Nowy koronawirus (COVID-19) - Strona 791

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Czy zaszczepiłeś się przeciwko COVID-19?

Tak i jestem z tego dumny
19
54%
Tak, ale zrobiłem to z niechęcią
6
17%
Nie, ale zamierzam
0
Brak głosów
Nie i nie zamierzam
10
29%
Awatar użytkownika
Padik
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 179

Nowy koronawirus (COVID-19)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Padik » 03 gru 2021, 13:18

Panowie o czym wy piszecie? Przecież pierwsze szczepienia były na przełomie roku. Drugą dawkę przyjmowało się 21 dni po pierwszej.

https://www.zdrowie.walbrzych.pl/aktual ... vid-19-284

Skoro więc ktoś mówi, że "od momentu rozpoczęcia szczepienia drugą dawką" to ma na myśli połowę stycznia, kiedy to 99% populacji nie było zaszczepione niczym. Jest to kolejna jawna manipulacja, podobna do tej, którą słychać w tv i radio w reklamach szczepionek, że 99% umierających na covid to osoby niezaszczepione. Myślę, że zaczniecie łączyć kropki przy podczas siódmej dawki dla piątego wznowienia waszych paszportów...

Wygooglajcie sobie dowolne artykuły z tamtego okresu na ten temat, poczytajcie co wam wówczas wpychano do głów i porównajcie z tym co głoszone jest dzisiaj.

Pierwszy lepszy link:
https://www.medonet.pl/porozmawiajmyosz ... 71372.html

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 03 gru 2021, 14:03

cloner pisze:
03 gru 2021, 11:47
@Boromir mógłbyś mi wytłumaczyć, po co np. @Bassu chce wprowadzać lockdown, skoro wg Twojego wcześniejszego postu zaszczepieni są bezpieczni. Procenty, liczby mówią same za siebie. Nie rozumiem tej paniki, tej nagonki w mediach. Albo wirus jest straszny i należy wprowadzać obostrzenia, a wtedy artykuł z Pulsu Medycyny jest kłamliwy, albo nie jest taki groźny i artykuł z Pulsu Medycyny jest rzetelny oraz prawdziwy.
Może po to żeby jak sobie ryj rozwali nie czekał na pomoc lekarską X godzin bo przed nim będzie kilkunastu typów co chcą żeby im podać leczenie na chorobę ale z jakiegoś powodu rezygnują z tego najskuteczniejszego i najprostszego?
DDK pisze:
03 gru 2021, 12:18
Niezależnie czy to będzie 15 lutego czy 15 lipca to Boromir napisał, że dane są od momentu rozpoczęcia szczepień drugą dawką. Więc i tu i tu przez pierwsze 2 tygodnie mamy 100% niezaszczepionych, a nie 5/30%.
Nie ja napisałem tylko wiceminister zdrowia tak powiedział :wink: Nawet jeśli jest w tych danych nieścisłość w postaci tych dwóch tygodni to i tak ta statystyka jest bezlitosna: 2% w pełni zaszczepionych wymagało hospitalizacji, 1% zmarło.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 637
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 03 gru 2021, 14:07

cloner pisze:
03 gru 2021, 11:08
Boromir pisze:
03 gru 2021, 11:06
Ale to Ty dzwonisz :wink:
Ale ja się w ogóle nie martwię covidem. Uważam że nie jest tak groźny, jak go przedstawiają eksperci.
To Ty artykułem z Pulsu Medycyny poparłeś moje przekonanie, że covid nie taki groźny jak go malują. Dlatego dziekuję :) Bassu i jemu podobni znów w błędzie.
Ale Cię ubodło, co? Już teraz nie czytasz co napiszę dalej tylko szukasz kolejnej marnej riposty, prawda?

Ja nie mam z tym problemu, że się nie boisz, od wieków istnieje coś takiego jak selekcja naturalna i jedyne co mi przeszkadza, to że tacy jak Ty krzyczą najgłośniej, a potem błagają o tlen gdy trafiają na OIOM. Po drugie, że na to forum zajrzy jakieś zdezorientowane dziecko, poczyta takie niepoparte badaniami opowieści jak te Twoje i będzie na ich podstawie szlifować własne. Przyzwyczaiłem się, że w tym kraju takich specjalistów od wszystkiego jest na pęczki. Studia jeśli już, to zaoczne z marketingu i zarządzania, ale podważać autorytety i naukowe tezy to ich chleb powszedni. Na całe szczęście inne kraje maja od tego rząd, by idiotyzmy i ciemnotę uziemić, zamknąć im dostęp do wszystkiego i tak powinno działać państwo wobec szkodnika. A jak przychodzi do rozmowy na argumenty, to są na poziomie - jak Co się nie podoba wyjedź. Otóż nie, trzeba sobie jakoś radzić i wierzyć, że w końcu do głosu dojdą Ci, którzy mają coś mądrego do powiedzenia, a nie pieniacze podający się za jedynych i słusznych patriotów tylko dlatego, że noszą koszulkę z polską walczącą. Ty bądź sobie na swojej krucjacie z negowaniem faktów, a ja pozwól że będę wierzył tym, którzy są w danej dziedzinie ekspertami, bo mam w sobie minimum pokory.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 03 gru 2021, 14:12

Boromir pisze:
03 gru 2021, 14:03
Może po to żeby jak sobie ryj rozwali nie czekał na pomoc lekarską X godzin bo przed nim będzie kilkunastu typów co chcą żeby im podać leczenie na chorobę ale z jakiegoś powodu rezygnują z tego najskuteczniejszego i najprostszego?
To sam sobie odpowiedz czy Ty gdy sobie ryj rozwalisz masz być pierwszy w kolejce czy osoba, która się nie zaszczepiła ma być pierwsza w kolejce?
Bassu pisze:
03 gru 2021, 14:07
Ale Cię ubodło, co? Już teraz nie czytasz co napiszę dalej tylko szukasz kolejnej marnej riposty, prawda?
Nic mnie nie ubodło. Polewkę mam i to niezłą :D Eksperci z każdym miesiącem informują o coraz słabszym działaniu szczepionek. A ty wierzysz w każde słowo ekspertów i polityków pisu.
Bassu pisze:
Ty bądź sobie na swojej krucjacie z negowaniem faktów
Ależ ja nie neguję faktów! Ja tylko zadaje pytania (bo nie jestem łatwowierny jak ty), właśnie takim forumowym ekspertom jak Ty, Boromir czy Kluchman. Czytając wasze posty można dojść do wniosku, że tu sami lekarze. :lol2:
Bassu pisze:
jedyne co mi przeszkadza, to że tacy jak Ty krzyczą najgłośniej, a potem błagają o tlen gdy trafiają na OIOM.
A tacy jak ty przyjmują każde zdanie polityków jako pewnik, a później błagają o tlen, bo szczepionka nie działa.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 03 gru 2021, 14:15

cloner pisze:
03 gru 2021, 14:12
To sam sobie odpowiedz czy Ty gdy sobie ryj rozwalisz masz być pierwszy w kolejce czy osoba, która się nie zaszczepiła ma być pierwsza w kolejce?
No odpowiedź jest jednoznaczna przecież :D
cloner pisze:
Ależ ja nie neguję faktów! Ja tylko zadaje pytania (bo nie jestem łatwowierny jak ty), właśnie takim forumowym ekspertom jak Ty, Boromir czy Kluchman. Czytając wasze posty można dojść do wniosku, że tu sami lekarze. :lol2:
Proszę mnie wykreślić z grona ekspertów, ja mam swoje źródła, inni mają swoje :naughty:
Ostatnio zmieniony 03 gru 2021, 14:17 przez Boromir, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 03 gru 2021, 14:17

Boromir pisze:
03 gru 2021, 14:15
cloner pisze:
No odpowiedź jest jednoznaczna przecież :D
No to nie rozumiem, dlaczego podałeś taki argument. Bo z tego, co napisałeś można wywnioskowac że pierwszy będzie ten bez szczepionki.
A oczywistym jest, że naprawienie rozwalonego ryja jest wazniejsze od covida.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 637
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 03 gru 2021, 14:23

cloner pisze:
Boromir pisze:
Bassu pisze:
Nic mnie nie ubodło. Polewkę mam i to niezłą :D Eksperci z każdym miesiącem informują o coraz słabszym działaniu szczepionek. A ty wierzysz w każde słowo ekspertów i polityków pisu.
Bassu pisze:
Ty bądź sobie na swojej krucjacie z negowaniem faktów
Ależ ja nie neguję faktów! Ja tylko zadaje pytania, właśnie takim forumowym ekspertom jak Ty, Boromir czy Kluchman. Czytając wasze posty można dojść do wniosku, że tu sami lekarze. :lol2:
Marny ze mnie ekspert, a już ostatnie co bym powiedział to, że wyborca PISu. Jeśli po prostu jest jakiś problem albo muszę podjąć decyzje, to zamiast teorii spiskowych wybieram (sam) opinie ludzi, którzy na czymś się znają bo zajmują się tym od lat. Bardzo jestem zdziwiony, że biorę udział w tej dyskusji gdzie jest się i tak anonimowym, więc każdy jest mocny w gębie, ale tak samo jak w sprawie koronoworusa szukam naukowych dowodów i danych, tak samo dzieje się w innych aspektach życia takich jak wybór nowego auta, kupno mieszkania, szukanie dobrego lekarza, układanie planu treningowego czy prowadzenie firmy. To oczywiście kosztuje; czas, pieniądze, dyskomfort w akceptowaniu że myślało się jedno, a wyszło drugie. Że się nie ma racji, bo przecież my Polacy mamy zawsze rację. Lepsze to jednak od grzebania na YT w poszukiwaniu bezsensowych idei ludzi, którzy mają kompleks niższości i brak wiedzy, ale za to chęć gadania głupot na prawo i lewo. Tak się rodzi populizm i inne ruchy, które przerażają mnie coraz bardziej, ale nie dlatego że się ich boję, tylko dlatego że potrafią tak pięknie manipulować faktami.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 03 gru 2021, 14:34

Bassu pisze:
03 gru 2021, 14:23
Marny ze mnie ekspert, a już ostatnie co bym powiedział to, że wyborca PISu. Jeśli po prostu jest jakiś problem albo muszę podjąć decyzje, to zamiast teorii spiskowych wybieram (sam) opinie ludzi, którzy na czymś się znają bo zajmują się tym od lat. Bardzo jestem zdziwiony, że biorę udział w tej dyskusji gdzie jest się i tak anonimowym, więc każdy jest mocny w gębie, ale tak samo jak w sprawie koronoworusa szukam naukowych dowodów i danych, tak samo dzieje się w innych aspektach życia takich jak wybór nowego auta, kupno mieszkania, szukanie dobrego lekarza, układanie planu treningowego czy prowadzenie firmy. To oczywiście kosztuje; czas, pieniądze, dyskomfort w akceptowaniu że myślało się jedno, a wyszło drugie. Że się nie ma racji, bo przecież my Polacy mamy zawsze rację. Lepsze to jednak od grzebania na YT w poszukiwaniu bezsensowych idei ludzi, którzy mają kompleks niższości i brak wiedzy, ale za to chęć gadania głupot na prawo i lewo. Tak się rodzi populizm i inne ruchy, które przerażają mnie coraz bardziej, ale nie dlatego że się ich boję, tylko dlatego że potrafią tak pięknie manipulować faktami.
Skoro marny z ciebie ekspert to nie zabieraj głosu, bo wiedzy nie masz. Wiesz tyle, co przeczytasz, czyli tyle samo co ja. A wyborcą pisu wcale nie trzeba być, żeby słuchać się tego, co mówi pan minister. Ja trochę powątpiewam czy on zawsze ma rację, wg mnie on się może mylić, zwłaszcza że jest ekonomistą, więc typuję że pojęcie o wirusach ma na podobnym poziomie, co my. Ale jeśli chcesz mu wierzyć na słowo - mamy wolność!

Tez jestem zdziwiony, że biorę udział w tej dyskusji, bo ona de facto jest bezzasadna i bezcelowa.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 03 gru 2021, 15:21

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 03 gru 2021, 15:26

Boromir pisze:
Nie ja napisałem tylko wiceminister zdrowia tak powiedział Nawet jeśli jest w tych danych nieścisłość w postaci tych dwóch tygodni to i tak ta statystyka jest bezlitosna: 2% w pełni zaszczepionych wymagało hospitalizacji, 1% zmarło.
Ej, ale wiesz, że mamy dane z okresu, gdzie przez moment 100% było niezaszczepionych? Nie uważasz, że takie dane nic nie mówią? Jak weźmiemy milion ludzi, wsród których 999 999 jest niezaszczepionych to potem powiemy, że zaraziło się 100 osób, z czego 1 zaszczepiona to też można wyciągnać wnioski na 2 sposoby:
- 100% zaszczepionych zachorowało.
- na 100 osób zarażonych aż 99 to były osoby niezaszcepione.

Obie rzeczy pokazuje statystyka, ale żeby wyciągać jakieś wnioski trzeba wejść głębiej. Więc nic nam z tego, że tylko 2% z zarażonych to zaszczepieni, bo nie wiemy dokładnie jak to było badane. A może być na rózne sposoby, jak wyżęj pokazałem.

sickstick pisze:
03 gru 2021, 12:31
A więc nie widzisz różnicy czy podawane oficjalnie dane dotyczące zgonów/hospitalizacji/zakażonych osób zaszczepionych są liczone od lutego czy od lipca? :badziewie:
To napisz mi, przy moim przykładzie, jakie będą różnice. W obu przypadkach jak zaczynamy badania to 100% ludzi jest niezaszczepionych, więc KAŻDY przypadek w pierwszych dniach idzie do stastystyk "niezaszczepionych", a żaden do zaszczepionych. Jeśli mamy 38mln niezaszczepionych i 0 zaszczepionych (a tyle jest w momencie rozpoczęcia statystyk " od momentu rozpoczęcia szczepień drugą dawką") to jak będzie 1 przypadek to przecież i tak 100% będzie dla niezaszcepionych, bo inaczej być nie może. Jeśli przez 14 dni nie ma w Polsce ANI JEDNEJ osoby, która jest w pełni zaszczepiona, to jak chociaż 1% przypadków może być wsró zaszczepionych, skoro ich nie ma?

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 03 gru 2021, 18:11

DDK pisze:
03 gru 2021, 15:26
Obie rzeczy pokazuje statystyka, ale żeby wyciągać jakieś wnioski trzeba wejść głębiej. Więc nic nam z tego, że tylko 2% z zarażonych to zaszczepieni, bo nie wiemy dokładnie jak to było badane. A może być na rózne sposoby, jak wyżęj pokazałem.
No jak nie wiemy jak było badane jak masz te liczby w tekście. Tu nie ma nic do rzeczy jak był liczone pierwsze dwa tygodnie bo te 2% odnosi się tylko do w pełni zaszczepionych (259 120) którzy zmarli (2960) albo byli hospitalizowani (5018).

Jeśli Ci nie pasuje bądź masz wątpliwości co do wiarygodności MZ (słusznie, ja np nie ma do PiS żadnego zaufania) to nic straconego. Znaleźć badanie o skuteczności szczepień na medycznym portalu jest bardzo proste a takich badań jest coraz więcej i więcej z różnych stron świata :wink:

Awatar użytkownika
HMK
Sergio Ramos
Reputacja: 2321
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 03 gru 2021, 19:48

Bassu pisze:
03 gru 2021, 9:38
To przez takich jak Ty, internetowych doktorów bez studiów i wiedzy, rośnie propaganda niewiedzy i głupoty. Gdybyś miał chociaż minimum przyzwoitości, to nie komentowałbyś spraw, o których sam dowiadujesz się z internetu, a którym inni poświęcają swoje życie akademickie i karierę naukową. Mam nadzieję, że w PL w końcu zrobią twardy lockdown dla takich jak Ty i Tobie podobni, którzy pozjadali wszystkie rozumy.
Pozwolę sobie skomentować ten post używając ogólnie przeciętnego skrótu, na który składa się dwudziesta czwarta litera alfabetu łacińskiego, którą graficznie przedstawia się jako "X" oraz czwartą litera alfabetu, którą graficznie przedstawia się jako "D", celem wyrażenia mojego rozbawienia treścią, z którą się właśnie zapoznałem.
Spoiler:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 04 gru 2021, 8:34

Z cyklu: znajdź różnicę

Obrazek

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 04 gru 2021, 9:42

Różnica jest taka, że bycia Żydem człowiek nie wybierał, bycie zaszczepionym lub nie to kwestia wyboru. Nikt nikomu nie broni przyjąć szczepionki.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 04 gru 2021, 9:52

piotrcies pisze:
04 gru 2021, 9:42
Różnica jest taka, że bycia Żydem człowiek nie wybierał, bycie zaszczepionym lub nie to kwestia wyboru. Nikt nikomu nie broni przyjąć szczepionki.
No i?
Już wyżej chyba Boromir pisał, że zaszczepionych 2% wymaga szpitala. Czyli żadne ryzyko, śmiem podejrzewać że inne szczepionki mają podobne wyniki. Nie ma się czego obawiać, prawda? No chyba, że mimo przyjęcia szczepionki nadal się boicie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”