FMy - Strona 875

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 31 sty 2025, 17:32

szmagel pisze:
31 sty 2025, 1:39
PSG daje mi 240 baniek za Fergusona z Brighton. Ładne ceny w tym FM24. W 18 przez 100 sezonów nikt tyle mi nie rzucał

Kusi żeby sprzedać choć kasy nie potrzebuje jakoś specjalnie
Cena są wysokie a mój budżet w Premier League co to grosze ok 20 mln.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 31 sty 2025, 17:36

szmagel pisze:
31 sty 2025, 1:39
PSG daje mi 240 baniek za Fergusona z Brighton. Ładne ceny w tym FM24. W 18 przez 100 sezonów nikt tyle mi nie rzucał

Kusi żeby sprzedać choć kasy nie potrzebuje jakoś specjalnie
a nie masz złotego ustawionego przypadkiem? :D

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 31 sty 2025, 17:39

W pierwszym sezonie mało prawdopodobne ale ogólnie jest to możliwe.

Ceny w FM są za wysokie. Twórcy gry lekko przegieli i mam nadzieję, że wrócą do normalnych w najbliższej edycji.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 31 sty 2025, 17:46

Tymczasem w marcu ma być premiera 25 a wiadomości o niej jak nie było tak nie ma. Jest ostatni dzień stycznia. Jak myślicie, wyrobią się czy poczekamy do listopada na 26? :D

Swoją drogą po tym jak Chińczycy zabrali się za rozbieranie silnika gry i wyszło na jaw jaką wydmuszką jest ten cały realizm gry może lepiej niech to wszystko zaorają z góry do dołu.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 31 sty 2025, 17:54

Boromir pisze:
31 sty 2025, 17:46
Tymczasem w marcu ma być premiera 25 a wiadomości o niej jak nie było tak nie ma. Jest ostatni dzień stycznia. Jak myślicie, wyrobią się czy poczekamy do listopada na 26? :D

Swoją drogą po tym jak Chińczycy zabrali się za rozbieranie silnika gry i wyszło na jaw jaką wydmuszką jest ten cały realizm gry może lepiej niech to wszystko zaorają z góry do dołu.
Jak dla mnie od razu powinni się skupić na dopracowaniu tego i wydaniu 26 w listopadzie. No ale wiadomo, pitoszki.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 31 sty 2025, 18:09

Piniondz musi krążyć, na tym polega ekonomia.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 31 sty 2025, 18:12

Mogliby pójść na korki do paradoxu i zrobić w startowej wersji tylko jedną ligę a każda kolejna będzie w osobnych, płatnych dlc.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 31 sty 2025, 18:33

Jakby to robił Paradox to byś mógł grać w każdej lidze każdym zespołem tylko w płatnym Polish flavour pack byś mógł dodatkowo uczestniczyć w korupcji lub pojechać na obóz do Spały, we Włoszech dzwonić do sędziów itd.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 31 sty 2025, 18:50

Boromir pisze:
31 sty 2025, 17:46
a co wyszło? Opowiadaj

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 31 sty 2025, 19:46

Szybkość i przyspieszenie to gamechangery, reszta atrybutów to albo mało istotne gówno albo po prostu gówno.

Znajomość taktyki, preferowana noga, morale, kondycja czy te całe ulubione zagrania to też mało istotne gówno, chociaż czasem się przydaje.

Trening nie działa, ale to już tu pisałem.

Poziom obiektów ma minimalne znaczenie do rozwoju zawodników (tu najważniejszy jest profesjonalizm i to, żeby po prostu grał).

Chińczycy już napisali swój silnik który można ściągnąć i grać, podobno działa i te atrybuty fizyczne już tak nie górują.

Jak dla mnie kompromitacja SI.

Już Piotr Sebastian przed premierą 24 pisał, że jest dziwnie. Tylko dlatego, że Chińczycy piszą w swojej bańce to się tak jeszcze nie rozeszło po społeczności.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 07 lut 2025, 8:45

BOOM
Sports Interactive regret to inform that, following extensive internal discussion and careful consideration with SEGA, we have made the difficult decision to cancel Football Manager 25 and shift our focus to the next release.
https://www.footballmanager.com/news/de ... nager-25-1

Awatar użytkownika
Precel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 239
Kibicuję: TSW

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 07 lut 2025, 9:50

Każdy się spodziewał, niemniej jednak trochę to boli :/

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 07 lut 2025, 10:16

Boromir pisze:
31 sty 2025, 19:46
Szybkość i przyspieszenie to gamechangery, reszta atrybutów to albo mało istotne gówno albo po prostu gówno.
Czyli jak sobie edytuję moich obrońców, zostawiając im te same atrybuty co wcześniej, obniżając jedynie odbiór piłki i krycie - to nic się w grze nie zmieni? Jak sobie przesymulujesz pół sezonu to wyniki będą podobne jakbyś przesymulował pół sezonu z zawodnikami sprzed edycji? Ciekawe.
A nie, czekaj.
Wlasnie to zrobiłem.
I ilość traconych goli skoczyła mi z 19 do 32. Dość duża zmiana jak na zmniejszenie o 40% mało istotnych atrybutów.
(jasne, to tylko jedna symulacja, ale za dużo to trwa abym zrobił ich 100)
Boromir pisze:
31 sty 2025, 19:46
Trening nie działa, ale to już tu pisałem.
Jeśli dobrze pamiętam to pisałeś, że to co ustawimy w treningu nie działa w sposób istotny na rozwój CA. Jeśli mam rację to stwierdzenie 'trening nie działa' jest daaaaleko posuniętym nadużyciem.
To, co w danym tygodniu trenuję ma mi dać boosta do tego, co trenuję. Jak trenuję rzuty rożne to z myślą o rzutach rożnych, a nie rozwoju CA. Jak trenuję atak pozycyjny to z myślą o ataku pozycyjnym, a nie rozwoju CA zawodników.

Ale, dochodzimy do najważniejszej kwestii, nawet jakby cały ten trening nie wpływał kompletnie na nic - wciąż mnie to nie rusza.
Każda gra, która daje użytkownikowi ogrom wyborów, które mają wpływać niewiadoo na co - to jest wydmuszka pod tym względem. Nie da się inaczej nie zażynając po drodze silnika czy programistów.
Jak w Wiedzminie 3 wchodzę w interakcję z Ciri czy Yen setki razy, a potem się okazuje, że ledwie dwie z tych interakcji miały wpływ na zaończenie gry, a 90% kompletnie na nic (mimo że dialog sugerował inaczej) - to nie narzekam, że to wydmuszka, o ile gra to odpowiednio sprzedaje.
W tej samej grze jest z 10 dialogów wiedzmina z władcą połowy tamtego świata. Można być miłym, szanującym ich zwyczaje, można podejść zupełnie odwrotnie. Emhyr możę się wkurzać, grozić, etc. - a i tak wszystkie te scenki z nim sprowadzają się do jednej jdynej decyzji pod koniec gry. Cała reszta nie ma najmniejszego wrażenia, mógłbyś pada w trakcie tych dialogów oddać niewidomemu dziecku i nic by to nie zmieniło.
Tak gry działają.

W RPG jest to o tyle oczywiste, że możesz wczytać stan gry, wybrać inne opcje dialogowe i zobaczyć czy faktycznie coś się zmieniło. W FMach tego nie zrobisz, bo masz za dużo zmiennych i za dużo losowości aby to ocenić inaczej niż symulując coś sto tysięcy razy.
Ale jeśli do tej pory przez lata bawiłeś się świetnie przy tej grze, podejmując miliony decyzji i później ciesząc się jeśli wynik był korzystny, myśląc: 'To moja zasługa, bo zrobiłem rzecz X oraz Y!' - to chyba dobrze. Na tym gry polegają.
Bo tak naprawdę teraz co? Przeczytałeś sobie gdzieś efekt pracy chinskich programistów czy kogokolwiek tam i nagle stwierdzasz: 'O nie, ja byłem oszukiwany, powinienem...'. No wlasnie co? Bawić się gorzej? Mniej się cieszyć z gry.

Spoko :D

Awatar użytkownika
Precel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 239
Kibicuję: TSW

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 07 lut 2025, 11:17

Nie myślał ktoś kiedyś na forum żeby wspólnie pograć w ligę w kilka osób? Wszyscy moi znajomi z którymi grałem się poddają po pół sezonu, a w tej grze frajda jest po upłynięciu co najmniej kilku sezonów. Pograłby kto?

Przypał byłby przegrać z botem, hm? 🤔

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 07 lut 2025, 17:24

Przede wszystkim chcę zaznaczyć, że każdy gra jak chce, nic mi do tego. Sam lubię "rolplejować" nawet w strategiach Paradoxu gdzie generalnie chodzi o "snowballing" i granie na przekór mechanikom przynosi dziwne rezultaty.

Czy gram optymalnie? Nie.
Czy swój wynik mogę określić jako dobry? To zależy.
Czy bawię się świetnie? Tak.

Jak ktoś chce, niech ogląda całe mecze, zabiera ekipę na obóz w ciepłe kraje, dba o morale na konferencjach prasowych, po treningu zabiera ekipą na grilla, a taktykę modyfikuje pod prognozę pogody. Niech tego postu nie czyta dalej. Powtarzam, nic mi do tego.

Tylko FM to nie jest gra Paradoxu ale określa się jako symulator piłkarskiego świata, za czym idą pewne konsekwencje.
venomik pisze:
07 lut 2025, 10:16
Bo tak naprawdę teraz co? Przeczytałeś sobie gdzieś efekt pracy chinskich programistów czy kogokolwiek tam i nagle stwierdzasz: 'O nie, ja byłem oszukiwany, powinienem...'. No wlasnie co? Bawić się gorzej? Mniej się cieszyć z gry.
Problemem nie są chińscy programiści, problemem jest to, że biały człowiek postanowił to potem przetestować jeszcze raz i wyszło to samo. Goście na poziomie Fortuny 1 Ligi, randomowa taktyka, zero zarządzania zespołem. Jedyne co ich łączy to wysokie atrubuty fizyczne. Drugie miejsce w Premier League!

Zeeland to nie jest anonim na scenie FM.

Ale po kolei:
venomik pisze:
Czyli jak sobie edytuję moich obrońców, zostawiając im te same atrybuty co wcześniej, obniżając jedynie odbiór piłki i krycie - to nic się w grze nie zmieni? Jak sobie przesymulujesz pół sezonu to wyniki będą podobne jakbyś przesymulował pół sezonu z zawodnikami sprzed edycji? Ciekawe.
Tak, w testach wyszło, że zmiana atrybutów odbiór piłki i krycie z 8 na 20... nie wpływa na nic.

https://fm-arena.com/thread/14009-attri ... anager-24/

Większość atrybutów to gówno, część jest całkiem spoko ale potem wjeżdża na białym koniu Pace i Acceleration i to daje boost 60 punktów w sezonie.

Większość tych atrybutów to wydmuszki, po prostu. Kilka punktów w sezonie, w porównaniu do ww to jest po prostu bez sensu.
venomik pisze:
To, co w danym tygodniu trenuję ma mi dać boosta do tego, co trenuję. Jak trenuję rzuty rożne to z myślą o rzutach rożnych, a nie rozwoju CA. Jak trenuję atak pozycyjny to z myślą o ataku pozycyjnym, a nie rozwoju CA zawodników.
Fajnie.

Tu nie chodzi o to, że trenujesz cały tydzień Pace i Acceleration, te rosną i dzięki temu wygrywasz mecze. W tej grze, NIE TRENUJESZ WCALE.

To jest przykład meta treningu na chwilę obecną:
Obrazek
Jeśli to nie jest przykład tego, że trening nie działa, to ja nie wiem co jest.

Powtórzę, nic mi do tego jak ktoś gra.
Ale to jak grać w Herosów przy niezbalansowanych zamkach.
Albo grać złodziejem w RPG gdzie nie można nikomu nic ukraść.

Ja się nie czuję oszukany, to po prostu potwierdza moje doświadczenia z tą grą bo to nie jest problem tylko tej edycji. Ale nie zamierzam zakładać różowych okularów i twierdzieć że to jest w porządku bo się świetnie bawię (bo się dobrze bawię, nie mogę powiedzieć, że mi to nie sprawia przyjemności) patrząc, jak mój nowy obrońca czyści wszystko bo ma wysokie atrybuty (tylko nie te, które powinien).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”