Skoki Narciarskie - Strona 4

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Najwybitniejszym polskim skoczkiem narciarskim jest:

Adam Małysz
43
74%
Kamil Stoch
15
26%
Awatar użytkownika
Javier
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Javier » 02 sty 2006, 19:44

ja mysle ze dobrze zrobili...
Malysz nie wystąpi chyba tez na MŚ w lotach w Kulm
trochę szkoda ze nasz mistrz z Wisły opuszcza tak wazne imprezy choc w tym sezonie najwazniejsze są i tak Igrzyska.
Przed IO Małysz wystąpi tylko w Zakopanem choc moze Kuttin wezmie go na Puchar Kontynentalny i tam podszlifuje formę ze słabszymi...

Awatar użytkownika
luk1208
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: luk1208 » 02 sty 2006, 20:21

Javier pisze:ja mysle ze dobrze zrobili...

czy dobrze zrobił przekonamy sie podczas zawodów olimpijskich w Turynie :!: Widac ktos popełnił błąd podczas sezonu przygotowawczego i nalezy go jak najszybciej rozwiazac, bo Adas musi wygrywac :D

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 02 sty 2006, 20:36

A moim zdaniem dobrze sie stalo. Oczywiscie szkoda ewentualnego medalu w Turynie, ktory IMHO jest raczej poza zasiegiem, ale moze wreszcie skoki przestana byc u nas sportem narodowym. To jest przeciez smieszne, ze taki kraj podnieca sie jakimis typkami, ktorzy skacza na sniegu, wszystko zalezy od warunkow atmosferycznych a w kadrze narodowej na poziomie jest tylko jedne czlowiek i to od kilku sezonow w watpliwej formie. Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze TVP, ktora kupila prawa do pucharu swiata na kilka sezonow i mysleli ze zlapali zlota rybke. Efekt jest taki, ze na zawody jezdzi wiecej oficjeli i reporterow przygotowujacych relacje niz samych zawodnikow. No i ta ciagla, powtarzana z dziwnym uporem (chociaz jak popatrzymy na ich zarobki z transmisji to nie az tak dziwnym) sentencja - "Moze za tydzien w X bedzie lepiej i Adam po raz pierwszy w sezonie zajmie miejsce na podium/wygra". I pseudointeligentne wywiady ze sredniowygadanymi polskimi "skoczkami" przebiegajace wg schematu:
"Skok nienajlepszy, a wrecz slaby - co sie stalo?"
"Yyyyy, no nie wiem..."
"Ale widac juz poprawe."
"Yyy, no chyba..."
"Dziekuje"
"Dziekuje"
:?

O komentarzu juz nie wspominam, bo Włodzimierz "Popatrzmy Na Warunki Wietrzne" Szaranowicz jest typem irytujacym do kwadratu.
Dobra, wystarczy. Skoki narciarskie ['] - bylo fajnie ale po co to ciagnac na sile.

Awatar użytkownika
luk1208
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: luk1208 » 02 sty 2006, 20:42

Krzysztof Jarzyna pisze:O komentarzu juz nie wspominam, bo Włodzimierz "Popatrzmy Na Warunki Wietrzne" Szaranowicz jest typem irytujacym do kwadratu
dlatego zawsze oglądam skoki na Eurosporcie bo tam przynajmniej nie pieprzą o złych warunkach gdy polacy skaczą a zwłaszcza Małysz :!:
widac ci z TVP mają syndrom "zlych warunków atmosferycznych" :P

Loco

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loco » 02 sty 2006, 20:46

Bushman byś się uspokoił i pokazał troche szacunku dla Małysza bo ten człowiek swoje już osiągnął i dał Polaka tyle radości że zasłużył na respekt. Małysz swoje już wygrał, nie wymagajmy od niego ciągłych sukcesów i wielkiej formy bo trudno jest utrzymać najwyższa dyspozycje przez cała kariere. troche szkoda że polska piłka nigdy nie będzie na takich poziomie na jakim były polskie skoki za ery Małysza, która niestety się powoli kończy...
pozdro

Awatar użytkownika
PrOtEcToR
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PrOtEcToR » 02 sty 2006, 20:51

Krzysztof Jarzyna pisze: "Skok nienajlepszy, a wrecz slaby - co sie stalo?"
"Yyyyy, no nie wiem..."
"Ale widac juz poprawe."
"Yyy, no chyba..."
"Dziekuje"
"Dziekuje"
:?
:lol: Racja , racja... wywiady sa najlepsze... Zwłaszcza wypowiedzi z tamtego sezonu Marcina "Diabełka" Bachledy i jego ulubione powiedzenie : "nie wyszło mi" :lol: Mateja w tym sezonie tez nie błyszczy w wypowiedziach powtarzając co chwila że to jeszcze nie ta forma :D

A co do skoków to trzeba przyznac rację... ludzie za bardzo się tym podniecali! Ale my niestety niebłyszczelismy w żadnej dyscyplinie i takie coś jak Mistrz Świata nawet w skokach to było coś! nastała era Małyszomani... Iza biła kapuste az sobje fundacje załozyła! ja jak juz napisałem wczesniej daje 5% szans że małysz powróci do dawnej dyspozycij i nic tu napewno niedada opuszczanie konkursów,a napewno nie nowe narty czy sprzęt

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 02 sty 2006, 21:06

Loco pisze:Bushman
Problemy w przedszkolu? Mozemy pomoc i dac 21 dni wolnego, zebys skupil sie na poznawaniu literek.
Loco pisze:i pokazał troche szacunku dla Małysza bo ten człowiek swoje już osiągnął i dał Polaka tyle radości że zasłużył na respekt.
Wiesz czego najbardziej nie lubie? Dyskusji z ziomkami, ktorzy mysla ze sa fajni i pozjadali wszystkie rozumy, a nie potrafia przeczytac kilku zdan ze zrozumieniem :? Pokaz mi miejsce w ktorym pokazalem brak szacunku dla Malysza? Doceniam to co osiagnal ile dal nam radosci, bo sam swego czasu siedzialem przed TV i sciskalem za niego kciuki, i cieszylem sie jak glupi jak przeskakiwal Schmitta czy Hannavalda. Ale po co to ciagnac w nieskonczonosc? Mial wtedy zyciowa forme, byl bogiem, ale pozniej wszystko sie zalamalo. Oczywiscie caluy czas byl w czolowce, ale juz bez tego blysku. Jedyny od czasow wielkiego sezonu 01/02 to przedostatnie MŚ, gdzie byl tym starym dobry Malyszem. A teraz? Wszyscy sie z tym mecza - ja jak ogladam (a w zasadzie ogladalem) i on jak skacze a pozniej musi sie tlumaczyc dlaczego jest 10, 5 czy 2 a nie pierwszy. Wiadomo, ze taka jest natura kibica, ale ja doceniam jego osiagniecia. Jednak gdzies po drodze popelniono bledy, najpierw rozwalajac ekipe z psychologiem i fizjoterapeuta, pozniej zatrudniajac Kuttina, czlowieka bez doswiadczenia i chyba bez pomyslu. Malysz jest temu najmniej winny, ale musi sie najbardziej tlumaczyc, a kazdy nieudany skok jeszcze bardziej poglebia frustracje i odbiera spokoj.

Generalnie chodzi mi o cala otoczke skokow w Polsce. Ten balon pompowany od kilku sezonow, ta ciagla scieme ze bedzie lepeiej jak wiadomo, ze nie bedzie. Rzygac mi sie chce jak slysze po raz enty, ze wcale nie bylo tak zle, albo ze wszyscy mieli dobry wiatr tylko Malysz zly. To glownie wina TVP, ktora ma ogromne dochody z transmisji, ale dajcie spokoj, sa granice wszystkiego. Nawet wciskania sciemy dla kasy.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 02 sty 2006, 21:17

Dokładnie, zgadzam się w pełni z Jarzyną bo Małysz cały czas stara się trzymać przy sobie Polaków mówiąc, że będzie lepiej. Już chyba nikt w to nie wierzy chociaż nadal ma swoich fanów. Niestety tak jest w sporcie, że jeśli komuś idzie gorzej to zostaje zapomniany i szykanowany na każdym kroku (przykład Gołota :wink: ). Denerwuje już mnie ta cała gadka, że Adaś coś pokaże i że postara się wygrywać. Ahonen czy Janda skaczą teraz na tyle daleko, że niestety Polak nie ma z nimi szans. Podobnie jak Krzysiu ściskałem za niego kciuki i wręcz padałem na ziemię widząc co on wyprawia. 3 lata z rzędu miał życiową formę gdzie wcześniej ledwo co dostawał się do pierwszej 30-tki, to był pewien przełom w skokach narciarskich no, ale to już minęło i nie wiem czy w przypadku Małysza to powróci...a może teraz swoją szansę wykorzysta kolejny Polak?

Loco

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loco » 02 sty 2006, 21:19

To jest przeciez smieszne, ze taki kraj podnieca sie jakimis typkami, ktorzy skacza na sniegu
dla mnie to brak szacunku nazywanie medalisty mistrzostw świata i olimpiady oraz zdobywcy pucharu świata "typkiem". zgadzam się z tobą w kwestii dotyczącej tego że jego era się kończy i nie ma sensu na siłe tego ciągnąc. Adam Małysz pozostawił nam wspaniałem wspomnienia a jest jeszcze cień szansy na kolejne sukcesy ja tam w niego jeszcze wierze :P

a wiecie co mnie najbardziej denerwuje w skokach??!! Te śmieszne zmiany przepisów co sezon. Ciagle zmieniają przepisy co do kombinezonów, wagi zawodników, nart itp. dla mnie to paranoja.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 02 sty 2006, 21:37

Popieram w 110% Krzysztofa. Również popieram decyzją Adama o wycofaniu się z turnieju bo w obecnej dyspozycji to niestety Małysz narażał się tylko w oczach wielu niewdzieczników na śmieszność. Takiemu zawodnikowi po prostu nie wypada skakać tak źle zwłaszcza w takim chorym kraju jak nasz gdzie nakręciliśmy taką szopkę z tymi skokami, że głowa mała. Dyscyplina narodowa z jednym zawodnikiem to jawna kpina. Powiem więcej. Dla mnie takich zawodników jak Małysz jest, było i będzie wielu. Oczywiście nie w Polsce bo to nie jest sport dla nas, ale ogólnie co 2-3 sezony taka postać się pojawia dlatego robienie z Adama prawie Boga to gruba przesada. To media wykreowały taki obraz. Wizerunek prysł tylko oczekiwania ślepych ludzi pozostały i teraz lipa. W studiu bądź co bądź muszą udawać, że nie jest tragicznie. Przecież ludzie dalej wierzą, że to tylko chwilowy brak formy. Nie mogą w studiu powiedzieć, że Małysz się skończył bo kto będzie skoki oglądał. To jest biznes.

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 02 sty 2006, 21:41

Loco pisze:dla mnie to brak szacunku nazywanie medalisty mistrzostw świata i olimpiady oraz zdobywcy pucharu świata "typkiem".
Czytanie ze zrozumieniem. Widze dalej nie wiesz co to znaczy. Moje okreslenie odnosilo sie do skokow narciarskich jako calosci a nie do jakiegokolwiek z zawodnikow indywidualnie. Poza tym przy Malyszu, ktory byl autentyczna gwiazda, "gwiazdkami" stali sie tez ludzie, ktorzy nie sa nawet sredniakami (Mateja, Rutkowski, Bachleda czy nie wiem kto tam jeszcze). Juz nie mowiac o Wlodarczyku i reszcie ziomkow z PZN, ktorzy wykazali typowo polskie podejscie i doszli do wniosku, ze sukces ma wielu ojcow i kazdy z nich musi cos z niego miec. Wiec nie zdziwie sie jak nawet portierzy w PZN dostali podwyzki. To jest smieszne w tym sporcie. Jeden czlowiek, skromny, budzacy naturalna sympatie swoim zachowaniem (na poczatku, bo teraz tez ma gwiazdorskie zachowania) i mnostwo ludzi krecacych sie dookola niego, chcacych byc w jego blasku i nalapac z tego jak najwiecej.
Loco pisze:a wiecie co mnie najbardziej denerwuje w skokach??!! Te śmieszne zmiany przepisów co sezon. Ciagle zmieniają przepisy co do kombinezonów, wagi zawodników, nart itp. dla mnie to paranoja.
To jest akurat dobre, bo mnie najbardziej smieszyl koles wygladajacy jak zagubiony MC z koncertu HH, ktoremu dali narty i kazali skakac. Az dziw bierze, ze oni z krokiem w kolanach mogli ladowac z telemarkiem.
A przerazal mnie widok czlowieka majacego 180 wzrostu i wazacego 40 kg... Reklama anoreksji?

Loco

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loco » 02 sty 2006, 21:42

ta solidarność modów :P wiecie ja bym chciał żeby Polscy piłarze osiągneli podobny sukces do Małysza a potem mogli by nawet spaść na dno, tylko żeby choć chwile byli na szczycie :P pomarzyć dobra rzecz. Dobrze że futbol to gra zespołowa bo inaczej mistrzem świata mogłoby być każde państwo!
pozdro

ps. no dobra K.J. zgodze się z tym przepisem dotyczącym wagi bo to było naprawde nie zdrowe dla zawodników takie odchudzanie i trzymanie wagi za wszelką cene ale po co co sezon zmieniaja przepisy dotyczące kroju strojów?

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 03 sty 2006, 13:37

Wszycy macie poniekąd rację.
TVP zakupiła sobie relacje na 10 sezonów do przodu i się cieszy, muszą robić z tego taką szopkę bo im się to opłaca.
Ciekawe, czy jak Młaysz przestanie skakać. czy będą dalej pokazywać chociaż najważniejsze zawody jak np. MŚ w Lotach,
Wiadomo, ze tylko Małysz z obecnej kadry prezentuje przyzwoity poziom, który daje mu regularnie miejsca w pierwszej "30" a bardzo często w "10" najlepszych skoczków.
Pozostali ... szkoda gadać.
Tak jak napisał Krzyś Jarzyna. Rozmowy ze skoczkami po ich nieudanych z reguły skokach są żałosne. Dobrze, ze już Rutkowski nie skacze, nie potrafił normalnie jednego zdania sklepać [a pić to już potrafił :roll: ]

Tomusmc pisze:a może teraz swoją szansę wykorzysta kolejny Polak?
tylko który :?
:arrow: Bachleda ?
który w pucharze kontynentalnym skacze dobrze a w zawodach o puchar świata tragicznie ?
Sam Bachleda powiedizał, że nie potrafi sie odnaleźć w kadrze A. Że woli trenować z Horngacherem w kadrze B, że tam mu sie lepiej trenuje. Ciekawe z czego to wynika :think: może, stąd, że media tam się nie wtrącają. A Bachleda już nie jest taki młody - ma chyba 25 lat w tym roku. Czas ucieka.
:arrow: Rutkowski ?
wolne żarty, chłopak ma talent, jednak to co robi to mistrzostwo świata. Geogre best najpierw zarobił a potem się bawił. Rutkowski nie może się powstrzymać, Może jak dorośnie to nauzy się pojęcia "profesjonalizm"
Podobno trenuje teraz na własny koszt - bardzo dobrze. Najlepsza szkoła
:arrow: Długopolski ?
W kadrze na takiej zasadzie jak kiedyś Tonio tajner, bno jest synem waznej postaci w związku. Smutne ale prawdziwe.
:arrow: Stoch - jedyna nadzieja na lepsze jutro w skokach. Właśnie trwają treningi do jutrzejszego konursu, wszyscy pPolacy tragicznie słabo a Stoch 121,5 m oraz 117 m - nie sa to powalające odległości ale przyzwoite z takimi wynikami może jest szansa widzieć go częściej w pierwszej "30"
:arrow: Mateja ?
Z tego już chyba nic nie będzie. Na treningach bardzo dobry,a w zawodach spada na bule, szkoda słów. Kończ waść wstydu oszczędź.
:arrow: Skupień ?
Tez już się skońzł i raczej już go w pierwsej kadrze nie zobaczymy.
:arrow: Klimek Murańka ?
Zobacymy co za 8-10 lat bedzie z tego chłopaka. Talent ogromny, oby nie zmarnowany

herdek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: herdek » 03 sty 2006, 14:38

W kwalifikacjach polacy spisali się dość przyzwoicie. Najsłabiej skoczył Hula 115. Trzy metry dalej poleciał Rafał Śliż, który uzyskał odległość 118 metrów. Mateji zabrakło pój metra do punktu K, a Stoch pokazał, że jest nadzieją Polski - 128.5 metra.

Bravo Kamil ! Narazie jest pierwszy, jednak jeszcze 30 zawodników odda swoje skoki.W konkursie awans mają już zapewniony trzej polacy, a Stefan Hula jest również blisko awansu. Także dzisiaj wszyscy na piątkę...przynajmniej w kwalifikacjach.

Awatar użytkownika
Javier
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Javier » 03 sty 2006, 15:06

Kamil Stoch zajął 2 miejsce w kwalifikacjach do jutrzejszego konkursu :!: :!:

Jest świetnie...

Bo 4 Polaków w konkursie mamy!! :D :D

Stoch skoczyl -128,5 :shock: :shock:
Mateja- 119,5 :lol:
Śliż-118
Hula - 115,5

Małysz niech szykuje forme na IO bo moze w druzynowce o cos wiecej powalczymi niz 7-8 miejsce...

W kwalifikacjach wygral jak wszyscy przypuszczali Janne Ahonen :evil:
Par nie znam ale Stoch trafil chyba na Kaisera.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”