Post Wyświetl pojedynczy post autor: maxskr » 04 gru 2016, 18:58
maxskr
Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 04 gru 2016, 22:30
futbolowa
Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 04 gru 2016, 22:33
Filozofia Jose.Nienawidzę tego, że zdobywamy bramkę a potem się wycofujemy i bronimy wyniku.
ozob

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 04 gru 2016, 22:44
Kluchman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marcinhp » 04 gru 2016, 23:21
Marcinhp
Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 04 gru 2016, 23:31
red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 05 gru 2016, 6:13
czarny samael
Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 05 gru 2016, 8:08
red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 05 gru 2016, 8:25
Powiem Ci tak:
Tyle, że w którymś momencie musieliśmy wprowadzić Martiala i Mikhę do składu ligowego, ze składu środowo-czwartkowego. Carrick to dziś mus do pomocy, ale faktem jest, że nie powinien zagrać Herrera, co oznacza Pogbę w pomocy i Matę na 10. Tak bym wyszedł.
Mimo wszystko Ibra. Gol nie był jedyną sytuacją w której zagrał ciekawy futbol.
czarny samael

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 05 gru 2016, 8:40
Po co napastnik? Ibra strzel, podaje i dobrze się ustawia. A za niego lub przesuwając go na "10" za tego kto tam gra powinien na końcówki wchodzić Rashford. Puściłbym go też np. w czwartek z Ukraińcami. Do tego jest Rooney i Martial, więc nie widzę po co nam napastnik.janop pisze: Najlepsze jest to, że jak tak dalej pójdzie to klub za chwilę będzie musiał szukać ze dwóch obrońców, DM-a i napastnika, bo powoli chyba trzeba pogodzić się z tym, że część zawodników nigdy się nie ogarnie (lub wyzdrowieje na dłużej), a przy skuteczności transferowej w ostatnich latach to może wymagać kilku prób...
czarny samael
Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 05 gru 2016, 9:11
Ale jaki to argument w dyskusji? Raz. Sam się nie wpuścił. Jego główną zaletą jest gra bliżej bramki rywala, a jak ktoś widzi w nim zawodnika wzmacniającego defensywę to do kogo mieć pretensje? Robić bekę wypada z własnego grajka czy tego, który desygnuje go do gry?czarny samael pisze: Ze znajomymi oglądaliśmy mecz, podczas gry było, lepiej, czy gorzej (wielbłądy Herrery, fatalny Pogba wczoraj - drugi tak zły mecz Francuza w MU), ale szło to do przodu. Everton to nie jest łatwy przeciwnik, a to że tylko oni, LFC i Totki nie przegrali u siebie, podkreśla jak trudne zadanie na nas czekało.
Nagle widzimy, że z boku zaczyna się rozgrzewać Belg. Od razu beka i gadka o tym, jak Everton zaraz będzie grał w 12 na 10, teksty w stylu "Jose rozmawiał z Fellainiam i stwierdził, że Belg nie da już tak złej zmiany jak z WHU - Belg zaakceptował wyzwanie", albo zastanawianie się czy dostanie czerwo, sprokuruje karnego, czy po prostu strzeli samobója, żeby nie bawić się w półśrodki.
Stawiasz Carricka obok zupełnie innego typu pomocnika jakim był np. Essien. Carrick to przede wszystkim boiskowa inteligencja, to przede wszystkim świetne ustawienie, dobra technika i mądre rozgrywanie z głębi. Essien to przede wszystkim siła, waleczność i zapieprzanie od bramki do bramki. W naszej układance, kiedy mamy w drugiej linii Pogbę i Herrere musi być ktoś potrafiący dyktować tempo i ktoś rozgrywający z głębi, aby zachować balans.
red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 05 gru 2016, 9:35
Przecież krytykowałem za to Jose, mój post nie był w mocnej kontrze do Twojego, ale jednak Fella pełnił w ostatnich tygodniach coraz mniejszą rolę w zespole i sam kierunek jest dobry, tylko chciałbym, zeby Mou już stwierdził, że facet dostał dość szans.
