Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 28 paź 2024, 17:17
Enjo
Padik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 28 paź 2024, 21:20
Enjo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 28 paź 2024, 21:32
Polecam Finax, firma kupuje w Twoim imieniu ETF z różnorakich rynków: np. dużych amerykańskich firm czy średnich europejskich.
Keres

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 28 paź 2024, 21:33
Maciek (interista)
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Padik » 28 paź 2024, 21:37
Padik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 28 paź 2024, 21:38
Miałem to, ale musiałem wycofać pieniądze bo kupowałem coś większego a później jeszcze płaciłem podatek Belki. Ponadto, ja szukam czegoś przed co mogę ominąć wyższy podatek dlatego ikze wydaje mi się jedyne dostępne ( nie mam firmy to nie zrobię kosztów).
Enjo
Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 29 paź 2024, 17:15
Dzięki. Chciałem w tym roku uruchomić IKE, ale zatrzymałem się na wyborze ETF'ów. Link bardzo mi pomoże.Padik pisze: ↑28 paź 2024, 21:37Mateusz Samołyk - autor bloga Inwestomat.eu https://inwestomat.eu/.
(L)oczkerson

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 29 paź 2024, 18:31
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 29 paź 2024, 18:35
Enjo
Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 29 paź 2024, 19:42
Złoto jest obarczone bardzo małym ryzkiem więc nawet jeśli wzrosty nie będą już tak duże to ryzyko jest prawie żadne. Też dlatego, że różnica pomiędzy ceną sprzedaży, a zakupu to zwykle 1,5%. Ja kupując uznałem, że skoro bankom centralnym opłaca się dokonywać rekordowych zakupów to i mi się opłaca. Wydaje się, że oni dalej będą kupować napędzając dalsze wzrosty. Fundusze inwestycyjne też do niedawna miały bardzo małe pozycje na złoto, więc raczej spotykam się z opiniami, że wzrosty jeszcze będą trwały. Natomiast chyba większe szanse na duże wzrosty ma srebro. W najbliższych latach ma być deficyt na rynku srebra a 50% wydobycia idzie na przemysł (fotowoltaika). Gold to silver ratio jest dalej wysoki. To jest stosunek ceny złota do srebra. Jeśli jest wysoki to znaczy, że srebro w relacji do złota jest tanie. W hossie gold to silver ratio zwykle spada, co znaczy, że w tym czasie srebro umacnia się względem złota. Nawet jeśli oba zyskują na wartości. Przeciwko srebru i platynie przemawia to, że zwykle spread jest dość duży (koło 15-17%). Mówię o różnicy pomiędzy ceną zakupu a kursem po którym kantory skupują. Jeśli kupisz i sprzedaż przy tym samym kursie to jesteś o te 15% w plecy. Tyle, że aktualnie ta różnica jest dość niska bo jeszcze da się kupić uncję po 150 zeta, a skupy oferują nawet 145. Kolejny powód by kupić. Mniejsza strata do odrobienia. Ja w najbliższych miesiącach nie będę inwestował w metale szlachetne, ale chyba jeszcze jest sens.
Tak się mówi, ale często zapomina się o tym, że złoto nie rośnie liniowo. Ma momenty stagnacji i okresy gdzie gwałtownie rośnie. Jeśli kupisz przed gwałtownymi wzrostami, a po nich spieniężysz swoją inwestycje przenosząc kapitał w inne aktywa spokojnie możesz zrobić na tym zyski nawet po potrąceniu inflacji.
(L)oczkerson
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 29 paź 2024, 22:55
Hannibal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 29 paź 2024, 22:59
Enjo
Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 30 paź 2024, 14:57
(L)oczkerson

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 30 paź 2024, 15:46
Keres
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin