Euro 2024 — Finał (Hiszpania - Anglia) - Strona 2

Knajpa | Składy
Grupa A | Grupa B | Grupa C | Grupa D 🇵🇱 | Grupa E | Grupa F
1/8 | 1/4 | 1/2 | FINAŁ EURO 2024
Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1861

Euro 2024 — Finał (Hiszpania - Anglia)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 11 lip 2024, 14:57

olivstone pisze:
11 lip 2024, 14:30
Trochę smutno, że komentowanie w Polsce jest na takim poziomie, że to jest najlepsza opcja...
Oczywiście że nie jest.
Nie wiem u kogo Darek ma takie plecy w tvp,ale mam nadzieję że to jego last dance ;)

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1074

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 12 lip 2024, 7:54

Lineker puścił info, że nawet w przypadku zwycięstwa Southgate może odejść z kadry. Wydaje się, że to idealna opcja, bo zdobywasz puchar a jednocześnie pozbywasz się hamulcowego, jakkolwiek to brzmi w przypadku sukcesu. Z drugiej strony gorzej dla Anglików jak przyjdzie nowy trener z ofensywną wizją i się Belisie, Fodisie i inne Kejnisie nie odnajdą :)

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 12 lip 2024, 7:58

Zygmunt-1 pisze:
12 lip 2024, 7:54
giej strony gorzej dla Anglików jak przyjdzie nowy trener z ofensywną wizją i się Belisie, Fodisie i inne Kejnisie nie odnajdą
kazdy z nich gra tak na co dzień w klubie. Raczej trudno by im się było nie odnaleźć.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 12 lip 2024, 9:49

Ofensywne wizje są dla gry w klubach, w reprezentacjach będzie nieskładny minimalizm.

olivstone
Skład B
Skład B
Reputacja: 4
Kibicuję: FC Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olivstone » 12 lip 2024, 10:36

Sergek pisze:
12 lip 2024, 9:49
Ofensywne wizje są dla gry w klubach, w reprezentacjach będzie nieskładny minimalizm.
Niekoniecznie. Wystarczy spojrzeć na to, jak ładnie gra Hiszpania.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 12 lip 2024, 14:08

Posluze sie przyjacielem z Realku:
Bernabeu pisze:
21 cze 2024, 11:11
Tak jak pisałem i przed turniejem i w trakcie: Hiszpania ma na tyle kultury piłkarskiej, że poza 1-2 reprezentacjami - oni zawsze będą 'piłkarsko' lepsi. Przerabialiśmy to już 3 lata temu, gdzie wszyscy zachwycali się tercetem Jorginho-Verratti-Barella - a potem 17-letni Pedri, emeryt-Busquets i Koke robili z nimi +70% posiadania piłki. Dobre chłopaki, ale wiadomo, nikt tam ich nie indoktrynował tiki-taką od najmłodszych lat, to wychodzą na Hiszpanię i zostaje granie z konterki.

Za to ten potencjał w przodzie Hiszpanii był niewielki - no jakby wstawić Asensio, Oyarzabala czy Ferrana, to znowu by się tego za bardzo nie dało oglądać. Nico i Yamal to dwóch topowych dryblerów i zupełnie inna jest ta Hiszpania, bo dalej tylko Niemcy mogą tak ładnie operować piłką (może Portugalia jeszcze), ale teraz mogą jeszcze grać szybko i robić przewagę na skrzydłach.

Problem jest jednak ten sam: tj. jeśli Williamsowi czegoś brakuje, to wykończenia, Yamal to dzieciak - wiec nie zdziwi mnie jeśli jeszcze teraz w fazie pucharowej się rozbiją z jakimś dobrym defensywnym zespołem. 9-tka to najbardziej przereklamowana pozycja w piłce, ale trzeba mieć bramkostrzelnych skrzydłowych, a tutaj za bardzo tego jeszcze nie ma, co trochę widzieliśmy nawet z tymi Włochami. Za 2-4 lata to ten duet Williams-Yamal to faktycznie może być kosmos jak pójdą do potężnego Ardy Gulerka na wychowawczą lekcję wykończenia. 8)
Hiszpania jest Hiszpania i zawsze w mniejszym lub wiekszym stopniu bedzie grac jak Hiszpania. Skladaja sie na to lata szkolenia w kraju i milion innych powtarzalnych czynnikow. Moze i ktos to w Anglii zaszczepi i ja chetnie to zobacze, ale nie uwierze w legendarna ofensywna pilke reprezentacyjna dopoki jej na oczy nie zobacze

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 12 lip 2024, 14:11

Ale trzeba oddać Southgatowi, że po fatalnym początku EURO nieco zmienił taktykę (Saka z prawego ataku przeszedł na prawe wahadło - i co za tym idzie ustawienie pozostałych gracz też się nieco zmieniło) i w tym nowym ustawieniu zatrybiło. Nie jestem fanem tego pana, ale niewielu selekcjonerów stać by było na taki manewr w tak newralgicznym momencie. Przykładowo Deszamps nie szukał poprawy i Francja przez cały turniej grała dokładnie tą samą lipę co od początku, nawet nie próbował niczego zmieniać.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 12 lip 2024, 14:16

A propos Koke to czemu on w ogóle nie pojechał na to euro? Tak słaby sezon miał czy jakaś kontuzja?

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 12 lip 2024, 14:39

On od grudnia 22 nie łapie się do kadry.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 12 lip 2024, 15:27

Zygmunt-1 pisze:
12 lip 2024, 7:54
Lineker puścił info, że nawet w przypadku zwycięstwa Southgate może odejść z kadry. Wydaje się, że to idealna opcja, bo zdobywasz puchar a jednocześnie pozbywasz się hamulcowego, jakkolwiek to brzmi w przypadku sukcesu. Z drugiej strony gorzej dla Anglików jak przyjdzie nowy trener z ofensywną wizją i się Belisie, Fodisie i inne Kejnisie nie odnajdą :)
Oby!
I niech sobie wygra to Euro da mu to fajny handicap w przyszłych negocjacjach z Manchesterem United hehe

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 12 lip 2024, 15:32

sickstick pisze:
12 lip 2024, 14:11
Ale trzeba oddać Southgatowi, że po fatalnym początku EURO nieco zmienił taktykę (Saka z prawego ataku przeszedł na prawe wahadło - i co za tym idzie ustawienie pozostałych gracz też się nieco zmieniło) i w tym nowym ustawieniu zatrybiło. Nie jestem fanem tego pana, ale niewielu selekcjonerów stać by było na taki manewr w tak newralgicznym momencie. Przykładowo Deszamps nie szukał poprawy i Francja przez cały turniej grała dokładnie tą samą lipę co od początku, nawet nie próbował niczego zmieniać.
pytanie na ile to byl jeden mecz z holendrami lub jakas faktyczna zmiana

bramka na 2-1 nie zdarzylaby sie gdyby kane i/lub foden zostaliby na boisku w jakiejkolwiek konfiguracji - kane nie bylby w polu karnym, foden nie dalby takiego podania

ja to ciagle utrzymuje, ze wyszloby im troche lepiej z wrzuceniem jakiegos biegacza do grania z harrym za fodena (ktory czesto dublowal sie z bellinghamem) i/lub zabraniem harego i wrzucenie napastnika o innej specyfice

no ale w praktyce maja final, a my bedziemy mieli jeszcze tylko jeden mecz by wyciagac z tego jakiekolwiek wnioski

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 12 lip 2024, 15:35

piotrcies pisze:
12 lip 2024, 14:39
On od grudnia 22 nie łapie się do kadry.
to dużo mnie ominęło xD

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4002
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 12 lip 2024, 16:02

W ogóle gracze z AM sie jakoś nie łapią - Koke, Saul, Llorente.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 12 lip 2024, 17:23

sickstick pisze:
12 lip 2024, 14:11
wydaje mi sie, ze mainoo robi roznice, dobrze sie go oglada w srodku pola. na pewno to anglik? ;)

deschamps akurat kombinowal sporo - przynajmniej w ataku, czyli tej formacji, ktora najbardziej zawodzila. na przestrzeni jednego turnieju stosowal tam przynajmniej kilka roznych zestawien - z thuramem, z kolo muanim, barcola w pierwszym skladzie, na lawke sadzal griezmanna, co wczesniej wydawalo sie nie do pomyslenia

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 12 lip 2024, 17:58

Ale ty piszesz o zmianach personalnych, a ja zmianach taktycznych. Anglicy ustawiają się na boisku inaczej niż to robili w pierwszych meczach, zaś Deszamps robił zmiany 1 do 1 na danych pozycjach bez żadnej zmiany w ustawieniu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „EURO 2024”