Remis go premiował.
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 29 lis 2022, 22:31
Dobra, nie wiem dlaczego w tabeli live odjąłem USA jeden punkt, a Iranowi dodałem i wyszło mi, że po cztery punkty mają
Tomusmc
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 29 lis 2022, 22:37
Boromir
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 29 lis 2022, 23:31
Tennessee
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 29 lis 2022, 23:45
To samo mógłbyś napisać o Brazylii.Tennessee pisze: ↑29 lis 2022, 23:31Myślę, że duża rolę odgrywa tutaj odległość od europy, gdzie znajduję się centrum światowej piłki i to jakim ogromnym państwem są Stany Zjednoczone, odległość między miastami, szkułkami piłkarskim, siatka wyszukiwania talentów, obozy szkolenia itp. W takiej małej Belgii, Holandii, Portugalii czy Chorwacji o to wszystko jest dużo prościej.
Quercus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 29 lis 2022, 23:53
Nie wiem tylko, czy sukcesy reprezentacji można odnosić do ogólnego rozwoju sportu w kraju. Jeżeli jednak idziemy tym tropem, to tak jak @Magnum wspomniał, w USA jeszcze w 2006 roku, czyli zaledwie 16 lat temu, piłka nożna była sportem niszowym - zgaduję, że o poziomie naszego hokeja. Większość najlepszych talentów szła w inne sporty, a na wyrobienie systemu szkoleniowego i większą ilość zaangażowanych młodych zawodników z zamiłowaniem i wiążących z tym przyszłość, potrzeba ciut więcej niż te 16 lat. Wspomniane Belgia i Portugalia jeszcze w latach 60, czy 80 zdobywały lub biły się o klubowe trofea międzynarodowe w Europie, które mają najwyższy poziom na świecie, także mają o kilkadziesiąt lat więcej doświadczenia i dodatkowo na co dzień konkurują z najlepszymi. Też tak jak wspomniał @Tennessee, Stany są oddzielone oceanem i muszą sobie radzić same, co przy względnie świeżym starcie, daje im i tak niezłe wyniki. Jeżeli już miałbym do kogoś porównywać Stany, to porównywałbym ich raczej do Australii, Chin lub Indii, jeżeli chodzi o staż w sporcie i zaangażowanie społeczeństwa na przestrzeni ostatnich 20-30 lat.
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 30 lis 2022, 0:04
Mógłbym ale nie w kontekście piłki nożnej która w Brazylii ma status religii.Quercus pisze: ↑29 lis 2022, 23:45To samo mógłbyś napisać o Brazylii.Tennessee pisze: ↑29 lis 2022, 23:31Myślę, że duża rolę odgrywa tutaj odległość od europy, gdzie znajduję się centrum światowej piłki i to jakim ogromnym państwem są Stany Zjednoczone, odległość między miastami, szkułkami piłkarskim, siatka wyszukiwania talentów, obozy szkolenia itp. W takiej małej Belgii, Holandii, Portugalii czy Chorwacji o to wszystko jest dużo prościej.
Tennessee

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Klawikord » 30 lis 2022, 0:32
Klawikord

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 30 lis 2022, 8:58

Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 30 lis 2022, 14:09
Chiny to też jest ciekawy przykład. Tam wpompowano jeszcze większe pieniądze w akademie i szkolenie, gigantyczne pieniądze w ligę chińską (chyba swego czasu wydawali więcej niż ligi europejskie?), frekwencja przyzwoita (ponad 20 tys średnia), pokazują to w Europie, nawet zaczęli swego czasu wygrywać azjatycką LM ale reprezentacja jak była krajem trzeciego świata tak nadal jest. Nie ma chyba żadnego Chińczyka grającego w Europie. Może to związane jest z pieniędzmi jakie dostają w swoim kraju ale patrząc po wynikach reprezentacji - nie sądzę
Boromir

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 30 lis 2022, 14:13
Mr.Chris
losiu03
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 30 lis 2022, 14:29
W Indiach to nawet Del Piero grał. Zresztą tam City Football Group chyba kupiło niedawno klub, też ciekawe co z tego wyniknie.
Boromir

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 30 lis 2022, 14:40
Delpiero14

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 30 lis 2022, 14:59
Mówi pan o mentalności i chwiejnych nastrojach chińskich zawodników, a oni zawsze byli przedstawiani jako ci, dla których liczy się praca, praca i tylko praca. Jakie jest to ich codzienne podejście?
Stereotypowy Chińczyk, człowiek i piłkarz, jest bardzo pracowity, nastawiony na swój cel, ambitny. Moim zdaniem, nie do końca. I jako trener czuję tutaj rozczarowanie… W ostatnich igrzyskach olimpijskich Chińczycy odnosili bardzo niewiele sukcesów w sportach zespołowych, ale dla nich to nie było zaskoczeniem. Przytoczyli mi przysłowie: „Jeden Chińczyk potrafi rozwinąć w sobie siłę smoka, a trzech Chińczyków to tylko trzy owady”. Oni nie mają zdolności do współpracy, nie potrafią – dotyczy to nie tylko sportu – koordynować działań zespołu. Każdy chiński zawodnik potrafi biegać, skakać i kopać piłkę, lepiej lub gorzej, ale problem zaczyna się, gdy muszą zrobić coś wspólnie. Nie mają też w sobie kreatywności, którą my mamy, co wynika z wychowania – ich światopogląd, od przedszkola do posady w państwowych firmach, jest bardzo ograniczony i nakierunkowany na bardzo dobrą pracę odtwórczą.
Enjo
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio