Czemu kibicuje akurat tej drużynie? - Strona 2

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Czemu kibicuje akurat tej drużynie?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 26 gru 2020, 21:16

piotrcies pisze:
26 gru 2020, 17:16
Ja szczerze mówiąc nie umiałbym wskazać jednego momentu, który przesadził o tym, że lubię Manchester United. Pamietam, że jako gówniarze kopaliśmy z kuzynem piłkę i wybieraliśmy sobie kluby - on był Realem, ja w jakimś piśmie widziałem Manchester United i tak wybrałem. Ponadto doszedł jeszcze piłkarz, który stał się moim idolem za dzieciaka - Paul Scholes - zaczęło się od hat tricka z Polską i tak został moim piłkarskim numerem jeden. No i jeszcze LM 1999 i półfinałowy mecz rewanżowy z Juventusem, który był pierwszym tak mocno przeżywanym przeze mnie spotkania. Wszystkie te czynniki nałożyły się na siebie w krótkim czasie, ale każdy z nich przyczynił się do tego, ze od tylu lat kibicuje Manchesterowi, a od pewnego czasu mam z tego powodu tylko powody do frustracji hehe

Miałam na drzwiach naklejkę (bodajże z Brawo Sport) - "Witamy w Polsce wszystkich oprócz Scholesa" :) A w mojej nowej książce jest o tym jak Lineker zapakował nam hat - tricka na Mundialu. Mieli i mają Angole patent na naszych ;) Ale zawsze lubiłam reprezentację Anglii :) Już się nie mogę doczekać pojedynków z nimi :)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 27 gru 2020, 7:30

League pisze:
26 gru 2020, 9:32
A kibicować trzeba :D
Ja to trochę inaczej ogarniam bo jako kibic piłki nożnej to kibicuję Juventusowi i to był świadomy (jak na sześciolatka :roftl3: ) wybór.

Natomiast z Chrobrym się, jedynie albo aż, utożsamiam tylko dzięki miejscu urodzenia bo to musiałbym być chory psychicznie żeby tak czysto piłkarsko kibicować drużynie z ówczesnej czwartej ligi :badziewie:

Awatar użytkownika
NoName1989
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1345
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 27 gru 2020, 14:47

19B10 pisze:
25 gru 2020, 21:03
NoName1989 pisze:
25 gru 2020, 20:58
Historia jak w większości kibiców polskich drużyn. Kiedyś cały Piotrków kibicował Widzewowi, koledzy z osiedla czy z drużyny w której trenowałem, ze szkoły itp więc wybór był prosty.
Ojciec nie był zadowolony, bo był swego czasu kibolem Śląska Wrocław. :whistle:
W Piotrkowie??? Czy przeniósł się tam z Dolnego Śląska?
Ojciec urodził się w Oleśnicy koło Wrocka i tam mieszkał póki nie poznał mojej mamy :P
Z tego co wiem to mało brakowało, a też bym mieszkał we Wrocku i dziś pewnie byłbym za Śląskiem.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 27 gru 2020, 23:27

Kibicuję dwóm drużynom - Cementarnicy 55 Skopje i Berwick Rangers.

Cementarnicę pokochałem w 2003 r., mając 13 lat - zaczęło się od pamiętnego dwumeczu w rundzie wstępnej Pucharu UEFA przeciwko GKS Katowice. W pierwszym meczu w Skopje było 0:0, choć lepsza była Cementarnica. W Katowicach padł remis 1:1, dający awans gościom. W 24 min. Almir Bajramovski zdobył cudownego gola przewrotką po dośrodkowaniu Naumova (choć był chyba jedynym piłkarzem Cementarnicy w polu karnym), 2. połowa to już heroiczna obrona wyniku. Ljupco Kmetovski dokonywał cudów w bramce, do dziś pamiętam jego go obronę nogą główki Jacka Kowalczyka z kilku metrów. Zaimponowała mi ta walka i niespodzianka, ale był też element, którego nie potrafię do końca racjonalnie wytłumaczyć, w końcu nie była to pierwsza ani ostatnia ego typu niespodzianka ani dramatyczna walka do końca uwieńczona sukcesem. Po prostu po tym meczu wiedziałem, że to będzie moja drużyna. W 2005 r. po raz pierwszy wybrałem się do Skopje, na derby Vardar - Cementarnica na Gradskim Stadionie (obecnie stadion Filipa II Macedońskiego). Padł remis 1:1, siedziałem obok zarządu Cementarnicy i dostałem autografy całej drużyny, później jeszcze wielokrotnie jeździłem do Skopje na mecze (ostatni raz w 2018 roku).

W przypadku Berwick Rangers było nieco inaczej - nie była to miłość od pierwszego meczu, jak w przypadku Cementarnicy, a raczej proces. Od dawna lubiłem piłkę szkocką, a studiując w Durham (północno-wschodnia Anglia), Berwick było najbliższym miejscem gdzie mogłem takową obejrzeć na żywo. Poza tym, bardzo często bywałem w Berwick jako w puncie przesiadkowym jeżdżąc na rozmaite stanowiska archeologiczne w Northumberland, które z pasją zwiedzałem w trakcie studiów, i miasteczko mnie oczarowało. Piękne położenie nad rzeką Tweed, dobrze zachowane fortyfikacje, świetna atmosfera i ciekawe muzeum. Zacząłem regularnie jeździć do Berwick na mecze w 2016 r., a momentem w którym w sercu zostałem kibicem Berwick było spotkanie z lutego 2017, kiedy pokonaliśmy Annan Athletic 4:1, hat-tricka strzelił Steven Thomson (ostatni gol był zresztą nominowany do bramki miesiąca w Szkocji - piękne uderzenie, na filmiku poniżej od 6:26). Po meczu kupiłem w klubowym sklepiku szalik, wkrótce zacząłem też jeździć (w miarę możliwości) na mecze wyjazdowe - byłem m.in. w Edynburgu, Cowdenbeath, Peterhead i Linlithgow. Choć zakończyłem już studia i wróciłem do Polski, przed pandemią starałem się wykorzystać każdą okazję, żeby polecieć na mecz The Borderers, i po pandemii będę chciał wrócić na Shielfield Park.

Awatar użytkownika
19B10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1502
Kibicuję: WRE

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » 28 gru 2020, 13:02

NoName1989 pisze:
27 gru 2020, 14:47
19B10 pisze:
25 gru 2020, 21:03
NoName1989 pisze:
25 gru 2020, 20:58
Historia jak w większości kibiców polskich drużyn. Kiedyś cały Piotrków kibicował Widzewowi, koledzy z osiedla czy z drużyny w której trenowałem, ze szkoły itp więc wybór był prosty.
Ojciec nie był zadowolony, bo był swego czasu kibolem Śląska Wrocław. :whistle:
W Piotrkowie??? Czy przeniósł się tam z Dolnego Śląska?
Ojciec urodził się w Oleśnicy koło Wrocka i tam mieszkał póki nie poznał mojej mamy :P
Z tego co wiem to mało brakowało, a też bym mieszkał we Wrocku i dziś pewnie byłbym za Śląskiem.
Teoretycznie mógłbyś się do naszego FC Dolny Śląsk załapać ;)

krzysiu
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 141

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzysiu » 28 gru 2020, 13:22

Ja kibicuje Fiorentinie a prędzej Parmie bo był tam moj ulubiony bramkarz Sebastien Frey ;)

Draser
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 14

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Draser » 29 kwie 2022, 1:48

Ja lubię Bayern Monachium. Od dziecka byłem zafascynowany niemiecką piłką i tym, że Niemcy zawsze grali do końca. W dodatku jestem ze Śląska i część mojej rodziny mieszka od dawna w Niemczech. I tak to jakoś poszło :P

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 29 kwie 2022, 9:59

Nie widziałem tego tematu, także dopiero teraz ;p

Pierwszy mecz United to pamiętny finał właśnie z Bayernem i właśnie z pokazaniem gry do końca :D następnie składy na piłkarzyki kapselkowe brałem z United i był pierwszym wyborem w FIFAch, czy FMach, ale wyników samej drużyny jakoś mocno nie śledziłem na bieżąco. Dopiero w późnym liceum i na studiach się bardziej zainteresowałem , tj około 12-14 lat temu, a seria bez opuszczonego z własnej winy meczu ,,o punkty'' trwa co najmniej od 8:2 z Arsenalem. Parę zaledwie opuściłem z powodu braku internetu lub pracy i parę wyłączyłem w trakcie pod koniec jak już nie mogłem patrzeć.

Sem
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sem » 22 maja 2022, 14:01

Moja fascynacja Milanem zaczęła się dość dziwnie, dysonansowo, bym powiedział, no i dojrzewało powoli.

Dawno temu, jak jeszcze nie było internetów (sam jesteś boomer :naughty:), w tv leciał sobie jakiś mecz. Na pewno graliśmy u siebie, czyli na San Siro, ewentualnie mogło to być jeszcze Camp Nou, ale to chyba było odrobinę wcześniej, chyba. Rzecz w tym, że młodemu knypkowi wydawało się wtedy, że jak kibicuje się np. Legii, to się wrzeszczy "LEGIAAAAA", jak się kibicuje Milanowi, to się krzyczy "MILAAAAAN", jak się trzyma kciuki za Bayern, to "BAJEEEEERN", a jak pragnie się zwycięstwa Interu, to "O JA PIERDOLĘĘĘĘ". ;)

No ale wracając do tematu - oglądam sobie ten mecz, a z trybun dolatuje potężny wrzask, jakiś "LEONLEONLEON". Noż motyla noga, jak to? Tam przecież żaden Leon nie gra, co oni? Zapewne dalszy ciąg musiał zagłuszyć Szpaku (no Szpaku, bo kto inny wtedy...?), więc poczułem się odrobinę skonfudowany. Na tyle, że w końcu ogarnąłem temat, mimo że wówczas można było skorzystać co najwyżej z google classic:
Obrazek

No i tak mi już zostało. Z różną intensywnością, ze wszystkimi wzlotami i upadkami, czasem z bolącymi od zaciskania zębami, ale zostało.

Podsumowując: mała miejscowość gdzieś na krańcach Kalabrii spowodowała, że dzisiaj musiałem odmówić udziału w naprawdę fajnie zapowiadającej imprezie(*), ale trzeba mieć w życiu jakieś priorytety ;) No kurczę, nie dzisiaj.

(*) Jeśli się komuś udało ogarnąć tę zależność, to chapeau bas, sam pewnie miałbym z tym problem :mrgreen:

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 22 kwie 2023, 16:38

Jestem sympatykiem Man United, bo:
a) Paul Scholes załadował Polakom hat tricka na Wembley
b) ograli Juventus w 1/2 LM 1999, a potem jeszcze nie dali się przewalcować w finale.

To już 24 lata.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 167
Kibicuję: England

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 01 maja 2023, 22:22

Kibicuję reprezentacji Anglii od 1966 - to był pierwszy Mundial, który jako nastolatek oglądałem w telewizji. Zacząłem kibicować Anglikom w trakcie, bo faworyzowana Brazylia odpadła już w fazie grupowej. No i tak już zostało.
Na jesieni 1967 mistrz Polski Górnik Zabrze dotarł do ćwierćfinału Klubowego Pucharu Mistrzów i wylosował Manchester United. Mecze odbyły się już w lutym i marcu następnego roku, ale jeszcze w 1967 "Sportowiec" zamieścił duży artykuł o historii Man Utd. Przeczytałem o tragedii w Monachium, odbudowie drużyny przez Matta Busby'ego, o Charltonie (którego znałem z Mundialu), Lawie i "piątym Beatlesie", czyli George'u Beście. Ta historia mnie urzekła.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 170
Kibicuję: Juventus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 01 maja 2023, 22:32

piotrcies pisze:
22 kwie 2023, 16:38
b) ograli Juventus w 1/2 LM 1999, a potem jeszcze nie dali się przewalcować w finale.
Wkurwia mnie to, bo to pamiętam. Piękny półfinał, gdzie było 0:2 po 11 minutach po dwóch golach Inzaghiego, a graliśmy wtedy bez Del Piero, który był najlepszym piłkarzem na świecie, zaraz obok Ronaldo. Farta mieliście, a potem ten epicki finał z Bayernem. Szanuję (trochę).

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 01 maja 2023, 22:46

Sh00t pisze:
01 maja 2023, 22:32
Farta mieliście, a potem ten epicki finał z Bayernem.
Nie nazwałbym tego fartem, 2 połowa to był koncert MU. I wielki mecz Roya Keane, pokazał, co znaczy być kapitanem. W finale zabrakło jego i Scholesa, tylko dlatego męka trwała tak długo.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 170
Kibicuję: Juventus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 01 maja 2023, 22:53

Albion pisze:
01 maja 2023, 22:46
Nie nazwałbym tego fartem, 2 połowa to był koncert MU. I wielki mecz Roya Keane, pokazał, co znaczy być kapitanem. W finale zabrakło jego i Scholesa, tylko dlatego męka trwała tak długo.
Brak Del Piero >>>> każdy wasz Keane i inny rudy, taka prawda :P

A tak poza tym, Edgar Davids zjadał. Bardzo niedoceniany piłkarz.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 01 maja 2023, 23:07

Akurat Davidsa lubiłem i ceniłem, mały bullterrier.
A Del Piero, miał magic touch, ale był za delikutaśny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”