Tiszert dla wolności - Strona 2

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 kwie 2006, 23:48

Mam: "Nie slucham papieza".

Chcialem rowniez: "Nie plakalem po papiezu" ale veto mojej mamy bylo az nazbyt stanowcze.Ograniczyla moja wolnosc wiec teraz szukam koszulki "Nie bede sluchal mamy" :lol:

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Reputacja: 174
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 18 kwie 2006, 0:26

"Nie slucham papieza".
To by było bardziej kontrowersyjne ponad rok temu- za czasów JP2... :lol: :P

Osobiście, nie pokazałbym się na ulicy w koszulce z napisem: 'jestem Żydem' 'masturbuję się', 'miałem pochwę' :badziewie: raczej nie mój styl. Nie wiem co sobą reprezentuje taki t-shirt i nie wiem czym kieruje się osoba nosząca takie coś :P Poglądami?? nie wykluczam, ale jeśli już, to w niewielu przypadkach ;) Bardziej poczuciem humoru (nawet rozbawiły mnie hasła: 'nie chodzę do kościoła' i 'nie słucham papieża') lub chęcią lansu (ostatnio dosyć popularne słowo na forum :lol: ) Osobiście zakładając na siebie tego typu wdzianko, kierowałbym się tym pierwszym (poczuciem humoru). Założyłbym chętnie koszulkę z napisem 'Kaczory- PiSiory'- to miałoby również związek z poglądami :lol: ;)

Awatar użytkownika
MLSoccer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MLSoccer » 18 kwie 2006, 1:21

Ach te pedaly ! zawsze znajda jakis sposob aby sie reklamowac nawet na T-shirtach :D
Lakier pisze:Ciekawe "jestem gejem".

Awatar użytkownika
herr_braun
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: herr_braun » 18 kwie 2006, 11:32

Chlopaczek pisze:Koszulki pokazaly ze wolnosc slowa w Polsce jest ograniczana.
Jeśli to jest ograniczanie wolności słowa to nie mam nic przeciwko...

Chlopaczek pisze:Helsinksa fundacja dla wolnosci po tym fakcie wycofala cala wystawe na znak protestu.
I bardzo dobrze. Jak Helsinkska to niech się martwi o wolność w Finlandii...
Chlopaczek pisze:Akcja jest jak najbardziej na miejscu szczegolnie w naszym kraju.Te koszulki nikogo nie obrazaja pokazuja tylko ze sa w naszym spoleczenstwie rowniez jednostki "inne" takie ktore nie mysla albo nie sa "poprawnie politycznie".
Cóż no, może i na miejscu. Wbrew temu co sugerujesz, a raczej powtarzasz za grupą 'biednych' zindoktrynowanych dziennikarzyn w Polsce mamy wolność i jak chcesz to chodź ale nie dziw sie jak takie coś spotka sie z ironicznym uśmiechem itp. A noszenie tych koszulek moim zdaniem nie świadczy o solidarności, ale raczej o kompleksach mniejszości...
A i z tym, że nikogo nie obrażają też bym uważał. 'Miałem pochwę' nie jest zbyt kulturalne i niejedną osobę z pewnością by uraziło...
MLSoccer pisze:Ach te pedaly ! zawsze znajda jakis sposob aby sie reklamowac nawet na T-shirtach :D
:D Taka prawda...

Awatar użytkownika
RzuR
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RzuR » 18 kwie 2006, 11:57

ja tego zupelnie nie kumam...miales pochwe...who cares?nie sluchasz papieza...twoja sprawa...powiedz mi tyko,kogo to qrwa obchodzi???ludzie maja to w dupie,maja inne probley i na ogol nie maja czasu sie zastanawiac co chciales im przez to powiedziec...moge sie zalozyc ze jesliby wypuszczono serie tiszertow "Slucham Papieza", "Nie lubie Gejow" to zaraz odpowiednie rozowe srodowiska toczylyby piane z pyska ze to pogwalcenie ich praw i ze oni nie musza tego ogladac na ulicach itp,itd..

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 kwie 2006, 12:02

RzuR - no i tak samo sie stalo z koszulkami "nie slucham papieza", "mam aids", itp.
odpowiednie rozowe srodowiska toczylyby piane z pyska ze to pogwalcenie ich praw i ze oni nie musza tego ogladac na ulicach itp,itd
skresl rozowe, i usun tryb przypuszczajacy ;)

pozdro

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 18 kwie 2006, 13:24

Mialem ladnie odpisac na wypowiedzi tutaj ale post Herr Braun strasznie mnie oslabil.Glupota i ignorancja az z niego bije.
Dlatego wkleje to co jest na stronie glownej Tiszert dla wolnosci.Moze to pomoze niektorym zrozumiec pewne sprawy (na Braun nawet nie licze po tym tekscie ze jak Helsinska to niech martwi sie o wolnosc w Finlandii - masakra):
Rozejrzyj się wokół. Czy nie ma spraw, wokół których przechodzisz obojętnie? Czy nie unikasz pewnych tematów tylko dlatego, że są "zbyt śmiałe" lub "niewygodne"? Czy wszyscy, którzy żyją obok ciebie są traktowani godnie i sprawiedliwie? Czy tolerancja nie jest pustym hasłem wyrażającym w najlepszym razie obojętność wobec słabszych?

A przecież w nowoczesnym świecie nie ma już miejsca dla społeczeństw zamkniętych, w których Innych spycha się na margines. Szacunek dla drugiego Człowieka, dla jego człowieczeństwa - niezależnie od tego, jakie wartości wyznaje i do jakiej grupy należy - jest podstawą i zarazem najsilniejszą miarą demokracji. Czy potrafimy w Polsce sprostać tej zasadzie? Czy przestrzegamy i bronimy konstytucyjnych praw do wolności wypowiedzi, swobody religii czy równości wobec prawa? Niestety nie zawsze. Rzadko w ogóle otwarcie rozmawiamy na te kontrowersyjne tematy.

Kampania społeczna Tiszert dla Wolności powstała w połowie 2004 roku. Jej organizatorem jest Fundacja dla Wolności. Naszym celem jest pobudzenie dyskusji na temat tolerancji i praw grup mniejszościowych. Chcemy oduczać potępiania tych, którzy żyją według innych niż nasze wartości. Ludzie innego wyznania czy orientacji seksualnej, o odmiennych od większości opiniach mają takie samo prawo jak wszyscy do godnego życia w Polsce. Akcja polega na rozpowszechnianiu koszulek - jednoosobowych billboardów - z hasłami sygnalizującymi istotne kwestie, np. "jestem lesbijką", "jestem bezrobotny", "byłem w więzieniu", "jestem Arabem". Kampanię wsparło wiele znanych osób, które zgodziły się pozować do zdjęć w wybranych przez siebie koszulkach, m.in.: Piotr Najsztub, Agnieszka Holland, Muniek Staszczyk, Renata Dancewicz i Władysław Frasyniuk.

Akcja wywołała żywą dyskusję. Została wyróżniona Okularami Równości przez Biuro Pełnomocnika Rządu ds. Równego Statusu Kobiet i Mężczyzn."

Tak na marginesie.Nie ma juz takiego czegos jak Pelnomocnik do spraw Rownego Statusu Kobiet i Mezczyzn.PiS zlikwidowal bo ich zdaniem takie biuro nie jest nam w ogole potrzebne bo wszystko w tej sprawie juz zostalo zrobione.Pewnie w ramach "taniego panstwa".Zbieraja kase na te 3 miliony mieszkan.

I tak na koniec:
herr_braun pisze:
MLSoccer pisze:Ach te pedaly ! zawsze znajda jakis sposob aby sie reklamowac nawet na T-shirtach :D
:D Taka prawda...
Co za bzdura.Naprawde az przykro takie rzeczy czytac.Nie trzeba miec duzo wyobrazni zeby dostrzec ze ta akcja nie ma na celu "reklamowania pedalow".

Rzur idac Twoim tokiem myslenia.Nie kumasz ok ale kogo to obchodzi?Jak zakumasz to wroc i sie pochwal.

robur
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: robur » 19 kwie 2006, 19:08

Corinthians pisze:Guevara nie jest noszony na koszulkach ze względu na swoje poglądy polityczne, sympatie z Castro itp
to tylko Twoja własna opinia
Corinthians pisze:Wszystkim podoba się sposób, w jaki zginął
mi się na przykład nie podoba... w ogóle śmierć to raczej nic pozytywnego więc jak się może podobać :?:
Corinthians pisze:O ile dobrze pamiętam działo się to w Boliwii, Guevara został do czegoś przywiązany i miał zostać rozstrzelany, ale kat się zawahał, wtedy Che powiedział do niego:
- Strzelaj, boisz się?
No i kat strzelił.
przeczytałem kilka biografii Che ale nie spotkałem się z takimi słowami...
i nie został przywiązany tylko stał pod murem :arrow: PLUTON EGZEKUCYJNY
i nie KAT tylko partyzanci
Corinthians pisze:Kontrowersje mogą wzbudzać jego poglądy polityczne
mogą ale nie muszą zależy czy jesteś po prawej czy po lewej stronie

jeśli zaś chodzi o wyżej wspomniane koszulki to niech sobie będą aczkolwiek JA nie lubie nic reklamować, nic propagować itd, itp
noszę t-shirty neutralne, bez jakichkolwiek napisów i tyle

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 19 kwie 2006, 19:19

robur pisze:przeczytałem kilka biografii Che ale nie spotkałem się z takimi słowami...
i nie został przywiązany tylko stał pod murem PLUTON EGZEKUCYJNY
i nie KAT tylko partyzanci
Coś masz problemu ze wzrokiem, albo z czytaniem:
Następnego dnia, 9 padziernika, Che został przewieziony do La Higuera, gdzie żył jeszcze ok. jednego dnia. Tam zaraz po przybyciu spoliczkował jakiegoś pijanego żołnierza za to, że z niego drwił. Na samym Guevarze wyrok wykonać miał podoficer Mario Teran. Ten jednak wahał się i Che widząc zaistniałą sytuację powiedział bohatersko: “Strzelaj! Nie bój się!”. Po wyjściu i ponownym wejściu na salę władował w Guevarę serię z karabinu maszynowego. Jednak Che nie zginął od tych kul, dobił go dopiero pijany sierżant strzałem w bok.
Bardzo bohaterska śmierć.
robur pisze:mi się na przykład nie podoba... w ogóle śmierć to raczej nic pozytywnego więc jak się może podobać
Żałosne. Wiadomo, że śmierć to nie jest przyjemna i śmieszna sprawa, ale sposób w jaki się ginie, może być godny podziwu.
robur pisze:mogą ale nie muszą zależy czy jesteś po prawej czy po lewej stronie
Właśnie dlatego napisałem 'mogą'
robur pisze:jeśli zaś chodzi o wyżej wspomniane koszulki to niech sobie będą aczkolwiek JA nie lubie nic reklamować, nic propagować itd, itp
noszę t-shirty neutralne, bez jakichkolwiek napisów i tyle
Ja też nie noszę tych koszulek, aczkolwiek cala akcja mi się podoba.
Nie nosze też koszulek neutralnych. Mam kilka koszulek z moimi ulubionym zespołami muzycznym i piłkarskimi. Niektórzy mówią, że są satanistyczne, ale nic z tych rzeczy. :/

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 19 kwie 2006, 19:26

Corinthians pisze:Guevara nie jest noszony na koszulkach ze względu na swoje poglądy polityczne, sympatie z Castro itp. Wszystkim podoba się sposób, w jaki zginął
Nie chciałbym się czepiać, ale chciałbym wiedzieć ilu z tych, jak ich nazywam, "nosicieli Guevary" wie kim w ogóle był Che Guevara... :roll: Bo mam pewne wątpliwości.
Corinthians pisze:Wiadomo, że śmierć to nie jest przyjemna i śmieszna sprawa, ale sposób w jaki się ginie, może być godny podziwu

Tutaj bym się zgodził, ale ja z kolei czytałem, że dostał po prostu kulkę i nikt się specjalnie nie patyczkował.

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 19 kwie 2006, 19:37

Pisakk pisze:wie kim w ogóle był Che Guevara... Bo mam pewne wątpliwości.
Zapewne nawet nie wiedzą, czyją twarz mają na koszulce.
Zapomniałem napisać o tej części nosicieli, ale ci, co go noszą, to zapewne za to, za co napisałem powyżej.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 19 kwie 2006, 19:43

Chlopaczek pisze:Koszulki pokazaly ze wolnosc slowa w Polsce jest ograniczana.Zostaly zdjete z wystawy na ktorej mialy byc zaprezentowane.Zdjete pod naciskiem kosciola.Helsinksa fundacja dla wolnosci po tym fakcie wycofala cala wystawe na znak protestu.

Pod naciskiem Kościoła, a mógłbyś jaśniej bo nie rozumiem co za tym się kryje. Jak dla mnie to takie ogólne stwierdzenie. Ja to widze tak, Kościół się wypowiedział - ma pełne prawo wypowiadać się w kwestiach moralnych, ktoś to sobie wziął do serca i koszulki zostały zdjęte.

Chlopaczek pisze:Akcja jest jak najbardziej na miejscu szczegolnie w naszym kraju.Te koszulki nikogo nie obrazaja pokazuja tylko ze sa w naszym spoleczenstwie rowniez jednostki "inne" takie ktore nie mysla albo nie sa "poprawnie politycznie".To jawny gest solidaryzowania sie z takimi osobami.Ale mimo tego ze nie obrazaja nikogo jak juz wspomnialem sa i tak atakowane przez roznego rodzaju instytucje ktore stoja na szancach w obronie "moralnosci".Albo instytucje ktore uwazaja ze maja monopol na moralnosc (chyba wiadomo o kogo chodzi).

Wiadomo Kościół twój wróg...
Kościół jako taki ma pełne prawo wypowiadać się w kwestiach moralnych. NIe tylko dla tego, że w jakimś tam stopniu determinuje życie wiernych, ale dlatego że jako wspólnota oparty jest na określonych prawach o charakterze głównie moralnym.
Pomijam już fakt, że negowanie moralności chrześcijańskiej w europie to tak jak podcinanie gałęzi na której się siedzi. Nikt kto chodz trche jest świadom historii nie może stwierdzić, że Europa nie wyrosła na chrześcijaństwie i na zasadach moralnych reprezentowanych przez tą religię. Mało tego kontynuując ten wywód Cywilizacja Europejska jest oparta na zasadach moralnych, których strażnikiem w jakimś tam stopniu może być Kościół. Przypominam, że jako Cywilizacja Europejska to współcześnie można niemal cały cywylizowany świat rozumieć.

Chlopaczek pisze:Bylem pewny ze nie zrozumiesz cala akcje Twoja niechec w stosunku do np. homoseksualistow jest doskonale widoczna.Niechec i arogancja bo nie wiesz nawet jak sie pisze poprawnie slowo lesbijka.

Moja wina, przepraszam że źle napisałem lespibijka. Dziękuje za zwiększenie mojej wiedzy.
Co do tego, że nie rozumiem, to zgadza się nie rozumiem co wszelkiego akcje protestacyjne mają dać. Nie widze bowiem z czym konkretnie walczą takie akcje. Nie ma w moim odczuciu jakiś drastycznych przykładów dyskryminacji ze względu na poglądy, czy to z kim człowiek chodzi spać.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 19 kwie 2006, 19:58

Pozwole sobie napisac kilka postów pod soba, żeby nie budować monstrualnego posta, który przeczyta tylko Chłopaczek.

RzuR pisze:"Nie lubie Gejow" to zaraz odpowiednie rozowe srodowiska toczylyby piane z pyska ze to pogwalcenie ich praw i ze oni nie musza tego ogladac na ulicach itp,itd..

Bardzo ładne żałuje, że sam tego nie wymyśliłem. 100% racji masz.
Chlopaczek pisze:A przecież w nowoczesnym świecie nie ma już miejsca dla społeczeństw zamkniętych, w których Innych spycha się na margines. Szacunek dla drugiego Człowieka, dla jego człowieczeństwa - niezależnie od tego, jakie wartości wyznaje i do jakiej grupy należy - jest podstawą i zarazem najsilniejszą miarą demokracji. Czy potrafimy w Polsce sprostać tej zasadzie? Czy przestrzegamy i bronimy konstytucyjnych praw do wolności wypowiedzi, swobody religii czy równości wobec prawa? Niestety nie zawsze. Rzadko w ogóle otwarcie rozmawiamy na te kontrowersyjne tematy.
Jest miejsce dla innych zgadza, się ale trudno pogodzić się z teorią jaka momentami bije od środowisk gejowskich, że jest ich jakaś znacząca liczba. Jak dobrze pamiętam to szacuje się, że homoseksualistów jest około 1,5 % społeczeństwa. Nijak widze możliwość by taka grupa była wypychana na przód i była swoistym wizerunkiem narodu. Grupa jak grupa, mało liczna. To tak samo o prawa mogli by walczyć leworęczni.

Chlopaczek pisze:Tak na marginesie.Nie ma juz takiego czegos jak Pelnomocnik do spraw Rownego Statusu Kobiet i Mezczyzn.PiS zlikwidowal bo ich zdaniem takie biuro nie jest nam w ogole potrzebne bo wszystko w tej sprawie juz zostalo zrobione.Pewnie w ramach "taniego panstwa".Zbieraja kase na te 3 miliony mieszkan.

Jak się ciesze, że wytoczyłeś ten argument. Inrygująca była ta instytytucja zwłaszcza, że kobiet tam pracujących było 3 łącznie z szefową. Biuro to nie jest potrzebne, bo nie ma w Polsce probelmu dyskryminacji kobiet, a przynajmniej problem nie leży w przepisach. Co najwyżej w mętalności niektórych ludzi, ale jk kobiety sa czegoś warte (w co nie wątpie) to przecież taki pracodawca chce mieć dkobrego pracownika, jeśli będzie nim kobieta to co to zmienia. Nieważne co ma się między nogami, ważniejsze jest to co się ma w głowie. Do tego nie trzeba koszulek, urzedow, ustaw.
Corinthians pisze:Bardzo bohaterska śmierć.
Bohatersko to ludzie w Powstaniu w Gettcie Warszawskim gineli, a Che jak już pisałem nie szanował życia jako takiego. Było wielu, którzy gineli bohatersko i napewno wielu dużo bardziej pasuje do tego określenia niż ten koszulkowy idol.
Corinthians pisze:Zapewne nawet nie wiedzą, czyją twarz mają na koszulce.
Zapomniałem napisać o tej części nosicieli, ale ci, co go noszą, to zapewne za to, za co napisałem powyżej.

Nie sądze, żeby była to liczna grupa - tych uświadomionych.

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 19 kwie 2006, 20:11

Co do wizeruku Che na koszulkach to naprawde nie doszukiwalbym sie jakichs glebszych idei czy tez przeslanek. Po prostu ktos chcial zrobic kase i wymyslil sobie ze da akurat Che. Tak jak w dowcipach o Chucku nie ma za bardzo glebszego przeslania tak i w tym. Moda to moda. A ze sie szybko rozprzestrzeniaja takie rzeczy to prosta sprawa. Kazdy chial byc kuuuuul i trendy wiec kupowal koszulke z "jakims tam gosciem z gwiazda". Tym bardziej ze w sklepach ciezko bylo sie na takowa nie natknac.

