O futbolu na luzie... - Strona 3764

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.

Czy podoba Ci się zniesienie zasady o golu na wyjeździe?

Tak
27
68%
Nie
6
15%
Nie wiem
3
8%
To zależy, czy mój klub na niej skorzystał/skorzysta
4
10%
Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 26 kwie 2016, 15:14

ycu pisze: Przebić ciągłość Bayernu to też zadanie z cyklu niemożliwych.
No ale widzisz - katastrofalny sezon Bayernu (może się zdarzyć) i ktoś z mniejszych może zdobyć tytuł. W sensie, że aby mistrzostwo trafiło do takiego Leverkusen, do niedawna (bo teraz wyrosła mocna BVB) słaby sezon musiał zagrać jeden klub, bo pozostałe czołowe zespoły to jednak podobny poziom jak taki Bayer, znacznie są słabsze od Bayernu.
ycu pisze: Z racji wyrównanego poziomu w Anglii dużo częściej wielcy gubią punkty (czy forma dobra, czy zła) dlatego mistrzem zostają drużyny mające po 80 pktów, a nie prawie 100, jak w Anglii, czy Niemczech.
Ale też takiej Celcie jest łatwiej zdobyć 80 punktów niż takiemu Lejczester. Bo poza Barcą, Atletico i Realem obecnie nie ma rywali nie do pokonania - jest niezła Sevilla, jest Valencia, ale to już nie są zespoły tej klasy i one miewają różne sezony. W Anglii taki Lejczester musi zdobywać punkty na United, Chelsea, City, Arsenalu, Liverpoolu itd. W sensie że nie tylko wielcy mają więcej okazji, by punkty potracić - malutcy grają więcej ciężkich meczów. A Lisy mimo tego, że praktycznie co czwarty mecz grają z kandydatem do tytułu, zrobiły już prawie 80 punktów.

Stąd też moje zdanie, że rozmiar niespodzianki jest większy - musieli prześcignąć więcej klubów mających apetyt na mistrzostwo. Wielkim zdarzają się katastrofalne sezony (patrz: Chelsea), jeśli liga ma jednego dominatora, to jego kryzys już jest zapowiedzią niespodzianki (np. we Francji), jeśli tych zespołów aspirujących do tytułu jest pięć, szansa, że ktoś z dołu wystrzeli, jest mniejsza moim zdaniem.

Nie mówię, że liga angielska jest trudniejsza czy lepsza od hiszpańskiej, po prostu taka niespodzianka w Anglii wydaje mi się mniej statystycznie prawdopodobna niż w LL.

Awatar użytkownika
ycu
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 67

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ycu » 26 kwie 2016, 15:29

Nawet tak tego nie interpretowałem, nie mówmy tego głośno, bo się zrobi awantura. Ja ogólnie wiem, o co Ci chodzi, w BPL jest więcej trudnych meczy, niż gdzie indziej. Spójrzmy na to jednak inaczej - Barcelonie trafia się słabszy sezon. Ostatni taki miał miejsce w 2013/14 - zdobyli 87 punktów. Bayern w 2011/12 - 77 punktów (w 34 meczach). To są wyniki, które w BPL często zapewniają mistrza, stąd słabszy sezon największych to i tak horrendalnie trudna do wykorzystania szansa, z racji faktów, o których wspomniałeś - mniej poważnych przeciwników. Atletico we wspomnianym 2013/14 było na ustach całej Europy, a wygrali mistrza z Barcą w ostatniej kolejce na jej stadionie, o nieuznanym golu Messiego muszę wspomnieć, bo nie byłbym sobą. Liga niemiecka trochę zaburza mi ten obraz, w pamięci mam 2008/09 i mistrzowski Wolfsburg, no ale to jednak była drużyna przez duże D.

Myślę, że łatwiej osiągnąć szokujący wynik mniejszej drużynie w lidze, gdzie mniej punktów wystarcza do zwycięstwa, stąd taka moja opinia. Trafiają do mnie Twoje argumenty, jednak sądzę, że różnica w kapitale w La Liga przesądza o tym, że mniejsza drużyna nie wygra - trzeba być równym na przestrzeni całego sezonu, więc trzeba mieć szeroką kadrę o wyrównanym poziomie (albo pierwszą jedenastkę złożoną z kosmitów i maszyn). Chciałbym się mylić i zobaczyć taki np. Villareal zdobywający mistrzostwo, jednak prędzej uwierzę w kolejną niespodziankę w Anglii.
piotrcies pisze: Ale też takiej Celcie jest łatwiej zdobyć 80 punktów niż takiemu Lejczester
Jak wspomniałem - 80 punktów nie wystarczy w Hiszpanii, w Anglii już prędzej ;)
Dr.Football1 pisze:
ycu pisze: Teraz trzymam kciukasy, żeby Marcelino nie poszedł trenować reprezentacji Hiszpanii, to może Villareal utrzyma swój progres. Choć poważny inwestor też musiałby się znaleźć.
No wlasnie, kasa. Co z tego, ze Marcelino zostanie skoro dla wiekszosci pilkarzy Lodzi az poca sie rece na mysl o transferze do jakiegos West Brom czy innego Watfordu, bo dostana tam x2 wiekszy hajs.
Niestety. Vila-real to wciąż mała wioska (dlatego tak podziwiam ich sukcesy sportowe), więc bez konkretniejszej kasy nie da się utrzymać takiego poziomu. Oby kolejny Tajlandczyk czy inny Arab kupił właśnie Łodzie, a nie jakieś Malagi.

Awatar użytkownika
piotrcies

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 26 kwie 2016, 15:35

ycu pisze: Jak wspomniałem - 80 punktów nie wystarczy w Hiszpanii, w Anglii już prędzej
No nie wystarczy, bo wielcy nie notują tu takich strat. Jednak gdyby Real i Barca zagrały tak fatalny sezon jak w tym roku United i Chelsea, liczba oczek potrzebnych do mistrzostwa zmniejszyłaby się zapewne. O taką sytuację mi chodzi. W Anglii też zwykle mistrzostwo zdobywa zespół z ok. 90 punktami, raczej to jest ponad 85.

Awatar użytkownika
ycu
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 67

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ycu » 26 kwie 2016, 15:36

To fakt. Wychodzi na to, że najtrudniej o niespodziankę we Włoszech ;P

Na poważnie, to największy wpływ na to ma ilość poważnych kandydatów do tytułu. Anglia, Włochy - tam jest ich sporo, odwrotnie niż w Hiszpanii, Francji czy Niemczech. U pierwszych trzeba ograć większą liczbę potentatów, w drugiej ma się mniejszy margines błędu, silnie uzależniony od formy największych. Ciekawe, kiedy w innych ligach trafią się takie historie.

Awatar użytkownika
piotrcies

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 26 kwie 2016, 15:43

No ja od początku wychodzę z takiego założenia. I nawet nie chodzi mi, że w Anglii trudniej zdobyć mistrza, tylko o to, że wyłożyć musi się więcej zespołów niż w innych ligach. W tym sezonie to się zdarzyło i dwie pierwsze pozycje okupują dwie drużyny, których dominacji nikt nie przewidział:)

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 798

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 26 kwie 2016, 20:10

Jakiś link do City-Real z polskim komentem?Tylko nie wizja.tv,bo tam już przesilenie

Tak na wszelki wypadek gdyby strona canal+ zawiodła.

EDIT:Dzięki :beer:
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2016, 20:15 przez ryba_82, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
HMK
Sergio Ramos
Reputacja: 2321
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 26 kwie 2016, 20:11

http://sportslive.info/viewpage.php?page_id=1
Ostatnio oglądam tutaj i zawsze dobrze chodzi, co prawda może wywalić streama raz na 15-20 minut, ale tak to da się oglądać.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 kwie 2016, 20:33

Nie ma to jak weeb.tv, szkoda że ja dziś w pracy to tylko 1. połowę obejrzę.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 26 kwie 2016, 20:43

Chyba pierwszy raz oglądając mecz City widzę taką wrzawę :mrgreen:

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 26 kwie 2016, 21:05

Tak się zastanawiam teraz: Co ma Jesus Navas a czego nie ma Grosicki ?
:P

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 26 kwie 2016, 21:07

Wysoki kontrakt :P

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 kwie 2016, 21:08

Miejsce urodzenia.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 26 kwie 2016, 21:17

ja tez, ja tez
brode hehe

badum tsss

sie posmiali :pijemy:

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2059
Kibicuję: AC Milan

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 26 kwie 2016, 21:20

Lucas Vazquez to to Ronaldo nie jest.

glowas12345
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 100

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: glowas12345 » 26 kwie 2016, 21:51

Zdecydowanie należy pochwalić Zidana, nie czekał ze zmianą. Za słabego Benzemę wchodzi Jese, ma teraz szanse.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”