Szachy - Strona 4

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 05 paź 2022, 0:05

Kesz pisze:
25 wrz 2022, 19:23
Natomiast jeśli chodzi o to, że Niemann jeśli faktycznie oszukiwał, to czapki z głów... Chodzi mi przede wszystkim o fakt, że był na tyle sprytny, że oszukał cały ten system i powiedzmy nawiążę tutaj do takich osób jak dajmy Kevin Mitnick czy inni znani oszuści jacy w sprytny sposób znaleźli luki w systemie. Niemann jeśli oszukiwał, to zrobił to w taki sposób, że nikt przez długi czas nie był w stanie mu tego udowodnić
W toku całej dyskusji o szachach padło nazwisko pewnego oszusta. Koleś w wieku 50 lat nagle przeżył drugą młodość, zdobywając przez kilka lat ponad 250 punktów i dobijając do blisko 2700 ELO. Awansował do pierwszej setki rankingu (oczywiście jako najstarszy gracz tam). Mimo braku wielkich sukcesów wcześniej.
Przez długi, długi czas masa osób była przekonana, że coś jest nie tak. Przez kilka miesięcy był 'pod ścisłą obserwacją' FIDE.
I wiesz na jakim oszukiwanu wpadł? Na oglądaniu ruchów na telefonie w kiblu.
Koleś praktycznie w momencie wpadki miał ten sam ranking co Niemann. Kolesia podejrzewano przez dłuuuugi czas. Koleś nie miał tego samego potencjału/umiejętności co Niemann, więc też musiał z pomocy korzystać częściej, niż teoretycznie miałby to robić Amerykanin.
A wciąż jego metoda to telefon w kiblu.
Btw: Niemann do top 100 awansował krótko przed sytuacją z Carlsenem.

Czytam sobie sporo o tej dramie i nie mogę znaleźć ani jednego osoby, niezwiązanej z organizatorami turniejów/FIDE, która by twierdziła, że zabezpieczenia są mocne i mocno respektowane. Za to widzę i czytam kolejne wypowiedzi osób, które o zabezpieczeniach rozmawiają z rozbawieniem/ironią albo wręcz, jak Nepo, w ogóle im nie ufają.
I teraz łączę to wszystko i próbuję sobie wyobrazić na jakiej podstawie tutaj pada Mitnick :o
Koleś osiagający podobny wynik do Niemanna oszukiwał poprzez telefon w kiblu. Ile osób za 30-40 lat miałoby ochotę czytać książkę o tym?

Nie twierdzę, że Niemann oszukiwał w ten sposób, wręcz przeciwnie. Ale skoro taka metoda potrzebowała masę czasu aby ją złapać z dowodami, to zwykłe urządzenie wibrujące z połączeniem na bliska odległość (w sumie i po wifi też) w zupełności by wystarczyło. Oczywiście dla osoby, która ma duże umiejętności i raptem pomoc dwóch w dwóch kluczowych pozycjach jest gigantycznym boostem.
Generalnie bardzo, bardzo chciałbym się dowiedzieć skąd Twoje przekonanie, że JEŚLI Niemann oszukiwał to robił to w taki sposób, że może o tym w książkach pisać? ;]

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 05 paź 2022, 6:29

Tu nie chodzi o metodę oszustwa, ale sam fakt jego skuteczności. Obecna drama może mieć spory wydźwięk jeśli Niemannowi udowodnią zarzucane oskarżenia. Ponieważ będzie to miało duży wpływ na zmiany w szachach odnośnie zabezpieczeń, gdzie wspomniana sytuacja obnaża duży problem w szachach. Tym razem organizacje nie będą mogły przejść obok kiedy całe środowisko szachów wypomina i wyśmiewa obecny stan zabezpieczeń.

Osobiście uważam, że nie uda się im nic Niemannowi udowodnić, bo jeśli nie złapią go na gorącym uczynku, to nie ma właściwie takiej możliwości. Nawiązałem do książki, bo jeśli obecnie nie uda się w tej kwestii udowodnić winy, to może za ileś tam lat, będąc na emeryturze Niemann sam ujawni swoje cwaniactwo pisząc po prostu o tym np. książkę.

Minick to był cwaniak jaki dodatkowo umiejętnie znajdywał luki w systemie a przede wszystkim wykorzystywał ludzka naiwność w zdobywaniu informacji pozwalające mu zdobyć niezbędne dane do hakowania. Niemann jeśli oszukuje, to skutecznie oszukuje obecny system zabezpieczeń jakikolwiek by nie był, cwaniak może z niego kiepski, ale na tyle skuteczny by robić całe środowisko szachowe w balona a jest to szczeniak mający raptem 19 lat. Jednak równie dobrze może być szachowym geniuszem jaki przełomem wchodzi w topowe środowisko szachowe, na tyle mocno, że podejrzewa się go o oszustwa.

Sam może tak śledząc sytuację związaną z skutecznością zagrań Niemanna w porównaniu z najlepszymi rozwiązaniami stockfisha to wydaje się to wszystko mocno podejrzane, bo Niemann często ma skuteczność zagrań na poziomie 90-100% w sytuacji kiedy taki Magnus ma na ogół skuteczność w okolicach 70% Oczywiście to i tak jest na wyrost, bo wszyscy obecnie myszkują w partiach Niemanna sprawdzając w ilu z nich miał 100% skuteczność a nawet między czasie dokopali się do tego, że obecny trener Niemanna był banowany na chess.com za oszustwa.

Na pewno podejrzenia są uzasadnione, ale trudno będzie Niemannowi cokolwiek udowodnić, to jak wspomniałem, by musieli go złapać na gorącym uczynku.
Tym bardziej, że jak wspomniałeś, Niemann to nawet bez oszustw topowy gracz na świecie i zapewne potrzebuje sobie pomóc w partii może 1-2 razy w ciągu całej gry by mu to wystarczyło do zwycięstwa, więc nawet zakres ewentualnych podejrzanych zachowań jakie można u niego zaobserwować są bardzo ograniczone i trudne do wychwycenia. Więc kto wie, czy Niemann oszukując nie zdetronizuje w przyszłości Carlsena... Wszystko może się zdarzyć jeżeli faktycznie jest coś na rzeczy.

Dowiemy się o tym albo z jakiejś głupiej wpadki Niemanna albo po jego szachowej emeryturze jak sam opowie jak robił ludzi w ciula.

Edit : teraz czytam np. że śledztwo na chess.com wykryło, że Niemann w okolicach 100x oszukiwał w grach online w tym w turniejach z nagrodami finansowymi. Ponoć do części oszustw sam przyznał się w prywatnej rozmowie z platformą i stąd to zawieszenie jego konta.

Jednak sam jestem ciekaw jak do tego doszli... Na bazie skuteczności jego zagrań? No, ale jeśli chodzi o turnieje grane "na żywo" nic nie są w stanie mu udowodnić, no ale pamiętać trzeba, że Niemann to nadal młoda osoba jaka ma całą karierę szachową przed sobą, jeśli zbuduje się na nim jakąś presję i da się mu gwarancję jakąś, że jego kara nie będzie jakaś wielce dotkliwa, to może sam się przyzna. Jednak i tak mu już mocno skomplikowali życie jeśli chodzi o kwestie występów na turniejach, zwłaszcza tych prywatnych, organizowane na zaproszenia z dużymi nagrodami finansowymi.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 06 paź 2022, 16:37

Jak ktoś nie widział:

Kesz pisze:
05 paź 2022, 6:29
Niemann to nadal młoda osoba jaka ma całą karierę szachową przed sobą
Oby nie. Oby to był koniec jego kariery.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 06 paź 2022, 21:29

DDK pisze:
06 paź 2022, 16:37
Oby nie. Oby to był koniec jego kariery.
Kwestia jest taka, że raport chess.com opiera się tylko na "podejrzeniach" to wszystko jest oparte na "podejrzanym zachowaniu" pokroju np. zmieniania w trakcie gry kart przeglądarki albo właśnie na bazie skuteczności zagrań jakie dla gracza pokroju Niemanna nie powinny być dostrzeżone. Ale oczywiście podejrzenia wobec Niemanna są tak duże, że raczej pewnym jest, że wiele z tych podejrzeń jest prawdziwa. Niemann jest oszustem, ale w grach sieciowych. Nadal nic mu nie udowodniono w kwestii publicznych turniejów gdzie o oszukiwanie jest znacznie trudniej.

