FMy - Strona 876

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 07 lut 2025, 20:14

To ja może podam trochę swojego doświadczenia na podstawie bodajże 7 sezonów United i 9 Motorem.

Morale. Widać przede wszystkim u napastników i w Motorze. Przykład. W przedostatnim sezonie do dwumeczu z Barceloną miałem 22-1-0 bilans w lidze (remis w pierwszym albo drugim meczu sezonu) i wyśmienite morale. Każdy mecz u siebie i na wyjeździe pewne wygrane. Przegrałem wysoko dwumecz (8:3) i przy tym zepsułem rozmowę motywacyjną mówiąc im po porażce 3:2 w rewanżu, że jestem dumny z postawy, bo faktycznie wielu miało ocenę 7+, ale gra chyba odniosła to do dwumeczu. Efekt taki, że przegrałem i zremisowałem kolejny mecz ligowy ze słabymi przeciwnikami, ponieważ morale mi spadło na łeb na szyję i zawodnicy ofensywni mimo dużej ilości strzałów, nie potrafili trafić w bramkę. Wcześniej strzelali jak na zawołanie i dopiero trening więzi zespołowej i sparing drugiej drużyny w której wystąpił pierwszy skład przeciwko drużynie z 0.5* reputacji pozwoliły wrócić na dobre tory. Ale to nie tylko wtedy były problemy przy niskim morale. Zawsze ciężko jest się wygrzebać z serii porażek, jeżeli nie ma się kiedy i nie wie jak podbić morale. Napastnicy nie trafiają w bramkę, obrońcy popełniają błędy indywidualne i ogólnie nic się nie klei.

Trening. W Manchesterze mając najnowsze obiekty i trenerów na 4.5-5* niemal nic nie idzie w górę nie licząc bardzo młodych zawodników. Moim zdaniem powodem jest natłok meczów i nawet młodzi rezerwowi na tym tracą, bo mimo, że mają podwójne obciążenia na treningu oraz grają tylko około 300min w miesiącu (nie są przemęczeni), to drużyna po prostu nie ma kiedy trenować grając co 3 dni. Dla kontrastu w Motorze zaczynałem z trenerami 2-3* na gównianych obiektach, a w drugiej lidze grając co tydzień zawodnicy lepiej się rozwijali niż w Manchesterze. Teraz mam jeszcze lepsze porównanie, ponieważ mam już najlepsze obiekty i trenerów 4-4.5*. Na jesieni przy fazie grupowej LM i lidze prawie nic nie rosną piłkarzom atrybuty, a na wiosnę jak już odpadnę z LM (max 1/8 do tej pory mi się udało), ci sami zawodnicy potrafią wystrzelić podnosząc się o sumę nawet kilkunastu punktów atrybutów na przestrzeni kilku miesięcy. Nawet zdarza się, że atrybuty podnoszą zawodnicy po 21 roku życia, co w United widziałem tylko u bramkarzy lub obrońców. Treningi robi asystent, ja tylko czasami modyfikuję jak da zbyt często gegenpress, to zamieniam na techniczny, czy atak lub obronę.

Co do umiejętności zawodników zgodzę się, że warunki fizyczne mają ogromne znaczenie i prawdopodobnie nieproporcjonalne, ale wszystko inne też ma wpływ. Widzę to po prostu po transferach z sezonu na sezon. Z początku w Motorze byłem ograniczony do transferów z wolnego agenta a ci zwykle są upośledzeni fizycznie. Niejednokrotnie zawodnik z podobnymi warunkami fizycznymi, ale dużo lepszymi technicznymi dawał mi trzykrotnie więcej. Ba. Miałem też kilku przeciętnych grajków pod względem technicznym, ale z warunkami fizycznymi o 4-6 wyższymi i żaden z nich nie dawał mi lepszych rezultatów. Żaden. Ogromne znaczenie ma też mental. Jak mam do wyboru dwóch podobnych zawodników to zawsze wezmę tego z wyższą determinacją, bo niejednokrotnie mi ratowali tacy dupę w końcówkach strzelając ważne bramki.

Rozmowy motywacyjne? Spróbuj od przeciętniaków żądać zwycięstwa, to nawet z 5ligowcem możesz skończyć z 30 strzałami na bramkę, 1 celnym i to prosto w bramkarza, a wprowadzisz z ławki słabiaka, któremu powiesz, że wierzysz w jego umiejętności, to wejdzie i walnie hattricka.

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 612

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 07 lut 2025, 20:18

przecież to widać chociażby po rzutach karnych. Kto prędzej zjebie? taki co ma karne na 15+ czy 10-? że już nie wspomnę o przypadkach wstawienia mołkosa do składu i choćby miał speedy na 20 itd to na 90% będzie najgorszy na boisku

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 07 lut 2025, 20:40

szmagel pisze:
07 lut 2025, 20:18
już nie wspomnę o przypadkach wstawienia mołkosa do składu i choćby miał speedy na 20 itd to na 90% będzie najgorszy na boisku
[ch**] młokosów masz :D

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 07 lut 2025, 20:41

Z moich obserwacji wynika że rzuty karne zawsze najlepiej wykonywali gracze którzy mieli ten atrybut tak mniej więcej po środku. Takie 12-14/15 statystycznie wypadało dużo lepiej od bardzo wydawałoby się mocnych 18 i 19.

No i opanowanie ze zdaje się wykańczaniem akcji też rzecz jasna mają znaczenie.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 08 lut 2025, 15:01

Boromir pisze:
07 lut 2025, 17:24
Sam lubię "rolplejować"
A właśnie. To może polecę Ci mój scenariusz i przy okazji pochwalę się swoim save :P Jest to zabawa w Donalda T. i Make Poland Great Aga... oh wait. Chciałem się samemu przekonać jak to jest grać słabszymi drużynami i jak to jest z tym podnoszeniem reputacji. Powoli, ale to działa. Zaczynałem Motorem z bodajże 1.5*, teraz po 10 sezonach jako jedyna drużyna w Polsce mam 3.5*.
Spoiler:
W 2033 Ekstraklasa jest 8 ligą w Europie, po awansie z 20+ miejsca. Mistrz (czyli mój Motor, hehe) ma bezpośrednie miejsce w LM. Ma to jednak swój ogromny minus, bo w LM z takim zespołem niestety nie jestem w stanie wyjść poza 1/8, gdzie nawet 1/8 tylko raz mi się udała. I chociaż z grupy wychodzę niemal za każdym razem oraz finansowo to najprawdopodobniej na plus, tak za wygraną w LK na co bym miał szansę, łatwiej by mi było podnieść prestiż.
Spoiler:
Progres jest też jak widzę jacy piłkarze chcą do mnie przyjść. Jeszcze 4-5 sezonów temu miałem problem ze ściągnięciem średniego talentu z Ameryki Południowej, a taki nabór zrobiłem w poprzednim sezonie jak postanowiłem odmłodzić skład:
Spoiler:
Plus repatriacja syna marnotrawnego
Spoiler:
I ok, prawdopodobnie żaden z nich by nie grał w pierwszym składzie w Manchesterze na drugim save, ale pamiętajcie, że jeszcze 10 sezonów temu to była drużyna z drugiej ligi polskiej z zawodnikami, gdzie gwiazdy miały najwyższe atrybuty po 12-13 i można było je policzyć na palcach jednej ręki :P 4-5 sezonów temu jak mi się trafiał zawodnik z takimi umiejętnościami, który by chciał przyjść, to miał 28+ lat, żądał najwyższej pensji w klubie, statusu gwiazdy i klauzuli odejścia. Teraz żaden, dosłownie żaden nie ma u mnie klauzuli. U większości daje się ją zbić oferując kilka tysięcy tygodniowo więcej (trzeba zaznaczyć usuń i wyłącz z negocjacji, bo inaczej agent ją przywróci i zwykle po przywróceniu też wyłącza jej opcję negocjacji, parę razy się zapomniałem i naciąłem na tym), a jak już ktoś koniecznie jej żąda, to po prostu zrywam negocjacje i dzięki porządnemu scoutingowi mam 2-3 podobnych na jego pozycję. Problemem jest tylko dobry DM, tych rozpieszczam jak tylko się jakiś znajdzie.

Dlaczego ten scenariusz jest wyjątkowy? Ponieważ walczysz ze swoją ligą w zupełnie inny sposób. Trzeba robić taki antyBayern, ponieważ nie możesz osłabiać drużyn z ligi, gdyż Twoja reputacja jest uzależniona od reputacji ligi i im masz mocniejsze zespoły w niej, tym dalej dochodzą w pucharach i dostarczają więcej punktów podnosząc tym samym reputację ligi. Innymi słowy, wyżej dupy nie podskoczysz. Dla przykładu, jak mam możliwość sprzedania jakiegoś zawodnika za 5mln do Lecha lub za 8mln do Fiorentiny, to zawsze wybiorę sprzedaż do Lecha oraz zablokuję transfer do Fiorentiny. Najwyżej zawodnik się nie zgodzi i będę musiał go tydzień później lub w następnym oknie sprzedać w promocyjnej cenie gdziekolwiek. Nie ma co się jednak przejmować, bo ostatnie kilka sezonów i tak mam 15-20pkt przewagi nad drugim miejscem. Jedyne czym się trzeba wtedy martwić, to ilość ogarniętych Polaków, bo można mieć problem z rejestracją składu... i m.in. dlatego właśnie podkupiłem Ragamana z Lecha, chociaż zrobiłem to z ciężkim sercem.

Aha. I u mnie osiągnięcie tego poziomu zajęło 10 sezonów (to jeszcze oczywiście nie koniec), ale zaczynając takim Lechem jest się 6-7 sezonów z przodu, jeżeli chodzi o reputację zespołu (ściąganie lepszych zawodników czy sztabu), bo mniej więcej tyle mi zajęło ich wyprzedzenie. Ma to jednak swoje minusy, ponieważ po przekroczeniu pewnego progu zarówno mój sztab jak i zawodnicy z niemal niewidocznych dla świata stali się celem wszystkiego i wszystkich. Co sezon odchodzi ode mnie 3-4 członków sztabu, a ich pensje skoczyły 4krotnie, żebym mógł przynajmniej niektórych zatrzymać oraz trzeba się naprawdę napocić, żeby zatrzymać dobrego zawodnika i często kończy się to albo pmn albo obietnicą sprzedaży jak zostanie osiągnięta pewna kwota (dlatego też musiałem pierwotnie sprzedać Ragamana, ponieważ obiecałem mu, że odejdzie jak ktoś zaproponuje ponad 22mln) - takie rozwiązanie nie psuje morale zespołu, ale obniża loty zawodnika zarówno na treningach jak i w meczach... jednak nie drastycznie i jeżeli zawodnik był pierwszy na swojej pozycji, to z reguły ją utrzyma. Trzeba tylko pamiętać, że jak już padnie dana kwota, to trzeba go sprzedać, bo przy nzw i sam zawodnik mocno obniża loty i dodatkowo potrafi całkowicie zepsuć szatnię.
Spoiler:
Tak to wygląda, jeżeli chodzi o lewego skrzydłowego, który miał obietnicę i obniżone morale przez około 1,5 sezonu. Jak widać po samych statystykach Ekstraklasy, ani trochę poziom mu liczby nie spadły.

Edit:

Bym zapomniał, odnośnie Pana zbyt-szybko-mówię-i-nie-chce-mi-się-w-niego-wsłuchiwać
Boromir pisze:
07 lut 2025, 17:24
Jeśli to nie jest przykład tego, że trening nie działa, to ja nie wiem co jest.
W którejś analizie treningów czytałem, że tu jest wykorzystywany pewien bug/feature gry. Jeżeli zawodnik ma mało zwykłych treningów zespołowych, to trenuje indywidualnie pod swoją pozycję i zwłaszcza trening dodatkowy. Jednak to jak z dietami specjalistycznymi. Można łatwo zepsuć, jeżeli się tego nie zna zbyt dobrze i mieć znacznie gorsze efekty niż przy normalnym podejściu.

Widzę też, że Pan zbyt-szybko-mówię-i-nie-chce-mi-się-w-niego-wsłuchiwać daje sporo tabelek Excelowych. Widziałem i takich co dają tabelki Excelowe pokazujące dokładnie odwrotnie - że odpowiedni trening daje bardzo dużo :) zakładam, że wchodzi w obu przypadkach element wybiórczości jak w ankietach ulicznych. Zrobią sobie setkę symulacji i wybiorą te dane, które najbardziej pasują do ich tezy. O to natomiast kurewsko łatwo. W pewnym momencie w Manchesterze zrobiłem sobie symulację taktyk, tj. przygotowałem 3 taktyki - tą którą grałem obecnie, tą którą chciałem wdrożyć i wychwalany wśród taktyk standardowych gegenpress jako podkład, bo moje taktyki są dosyć podobne. Zrobiłem po 5 symulacji na taktykę tego samego sezonu od pierwszego do ostatniego meczu i rozstrzał maksymalny w każdej pomiędzy najlepszym i najgorszym sezonem to było co najmniej 20pkt. Dlatego tabelki rozwoju zawodników za bardzo do mnie nie przemawiają.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 08 lut 2025, 15:59

Mr.Chris pisze:
08 lut 2025, 15:01
Pan zbyt-szybko-mówię-i-nie-chce-mi-się-w-niego-wsłuchiwać
Tobie chodzi o tego youtubera którego filmiki wstawiałem?

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 08 lut 2025, 16:32

Boromir pisze:
08 lut 2025, 15:59
Mr.Chris pisze:
08 lut 2025, 15:01
Pan zbyt-szybko-mówię-i-nie-chce-mi-się-w-niego-wsłuchiwać
Tobie chodzi o tego youtubera którego filmiki wstawiałem?
Yep. Odpaliłem na chwilę, usłyszałem, że napierdala jak z kałacha (w paru miejscach) i odpuściłem.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 08 lut 2025, 16:34

Mam nadzieję że nie zapomniałeś zasubskrybować i kliknąć w dzwoneczek żeby być na bieżąco z nowymi materiałami, bo to znacznie pomoże w dalszym rozwoju jego kanału.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 08 lut 2025, 20:30

Zakończyłem moje zmagania Boston United. Z 6 ligi do Premier League. Byłem w rok 2042. Zdobyłem prawie wszystko ale nie jestem zadowolony z ostatnich sezonów. Trudno było grać jeżeli pomimo grania w LM co rok i wiadomo w PL(spora kasa) mój budżet nie był wyższy niż 15 mln. Niezrozumiałe. Do tego tylko 30% z transferów i miałem dość ilu zawodnikow z listy życzeń uciekało. No i notoryczny problem - znaleźć napastnika dającego 20 goli w sezonie było żenująco trudno. Traciłem czas na to gówno.

No i ceny zawodników o których już pisałem. Chore. Solidny gracz kosztował ponad 70 mln. Gwiazda 150 i wyżej. Czyli mój budżet za 7 sezonów.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 08 lut 2025, 20:40

Ja z miesiąc temu skończyłem sezon 39/40 w Deportivo i nie mogę się zebrać do kolejnego, ponieważ wygrałem wszystko, co mogłem. 5 rozgrywek, 5 tytułów, 6 mistrzostw z rzędu, 3x LM z rzędu, do tego dwa superpuchary i jeden puchar. Jeszcze pobiłem swój własny rekord wygranych z rzędu meczów w lidze (z 17 do jakichś 30 bodajże), pobiłem rekord klubowy wygranych meczów z rzędu (wyszło ich z 40, bo LM miałem okraszoną samymi zwycięstwami), jedyne, czego się nie udało, to pobić rekordu ligowych meczów z rzędu bez straconego gola (13 Atletico - wyrównałem ten cholerny rekord, ale brakło jednego meczu do jego pobicia, a ta gra nie zapisuje wyrównania rekordu, na liście jest tylko ten pierwszy rekordzista, więc tam mnie nie ma ;/).

I już mi się nie chce wygrywać kolejnego mistrzostwa Hiszpanii, ale z drugiej strony Real ma 6 mistrzostw z rzędu, to jest rekord, a ja bym chciał go pobić + wybudowali mi nowy stadion, to jeszcze tam bym chciał wygrać. A tak to bym sobie przejął nowy klub już, takie United od lat pałęta się w środku tabeli i mistrzostwa nie mieli ze 3 dekady.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 08 lut 2025, 20:53

Slim91 pisze:
08 lut 2025, 20:30
Do tego tylko 30% z transferów
Możesz poprosić zarząd o większy procent pieniędzy z transferów. W Motorze miałem bodajże 75% na start, po podniesieniu do 3* reputacji otworzyło mi opcję poproszenia o 100% i poszli na to bez żadnego problemu. Musisz też prosić o większy budżet i jak masz 5-6 zadowolenia zarządu oraz wysoki bilans, to z reguły na to pójdą.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 08 lut 2025, 21:00

Mr.Chris pisze:
08 lut 2025, 20:53
Slim91 pisze:
08 lut 2025, 20:30
Do tego tylko 30% z transferów
Możesz poprosić zarząd o większy procent pieniędzy z transferów. W Motorze miałem bodajże 75% na start, po podniesieniu do 3* reputacji otworzyło mi opcję poproszenia o 100% i poszli na to bez żadnego problemu. Musisz też prosić o większy budżet i jak masz 5-6 zadowolenia zarządu oraz wysoki bilans, to z reguły na to pójdą.
No przecież wiem o tym.
Zawsze na koniec sezon miałem niecałe 100 mln na minusie. Ciekawe dlaczego skoro ciągle grałem w LM oraz hajs z PL jest wysoki za transmisję. Niby płaciłem ok 16 mln pensji miesięcznie, ale tam się nie da dobrego zawodnika utrzymać w klubie nie dając mu przynajmniej 700k.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 08 lut 2025, 21:26

Slim91 pisze:
08 lut 2025, 21:00
tam się nie da dobrego zawodnika utrzymać w klubie nie dając mu przynajmniej 700k.
No i tu pies pogrzebany. Ja rzadko kiedy miałem takie pensje w United :P mając zespół z niższym prestiżem albo niższe pensje i częsta wymiana zawodników albo dołki finansowe. Trick wcześniej opisany przeze mnie pomaga, ale nie rozwiązuje wszystkich problemów. Ze swojego doświadczenia wiem, że można znaleźć co sezon przy dobrym scoutingu po 2-3 wartościowych zawodników, ale trzeba na to sporo czasu poświęcić, bo często ukrywają się pod 3*. Nie wiem dokładnie jak to wygląda w praktyce w mocnej lidze, ale kojarzę, że @piotrcies kiedyś ten temat opisywał i na tym zbudował swoje Deportivo.

Awatar użytkownika
piotrcies

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 08 lut 2025, 21:29

Jak będę w domu, to napisze, jaki mam bilans transferowy rok w rok.

Dodam, że na pensje wydaje najwięcej w lidze, bo inaczej nie utrzymasz gwiazd + na sponsoringu zarabiam mało, swego czasu sprawdziłem sobie, jak wygląda to w Realu i Barcelonie i przebitka 4- i 3-krotna w ich przypadku.

Awatar użytkownika
piotrcies

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 09 lut 2025, 0:12

Ok, to u mnie wyglądało to (finansowo) tak:

1. (3. liga, 1. miejsce)
- wydane - €1,6 mln
- zarobione - €2,7 mln
- bilans - €1,1 mln
2. (2. liga, 1. miejsce)
- wydane - €2,6 mln
- zarobione - €5,75 mln
- bilans - €3,15 mln
3. (1. liga, 5. miejsce)
- wydane - €14 mln
- zarobione - €8,25 mln
- bilans - -€5,75mln
4. (1. liga, 5. miejsce)
- wydane - €74 mln
- zarobione - €69 mln
- bilans - -€5 mln
5. (1. liga, 2. miejsce)
- wydane - €198 mln
- zarobione - €75 mln
- bilans - -€123 mln
6. (1. liga, 3. miejsce)
- wydane - €143 mln
- zarobione - €149 mln
- bilans - €6 mln
7. nie prowadziłem Deportivo (5. miejsce tak btw)
8. nie prowadziłem Deportivo (4. miejsce tak btw)
9. (1. liga, 3. miejsce)
- wydane - €256 mln
- zarobione - €217 mln
- bilans - -€39 mln
10. (1. liga, 2. miejsce)
- wydane - €286 mln
- zarobione - €118 mln
- bilans - -€168 mln
11. (1. liga, 2. miejsce)
- wydane - €233 mln
- zarobione - €445 mln
- bilans - €212 mln
12. (1. liga, 2. miejsce)
- wydane - €357 mln
- zarobione - €384 mln
- bilans - €27 mln
13. (1. liga, 1. miejsce)
- wydane - €357 mln
- zarobione - €291 mln
- bilans - -€126 mln
14. (1. liga, 1. miejsce)
- wydane - €74 mln
- zarobione - €215 mln
- bilans - €141 mln
15. (1. liga, 1. miejsce)
- wydane - €621 mln
- zarobione - €905 mln
- bilans - €284 mln
16. (1. liga, 1. miejsce)
- wydane - €112 mlm
- zarobione - €774 mln
- bilans - €662 mln
17. (1. liga, 1. miejsce)
- wydane - €146 mlm
- zarobione - €265 mln
- bilans - €119 mln
18. (1. liga, 1. miejsce)
- wydane - €56 mln
- zarobione - €393 mln
- bilans - €337 mln

Łącznie wydane: €2,93 mld
Łącznie zarobione: €4,32 mld
Bilans: €1,39 mld
Średnio, licząc, że prowadziłem klub przez 16 sezonów, jestem na plusie jakieś €87 mln na sezon.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”