Europejska Superliga - Strona 14

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Superliga:

Popieram
16
43%
Jestem przeciw
17
46%
Nie mam zdania
4
11%
Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 19 kwie 2021, 10:28

Eyesmon pisze:
19 kwie 2021, 10:15
Ale czy piłka nożna powinna być rozpatrywana jako każdy inny biznes?
Piłka nożna od 20-paru lat jest rozpatrywana jak każdy inny biznes, urocze, że niektórzy sobie teraz to uzmysłowili. Też mi się nie podoba ten pomysł, ale takie dyskusje to można było prowadzić mniej więcej jak włoskie kluby zaczęły wydawać miliony na transfery piłkarzy, a do Realu wchodził Perez, od tego momentu to jest stricte wielomilinowy biznes obarczony na zysk i wszyscy na najwyższym szczeblu tak go odbierają. Spora część kibiców żyła w obłudzie, że to coś więcej.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3395

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 19 kwie 2021, 10:29

cloner pisze:
19 kwie 2021, 10:06
Zauważyłem pewną zależność: kanapowcy są głównie za, stadioniowi kibice są głównie przeciwko utworzeniu superligi.

Ale to chyba każdy myślący człowiek będzie wiedział, dlaczego akurat tak jest.
A co to ma za znaczenie?
Od wczoraj jest medialne pranie mózgu jaka to UEFA prawa, sprawiedliwa i ma w sercu dobro sportu a kluby są zepsute i niszczą piłkę nożną. Kluby od lat okradane z pieniędzy, które same wywalczyły, które zarobili piłkarze w nich występujący czy sam klub jako marketingowy magnes dla sponsorów.
Gdyby to UEFA napisała, hej zróbmy Super Ligę to byłoby cacy co? Płacz jest o to że skorumpowana organizacja straci miliardy i to jest jej wina bo przez lata nie zrobiła nic żeby klubom pomóc, tym bardziej w okresie covida. Kluby tracą setki milionów a oni wciąż sprawdzają ffp. Każdy klub piłkarski to wielomilionowy biznes i ludzie prowadzący te kluby potrafią liczyć bo muszą klub utrzymać a że mordo obijacze spod furtki mają inne zdanie to sorry, ale ich wpływ z biletów to tylko kropla w morzu potrzeb na utrzymanie działalności klubu.
Szczególnie, że koszty rosną, piłkarze i agenci są coraz bardziej chciwi.
Taki Real zasila kasę UEFIE pewnie rocznie w grubych setkach milionów a ile dostaje za udział w LM ,1/5 tego co sam zarobił?

Tłumaczenia i biadolenia UEFY są żenujące, bo to oni sprokurowali obecny stan rzeczy a nie znudzone kluby. Gdyby kluby dostawały adekwatne pieniądze do tego co zarobią UEFIE to by nikt nie uciekał z LM.

Wybielanie tej skorumpiwanej i chciwej organizacji przypomina wybielanie księży przez TVP bo przecież więcej pedofilów jest wśród nauczycieli czy hydraulików. Ludzie wszystko łykną bo obecne społeczeństwo jest wychowywane tak żeby nie używać mózgu tylko robić co i jak każą.

Nie masz prawa upominać się o zarobione przez siebie pieniądze bo to wbrew zasadom moralnym. Jakże w Polsce to brzmi znajomo :wink:

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 19 kwie 2021, 10:37

Swoją drogą wyobrażacie sobie np w tenisie że kilkunastu topowych graczy mówi że pierdoli Wielkie Szlemy gdzie musi w pierwszych rundach marnować czas i energię na ogrywanie jakichś kelnerów spoza setki i robią elitarny turniej gdzie grają tylko między sobą? Też by wypaliło. Federer, Nadal i Djokovic to jakieś 80% potencjału marketingowego w tej konkretnej dyscyplinie. Sponsorzy pójdą za nimi, nie federacją :)

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 19 kwie 2021, 10:39

Salas11 pisze:
19 kwie 2021, 10:37
Swoją drogą wyobrażacie sobie np w tenisie że kilkunastu topowych graczy mówi że pierdoli Wielkie Szlemy gdzie musi w pierwszych rundach marnować czas i energię na ogrywanie jakichś kelnerów spoza setki i robią elitarny turniej gdzie grają tylko między sobą? Też by wypaliło. Federer, Nadal i Djokovic to jakieś 80% potencjału marketingowego w tej konkretnej dyscyplinie. Sponsorzy pójdą za nimi, nie federacją :)
To jest złe porównanie, największe kluby finansowo grubo tracą na Lidze Mistrzów, najlepsi tenisiści nie tracą finansowo na Wielkich Szlemach.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 19 kwie 2021, 10:40

cloner pisze:
19 kwie 2021, 10:06
Zauważyłem pewną zależność: kanapowcy są głównie za, stadioniowi kibice są głównie przeciwko utworzeniu superligi.
Dla Polonii Bytom w ten weekend nic się nie zmieniło więc nie wiem czemu to miałbyś się sprzeciwiać.
Eyesmon pisze:
19 kwie 2021, 10:15
Z punktu widzenia kasy i marketingu - pełna zgoda. Ale czy piłka nożna powinna być rozpatrywana jako każdy inny biznes?
Oczywiście, że nie i chyba nie ma osoby, która by tak myślała, ale jest to jakby nie patrzeć kwestia fundamentalna. Po prostu UEFA ma w ręku kapitał, który po pierwsze źle wykorzystuje, a po drugie drenuje tych, którzy te przychody im generują w największym stopniu.

Ja nie jestem entuzjastą tego projektu. Jawi mi się on jako coś od czego ciężko było uciec, ale mam masę wątpliwości. Nawet to, że nie wiemy jak miałoby wyglądać redystrybuowanie środków dla futbolu amatorskiego, junioskiego, na niższym poziomie. Jeśli UEFA nie będzie miała Ligi Mistrzów, nie będzie miała dochodów, które może i w niewielkim stopniu, ale jednak przekazuje tym niższym szczeblom. Kolejne pytanie o prestiż rozgrywek krajowych. Czy ktoś jeszcze będzie traktował te rozgrywki jako cel z, którego nie można zrezygnować lub zepchnąć na boczny tor. Może mecz z Atalantą będzie dla nas bezstresową rozrywką, przerywnikiem pomiędzy "prawdziwymi meczami". Nie wiem co o tym myśleć. Na razie doszedłem do wniosku, że nie zastanawialiśmy się nad tym jak marny produkt oferuje nam EUFA.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 kwie 2021, 10:42

Ale to trochę tak jakby w roku były tylko turnieje Masters. Najlepsza 8. Albo jakby w NBA grało tylko 16 drużyn które najczęściej uczestniczą w playoff. To będzie nudne. NBA czy NFL mają sens i rację bytu bo zahaczają o wszystkie miasta w USA i tylko USA (no dobra, nie liczę Kanady :) Europejska SuperLiga musiałaby mieć tych drużyn z 40-50 i to wtedy może miałoby sens. Elita 12/16 drużyn się przeje szybciej niż myślicie.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3395

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 19 kwie 2021, 10:45

Eyesmon pisze:
19 kwie 2021, 10:42
Elita 12/16 drużyn się przeje szybciej niż myślicie.
Podejrzewam, że się rozrośnie wraz ze wzrostem zainteresowania, ujednoliceniem formuły awansów, wejściem większej ilości sponsorów itd...Po prostu jest taka liczba bo te kluby się dogadaly i prowadziły negocjacje. Trudno sobie wyobrazić SL bez klubów z Portugalii, Holandii, Francji czy Niemiec.
Ktoś musiał przetrzeć szlak, reszta dołączy później, mam taką nadzieję.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 19 kwie 2021, 10:46

Bernabeu pisze:
19 kwie 2021, 10:39
najlepsi tenisiści nie tracą finansowo na Wielkich Szlemach
Bo ich główne źródło dochodu to kontrakty reklamowe i sponsorskie. Nie zaryzykuję stwierdzenia że na samym tenisie już tylko dorabiają ale taki Federer raczej nie je chleba ze smalcem mimo że od wielu miesięcy jest poza grą :wink:

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 689

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 19 kwie 2021, 10:46

Ja bym chętnie zapoznał się z badaniami oglądalności LM pod kątem wieku osób oglądających, jakie są tendencje w poszczególnych grupach wiekowych, szczególnie w porównaniu z innymi branżami rozrywkowymi (np. czy obecni 10-latkowi są chętniejsi do oglądania meczu meczu Real - Anderlecht, czy stream z fify). Ruch z Superligą to też jest - moim zdaniem - próba podjęcia rywalizacji (albo nie oddania beze walki) nowych, młodych widzów, którzy muszą na bieżąco dostawać odczuwalne bodźce, a którzy mogę nie doceniać romantycznych historii Dynama Kijów w Lidze Mistrzów.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 19 kwie 2021, 10:47

Eyesmon pisze:
NBA czy NFL mają sens i rację bytu bo zahaczają o wszystkie miasta w USA i tylko USA
Ja tu widzę tylko 26 miast w mającym pond 10mln km2 USA oraz przynajmniej kilkanaście stanów, które nie mają żadnego zespołu w lidze ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 kwie 2021, 10:48

Czyli wincyj, szybciej, mocniej. Marvel w kinach, Superliga na boiskach. To już wolę być boomerem ;)

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 kwie 2021, 10:49

sickstick pisze:
19 kwie 2021, 10:47
Eyesmon pisze:
NBA czy NFL mają sens i rację bytu bo zahaczają o wszystkie miasta w USA i tylko USA
Ja tu widzę tylko 26 miast w mającym pond 10mln km2 USA oraz przynajmniej kilkanaście stanów, które nie mają żadnego zespołu w lidze ;)
Obrazek
Wszystkie większe miasta są. Środek (Dakota czy Nebraska albo inna Iowa) to i tak zapadła dziura (coś ala Ekstraklasa :)

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 19 kwie 2021, 10:56

Salas11 pisze:
19 kwie 2021, 10:46
Bo ich główne źródło dochodu to kontrakty reklamowe i sponsorskie. Nie zaryzykuję stwierdzenia że na samym tenisie już tylko dorabiają ale taki Federer raczej nie je chleba ze smalcem mimo że od wielu miesięcy jest poza grą
Dlatego to porównanie jest złe.

Jeśli potwierdzą się te informacje (10 miliardów kapitału? :o), to znak, ża najlepsi na Lidze Mistrzów tracą grube miliony. Jeśli taki Real na starcie za udział dostanie więcej niż za wygranie Ligi Mistrzów, to mniej więcej tak jakby jakiś tenisista za sam występ w turnieju X dostał tyle ile za wygranie Wimbledonu i Australian Open.

Kiedyś w Pucharze Europy grali tylko mistrzowie kraju, czyli żeby wygrać Puchar Europy trzeba było być najlepszym zespołem w swoim kraju i najlepszym w Europie. Potem zmieniło się to na tyle, że w Lidze Mistrzów grają po cztery drużyny z każdego kraju (z czołówki), a ostatnio Real wygrał cztery razy Ligę Mistrzów, tylko raz będąc aktualnym mistrzem kraju. Czyli w latach 60-tych wygrałby raz. Ktoś o tym mówi? Nie, wszyscy się przyzwyczaili do nowego formatu. Tak samo będzie z Europejską Superligą, sportowo to będą po prostu bardziej wymagające rozgrywki niż obecna Liga Mistrzów, zrobienie przypadkowego półfinału będzie z grubsza niemożliwe, a żeby wygrać rozgrywki trzeba będzie rozegrać kosmiczną liczbę meczów na wysokim poziomie. Nie da się zrobić sportowo lepszych rozgrywek: 20 klubów, dwie grupy, potem ćwierćfinały 1-4, 2-3, półfinały i finał. No, może się da, ale do tej pory takie nie powstały.

To nie są żadne wymysły topowych klubów, tylko racjonalna kalkulacja, tracą na tym średnie kluby, które nie zagrają w Lidze Mistrzów, a inne będą mieć dużo ciężej o taki występ, dlatego jako osoba która regularnie ogląda ligi holenderską i portugalską, mocno mi się to nie podoba. Sportowo i finansowo te rozgrywki będą jednak po prostu lepsze, więc nie ma co przesadzać, jakie to jest złe, że teraz co tydzień topowe kluby będą grać naprzeciw siebie. Problem tego pomysłu leży kompletnie gdzie indziej.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 689

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 19 kwie 2021, 10:59

Eyesmon pisze:
19 kwie 2021, 10:48
Czyli wincyj, szybciej, mocniej. Marvel w kinach, Superliga na boiskach. To już wolę być boomerem ;)
Z tym, że właściciel tych klubów, być może też są boomerami, ale wolą być jednak boomerami z kasą, więc zrobią Ligę Mistrzów w wersji Marvel.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 19 kwie 2021, 11:02

(L)oczkerson pisze:
19 kwie 2021, 10:40
Dla Polonii Bytom w ten weekend nic się nie zmieniło więc nie wiem czemu to miałbyś się sprzeciwiać.
Nie mierz innych swoją malutką miarą.
Nie pisałem o sobie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”