Nowy koronawirus (COVID-19) - Strona 742

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Czy zaszczepiłeś się przeciwko COVID-19?

Tak i jestem z tego dumny
19
54%
Tak, ale zrobiłem to z niechęcią
6
17%
Nie, ale zamierzam
0
Brak głosów
Nie i nie zamierzam
10
29%
Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Nowy koronawirus (COVID-19)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 05 sie 2021, 16:35

DDK pisze:
05 sie 2021, 16:16
sorry, ale Ty jesteś debilem czy nie wiesz czego dotyczyła tamta ustawa? NAprawdę myślałem, że po tym jaki szum o tym był to już zdążyłeś się o tym dowiedzieć. Ale podpowiem - mamy 3 przesłanki kiedy można dokonać aborcji, a ustawa była TYLKO o 1. No ale dla Ciebie ta 1/3 to praktycznei całkowity zakaz aborcji. I jak tu dyskutować?
W 2019 roku 96% aborcji w Polsce nastapilo w wyniku przeslanki ktora zamknal tak zwany TK swoim wyrokiem. Wspomiany wyrok skutkuje tym ze legalna aborcja w Polsce jest mozliwa w totalnie marginalnych przypadkach i jest de facto calkowitym zamknieciem takiej mozliwosci dla kobiet. Wiec moze faktycznie nalezaloby zapytac kto tu jest debilem?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 05 sie 2021, 16:38

Czekaj. Powiedziałeś, ze obecne prawo praktycznie zakazuje aborcji. W Polsce aborcji dokonuje się wg różnych danych od 10 do 250tys. Ostatnia ustawa wprowadziła, że nie będzie można dokonać ok. 1000 aborcji, zgadza się? Czli konfa przyłożyła rękę do tego, że NIE można zrobić 0,4-10% aborcji, ale partie którzy rządziły i odpowiadają, że mamy prawo, która powoduje że 90-99% procent aborcji jest nielegalnych są ok :P

Awatar użytkownika
Sawyer
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 816

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sawyer » 05 sie 2021, 16:41

DDK pisze:
05 sie 2021, 16:38
Ostatnia ustawa wprowadziła, że nie będzie można dokonać ok. 1000 aborcji, zgadza się? Czli konfa przyłożyła rękę do tego, że NIE można zrobić 0,4-10% aborcji, ale partie którzy rządziły i odpowiadają, że mamy prawo, która powoduje że 90-99% procent aborcji jest nielegalnych są ok
Co Ty bierzesz?, podziel się, bo widzę ze wypierdala z butów :D

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 05 sie 2021, 16:42

Aaa no tak, zdanie złożone i zrobił się problem. Cóż, wystarczy poszukać ile jest obecnie wykonywanych legalnych i nielegalnych aborcji i zamienić te dane na procenty. Ja to zrobiłem, ale widzę, ze nadal za trudne, żeby zrozumieć.

Awatar użytkownika
Sawyer
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sawyer » 05 sie 2021, 16:43

Sawyer pisze:
05 sie 2021, 16:41
DDK pisze:
05 sie 2021, 16:38
Ostatnia ustawa wprowadziła, że nie będzie można dokonać ok. 1000 aborcji, zgadza się? Czli konfa przyłożyła rękę do tego, że NIE można zrobić 0,4-10% aborcji, ale partie którzy rządziły i odpowiadają, że mamy prawo, która powoduje że 90-99% procent aborcji jest nielegalnych są ok
Co Ty bierzesz?, podziel się, bo widzę ze wypierdala z butów :D
konfederacja przyłożyła rękę do tego, ze praktycznie żadna aborcja nie jest obecnie legalna, poza skrajnymi przypadkami. Kobieta musi urodzić nawet takie dziecko, które umrze minutę po urodzeniu.... Wcześniej tak nie było. Teraz żeby zachować godność to trzeba jeździć do Czech i to nie dlatego, że się "wpadło" i nie chce się dziecka, bo Ci co tak robili, to obecne prawo to, żadna zmiana.

Ale spoko, rozumiem, że jakby ktoś z Twoich bliskich znalazł się w sytuacji, że musi X miesięcy nosić w sobie dziecko, które będzie po urodzeniu rośliną, albo umrze, to byś na to machnął ręką, bo klakiery od Korwina tak chciały tzn. ze tak ma być.... Grubo.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 05 sie 2021, 16:47

Konfederacja przyłozyła rękę do tego, że 1000 aborcji w Polsce, które wcześniej były legalne teraz będzie nielegalnych. Oprócz tego mamy prawo, które powoduje, że pozostałe kilkadziesiąt tysięcy aborcji jest wykonywanych nielegalnie. I do tego przyłożyli ręke wszyscy, co przez 25 lat nie zmienili tego, a mieli taką możliwość. Ale tego nie dostrzegasz. Bo źdźbło w oku kogoś widzisz, a belki we własnym nie.

Awatar użytkownika
Sawyer
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sawyer » 05 sie 2021, 16:50

DDK pisze:
05 sie 2021, 16:47
Konfederacja przyłozyła rękę do tego, że 1000 aborcji w Polsce, które wcześniej były legalne teraz będzie nielegalnych. Oprócz tego mamy prawo, które powoduje, że pozostałe kilkadziesiąt tysięcy aborcji jest wykonywanych nielegalnie. I do tego przyłożyli ręke wszyscy, co przez 25 lat nie zmienili tego, a mieli taką możliwość. Ale tego nie dostrzegasz. Bo źdźbło w oku kogoś widzisz, a belki we własnym nie.
Nie odstawiłeś tych dopalaczy, a szkoda.

1000 aborcji w Polsce, które wcześniej były legalne teraz będzie nielegalnych. - spoko, jasne, przecież nie ma problemu. 1000 kobiet + 1000 ich partnerów + 2000 ich rodziców i ich dramat to tylko statystyka :wink:
DDK pisze:
05 sie 2021, 16:47
Oprócz tego mamy prawo, które powoduje, że pozostałe kilkadziesiąt tysięcy aborcji jest wykonywanych nielegalnie.
Zastanów się na spokojnie co napisałeś. Bo wychodzi na to, ze popierasz aborcję na życzenie (?)

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 05 sie 2021, 16:51

2019 bylo 1110 legalnych aborcji z czego 1074 z powodu wspomnianej przeslanki czyli nieodwracalnego uposledzenia albo nieuleczalnej choroby plodu.
2018 odpowiednio 1050 na 1076 aborcji.
2017 1039 na 1061 aborcji
2016 1042 na 1098.

Mowa o legalnych aborcjach bo do takich przeciez odnosi sie wyrok chyba ze ktos mysli ze TK tym wyrokiem zmniejsza liczbe nielegalnych aborcji to wtedy gratuluje wyobrazni. Bedzie wprost przeciwnie.
Ale za to mozliwe ze w statystykach Ministerstwa Zdrowia bedzie to wygladac bardzo ladnie i Polska niedlugo stanie sie krajem gdzie nie bylo ani jednej aborcji (:

Co do Konfederacji to jest mniej szkodliwa od PiSu w tym sensie ze nie ma wladzy jezeli natomiast by ja dostala to niech nas reka boska broni. Nalezy robic wszystko zeby tak sie nie stalo.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 05 sie 2021, 16:58

DDK - szanuję, właśnie wskoczyłeś do listy top 10 najbardziej absurdalnych fikołków jakie widzialem w dyskusjach politycznych, a to naprawdę wyczyn :D

Zupelnie nieirocznie - podobaja mi sie te wpisy :D

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 05 sie 2021, 16:59

Trzeba być naprawdę naiwnym, aby w tej chwili jeszcze wierzyć, że wszystkie lockdowny, paszporty szczepionkowe, nadchodzące przymusowe szczepienia i cała ta dystopia są wprowadzane dla dobra społeczeństwa i dla ochrony przed wirusem. Pandemia jest wykorzystywana przez rządzących i wielkie korporacje do jeszcze większego wzmocnienia ich kontroli nad społeczeństwem. Dokonało się to na wielu płaszczyznach:

- Lockdowny spowodowały zniszczenie istotnej części małych i średnich przedsiębiorstw (pełnej skali tego jeszcze nie widzimy, wiele biznesów dopiero upadnie na skutek poniesionych strat), miliony ludzi straciły pracę. Gospodarka jest w kryzysie i na wyraźną poprawę w najbliższych latach nie ma co liczyć. Oznacza to, że jeszcze większa liczba ludzi będzie w większym stopniu uzależniona od państwowych wydatków socjalnych, a duże korporacje uzyskują jeszcze mocniejszą pozycję na rynku na skutek osłabienia konkurencji ze strony małych i średnich przedsiębiorstw.

- Przejmowanie nieruchomości. W USA po raz kolejny przedłużony został zakaz eksmisji. Na pozór wygląda to na humanitarne działanie mające na celu ochronić lokatorów, ale chodzi oczywiście o co innego. Przez prawie dwa lata właściciele domów i mieszkań na wynajem nie będą w stanie wyegzekwować czynszu od swoich lokatorów (ci mogą po prostu nie płacić, i wielu tak robi). Zmusza to małych właścicieli do sprzedaży swoich nieruchomości dużym firmom, które konsolidują swoją pozycję na rynku nieruchomości, dzięki czemu będą w stanie podwyższać czynsze, a po wygaśnięciu zakazu eksmisji niepłacących lokatorów i tak się pozbędą. W Polsce podobną rolę odegra niedługo podatek katastralny wprowadzony przez rząd szukający rozpaczliwie pieniędzy do domknięcia budżetu i finansowania programów socjalnych.

- Zwiększony stopień inwigilacji związany z paszportami szczepionkowymi. Służą one też znakomicie do dzielenia społeczeństwa i wprowadzania dalszej polaryzacji. Szczepionki przedstawiano jako środek powrotu do normalności, a tymczasem na jesień przyjdzie kolejna fala, za którą medialna narracja obwini niezaszczepionych, kierując na nich gniew zaszczepionych którzy mieli nadzieję, że po przyjęciu szczepionki będą mogli wrócić do normalności. Ludzie będą żreć się nawzajem zamiast wywieźć na taczkach rządzących.

- Zamknięcia biznesów, ograniczanie działalności sklepów naziemnych, etc. to dalszy ciąg walki z gotówką. Rządzący chcą w jak największych stopniu przenieść transakcje do świata wirtualnego, aby móc w jeszcze większym stopniu kontrolować obywateli i ich środki.

- Pompowanie tworzonych z niczego bilionów w gospodarkę powoduje i będzie powodować inflację zjadającą oszczędności klasy średniej, osłabiając jej finansową niezależność i bardziej uzależniając od decyzji elit.

Jak powiedział Klaus Schwab z WEF, w 2030 nie będziecie nic posiadać i będziecie szczęśliwi. Plan ten jest właśnie realizowany, a tymczasem najbogatsi zarabiają na pandemii krocie.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 05 sie 2021, 17:45

Sawyer pisze:
05 sie 2021, 16:50
Zastanów się na spokojnie co napisałeś. Bo wychodzi na to, ze popierasz aborcję na życzenie (?)
Daj mi chociaż jeden cytat gdzie przedstawiłem swoje zdanie w tej dyskusji. Dyskusja jest o tym co zrobiła konfederacja i ani słowem nie mówiłęm tutaj jakie mam poglądy w tej sprawie. Rozmawiam argumentami i liczbami, a nie przedstawiam tutaj swoich poglądów.

Awatar użytkownika
Sawyer
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sawyer » 05 sie 2021, 17:51

Żeby wybrnąć z tych głupot, które napisałeś to już sam nie wiesz co i kogo popierasz, tak się zakręciłeś. Każdy post to poem w stronę konfederacji, a jak ktoś Cię złapie na pisaniu głupot to, że niby Ty tylko opisujesz działania danej partii a sam to nie masz, albo nie ujawniasz swojego zdania w danej sprawie. Dobra taktyka, ale dla hordy nastoletnich popleczników "Króla" Korwina, bo tacy to wszystko łykają jak pelikany. Tutaj mimo wszystko musiałbyś się bardziej postarać.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8205
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 05 sie 2021, 17:58

DDK pisze:
05 sie 2021, 17:45
Sawyer pisze:
05 sie 2021, 16:50
Daj mi chociaż jeden cytat gdzie przedstawiłem swoje zdanie w tej dyskusji. Dyskusja jest o tym co zrobiła konfederacja i ani słowem nie mówiłęm tutaj jakie mam poglądy w tej sprawie. Rozmawiam argumentami i liczbami, a nie przedstawiam tutaj swoich poglądów.
Też tak miałem wiele razy. To że tłumaczę jakieś rozwiązania nie musi oznaczać, że je popieram w 100%. Szkoda tutaj czasu na te rozmowy, bo zamiast argumentów to wielu opiera się tylko na emocjach.

W zeszłym roku było to samo, tłumaczyłem że można oddać dziecko do okna życia to zaraz kilka osób przypisało mi, że ja popieram zakaz aborcji, itd.

Czekam na dzień, aż oponenci pojmą, że można głosować na daną partię, mimo że się nie zgadza powiedzmy z 1/3 programu, poglądów liderów.

Awatar użytkownika
coco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1463
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 05 sie 2021, 18:02

w temacie aborcji najwięcej do powiedzenia mają jak zwykle ci, których nie udało się wyskrobać.

wp // magnum

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 05 sie 2021, 18:13

Sawyer pisze:
05 sie 2021, 17:51
Żeby wybrnąć z tych głupot, które napisałeś to już sam nie wiesz co i kogo popierasz, tak się zakręciłeś. Każdy post to poem w stronę konfederacji, a jak ktoś Cię złapie na pisaniu głupot to, że niby Ty tylko opisujesz działania danej partii a sam to nie masz, albo nie ujawniasz swojego zdania w danej sprawie. Dobra taktyka, ale dla hordy nastoletnich popleczników "Króla" Korwina, bo tacy to wszystko łykają jak pelikany. Tutaj mimo wszystko musiałbyś się bardziej postarać.
Jakich głupot? wrzucam Ci statystyki to mam wrażenie że ich nie rozumiesz. Nie napisałem tutaj dzisiaj ani słowa o swoich poglądach to mi przypisałeś wszystkie konfederacji. Nie popieram tej partii w każdej kwestii, ale widzę, ze wiesz lepiej. Po prostu jeśli ktoś bezsensownie ich atakuje to bronie.
Opisuje działania partii i porownuje je z innymi - czy muszę w tej kwestii ujawniać swoje zdanie? JAk dyskutujemy o meczu MU-Chelsea to mam pisać komu kibicuje, czy jednak da się dyskutować o takim meczu swobodnie bez ukazywania kogo jestem kibicem? Jak dyskutujemy o tym czy PO podnosiło czy obniżało podatki to też nie mogę pisać co zrobili bez adnotacji czy byłem za tym czy przeciwko?

Kończe, bo po "królu" nie zdziwie się jak zaczniesz rzucać kucami itd. Miłego wieczoru.

PS. UWażam, że Konfederacja popełniła duży błąd podpisując się pod tym wnioskiem. Ale był to błąd głównie marketingowy, bo jest to partia która od zawsze była za ochroną życia, więc byłem świadomy ich poglądów w tej sprawie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”