Gdybym się nie zgadzał z większością jego wyborów, jak to było z Van Gaalem, to piałbym z trenera. Tutaj tak nie jest, bo co do wczorajszego składu nie zgadzałem się z Herrerą, czy czasem zmian, co w porównaniu do początku sezonu, gdzie graliśmy jak za Holendra jest wielką zmianą.
Z Carricka? Nie sądzę.
Bliżej mu do Essiena, niż do Herrery, czy IMO Schweinsteigera, którego porównywalnie dobrej gry w defensywie nie widzę. Ba, bliżej mu do Essiena, niż do Blinda.
To jest rola Herrery prędzej niż skuteczna gra w obronie. Podstawową rolą Carricka jest czyszczenie, nie rozgrywanie i to z tej perspektywy szukałbym dla niego następcy. Schneiderlin miał być następcą w jednym i drugim, nie okazał się w niczym.
Nie licz Bastiego, bo widać że jest konflikt personalny i tu nic nie poradzimy. Co do Blinda dałem odpowiedź wyżej.
Teraz to jego bym wpuszczał na zmiany, a nie Felka, ale nie damy rady na niego postawić w dłuższej perspektywie. Nie w tej sytuacji. Rzeczywistość po prostu.
Nieprawda. Gra MU w tym sezonie diametralnie się zmieniła. Nie wiem jak możesz tego nie zauważać. Skład też.
czarny samael

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 05 gru 2016, 9:46
Pominąłeś Rashforda, a do tego skreśliłeś Roo, sugerując de facto jego sprzedaż.
Ale ilu chcesz mieć obrońców w kadrze?
W sensie jak Schneiderlin i Depay? No, ale co na to poradzić? Kiedy przychodzili, to nie byłeś zadowolony? Bo ja byłem i to bardzo. U dwóch kompletnie różnych trenerów nie wypalili, więc to chyba ich wina i na to - szczególnie w kontekście Depaya - nic nie poradzisz. Na tej zasadzie każdy transfer może upaść. Jose zrobił 4 transfery i powoli każdy zaczyna się sprawdzać. Baily przed kontuzją był naszym najlepszym obrońcą, Ibra jest najlepszym zawodnikiem z przodu i gra naprawdę dobrze, Pogba gra w prawie każdym meczu dobrze, chyba że ktoś patrzy tylko pod względem kasy jaka na niego poszła, ale to przecież nie wina zawodnika. A Ormianin dopiero wchodzi w zespół, ale już zaliczył kilka dobrych spotkań.
czarny samael
Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 05 gru 2016, 9:59
To widocznie doskwiera Ci słaba pamięć. Mówiono, że potrafi grać tylko do tyłu, że za wolny, że za mało waleczny.
Fletcher po boku grywał za młokosa, a zanim został doceniony to minęło kilka dobrych lat.
Jak w pierwszym przypadku. Kiepska pamięć.
Że Carrasowi bliżej do Essiena niż do Blinda?
Nie wiem jaka jest jego rola bo nie siedzę na naradach taktycznych, zapewne Ty również nie. Logicznym się wydaje jednak, że w obliczu takiego, a nie innego zestawu pomocy, główną rolą Carricka jest rozgrywanie z głębi jak również mądre ustawienie i przerywanie kontr rywala. Nie może więc zapieprzać z resztą do ataków, gonić pod bramkę rywala tylko mądrze ustawiać się. Jestem zdania, że w drużynie, która chce być tą aktywną na 6-tce powinien być bardziej cofnięty rozgrywający niż klasyczny DM. Chyba, że wyżej ma się pomocnika kompletnego, który zapieprza od bramki do bramki, a przy tym potrafi regulowac tempo gry, wyprowadzać piłkę z linii obronnej i mądrze ją rozgrywać. My takiego jednak nie mamy choć może kiedyś Pogba taki będzie.czarny samael pisze:Podstawową rolą Carricka jest czyszczenie, nie rozgrywanie i to z tej perspektywy szukałbym dla niego następcy.
