Grupa B: Anglia, Iran, USA, Walia - Strona 6

Dział poświęcony turniejowi w Katarze
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Grupa B: Anglia, Iran, USA, Walia

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 29 lis 2022, 22:25

Tomusmc pisze:
29 lis 2022, 22:09
Queiroz przybrał jakąś dziwną taktykę, która przyniosła w pierwszej połowie całe 0 strzałów. Remis i tak go nie premiował więc liczyłem na wymianę ciosów
Remis go premiował.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 29 lis 2022, 22:31

cloner pisze:
29 lis 2022, 22:25
Remis go premiował.
Dobra, nie wiem dlaczego w tabeli live odjąłem USA jeden punkt, a Iranowi dodałem i wyszło mi, że po cztery punkty mają ;) tak czy inaczej taka postawa to duży błąd. Ciężko się bronić przez cały mecz, tym bardziej, że USA mocno naciskało. Po bramce Pulisicia nie widziałem żeby Iran prowadził zmasowany atak. Faktycznie zmienił obrońcę na pomocnika i coś tam próbowali w drugiej połowie, ale to było totalnie bezzębne

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 29 lis 2022, 22:37

Popularność dyscypliny to jedno ale trudno żeby dyscyplina globalna w której są ogromne pieniądze nie zyskiwała na popularności w kraju w którym chodzenie na sportowe eventy to tradycja. Ale dla mnie to nie jest "niesamowity rozwój" bo to się póki co nie przekłada na wyniki sportowe. Niesamowity rozwój to zaliczyła Portugalia która od niełapania się na turnieje w XX wieku przeszła do faworytów imprez w XXI. Albo Belgia która z reprezentacji przeciętnej stała się światową czołówką a Belgowie grają w topowych klubach.

O Amerykanach nie mogę tego powiedzieć, oni zaliczyli rozwój z wychodzenia z grupy na wychodzenie z grupy :wink:

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 418

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 29 lis 2022, 23:31

Myślę, że duża rolę odgrywa tutaj odległość od europy, gdzie znajduję się centrum światowej piłki i to jakim ogromnym państwem są Stany Zjednoczone, odległość między miastami, szkułkami piłkarskim, siatka wyszukiwania talentów, obozy szkolenia itp. W takiej małej Belgii, Holandii, Portugalii czy Chorwacji o to wszystko jest dużo prościej.

Zawsze się nad tym zastanawiałem dlaczego USA, Chiny czy Rosja nie są piłkarskimi potęgami. Rozumiem inna kultura, przywiązanie do innych sportów ale wielkość tych państw chyba też ma znaczenie :think:

Awatar użytkownika
Quercus
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 380

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 29 lis 2022, 23:45

Tennessee pisze:
29 lis 2022, 23:31
Myślę, że duża rolę odgrywa tutaj odległość od europy, gdzie znajduję się centrum światowej piłki i to jakim ogromnym państwem są Stany Zjednoczone, odległość między miastami, szkułkami piłkarskim, siatka wyszukiwania talentów, obozy szkolenia itp. W takiej małej Belgii, Holandii, Portugalii czy Chorwacji o to wszystko jest dużo prościej.
To samo mógłbyś napisać o Brazylii.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 29 lis 2022, 23:53

Boromir pisze:
29 lis 2022, 22:37
Niesamowity rozwój to zaliczyła Portugalia która od niełapania się na turnieje w XX wieku przeszła do faworytów imprez w XXI. Albo Belgia która z reprezentacji przeciętnej stała się światową czołówką a Belgowie grają w topowych klubach.
Nie wiem tylko, czy sukcesy reprezentacji można odnosić do ogólnego rozwoju sportu w kraju. Jeżeli jednak idziemy tym tropem, to tak jak @Magnum wspomniał, w USA jeszcze w 2006 roku, czyli zaledwie 16 lat temu, piłka nożna była sportem niszowym - zgaduję, że o poziomie naszego hokeja. Większość najlepszych talentów szła w inne sporty, a na wyrobienie systemu szkoleniowego i większą ilość zaangażowanych młodych zawodników z zamiłowaniem i wiążących z tym przyszłość, potrzeba ciut więcej niż te 16 lat. Wspomniane Belgia i Portugalia jeszcze w latach 60, czy 80 zdobywały lub biły się o klubowe trofea międzynarodowe w Europie, które mają najwyższy poziom na świecie, także mają o kilkadziesiąt lat więcej doświadczenia i dodatkowo na co dzień konkurują z najlepszymi. Też tak jak wspomniał @Tennessee, Stany są oddzielone oceanem i muszą sobie radzić same, co przy względnie świeżym starcie, daje im i tak niezłe wyniki. Jeżeli już miałbym do kogoś porównywać Stany, to porównywałbym ich raczej do Australii, Chin lub Indii, jeżeli chodzi o staż w sporcie i zaangażowanie społeczeństwa na przestrzeni ostatnich 20-30 lat.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 418

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 30 lis 2022, 0:04

Quercus pisze:
29 lis 2022, 23:45
Tennessee pisze:
29 lis 2022, 23:31
To samo mógłbyś napisać o Brazylii.
Mógłbym ale nie w kontekście piłki nożnej która w Brazylii ma status religii.

Klawikord
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0
Kibicuję: reprezentacja Polski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Klawikord » 30 lis 2022, 0:32

Anglia łatwo się uporała z Walią jednak z Senegalem nie bedą mieli łatwo nakręceni po trochę jednak niespodziewanym wyjściu z grupy zwłaszcza po kontuzji Mane mogą sprawić sporo trudności na tytuł Anglia również bez szans potencjalny ćwiercfinał przy 1 miejscu w grupie co jest raczej pewne i przejściu 1/8 wpadają na Francję , a tu zbyt wielkich argumentów nie mają zwłaszcza w ofensywie , ponadto trudno sobie wyobrazić , który z angielskich obrońców mógłby dogonić Mbappe.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 30 lis 2022, 8:58

Jest taki jeden bohater który z Mbappe zrobi o tak

Obrazek

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 30 lis 2022, 14:09

Mr.Chris pisze:
29 lis 2022, 23:53
Jeżeli już miałbym do kogoś porównywać Stany, to porównywałbym ich raczej do Australii, Chin lub Indii, jeżeli chodzi o staż w sporcie i zaangażowanie społeczeństwa na przestrzeni ostatnich 20-30 lat.
Chiny to też jest ciekawy przykład. Tam wpompowano jeszcze większe pieniądze w akademie i szkolenie, gigantyczne pieniądze w ligę chińską (chyba swego czasu wydawali więcej niż ligi europejskie?), frekwencja przyzwoita (ponad 20 tys średnia), pokazują to w Europie, nawet zaczęli swego czasu wygrywać azjatycką LM ale reprezentacja jak była krajem trzeciego świata tak nadal jest. Nie ma chyba żadnego Chińczyka grającego w Europie. Może to związane jest z pieniędzmi jakie dostają w swoim kraju ale patrząc po wynikach reprezentacji - nie sądzę :D

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 30 lis 2022, 14:13

Chiny i Indie wyglądały jak taki krótki boom, który im się szybko znudził. Pamiętam, że były dosyć głośne projekty ściągające zawodnik u schyłku kariery, czy też ekipa z Materazzim w Indiach, ale ostatnio to niemal całkowicie ucichło.

Awatar użytkownika
losiu03
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 213

Post Wyświetl pojedynczy post autor: losiu03 » 30 lis 2022, 14:17

Klawikord pisze:
30 lis 2022, 0:32
ponadto trudno sobie wyobrazić , który z angielskich obrońców mógłby dogonić Mbappe.
Spokojnie, Maguire zniszczy tego całego Mbappe czy jak mu tam :witam:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 30 lis 2022, 14:29

Mr.Chris pisze:
30 lis 2022, 14:13
Chiny i Indie wyglądały jak taki krótki boom, który im się szybko znudził. Pamiętam, że były dosyć głośne projekty ściągające zawodnik u schyłku kariery, czy też ekipa z Materazzim w Indiach, ale ostatnio to niemal całkowicie ucichło.
W Indiach to nawet Del Piero grał. Zresztą tam City Football Group chyba kupiło niedawno klub, też ciekawe co z tego wyniknie.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 30 lis 2022, 14:40

Chiny to ogólnie w sportach drużynowych wypadają mocno blado. Nawet na igrzyskach na których zawsze są w czołówce klasyfikacji medalowej to drużynowo kompletnie nie kojarzę żeby zdobyli w ten sposób jakieś krążki.

Wyjątkiem pewnie będzie jakaś siatkowka nożna czy inne gowno w które gra się jedynie w Azji.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2056
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 30 lis 2022, 14:59

To jest ciekawy watek, kiedys czytalem wywiad z Markiem Zubem (byly trener Widzewa i chyba Zalgirisu), ktory tam pracowal i ten rzucil ciekawa teze, ktora do mnie przemawia :
Spoiler:
Tu caly wywiad, mimo ze sprzed bardzo dawna - https://weszlo.com/2016/10/27/chinski-z ... ynie-noge/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2022 Katar”