Finanse (Giełda, itp.) - Strona 15

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2056
Kibicuję: AC Milan

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 28 paź 2024, 17:17

Wplaca ktos pieniadze na IKZE badz IKE ? Glownie interesuje mnie to pierwsze.

Awatar użytkownika
Padik
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 179

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Padik » 28 paź 2024, 21:06

Enjo pisze:
28 paź 2024, 17:17
Wplaca ktos pieniadze na IKZE badz IKE ? Glownie interesuje mnie to pierwsze.
Tak. Prowadzę jedno i drugie w formie rachunku brokerskiego w DM BOŚ.
A ty jaką formę trzeciego filaru wybrałeś?

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 28 paź 2024, 21:20

Jeszcze żadnego, ale chciałbym to zrobić w tym roku - głównie ze względów podatkowych także ikze wchodzi w grę.
Ponadto, oceniam na ten moment że mógłbym wpłacać co roku limit, a przy większych problemach wystarczy pięć lat aby móc odebrać tę kwotę, co prawda dopiero po ponad 30 w moim wypadku.

Zgłębiam temat i zastanawiam się jak to ugryźć ponieważ wiem, że ikze można opakować różnymi elementami, które nie do końca mi są znane a moje kryteria są następujące - niespecjalnie ryzykowne działanie, zakupy rzadko, bez ciągłego dokupywania, zmieniania. Myślałem o etfach ale nie jestem na tyle biegły aby wiedzieć co kupić konkretnie.

Szukam kogoś kto mógłby rzucić światło jak mógłbym zadziałać.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1396
Kibicuję: FC Barcelona

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 28 paź 2024, 21:32

Enjo pisze:
28 paź 2024, 21:20
Myślałem o etfach ale nie jestem na tyle biegły aby wiedzieć co kupić konkretnie.
Polecam Finax, firma kupuje w Twoim imieniu ETF z różnorakich rynków: np. dużych amerykańskich firm czy średnich europejskich.
Sam ustalasz sobie jai masz typ portfela - bardziej ryzykowny czy bezpieczny. Poczytaj.
W 3 lata mam zysk 10,35%.

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 166

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 28 paź 2024, 21:33

Odnośnie ETFów na początek polecam serię kanału Inwestomat:

Jest też seria z rankingami:

Awatar użytkownika
Padik
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 179

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Padik » 28 paź 2024, 21:37

W takim razie polecam Ci blogi:

Marcin Iwuć https://marciniwuc.com/ - na niego natrafiłem najpierw w necie i pomógł poukładać wiele spraw. Napisał też bardzo dobrą książkę pt. Finansowa Forteca https://finansowaforteca.pl/ https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4940535 ... wa-forteca. Bardzo dobra pozycja dla osób, które chcą zacząć z głową układać swoje finanse.

Mateusz Samołyk - autor bloga Inwestomat.eu https://inwestomat.eu/. Trafiłem do niego po jednym z wywiadów u Marcina właśnie. Mega analityczny mózg, który pozwolił mi skierować się na właściwe tory w doborze instrumentów do portfela. Jego blog to ogromna skarbnica wiedzy. Również on wydał swoją książką, która moim zdaniem jest po prostu rewelacyjna https://inwestomat.eu/ksiazka/ https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5088590 ... la-kazdego. Po lekturze jego bloga czy książki sam z pewnością wybierzesz odpowiednie ETF-y dla siebie.

Obydwoje wydali też całkiem niedawno zaktualizowane rankingi kont IKE/IKZE. Najpierw musisz sam zdecydować w jakie klasy aktywów chcesz inwestować, bo to determinuje jakie konto powinieneś otworzyć. Z tego co kojarzę, to jesteś jeszcze całkiem młody, więc pewnie najsensowniejsze były by konta maklerskie i kupno ETF-ów. Jeżeli wolisz coś bezpieczniejszego to jedno z kont możesz otworzyć w PKOBP i kupować na nim obligacje Skarbu Państwa. Możliwości jest dużo. Czytaj i działaj. A jakbyś miał jakieś dodatkowe pytania to wal na priv. Na ile będę umiał to pomogę.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 28 paź 2024, 21:38

Keres pisze:
28 paź 2024, 21:32
Enjo pisze:
28 paź 2024, 21:20
Myślałem o etfach ale nie jestem na tyle biegły aby wiedzieć co kupić konkretnie.
Polecam Finax, firma kupuje w Twoim imieniu ETF z różnorakich rynków: np. dużych amerykańskich firm czy średnich europejskich.
Sam ustalasz sobie jai masz typ portfela - bardziej ryzykowny czy bezpieczny. Poczytaj.
W 3 lata mam zysk 10,35%.
Miałem to, ale musiałem wycofać pieniądze bo kupowałem coś większego a później jeszcze płaciłem podatek Belki. Ponadto, ja szukam czegoś przed co mogę ominąć wyższy podatek dlatego ikze wydaje mi się jedyne dostępne ( nie mam firmy to nie zrobię kosztów).

Ja może niejasno się wyraziłem - ja wiem co to etf, obligacje skarbowe czy te indeksowane inflacja ale nie mam na tyle wiedzy aby wiedzieć które będzie najkorzystniejsze dla wyżej opisanych przeze mnie kryteriów.
Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w kupowaniu produktów to chętnie poznałbym w jaki sposób dobierał swoje aktywa.

Iwucia znam - mam jego książkę, w zasadzie od jego porad zacząłem inwestowanie, oszczędzanie, ale reszty nie znam - przejrzę. Dziękuję.

Ja mam 33 lata, więc nie wiem czy taki młody już 😁.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 29 paź 2024, 17:15

Padik pisze:
28 paź 2024, 21:37
Mateusz Samołyk - autor bloga Inwestomat.eu https://inwestomat.eu/.
Dzięki. Chciałem w tym roku uruchomić IKE, ale zatrzymałem się na wyborze ETF'ów. Link bardzo mi pomoże.

Odnośnie inwestowania to ja na początku roku zainteresowałem się metalami szlachetnymi i powiem wam, że to była bardzo dobra decyzja. Srebro w 10 miesięcy urosło mi 33%, złoto w bodaj 6 miesięcy 22%, platyna w 8 miesięcy 12%. Licząc różnicę pomiędzy ceną zakupu, a ceną w skupie. Jak na aktywo niskiego ryzyka super wynik. No i nie będę musiał od tego płacić podatku belki.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4002

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 29 paź 2024, 18:31

Uważasz że dziś też sens zainwestować w metale szlachetne?

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 29 paź 2024, 18:35

Zawsze jest, ale nie myśl o kupnie złota jako o że tak powiem klasycznej inwestycji - wkładasz 100 000, za jakiś czas masz powiedzmy 150 000.

Kupując złoto, to bardziej chodzi o to że lepiej przetrzymuje wartość niż pieniądz papierowy.

Kupujesz za 100 000 sztabki złota, za 20 lat masz w tych sztabkach równowartość tej sumy (nie zawsze jest to dokładnie tyle samo) co nominalnie oczywiście będzie inną sumą.

Od kiedy tak myślę, to mi łatwiej przychodzi kupowanie Oz.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 29 paź 2024, 19:42

Eyesmon pisze:
29 paź 2024, 18:31
Uważasz że dziś też sens zainwestować w metale szlachetne?
Złoto jest obarczone bardzo małym ryzkiem więc nawet jeśli wzrosty nie będą już tak duże to ryzyko jest prawie żadne. Też dlatego, że różnica pomiędzy ceną sprzedaży, a zakupu to zwykle 1,5%. Ja kupując uznałem, że skoro bankom centralnym opłaca się dokonywać rekordowych zakupów to i mi się opłaca. Wydaje się, że oni dalej będą kupować napędzając dalsze wzrosty. Fundusze inwestycyjne też do niedawna miały bardzo małe pozycje na złoto, więc raczej spotykam się z opiniami, że wzrosty jeszcze będą trwały. Natomiast chyba większe szanse na duże wzrosty ma srebro. W najbliższych latach ma być deficyt na rynku srebra a 50% wydobycia idzie na przemysł (fotowoltaika). Gold to silver ratio jest dalej wysoki. To jest stosunek ceny złota do srebra. Jeśli jest wysoki to znaczy, że srebro w relacji do złota jest tanie. W hossie gold to silver ratio zwykle spada, co znaczy, że w tym czasie srebro umacnia się względem złota. Nawet jeśli oba zyskują na wartości. Przeciwko srebru i platynie przemawia to, że zwykle spread jest dość duży (koło 15-17%). Mówię o różnicy pomiędzy ceną zakupu a kursem po którym kantory skupują. Jeśli kupisz i sprzedaż przy tym samym kursie to jesteś o te 15% w plecy. Tyle, że aktualnie ta różnica jest dość niska bo jeszcze da się kupić uncję po 150 zeta, a skupy oferują nawet 145. Kolejny powód by kupić. Mniejsza strata do odrobienia. Ja w najbliższych miesiącach nie będę inwestował w metale szlachetne, ale chyba jeszcze jest sens.
Enjo pisze:
29 paź 2024, 18:35
Kupując złoto, to bardziej chodzi o to że lepiej przetrzymuje wartość niż pieniądz papierowy.
Tak się mówi, ale często zapomina się o tym, że złoto nie rośnie liniowo. Ma momenty stagnacji i okresy gdzie gwałtownie rośnie. Jeśli kupisz przed gwałtownymi wzrostami, a po nich spieniężysz swoją inwestycje przenosząc kapitał w inne aktywa spokojnie możesz zrobić na tym zyski nawet po potrąceniu inflacji.
Ja generalnie zainwestowałem w złoto żeby równoważyć inwestycję w BTC. Odwrotnie skorelowane dobro niskiego ryzyka. Nie zakładałem na nim szybkich wzrostów. Po prostu potrzebowałem czegoś co powinno zyskać na wartości w momencie recesji gdzie kryptowaluty mogą szybko zanurkować.

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 882

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 29 paź 2024, 22:55

Jak już temat zszedł na metale szlachetne - kupujecie tylko ilości od uncji w górę czy mniejsze też?

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 29 paź 2024, 22:59

Ja tylko uncje, ale mam też jedną sztabkę 50g bo zamiast wysłać uncje to przez pomyłkę wysłali to swego czasu.

Mi tak wygodniej, ale nie uważam żeby kupowanie mniejszych gramatur było złe.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 30 paź 2024, 14:57

Ja co prawda nie mam mniejszych monet bo po prostu patrzę się po cenie za gram, ale też nie wydaje mi się by kupowanie małych gramatur było złym pomysłem. Zależy od sytuacji. Gdybym np miał czekać 2 miesiące, aż uzbieram/skończy się lokata w międzyczasie przyglądając się rosnącym cenom to bym po prostu kupił mniejszą, albo np chcesz mieć max 10% oszczędności w złocie i nie interesuje cię od razu wydawanie 11k na uncję, albo wydaje Ci się, że aktualna cena jest mało atrakcyjna i nie do końca jesteś pewien czy to dobry pomysł więc jesteś skłonny zaryzykować, ale mniejszą kwotą.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1396
Kibicuję: FC Barcelona

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 30 paź 2024, 15:46

Kupiłem złote monety 1u dokładnie 2 lata temu po 8500/szt, a teraz są po 11 370 zł w zakupie i po 11 011 zł w sprzedaży. Niesamowita marża.
Na razie jestem do tyłu na walutach bo dokupowałem dolar/euro po 4,7 zł, doszło do 5 zł i człowiek pazerny myślał, że będzie rosnąć w nieskończoność, więc nie sprzedawałem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”