Rolą Herrery jest zapieprzanie od pola karnego do pola karnego. Wywieranie presji na rywala, jak również danie drużynie "energii". W drugiej linii potrzebujemy takiego grajka bo po prostu nikt inny nie jest tak wybiegany jak on i nie daje takiej jakości w grze na małej przestrzeni. Chodzi o zbalansowanie drugiej linii, a najlepiej zbalansować Pogbę i Carricka właśnie takim energicznym grajkiem jak Herrera.czarny samael pisze: To jest rola Herrery prędzej niż skuteczna gra w obronie. Podstawową rolą Carricka jest czyszczenie, nie rozgrywanie i to z tej perspektywy szukałbym dla niego następcy. Schneiderlin miał być następcą w jednym i drugim, nie okazał się w niczym.
Jeśli Herrera nie rozgrywa, ani nie broni, to jego miejsce obok jakiejkolwiek 6-tki jest bezpodstawne. Pogba potrafi rozegrać, ale wtedy tracimy zawodnika który lepiej się podłącza do gry z przodu.
Nie rozumiem czemu mam wykluczać? Ja nie traktuje Pucharu Myszki jak gry o życie a poligon doświadczalny dla młodych. Można było dać TFM, można było wcisnąć Tuanzebe, czy Williamsa. Można było posłać Bastiego, Morgana czy wypróbować na innej pozycji Blinda jak doskonale wiemy jaką mamy sytuacje z Carrasem. O to mi chodziło kiedy wcześniej mówiłem, że uparcie tłuczemy te same schematy, które nie dają wyników. Bo wyników nie ma. W ostatnich 2 miechach mamy formę ligowa na poziomie Sunderlandu(chociaż i oni od początku października zdobyli o pkt więcej
red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 05 gru 2016, 10:15
Ja tego nie widziałem, ani nie słyszałem. Musi mówić o jego początkach, a ja ze strony na forum przerzuciłem się już kiedy Carras był uznawany za jednego z najlepszych na swojej pozycji.
Bo tak się utarło IMO.
Albo inne towarzystwo.
No widzisz, ja mam dokładnie odwrotne wnioski. Tzn. widać że Jose wymienia Pogbę i Herrerę i teoretycznemu partnerowi Carrasa bliżej do gry wyżej, niż defensywnej. To oznacza pewną myśl sztabu, że drugi pomocnik to de facto uzupełnienie obrony, nie ataku. Kimś takim miał być Fellaini, kimś takim mógłby być Schneiderlin, takim kimś jest teraz Carrick. Samo postawienie na Belga w tym kontekście, wyklucza na stawianie Blinda, bo gościu na tej pozycji ma walczyć o górne piłki.red85 pisze: Nie wiem jaka jest jego rola bo nie siedzę na naradach taktycznych, zapewne Ty również nie. Logicznym się wydaje jednak, że w obliczu takiego, a nie innego zestawu pomocy, główną rolą Carricka jest rozgrywanie z głębi jak również mądre ustawienie i przerywanie kontr rywala. Nie może więc zapieprzać z resztą do ataków, gonić pod bramkę rywala tylko mądrze ustawiać się. Jestem zdania, że w drużynie, która chce być tą aktywną na 6-tce powinien być bardziej cofnięty rozgrywający niż klasyczny DM.
Jasne. Blind nie jest porównywalnie tak silny i jest bezużyteczny w powietrzu. Dla 6-ki w takim systemie to wykluczające.
Być może, ale to prędzej określa, że nie ma miejsca w tej taktyce na rozdawacza piłek, a ta musi naturalnie iść do przodu z szybkością "8" i boków obrony lub mobilnością "10" i skrzydeł.
Ale to jest dalej jeden mecz, w którym ponadto:
4 pechowe remisy. Tak, będę uznawał że są pechowe i poza Felkiem, to nie miały one podstaw w wystawianym składzie.
czarny samael
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio