Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 2192

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 02 kwie 2022, 20:14

W sytuacji w której szkocki Góralski został na boisku - miękko trochę.

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 612

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 02 kwie 2022, 20:23

Sancho :angry2:

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2060
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 02 kwie 2022, 21:23

Może ja to zle śledziłem ale myślałem ze RR został zatrudniony również po to aby tez wybrać nowego trenera, a tu taka deklaracja.
Wiadomo, więcej sie spodziewałem po nim na ławce, ale tez w gabinetach bo wiele razy pokazywał ze potrafi budować nowy projekt.

Chyba macie racje z tym burdelem w klubie, na wielu poziomach.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 kwie 2022, 21:49

Enjo pisze:
02 kwie 2022, 21:23
Może ja to zle śledziłem ale myślałem ze RR został zatrudniony również po to aby tez wybrać nowego trenera, a tu taka deklaracja.
Źle śledziłeś ;) on nie ma mieć żadnych kompetencji, a jedynie funkcje doradczą. Przy czym nie jest sprecyzowane w czym ma doradzać.
Enjo pisze:
02 kwie 2022, 21:23
Chyba macie racje z tym burdelem w klubie, na wielu poziomach.
Obecnie jest managerem pierwszego zespołu, nie konsultantem. Burdel by był gdyby oczekiwali od niego czegoś co nie wychodzi z jego obowiązków.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 637

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 06 kwie 2022, 13:20

Austriacki Kurier Sport donosi, że federacja futbolowa tego kraju chciałaby aby Ralf Rangnick został ich selekcjonerem. Derektor sportowy federacji Peter Schöttel rzekomo był wczoraj w Manchesterze, aby porozmawiać z naszym menadżerem. Nie jest to jakaś sensacyjna wiadomośc w kontekście jego przyszłej roli w klubie, która ma być mocno "swobodna" z punktu widzenia czasu. Przypomnijmy - Rangnick ma zostać doradcą i swoje zasoby czasowe udostępniać klubowi w wymiarze kilku godzin miesięcznie według Daily Mail.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 06 kwie 2022, 15:23

Bassu pisze:
06 kwie 2022, 13:20
Rangnick ma zostać doradcą i swoje zasoby czasowe udostępniać klubowi w wymiarze kilku godzin miesięcznie według Daily Mail.
Kiepskich tłumaczy mają Austriacy. Jeżeli w ogóle wierzyć Daily Mail to 6 dni miesięcznie (144 dni w roku), przy czym nie zdziwił bym się gdyby to miało być zdalnie. Czyli spokojnie można to łączyć z obowiązkami kadry.

https://www.dailymail.co.uk/sport/footb ... -role.html

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 06 kwie 2022, 16:20

Mr.Chris pisze:
06 kwie 2022, 15:23
to 6 dni miesięcznie (144 dni w roku)
Albo 12 dni/m albo 72 d/r :wink:

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 637

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 06 kwie 2022, 17:13

Rozmowy pomiędzy Manchesterem United a Erikiem ten Hagiem który jest faworytem zarządu weszły w zaawandowany stopień [The Athletic]

Ten Hag przedstawił klubowi 5-letni plan odbudowy klubu. Jeden z głównych celi to poprawa kondycji zawodników. Holender wskazał jakich piłkarzy ściągnąłby do klubu, w tym kilku z Ajaxu. Manchester United przed podjęciem ostatecznej decyzji zrobi jeszcze jedną turę rozmów z kandydatami. Klauzula wykupu ten Haga to zaledwie 2 miliony euro [The Independent]

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 06 kwie 2022, 17:48

czarny samael pisze:
06 kwie 2022, 16:20
Mr.Chris pisze:
06 kwie 2022, 15:23
to 6 dni miesięcznie (144 dni w roku)
Albo 12 dni/m albo 72 d/r :wink:
pardon, rozpędziłem się

chodziło o czas trwania kontraktu w zakresie doradztwa :D

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 06 kwie 2022, 18:14

Jak na początku jarałem się tym Hagiem, tak z czasem coraz więcej znaków zapytania, pewnie przez to powszechne podniecenie jego kandydaturą. Mimo wszystko duża zagadka i jakbym miał wybierać, postawiłbym na Pochettino. Szkoda, obym musiał przepraszać.

Awatar użytkownika
Quercus
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 380

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 06 kwie 2022, 18:27

Czy tylko ja kompletnie nie zrozumiałem roli Rangnicka w klubie? Kiedy na początku grudnia obejmował ster, wyobrażałem sobie, że robi to w celu uratowania sezonu i zapoznania się z kadrą po to, żeby latem móc zacząć odbudowę od strony sportowo-finansowej. Na podstawie przekazu mediów byłem przekonany, być może błędnie, że obejmie on rolę pełnoprawnego dyrektora sportowego, która da mu decydujący głos w sprawie scoutingu, transferów i tym podobnych. Tymczasem okazuje się, że Niemca będzie można poradzić się przez telefon, przy czym jego opinia może łatwo zostać spuszczona w kiblu.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 06 kwie 2022, 18:29

piotrcies pisze:
06 kwie 2022, 18:14
Jak na początku jarałem się tym Hagiem, tak z czasem coraz więcej znaków zapytania, pewnie przez to powszechne podniecenie jego kandydaturą. Mimo wszystko duża zagadka i jakbym miał wybierać, postawiłbym na Pochettino. Szkoda, obym musiał przepraszać.
Ja mam nadzieję, że będę musiał przepraszać ktokolwiek by nie przyszedł, bo zaufania nie mam ani do Pochettino ani do tego Haga, a już zupełnie nie do Lopetegui, ale o nim myślę można już zapomnieć, podobnie o Tuchelu. Z proponowanych kandydatów jarałbym się chyba tylko Enrique, ale na niego są marne szanse ze względu na zimowy Katar. Jeszcze kilka tygodni temu natomiast miałem też prywatne nadzieje na Conte, ale odbił się od dna, więc pewnie dostanie kasę na wzmocnienia i zostanie na kolejny sezon w Tottenhamie.

Ze wszystkich złych opcji chyba najbardziej by mi ten Hag pasował. Robi rzeczy ponad stan, a w przeciwieństwie do Pochettino - pokazał, że potrafi coś wygrać. Pytanie tylko, czy to nie będzie tyle warte co tytuły Ole z Malmo.
Quercus pisze:
06 kwie 2022, 18:27
Na podstawie przekazu mediów byłem przekonany, być może błędnie, że obejmie on rolę pełnoprawnego dyrektora sportowego, która da mu decydujący głos w sprawie scoutingu, transferów i tym podobnych.
Przez pewien krótki czas podczas prezentacji kandydatów przez media były właśnie takie pogłoski, ale wydaje mi się, że zostały one zdementowane jeszcze przed podpisaniem kontraktu. W każdym razie dosyć szybko.

Osobiście mam nadzieję, że będzie takim coachem dla Fletchera.

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 06 kwie 2022, 18:37

Mr.Chris pisze:
06 kwie 2022, 18:29
Ze wszystkich złych opcji chyba najbardziej by mi ten Hag pasował. Robi rzeczy ponad stan, a w przeciwieństwie do Pochettino - pokazał, że potrafi coś wygrać. Pytanie tylko, czy to nie będzie tyle warte co tytuły Ole z Malmo.
to jest mimo wszystko tylko tytuł w Holandii, tak jak Poch zaraz wygra tytuł we Francji. Nie widzę opcji, by jedno mistrzostwo stawiać wyżej niż drugie, tyle że za Pochem stoi jeszcze doświadczenie w pracy i w Anglii, i w wielkim klubie. Przy czym ja nie uważam, że te rzekome problemy z szatnią PSG są jakimś argumentem przeciw, bo tam każdy miał problemy, a jednocześnie jest to jednak świetne przetarcie przed naszą szatnią, która ma zdecydowanie mniej rozdmuchane ego. Jak dla mnie z realnych opcji Argentyńczyk jest numerem jeden, ale gość ma coś pecha do United, bo ile razy mógł się czaić na tę posadę, to coś mu przeszkadzało.

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 06 kwie 2022, 19:06

Może nie najlepsze źródło, bo tier 3, ale Ogden donosi, że finalizujemy Tego Haga.

I inne źródła z ESPN potwierdzają. Chyba faktycznie domykamy Holendra.

Kilka informacji o miejscu dla byłych pracowników United w sztabie, teraz pisze się o Meulensteenie, wcześniej o McLarenie (m.in. były selekcjoner Anglii) czy kimś z dwójki Stam/van Persie.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 06 kwie 2022, 19:27

Ja z kolei liczę na ten Haga i to mocno. United od lat bezskutecznie aspiruje do bicia się o mistrzostwo Anglii i sukcesu w Champions League. Od blisko 10 lat nie jesteśmy nawet blisko żeby stanąć w kolejce do lizania witryny gdzie wystawione są te trofea. Żeby wygrać Premier League, trzeba ograć Kloppa i Guardiolę (a dalej są Tuchel i Conte), czyli w chwili obecnej prawdopodobnie najlepszych klubowych trenerów na świecie. Chcesz dołączyć do topu, to musisz mieć topowego trenera. To oczywiście wróżenie z fusów ale moim zdaniem, z tych dostępnych nazwisk na rynku, to Holender jako jedyny w jakimś stopniu daje nadzieje na dołączenie do tego grona. Jego Ajax gra fajną piłkę, projekt jest rozwojowy i przyszłościowy, a nie tymczasowy jak u Mou czy Conte ale przede wszystkim Holender jest efektywny.

Pochettino to fajny trener ale miał okazję usiąść przy tym stole dla najlepszych i IMO nie znalazł sobie przy nim miejsca. To nie tak, że on za jakiś czas nie dołączy do grona tych topowych, co np. udało się w jakimś stopniu ostatnio Tuchelowi za sprawą wygranej LM i finału tych rozgrywek. Droga przed Mauricio jednak jeszcze daleka. Argentyńczyk, po fajnej przygodzie z Totkami, dostał napakowaną gwiazdami i zmanierowaną szatnię, która mam wrażenie, że go na ten moment zjada. Wypisz, wymaluj to samo przecież dostałby w United. Jakby Argentyńczyk dostał MU od razu po Fergiem, to może byłoby z tego coś fajnego ale to już inny klub, inna mentalność i zupełnie inna szatnia. Wygraną ligę Poch dostał na tacy i już nie będzie zero tittuli ale dwumecz z Realem w LM to była kompromitacja. Nie mówię o samej jakości gry, bo patrząc na to z boku PSG przez 3/4 dwumeczu było znacznie lepsze, mogło i powinno ten Real zmiażdżyć zarówno w Paryżu jak i w Madrycie. Ostatecznie skompromitowali się i tylko dlatego można mówić o Pochu w kontekście roboty na OT.

Poch dałby być może jakiś impuls, rozwinął ten zespół i zbudował fajną atmosferę ale to wciąż człowiek, który jednak nie był w stanie niczego sensownego wygrać i nie wiem czy jest w stanie zbudować zespół zdolny do hurtowego wygrywania co jest obecnie niezbędne żeby podjąć rękawicę i rywalizować z Kloppem oraz Guardiolą. W Premier League w czasie bezkrólewia i przetasowań u gigantów, Poch zbudował ciekawy projekt, rozwinął kilku graczy ale też przegrał ligę z Leicester, w LM po dramatycznych dwumeczach z Ajaxem i City, dostał lekcje futbolu od Kloppa w finale i zawsze kojarzy mi się z fajnym gościem, który zrobi top3-4 w lidze, może wicemistrzostwo ale jednak będzie zmuszony do smutnego uśmiechu po przegranym meczu o trofeum i patrzenia jak to inni odbierają mistrzostwa za wygraną ligę. Żebyśmy się dobrze zrozumieli - to i tak były wyniki ponad stan ale nie wiem czy on w jakichkolwiek innych warunkach byłby w stanie osiągnąć coś więcej.

United żeby zaistnieć przy takiej konkurencji potrzebuje trenerskiej bestii, która nadąży za rywalami. Tu trzeba trenera, który kompletnie zrewolucjonizuje sposób gry w piłkę tej drużyny i naznaczy jej kierunek na przyszłość, a nie kogoś kto tylko przesunie dwa klocki i pojedzie przez jakiś czas na entuzjazmie. To już nie wystarczy w obecnej PL - tzn. może wystarczyć na 3-4 miejsce i te 70-75 punktów ale nie w to przecież celujemy. Absolutnie nie mam pojęcia czy ten Hag może kimś takim być. Bardzo dużo znaków zapytania również przy nim, też popełnia błędy, też odpadł z LM we frajerski sposób z Pochem, a ostatnio z Benficą, którą Bayern i Liverpool wciągają nosem. Eredivisie to żaden wyznacznik ale mimo wszystko gość na pewno zasłużył na szansę aby sprawdzić się w klubie gdzie oczekiwania będą znacznie większe. I jeśli United nie da mu tej okazji, to zrobi to ktoś inny. Ajax ten Haga jest bezczelny, charakterystyczny i przede wszystkim zdolny robić wyniki. Skompromitowali się z Benficą ale w grupie LM, z której United nie mogło wyjść rok wcześniej, a tu liczyło punkty niemal do samego końca, ten Hag wyszedł z kompletem punktów. Gość stracił największe gwiazdy - Zyiecha, De Ligta, De Jonga i Van de Beeka, a i tak zbudował po chwili równie mocny zespół, który zaraz mu znowu będą chcieli rozkupić, bo przecież do Mazrouiego i Gravenbercha już się ślinią najwięksi. Ten Hag zrobił z Ajaxem to samo co swego czasu z BVB robił Klopp. Nie wiem czy rozwinie się i zajdzie tak samo daleko jak Niemiec ale w obecnej sytuacji United, gdzie większą beznadzieję ciężko sobie wyobrazić - kolejny sezon bez trofeum i do tego bez LM w przyszłym sezonie, nie widzę żadnego argumentu żeby zamiast stawiać na przewidywalną i bezpieczną próbę ugłaskania gwiazdek z Pochem za sterami, nie postawić na rewolucję, przynajmniej stylową i dać szansy szkoleniowcowi Ajaxu.

Tak jak marzył mi się Klopp po odejściu Fergiego i miałem poczucie, że na OT dają dupy kiedy City i Liverpool zabezpieczały swoją przyszłość na lata sprowadzaniem Pepa i Niemca, tak teraz mam wrażenie, że podobna okazja może United uciec przy Holendrze. Inna kwestia czy nawet przy jego wizji i fantazji, korporacyjnie prowadzony klub i zmanierowane gwiazdki, nie okażą się przeszkodą nie do przeskoczenia do spróbowania czegoś całkiem innego.

Na koniec jeszcze ratio punktów na mecz wspomnianych w poście trenerów:
Klopp w Liverpoolu - 2.40 (365 meczów)
Klopp w BVB - 1.90 (318 meczów)

Pep w City - 2.35 (339 meczów)
Pep w Bayernie - 2.41 (161 meczów)
Pep w Barcy - 2.36 (237 meczów)

Poch w Totkach - 1.84 (293 mecze)
Poch w PSG - 2.14 (76 meczów)

Ten Hag w Ajaxie - 2.36 (208 meczów)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”