temat brzmi:
"Przeszłość to dziś, tylko cokolwiek dalej" (C.K. Norwid)
Zinterpretuj cytat, napisz krótkie wypracowanie na minimum jedną stronę. Proszę Was o jakąś małą pomoc, musze to miec na jutro
Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 06 wrz 2005, 21:06
kama_reda
Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoRo » 06 wrz 2005, 21:10
Stary nie pomoge ci chyba z zadankiem bo zab ardzo nie kumam o co chodzi ale to juz na marginesie. Poszukaj cos na sciaga.pl lub sciagawa.pl bo to chyba juz ostatnia deska ratunkukama_reda pisze:Kurde początek roku a juz z polskiego dostałem temat i nie mam pojęcia jak go ruszyćMoże ktoś by mi pómógł, troche podpowiedział jak to trzeba zrobić, zarzucił jakiś pomysł itp.
temat brzmi:
Zinterpretuj cytat, napisz krótkie wypracowanie na minimum jedną stronę. Proszę Was o jakąś małą pomoc, musze to miec na jutro
RoRo
Post Wyświetl pojedynczy post autor: drag » 06 wrz 2005, 21:11
drag
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anka » 06 wrz 2005, 21:13
A co Ty o tym sądzisz?kama_reda pisze:"Przeszłość to dziś, tylko cokolwiek dalej" (C.K. Norwid)
Anka
Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 06 wrz 2005, 21:19
Problem polega na tym, że ja też nieRoRo pisze:Stary nie pomoge ci chyba z zadankiem bo zab ardzo nie kumam o co chodzi
Anka pisze:Napisz, co Ty o tym myślisz
kama_reda
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anka » 06 wrz 2005, 21:27
To pisz dużymi literami.kama_reda pisze:to jeszcze musi być na strone
Autor w tekście zaznacza, iż mamy żyć chwilą... cuś w tym stylu. I po prostu bardziej rozwlekle to zrób. A jutro sobie jeszcze odpisz od kogoś innego. To jest najbardziej praktyczne.kama_reda pisze:"Przeszłość to dziś, tylko cokolwiek dalej"
Anka
Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 06 wrz 2005, 21:29
kostek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Snipp_ » 06 wrz 2005, 21:32
Snipp_
Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 06 wrz 2005, 21:36
kostek pisze:Nie wiem czy przypadkiem cytat ten nie pochodzi z jakiegoś wiersza C.K. N. Jeżeli tak jest to krótka analiza wiersza może być kluczem do rozwikłania cytatu.
kama_reda
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 06 wrz 2005, 21:38
Corinthians
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Handsome Boy » 06 wrz 2005, 21:41
norwid to tak naprawde jedyny polski romnantyk, bo ickiewicz i slowacki tom byli wierszokleci i to wszystko, po prostu ciecie. jezeli moge ci cokolwiek polecic to wlasnie poezje norwida... ale wracajac do kwestiikama_reda pisze:Kurde początek roku a juz z polskiego dostałem temat i nie mam pojęcia jak go ruszyćMoże ktoś by mi pómógł, troche podpowiedział jak to trzeba zrobić, zarzucił jakiś pomysł itp.
temat brzmi:
Handsome Boy
Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 07 wrz 2005, 16:35
kama_reda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: forzaROSSONERI » 07 wrz 2005, 17:44
dlaczego od razu byl nacpany. moze i byl, nie wiem i mnie to nie obchodzi, ale w romantyzmie sa same takie zdania i tym sie wlasnie polonisci podniecaja, zeby to analizowaczawdi pisze:[ ale wracajac do kwestii
mowiac te zdanie byl prawdopodobnie nacpany, ale to nieiostotne (nie wiem czy wiedziales ze norwid bardzo lubil sie zgrzybic (halucynogen, niezdrowy, bardziej polkecam kwasa (lsd), nie bierz grzybow)). widac jasno, ze to zdanie jest po prostu logicznie niespojne, na bank byl nacpany.
)
hehe no coz, na cale szczescie wiersze kazdy moze interpretowac na swoj wlasny sposobzawdi pisze:ogolnie chodzi o to, ze to co robisz teraz za chwile jest juz historia, przeszloscia, niezmienialna przeszloscia. "tylko cokolwiek dalej" swiadczy o tym, ze mi9mo ze autor wie o tym, ze wszystko co uczyni jest zapisane i niezmienialne, to i trak ma to w dupie... nie przejmuje sie tym i stara sie przekazac, ze nikt sie nie powinien tym przejmowac, bo zycie nie jest tego warte. raczej to nie jest carpe diem, bo carpe diem zgadza sie na przeszlosc. norwid sie nie zgadza. wie, ze jest artysta, co wiecej, wie, ze nie bedzie zrozumiamy za zycia i ma to w dupie.
forzaROSSONERI

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 07 wrz 2005, 18:32
No i tu jestet ten ból. Bo jeśli chceszc zdać mature to musisz mieć treści zawarte w kluczu.co najwyżej dostaniesz 3 punkty za walory dodatkowe.forzaROSSONERI pisze:hehe no coz, na cale szczescie wiersze kazdy moze interpretowac na swoj wlasny sposob
Berele Lewartow
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Handsome Boy » 07 wrz 2005, 18:42
Handsome Boy
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio