Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 8011

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
1
13%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
13%
15-17 maja
3
38%
22-24 maja
3
38%
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8205
Kontakt:

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 maja 2019, 10:24

19B10 pisze:
26 maja 2019, 10:19
I co zobaczyłeś?
Sucho w ryju. Zionę nadal alkoholem (tzn rano teraz już nie), spać się chce, ale dużego kaca nie ma. Jakoś pracuję.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 26 maja 2019, 10:39

Niezłe ananasy w tej komisji wyborczej. Byłem rano zagłosować, gość zaznaczył mi rubrykę do podpisania się, patrzę, moje imię nazwisko to się podpisuje a gość, że pomyłka i chyba podpisałem się za ojca xD ja patrzę jeszcze raz.. ni [ch**], podpisałem się za siebie. Typ chyba nie wie, że pierwsza przedziałka to dwa imiona wyborcy a druga to imię ojca, a że ja mam na drugie tak jak mój dziadek, to zarówno imię ojca jak i imię dziadka widniały w obu rubrykach.

Po chwili przyszedł zagłosować kolejny facet, podpisał się a ten typ z komisji zamiast karty do głosowania dał mu listę wyborców z jego kamienicy (czyli De facto udostępnił dane osobowe) xD facet, który głosował po chwili się zorientował i podszedł oddać te listę.

Skąd oni ich biorą

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 26 maja 2019, 10:41

Delpiero14 pisze:
26 maja 2019, 10:39
Skąd oni ich biorą
Jest niedziela, powinni teraz spędzać czas z rodziną. Doceń że się poświęcają

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 26 maja 2019, 10:43

Właśnie do mnie doszło, że nie mam jak iść na wybory bez dowodu :angry2:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 maja 2019, 10:54

Delpiero14 pisze:
26 maja 2019, 10:39
Skąd oni ich biorą
Emeryci, bezrobotni, słabo zarabiający lub studenci. Ogólnie to jest ta niższa półka społeczeństwa ;)
Ja pierwsze wybory odkąd ukończyłem 18. lat olałem. Juz mam dość tej zasranej polityki.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 26 maja 2019, 11:03

W obu sytuacjach był ten sam typ z komisji, tak?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 26 maja 2019, 11:18

a ja pierwszy raz własnei zaangażowałem się torchę bardziej niż samo zagłosowanie. Do tej pory byłem na wszystkich wyborach od kiedy skończyłem 18 lat.

Swoją droga może ankieta w politycznym na kogo dzisiaj głosowalismy?

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 26 maja 2019, 11:20

DDK pisze:
26 maja 2019, 11:18
Póki co obowiązuje cisza wyborcza :]

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 26 maja 2019, 11:20

DDK pisze:
26 maja 2019, 11:18
Chcesz rozpętać burzę i utworzyć liczne podziały pomiędzy użytkownikami? :D

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 26 maja 2019, 11:24

To zróbmy ankiete o 21, po wyborach. Nie tyle burze, co chciałbym sie dowiedzieć jak aktualnie wygląda sytuacja polityczna na forum.

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 26 maja 2019, 11:24

Pomyślimy

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 26 maja 2019, 11:45

Swoją drogą ostatnio bardzo dużo rozmawiałem o polityce i... z dnia na dzień mam coraz gorsze zdanie o inteligencji ludzi. Od razu mówię, że nie chcę tutaj ruszać tematu polityki tylko "czytania" bądź "słuchania" ze zrozumieniem. Idealnym przykładem są niekiedy słowa Korwina (którego nie chcę bronić - uważam, że jego czas się skończył i chciałbym, żeby odszedł z polityki). Jeśli ja mówię "Korwin powiedział, że nie ma dowodów że Hitler wiedział o holokauście", to 90% ludzi twierdzi, że "Korwin powiedział, że Hitler nie wiedizał o holokauście". Godzina tłumaczenia różnicy, godzina pokazywania przykładów samego sensu słuchania ze zrozumiem i... jak bicie głową w mur.

Ja nie dziwię się, że ludzie nie rozumieją polityki, nie rozumieją ekonomii, matematyki czy przyczyn lub skutków różnych zdarzeń gospodarczych. Nie dziwię sie, ze co piąty Polak twierdzi, że nie płaci żadnych podatków. Nie dziwię się, że ludzie nie rozumieją istoty działania ZUSu, róznicy pomiędzy podatkiem liniowym a progresywnym. Nie dziwię się, ze ludzie nie rozumieją przyczyn czy skutków inflacji (albo w ogóle nie rozumieją inflacji). Nie dziwię się nawet temu, że ludzie nie chcą o tym czytać, słuchać czy edukować się w tej kwestii. Dlaczego? Dlatego, że skoro większość ludzi ma problem ze zrozumieniem prostych kwestii, które są podawane w telewizji i słuchają mediów, które im WSZYSTKO nie tylko przedstawiają, ale również za nich to interpretują, to po jakimś czasie przeciętnego wyborcę przerasta nauka nowych rzeczy. Woli zaczekać, aż ktoś (najlepiej jego kandydat) przeczyta to za niego (nie twierdzę, że zrozumie) i przedstawi w sposób "ja mam rację, bo ... (tutaj niewazne, bo i tak nie wyborca nie zrozumie) i dlatego głosujcie na mnie". I ludzie, kompletnie nie zagłębiając się w temat to łykają.

Bo ostatnia z matką się zastanawialiśmy. Ile osób 5 lat temu wiedziało czym jest trybunał konstytucyjny czy trybunał stanu i za co odpowiadają? Ile osób 5 lat temu wiedziało na czym polegają skoki albo jak działa piramida finansowa? Ile osób jest w stanie teraz podać jakąkolwiek przyczynę kryzysu gospodarczego z przed 10 lat?

Osoby w wieku 50-60+ wiadomo, że inaczej, dużo cięzej przyswajają informację, a młodzi? Młodych nie uczy się o polityce, żeby przyswajali wiedzę to muszą sami się nią zainteresować i stąd tak dużo "niewiedzy" w naszym społeczeństwie.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 maja 2019, 11:48

DDK pisze:
26 maja 2019, 11:45
Jeśli ja mówię "Korwin powiedział, że nie ma dowodów że Hitler wiedział o holokauście", to 90% ludzi twierdzi, że "Korwin powiedział, że Hitler nie wiedizał o holokauście". Godzina tłumaczenia różnicy, godzina pokazywania przykładów samego sensu słuchania ze zrozumiem i... jak bicie głową w mur.
+1. Też to próbowałem kiedyś w gronie osób, którę są prounijne, nie ma [ch**], nie kumały różnicy.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 26 maja 2019, 11:59

Nie ma znaczenia. Osoby, które są eurospeptykami również czasami mają problemy z analizą prostych zdań. To nie kwestia poglądów, to kwestia inteligencji i chęci, a także kilku innych czynników.

Jednym z wazniejszych jest chęć uczenia się. Powiedzcie mi - ile znacie osób w wieku np. 70, 80 lat których głównym celem życia na emeryturze jest czytanie gazet, oglądanie telewizji i jakieś inne proste czynności, które nie uczą ich nic nowego? A ile osób w takim wieku znacie, które np. nauczyły się korzystac ze smartfona, przeglądają internet, rozwiązują krzyżówki itd.? Które z nich lepiej potrafią analizowac różne rzeczy? Tak samo wygląda to wsród młodych ludzi i tych w średnim wieku. Jeśli ktoś zatrzymuje się na etapie czy to piwa pod blokiem codziennie wieczorem, czy oglądanie tv codziennie wieczorem, czy czegokolwiek innego to po kilku latach ma dużo większy problem żeby nauczyć się czy zrozumieć coś nowego. Natomiast jeśli ktoś caly czas sie rozwija, albo próbuje to jest mu duzo łatwiej zrozumieć pewne sprawy. Dlateog warto uczyć się, nie mówię tylko o szkole czy studiach, ale również samemu - czytać ksiażki, przeglądać strony polityczne począwszy od tych jak onet, wp czy interia, ale również biznesfinder czy nawet informacyjne ale skrajnie prawicowe/lewicowe,żeby móc zobaczyć obraz danego wydarzenia pod różnymi kątami.

Ja komuś się tutaj kiedyś przyznałem, ze w niektórych sytuacjach dyskutowałem próbując bronić jakiegoś zdania, z którym kompletnie się nie zgadzałem. Było to pewnie 2,3 lata temu. Wiecie czemu? Bo chciałem nauczyć się szukać argumentów przeciwnej strony, zrozumieć je a następnie znaleźć ich słabe i mocne punkty. A także, nauczyć się dyskutować. Nawet nie wiecie ile takie zadania mi pomogły potem na studiach czy w pracy.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 maja 2019, 12:02

DDK pisze:
26 maja 2019, 11:59
Ja komuś się tutaj kiedyś przyznałem, ze w niektórych sytuacjach dyskutowałem próbując bronić jakiegoś zdania, z którym kompletnie się nie zgadzałem. Było to pewnie 2,3 lata temu. Wiecie czemu? Bo chciałem nauczyć się szukać argumentów przeciwnej strony, zrozumieć je a następnie znaleźć ich słabe i mocne punkty. A także, nauczyć się dyskutować. Nawet nie wiecie ile takie zadania mi pomogły potem na studiach czy w pracy.
W liceum tak się uczyliśmy na WOSie. Profesor rzucił temat, jakiś kontrowersyjny, chyba o związkach partnerskich, nie pamiętam, to było 15 lat temu, podzielił klasę na dwa obozy, za i przeciw. A po chwili powiedział nam, że mamy dyskutować broniąc przeciwnej strony. Było ciekawie :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”