Pomoc w lekcjach - Strona 5

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
kama_reda
Rodowity Bawarczyk
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 06 wrz 2005, 21:06

Kurde początek roku a juz z polskiego dostałem temat i nie mam pojęcia jak go ruszyć :? Może ktoś by mi pómógł, troche podpowiedział jak to trzeba zrobić, zarzucił jakiś pomysł itp.

temat brzmi:

"Przeszłość to dziś, tylko cokolwiek dalej" (C.K. Norwid)

Zinterpretuj cytat, napisz krótkie wypracowanie na minimum jedną stronę. Proszę Was o jakąś małą pomoc, musze to miec na jutro :roll:

Awatar użytkownika
RoRo
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoRo » 06 wrz 2005, 21:10

kama_reda pisze:Kurde początek roku a juz z polskiego dostałem temat i nie mam pojęcia jak go ruszyć :? Może ktoś by mi pómógł, troche podpowiedział jak to trzeba zrobić, zarzucił jakiś pomysł itp.

temat brzmi:

Zinterpretuj cytat, napisz krótkie wypracowanie na minimum jedną stronę. Proszę Was o jakąś małą pomoc, musze to miec na jutro :roll:
Stary nie pomoge ci chyba z zadankiem bo zab ardzo nie kumam o co chodzi ale to juz na marginesie. Poszukaj cos na sciaga.pl lub sciagawa.pl bo to chyba juz ostatnia deska ratunku :wink:

POZDRO

drag
Pseudoforumowicz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: drag » 06 wrz 2005, 21:11

o jak dobrze ze juz nie chodze do szkoly :)) polski to byl koszmar

Awatar użytkownika
Anka
One I Love

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anka » 06 wrz 2005, 21:13

kama_reda pisze:"Przeszłość to dziś, tylko cokolwiek dalej" (C.K. Norwid)
A co Ty o tym sądzisz? :lol: Napisz, co Ty o tym myślisz, ja Ci mogę to jakoś później sklecić... jakby coś, to kontakt na GG....

Według mnie powinieneś napisać, że autor miał na myśli to, że jesteśmy w stanie zmienić bieg obecnych wydarzeń... coś w tym stylu. ;)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kama_reda
Rodowity Bawarczyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 06 wrz 2005, 21:19

RoRo pisze:Stary nie pomoge ci chyba z zadankiem bo zab ardzo nie kumam o co chodzi
Problem polega na tym, że ja też nie :?
Anka pisze:Napisz, co Ty o tym myślisz

Tylko ja nie mam pojęcia co o tym myśleć i to jeszcze musi być na strone :shock: :?

Awatar użytkownika
Anka
One I Love

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anka » 06 wrz 2005, 21:27

kama_reda pisze:to jeszcze musi być na strone
To pisz dużymi literami. :lol: :lol:

kama_reda pisze:"Przeszłość to dziś, tylko cokolwiek dalej"
Autor w tekście zaznacza, iż mamy żyć chwilą... cuś w tym stylu. I po prostu bardziej rozwlekle to zrób. A jutro sobie jeszcze odpisz od kogoś innego. To jest najbardziej praktyczne.

Pozdrawiam.

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 06 wrz 2005, 21:29

@kama_reda

Nie wiem czy przypadkiem cytat ten nie pochodzi z jakiegoś wiersza C.K. N. Jeżeli tak jest to krótka analiza wiersza może być kluczem do rozwikłania cytatu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Snipp_
Bianconeri
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Snipp_ » 06 wrz 2005, 21:32

Ja uważam, że Twój polonista jest śmieszny. Każe Ci pisać wypracowanie na conajmniej stronę zmuszając Cię do pisania na siłę, a jak wiadomo w ten sposób sam sobie tylko pomieszasz. Radziłbym Ci napisac co nieco tego co przyjdzie Ci do głowy i pozostawić tyle, ile sam stworzyłeś nie pisząc koniecznie całej strony. Powiedz nauczycielowi, że nie masz zamiaru pisac na siłę, i że chcesz postawić na jakosć kosztem ilości ;]

Awatar użytkownika
kama_reda
Rodowity Bawarczyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 06 wrz 2005, 21:36

kostek pisze:Nie wiem czy przypadkiem cytat ten nie pochodzi z jakiegoś wiersza C.K. N. Jeżeli tak jest to krótka analiza wiersza może być kluczem do rozwikłania cytatu.

Ten cytat to tytuł naszego podręcznika od liceum :? Może, a raczej na pewno jest to cytat z wiersza, moze to i dobry pomysł, ale najpierw musze znaleźć ten wiersz.

Dzięki wszystkim za pomocne rady, jak się Wam coś jeszcze narzuci na myśl to napiszcie, bede bardzo wdzieczny :wink:

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 06 wrz 2005, 21:38

Na moje oko to wypracoawnie ma być o przeszłości :?
A skoro to jest tutuł twojego podręcznika, to może jest tam gdzieś objaśnione co to znaczy...

Handsome Boy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Handsome Boy » 06 wrz 2005, 21:41

kama_reda pisze:Kurde początek roku a juz z polskiego dostałem temat i nie mam pojęcia jak go ruszyć :? Może ktoś by mi pómógł, troche podpowiedział jak to trzeba zrobić, zarzucił jakiś pomysł itp.

temat brzmi:

norwid to tak naprawde jedyny polski romnantyk, bo ickiewicz i slowacki tom byli wierszokleci i to wszystko, po prostu ciecie. jezeli moge ci cokolwiek polecic to wlasnie poezje norwida... ale wracajac do kwestii
mowiac te zdanie byl prawdopodobnie nacpany, ale to nieiostotne (nie wiem czy wiedziales ze norwid bardzo lubil sie zgrzybic (halucynogen, niezdrowy, bardziej polkecam kwasa (lsd), nie bierz grzybow)). widac jasno, ze to zdanie jest po prostu logicznie niespojne, na bank byl nacpany.
ogolnie chodzi o to, ze to co robisz teraz za chwile jest juz historia, przeszloscia, niezmienialna przeszloscia. "tylko cokolwiek dalej" swiadczy o tym, ze mi9mo ze autor wie o tym, ze wszystko co uczyni jest zapisane i niezmienialne, to i trak ma to w dupie... nie przejmuje sie tym i stara sie przekazac, ze nikt sie nie powinien tym przejmowac, bo zycie nie jest tego warte. raczej to nie jest carpe diem, bo carpe diem zgadza sie na przeszlosc. norwid sie nie zgadza. wie, ze jest artysta, co wiecej, wie, ze nie bedzie zrozumiamy za zycia i ma to w dupie. w sumie mu sie nie dziwie, bo widzac takich leszczy jak mickiewicz islowacki i wiedzac o tym, ze oni nie maja za kszty talentu i bedac przeswiadczony o swoim geniuszu, tez bym mial wszystko w dupie (i mam). wiedzial tyle, ze po smierci bedzie wielki, ale jak by uslyszal, ze dzielo narodowe, to skisly pan tadeusz... to by sie w grohie przekrecil...

czytajcie norwida, a nie leszczy (czyt. mickiewicz, slowacki)

Awatar użytkownika
kama_reda
Rodowity Bawarczyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 07 wrz 2005, 16:35

Ostatecznie nie napisałem tego wypracowania w ogóle i obyło się szczęśliwie bez żadnych konsekwencji :P Pani nas nie zna jeszcze i tak spojrzała w dziennik i według numeru pytała, wziela tylko dwie osoby własciwie, ale numery 18 i 20 a ja mam 19 :lol: Mogę mówić o wielkim szczęściu :P

A teraz nam zadała już kolejne wypracowanie na piątek :lol: Tym razem mam zamiar napisać, temat jest o wiele prostszy, co lubimy czytac, aczywisice jak zwykle bedzie problem ze wstepem, ale napisze :!: :lol:

Awatar użytkownika
forzaROSSONERI
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: forzaROSSONERI » 07 wrz 2005, 17:44

zawdi pisze:[ ale wracajac do kwestii
mowiac te zdanie byl prawdopodobnie nacpany, ale to nieiostotne (nie wiem czy wiedziales ze norwid bardzo lubil sie zgrzybic (halucynogen, niezdrowy, bardziej polkecam kwasa (lsd), nie bierz grzybow)). widac jasno, ze to zdanie jest po prostu logicznie niespojne, na bank byl nacpany.
)
dlaczego od razu byl nacpany. moze i byl, nie wiem i mnie to nie obchodzi, ale w romantyzmie sa same takie zdania i tym sie wlasnie polonisci podniecaja, zeby to analizowac :lol:
zawdi pisze:ogolnie chodzi o to, ze to co robisz teraz za chwile jest juz historia, przeszloscia, niezmienialna przeszloscia. "tylko cokolwiek dalej" swiadczy o tym, ze mi9mo ze autor wie o tym, ze wszystko co uczyni jest zapisane i niezmienialne, to i trak ma to w dupie... nie przejmuje sie tym i stara sie przekazac, ze nikt sie nie powinien tym przejmowac, bo zycie nie jest tego warte. raczej to nie jest carpe diem, bo carpe diem zgadza sie na przeszlosc. norwid sie nie zgadza. wie, ze jest artysta, co wiecej, wie, ze nie bedzie zrozumiamy za zycia i ma to w dupie.
hehe no coz, na cale szczescie wiersze kazdy moze interpretowac na swoj wlasny sposob :lol: dobrze Kama Reda, że nie oddałeś tego wypracowania :wink:

aha w carpe diem nie ma mowy o przeszłości w ogóle zx tego co pamiętam, a Mickiewicz to dla mnie nie był leszcz i dziwie sie, że wg Ciebie on nie miał talentu :roll: można nie chcec czytac jakiś Panów Tadeuszów, ale talent to on miał i to nie mały. Norwid i Słowacki zresztą też.

Kama Reda, ja tez miałam tą książke w liceum, jeżeli chodzi Ci o tą Mrowcewicza. mam tam każdy wierssz zanalizowany :D (miałam nawiedzoną polonistke)

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 689

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 07 wrz 2005, 18:32

forzaROSSONERI pisze:hehe no coz, na cale szczescie wiersze kazdy moze interpretowac na swoj wlasny sposob
No i tu jestet ten ból. Bo jeśli chceszc zdać mature to musisz mieć treści zawarte w kluczu.co najwyżej dostaniesz 3 punkty za walory dodatkowe.
W sumie to troche dziwne ,że ułatwiają sobie sprawdzanie prac koszetm naszego rozwoju.Bo chyba nie oto chodzi aby każdy człowiek miał takie same odczucia po przeczytaniu wiersza :roll:

Handsome Boy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Handsome Boy » 07 wrz 2005, 18:42

pamietam, ze jak jeszcze bylem w szkoler to tez mnie to strasznuie denerwowalo. napisal wierszyk o kwitkach i probuja mi wcisnac, ze lubi kwiatki, a moze sie nacpal, a moze myslal o tym, by mu ktos zrobil pale. jest wiele mozliwosci i kazda moze byc prawdziwa. tak samo jak z religiami, mozna ich wymyslec cala mase i kazda jest rownie prawdopodobna (czyli prawdopodobienstwo bliskie zeru).
tez pisalem nowa mature... bylem w roczniku doswiadczalnym, moglismy wybierac. prawda jest taka, ze z rozumienia tekstu czytanego mozna zdac cal mature, pozniej napisac pierdoly. masz wstep, rozwiniecie, zakonczenie, nie masz bledow ortograficznych, poprawnie stylistycznie i juz masz tylu punktow, ze ci starcza. na prawdziwej nie probowalem, ale na probnej napisalem co robilem dnia poprzedniego... puinkty dostalem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”