Jednak kwestia jest taka... Jak chcesz zadbać o zabezpieczenia w grach sieciowych w sytuacji gdy silniki szachowe są legalne?
Każda platforma pokroju chess.com czy liichess ma swój silnik szachowy, jest też masa innych jak np. stockfish itd. Wszystkie one są wykorzystywane w celach analizy lub ćwiczeń i są ogólnie dopuszczone. To jest inna sytuacja jak w e-sporcie dajmy na to CS'a gdzie aim-boty czy wallhacki są zabronione albo gdzie w innych grach twórcy jakiś wspomagaczy są nawet skazywani na więzienie lub ogromne kary finansowe a osoby używające danych aplikacji są z miejsca banowane na dłuugi czas a organizacje klubowe wykluczają takich zawodników często permanentnie. W szachach silniki szachowe są powszechne i plaga oszustw na chess.com jest gigantyczna i w grach sieciowych te oszustwa były i będą i nawet nie można temu zaradzić... Bo nikt nie będzie w stanie skontrolować kogoś grającego z domu... Na turniejach by musieli wymagać aby zawodnik miał kamerkę jaka łapie określony obszar tak by można było widzieć każdą ewentualną podejrzaną czynność zawodnika, sam też by nie mógł na czas turnieju nic robić poza sterowaniem myszką, transmisja turnieju by musiała być opóźniona a do tego chyba dany gracz by musiał siedzieć na golasa aby nie było, że coś tam gdzieś skrywa... No nie da się...

W turniejach publicznych, jest znacznie większa możliwość kontroli zawodnika. Ja rozumiem, że był okres pandemii, przez co wiele turniejów było odwołanych lub przerzucanych do sieci, ale to trzeba byś świadomym ryzyka. Moim zdaniem właśnie na wzgląd oszustw szachy nigdy nie powinny być rozgrywką e-sportową a już na pewno nie z nagrodami finansowymi czy punktami do światowych rankingów.

Mimo wszystko oszustwa Niemanna na chess.com nijak się mają do turniejów publicznych. Bardziej istotny będzie raport FIDE

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 07 paź 2022, 9:07

Czyli jak ktoś oszukiwał 100 razy w grach internetowych, w tym w turniejach które były "o coś" to jest ok i możemy nie wyciągać konsekwencji bo na żywo nie mamy dowodów, że oszukiwał?

To może jak obstawiał porażkę swojego zespołu w grach internetowych, a potem ta drużyna przegrała to też nie wyciągajmy konsekwencji? Przecież w grach internetowych oszukiwał, ale na żywo nie mamy żadnych dowodów, że akurat "odpuścił"?

Nie, skoro gość jest oszustem to dla takich ludzi nie ma miejsca w poważnych Szachach.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 07 paź 2022, 13:37

Tyle, że turnieje na chess.com nie mają właściwie nic wspólnego z innymi organizacjami pokroju FIDE. Jeżeli chess.com ma pewność co do oskarżeń wobec Niemanna, to może wyciągnąć wobec niego konsekwencje a organizatorzy turniejów w jakich brał udział mogą np. domagać się zwrotu nagród.

Jednak prywatne turnieje i partie rozgrywane w sieci nie mogą być wyznacznikiem kary dla Niemanna w FIDE. Chociaż wiadomo, zależy to wszystko on samej organizacji. Dlatego FIDE również pracuje nad swoim raportem odnośnie Niemanna i pewnie odniosą się też do raportu chess.com.

Ale zaznaczę, że chess.com to platforma. To tak jakbyś wszedł na kurnik.pl i oszukiwał tam w partiach i prywatnych turniejach. Tyle, że na chess.com te prywatne turnieje są bardziej prestiżowe pod względem uczestników, bo często odbywają się na zasadzie zaproszeń no i nagród.

To FIDE zrzesza najlepszych szachistów i organizuje najważniejsze eventy a tutaj o oszustwach Niemanna nic nie wiadomo. Trudno powiedzieć, czy oszustwa na chess.com FIDE potraktuje jako wystarczający argument by go całkiem zdyskwalifikować z szachowych zmagań. Tym bardziej, że chess.com też musi dokładnie zdradzić na jakiej podstawie wychwycił te 100 oszustw... Bo na to trzeba mieć konkretne dowody a nie przypuszczenia pokroju "bo Niemann w trakcie gry zmieniał zakładki w przeglądarce" ... To żaden dowód.

Sam Niemann na razie milczy, pewnie polecili mu to prawnicy. Jednak w końcu się odezwie i odniesie do oskarżeń i raportów chess.com oraz tego od FIDE jak się pojawi.

Z tego co słyszałem, to za działania Carlsena odnośnie Niemanna i jego zachowania zwłaszcza podczas turniejów, też może czekać kara.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 22 paź 2022, 0:02

W sumie stało się... Pojawił się pozew sądowy z środowiska Hansa Niemanna przeciwko m.in chess.com, Magnusowi Carlsenowi czy Hikaru Nakamurze. Sam akurat jeszcze nie wnikałem w szczegóły tego pozwu, ponoć wyszedł on nie bezpośrednio od Hansa ale od jego prawników i w grę wchodzi w okolicach 100 mln dolarów odszkodowania za działania danych podmiotów przeciwko Hansowi Niemannowi.

Co ciekawe, sam Niemann od tego się odcina i twierdzi, że jego prawnicy "mówią za siebie".

Cóż... Ciekawe jak sytuacja się rozwinie, bo sam uważam, że oskarżenia chess.com i Carlsena można bardzo łatwo obalić, bo nie ma i nie było jasnych dowodów na oszustwa Amerykanina a jednak same oskarżenia padły w sposób bezpośredni i mocno odbiło się to na wizerunku zawodnika. Nawet chess.com przy swoim raporcie kieruje się przypuszczeniami odnośnie oszustw a nie czystymi dowodami jakie w 100% obnażają oszustów.

Jestem w sumie ciekaw co z tego wyjdzie, ale drama się coraz bardziej rozwija i w sumie spodziewałem się, że jakiś pozew w końcu z strony środowiska Niemanna się pojawi.

https://eurosport.tvn24.pl/inne,132/sza ... 22191.html

Jak coś, tutaj owy pozew :

https://storage.courtlistener.com/recap ... 08.1.0.pdf

Tak poza tym, Jan Krzysztof Duda dzisiaj wygrał AimChess Rapid m.in w półfinale eliminując Magnusa Carlsena.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 194

Szachy - rozeznanie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 22 lut 2023, 9:14

Na początek wstępne rozeznanie. Są na tym forum osoby lubiące grać w szachy i chętne na jakąś formę rywalizacji w tą piękną grę?

Ja jakimś wielki szachistą nie jestem, ale przede wszystkim bardzo lubię grać a być może jeszcze bardziej organizować turnieje szachowe. Meteoryt który spadł na forum z którego się wywodzę nie tylko zlikwidował owe forum ale co gorsza zmiótł też rykoszetem szachowy turniej który tam prowadziłem zgodnie z pewną tradycją raz do roku.

Tak więc takie rozeznanie tutaj z mojej strony, byliby może tutaj jacyś chętni na zmierzenie się w jakiejś mniejszej bądź większej (to już zależy od frekwencji) rywalizacji szachowej?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 22 lut 2023, 9:45

@Rijkaard tutaj pisz!.

Ja chętny!

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 22 lut 2023, 9:52

DDK pisze:
22 lut 2023, 9:45
@Rijkaard tutaj pisz!.

Ja chętny!
Ok. Dzięki za małe naprostowanie mnie. No to cieszę się że jest już jedna chętna osoba. W takim razie wprost napiszę że bardzo chętnie zorganizuje tutaj szachowy turniej. Większy bądź mniejszy, zależy naturalnie od frekwencji. Potencjalnie jestem też w stanie sprowadzić tu na to forum ze trzy osoby które podobnie jak ja są rozczarowane że likwidacja naszego forum przerwała nam turniej, ale to może w drugiej kolejności o ile w ogóle. Wpierw muszę obadać czy tutaj by się zebrało parę osób chętnych. :wink:

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 22 lut 2023, 23:06

Byłbym chętny jak coś. Zajrzę tu od czasu do czasu zerknąć jak się sytuacja rozwija :wink:

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 22 lut 2023, 23:38

Zatem jest już nas trzech do grania. Znalazło by się jeszcze chociaż drugie tyle? Wówczas ja być może bym ściągnął też ze dwie, trzy osoby i przy łącznej liczbie startujących około 8-9 graczy już można by zrobić naprawdę fajny wciągający turniej.

Najlepsze zasady mam przy 12 graczach ale aż takim optymistą nie jestem. Gdyby był tutaj potencjał na dojście do dwunastki to dzisiejszy dzień pewnie by to wskazał a tak nie jest. No ale też nie ma co narzekać. Liczę na to że jeszcze parę osób by się skusiło na szachową rywalizację.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 26 lut 2023, 14:26

Rijkaard, I jak tam?

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 28 lut 2023, 22:17

Salas11 pisze:
26 lut 2023, 14:26
Rijkaard, I jak tam?
Sorki za poślizg w odpowiedzi. No na razie zgłosiliście się tylko wy dwaj. Widzę że chyba więcej chętnych nie ma. No to teraz muszę pogadać z trzema/czterema graczami którzy zostali razem ze mną sierotami po turnieju który na początku stycznia ruszył na nieistniejącym już niestety forum. Jeżeli zgodzą się zarejestrować tutaj by wystąpić w tutejszym turnieju to łącznie będzie nas siedmiu. A to mnie już jak najbardziej urządza.

@DDK

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”