Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 05 mar 2024, 11:23
piotrcies
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 05 mar 2024, 11:45
Przema
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 05 mar 2024, 11:47
To trochę uproszczenie. Samo to, co u nas określa się mianem sosu bolońskiego to faktycznie we włoszech jest nazywane jako ragu. W sumie nie tylko u nas błędnie się określa to mianem sosu bolońskiego, bo przecież nawet w filmach z USA pada to określenie. Ciekawe jak to zawędrowało.
venomik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 05 mar 2024, 11:52
piotrcies pisze: ↑05 mar 2024, 11:23Ja po prostu uważam, ze ta symbolika poszła za daleko. 11 listopada, a koziołki w Poznaniu ubrane w ukraińskie barwy. WTF!?
Przy wielu państwowych budynkach ukraińskie flagi. WTF!?
To miało sens w pierwszych dniach wojny, gdy chcesz pokazać, ze jesteś solidarny, ale to już pokazaliśmy i dużo zrobiliśmy, potem ja mam awantury w salonie, bo Ukraińcy uważają, ze im sie należy. Ostatnio na przykład internet za darmo. Bo są z Ukrainy.
Jeszcze tylko wprowadźmy ich język jaki urzędowy, bo przecież dużo ich i trzeba wspierać #takBędzie
Przez te wojnę za naszą granicą ludziom się w głowach przewraca i naprawdę to wsparcie dla Ukr i nienawiść do wszystkiego co rosyjskie przybiera absurdalne formy. Ostatnio na X był filmik, jak żołnierz popełnia samobójstwo, zeby nie trafić do niewoli, a w komentarzach pytania, czy rosyjski, czy ukraiński, bo nie wiadomo, czy sie smucić, czy świętować. Kuzwa, człowiek traci tragicznie życie, pewnie znalazł sie tam wbrew własnej woli jako mięso armatnie, a my sie cieszymy z jego śmierci, bo jest z takiego, a nie innego kraju. Co sie dzieje z tymi ludźmi…
Hannibal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 05 mar 2024, 12:10
Podzielam zdanie. Robilem niedawno, strasznie duzo roboty, duszenia, a na koniec niewele rozni sie to od spagetti. Jedyny plus to taki, ze odkrylem makaron papaderlle, ktory polecam bo jest bardzo smaczny.venomik pisze: ↑05 mar 2024, 11:47Kiedyś to gotowałem zgodnie z tym co mi znajomy Włoch podrzucił jako przepis, który miałby być akceptowany w tym mieście. Strasznie niewygodnie się to robiło. Duszenie wszystkiego przez 2 godziny, co 20 minut wrzucane/wlewane coś nowego do garnka, więc nie można tego zostawić na wolnym ogniu i iść obejrzeć film. Na pewno było mniej pomidorów, więcej warzyw + mleko, co chyba nie jest typowe dla przepisów sosu ragu.
Enjo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 05 mar 2024, 12:15
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 05 mar 2024, 12:21
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 05 mar 2024, 12:25
Ilka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 05 mar 2024, 12:29
Bo Polacy to przedsiębiorczy naród i nie potrzebujemy takiego wspomagania. My po prostu otwieramy polskie sklepy. Byłem w takim w Norwegii i na Islandii, ale słyszałem też o Anglii, Niemczech, Kanadzie, USA, czy Francji. Kojarzę też z jakiegoś programu, że i w krajach azjatyckich oraz Ameryce Południowej Polacy otwierają sklepy czy bary z polskimi produktami, w polskim klimacie i oczywiście z podwójnymi nazwami.
Mr.Chris
Rezus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 05 mar 2024, 12:31
LOL. To ci w Zabrzu bardziej kulturalni. Niejednokrotnie mówiłem klientom ukraińskim czy gruzińskim, że nic niestety nie rozumiem, proszę po angielsku, polsku lub w tłumaczu na telefonie. Ale najczęściej się poddawali i wychodzili. Większość rozmów jest ok, ale jak dopiero ktoś przyjechał to jest bariera, ja po rosyjsku czy ukraińsku nic nie umiem.
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 05 mar 2024, 12:37
Rezus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 05 mar 2024, 12:42
venomik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 05 mar 2024, 12:43
Rezus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 05 mar 2024, 12:47
venomik
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin