiach. Dzisiaj gra w nią cały Świat.
Szachy mają wielu wybitnych arcymistrzów jak np. Bobby Fisher czy Kasparow ale kilka lat temu objawił się fenomen, nazywany "Mozartem Szachów" - Norweg - Magnus Carlsen. Jako 13 letni chłopiec, był tak dobry, że zaproszono go na prestiżowy turniej do Dubaju - obsadzony elitą zawodników będącymi znanymi arcymistrzami i liderującymi w Światowych rankingach m.in brali tam udział tacy gracze jak Kasparov czy Karpov ... Dlaczego akurat ich wymieniłem ?
Bo Kasparov był uważany za szachowego guru, nie mal nie do pokonania ale podczas tego turnieju przyszło mu zagrać z pewnym 13 latkiem :
- Na filmiku macie wypowiedzi fachowców na temat Kasparova i Magnusa a także sam skrócony mecz między nim a 13 letnim chłopcem - wynik pojedynku (Spoiler - jak ktoś chce może pierw obejrzeć filmik) to remis. Najlepszy szachista Świata ledwie zremisował za małym chłopcem.
Na tym samym turnieju, Magnus Carlsen zagrał z inną legendą szachów a mianowicie Anatolym Karpovem, wynik tej rywalizacji to zwycięstwo 13 latka :
- filmik również przedstawia sylwetkę Karpova i rywalizacje z małym geniuszem.
Magnus Carlsen w wieku 14 lat został najmłodszym w historii tej dyscypliny arcymistrzem, aktualnie ma 22 lata i jest najlepszym Szachistą na Świecie, gdzie deklasuje wszelkie rankingi. Przydomek "Mozart Szachów" nie jest na wyrost, bo mowa tu o niezwykłym geniuszu i talencie.
Tu możecie zobaczyć już nie co starszego Carlsena jak gra mając 1 min przeciwko zawodnikowi jaki ma 10 min (w celu daniu jakiś forów przeciwnikowi) - warto zwrócić uwagę, na szybkość robionych ruchów i na fakt, że praktycznie Magnus nie musi analizować partii. -
W ostatnim czasie jednak pojawił się kolejny geniusz, jedyna osoba która w ostatnim czasie była w stanie pokonać Carlsena a jest nim Anish Giri, miał raptem kilka miesięcy więcej niż Magnus Carlsen gdy zdobył tytuł Arcymistrza - miał 14 lat i 7 miesięcy ma korzenie Rosyjskie i Holenderskie, jest najmłodszym w historii arcymistrzem Sowieckiej Federacji Szachowej - Jaka jest potęgą w tej dyscyplinie, dzisiaj Anish Giri ma 17 lat i zajmuje 28 miejsce w najbardziej prestiżowym rankingu FIDE, jednocześnie jest najmłodszym zawodnikiem z pośród 100 najlepszych szachistów na Świecie.
Tu możecie zobaczyć małego w akcji, to te z ciemniejszą karnacją po lewej :
Aktualnie rozpoczęły się Mistrzostwa Polski w szachach jakie są rozgrywane w Warszawie. Aktualny Mistrz Polski to Mateusz Bartel natomiast najwyżej sklasyfikowany w rankingach to Radosław Wojtaszek zajmujący 34 pozycję wśród najlepszej 100 Szachistów na Świecie według rankingu FIDE.
---------
Teraz pytanie, czy ktoś z was gra w szachy ? czy robi to czysto dla rekreacji czy może jednak bardziej pro ?
Ja osobiście trochę pogrywałem w klubie szachowym, jeździłem na turnieje no i w tym krótkim czasie zdobyłem IV Kategorię... Co raczej świadczy, że jestem początkujący, ale już nie amator. Ostatnio znowu zacząłem pogrywać i starać się jakoś znaleźć receptę na bycie lepszym graczem, co nie jest łatwe