Co do noszenia koszulek o ktorych jest tu mowa ("Nie slucham papieza", "Nie chodze do kosciola", "Jestem gejem" itd.) to tez jest lans i moda. O ile niektorzy moga miec jakis glebszy powod, to podejrzewam, ze znaczna wiekszosc po prostu chce byc "fajna". Bo to takie fajne dzisiaj nie chodzic do kosciola czyli nie byc moherem 8), tolerowac homoseksualistow mimo ze sie pewnie z zadnym w zyciu nie spotkalo nie mowiac juz o utrzymywaniu kontaktow. A juz w ogole super extra dzezi kul zajefajne teksty typu "Mam okres", "Masturbuje sie", "Jestem ze wsi" czy "Siedzialem w wiezieniu"... Naprawde tak mnie to interesuje kto jest ze wsi a kto nie, ze chyba zaczne uwazniej sie przygladac na napisy na koszulkach :lol:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 19 kwie 2006, 20:15

bellus pisze:
Pod naciskiem Kościoła, a mógłbyś jaśniej bo nie rozumiem co za tym się kryje. Jak dla mnie to takie ogólne stwierdzenie. Ja to widze tak, Kościół się wypowiedział - ma pełne prawo wypowiadać się w kwestiach moralnych, ktoś to sobie wziął do serca i koszulki zostały zdjęte.
Zacznijmy od jednej podstawowej sprawy.Kto dal kosciolowi "pelne prawo" do wypowiadania sie w kwestiach moralnych?Kto dal im prawo do ustalania co jest moralne a co niemoralne co jest dobre a co zle?Bog?Konstytucja?Kosciol sam dal sobie takie prawo?Ktora odpowiedz jest prawidlowa?

A teraz odpowiedz na Twoje pytanie.Cytatem oczywiscie:

"W ostatnim czasie w Lublinie miała odbyć się wystawa pod tytułem „Tiszert dla wolności”, wśród organizatorów której znalazły się m.in.: Amnesty International i Helsińska Fundacja Praw Człowieka. Do otwarcia jednak nie doszło w wyniku decyzji rektora Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej (UMCS) prof. dr. hab. Wiesława A. Kamińskiego. Decydujący wpływ na rektora, jak się okazało, miał Kościół, w tym przypadku w osobie arcybiskupa lubelskiego Józefa Życińskiego.
Wystawa zatytułowana „Tiszert dla wolności” była jednym z elementów szerszej ogólnopolskiej kampanii społecznej zorganizowanej przez organizacje zajmujące się obroną praw człowieka i walką z ich łamaniem, a koordynowanym przez Fundację dla Wolności z Antonim Adamowiczem na czele.
Odpowiedzią organizatorów na decyzję władz UMCS było wycofanie się z organizacji akcji w Lublinie przez Fundację Helsińską, jak też Amnesty International. O posiedzeniu władz wydziału organizatorzy nie zostali poinformowani. Natomiast studenci zorganizowali akcję protestu. Około stu osób przybyło pod lubelską „Chatkę Żaka”. W ciągu kilkunastu minut rozdano kilkaset koszulek. Najlepszym komentarzem wydają się być słowa jednego z organizatorów wystawy i członka władz lubelskiej Amnesty International Piotra Skrzypczaka: W Lublinie najlepszym sposobem na zamknięcie ust jest zamknięcie wystawy”."
bellus pisze: Wiadomo Kościół twój wróg...
Kościół jako taki ma pełne prawo wypowiadać się w kwestiach moralnych. NIe tylko dla tego, że w jakimś tam stopniu determinuje życie wiernych, ale dlatego że jako wspólnota oparty jest na określonych prawach o charakterze głównie moralnym.
Moralnosc koscielna jaka jest taka jest.Szersze informacje w temacie Kosciol.
bellus pisze: Pomijam już fakt, że negowanie moralności chrześcijańskiej w europie to tak jak podcinanie gałęzi na której się siedzi.
O jakiej Europie mowisz?O Polsce i?Bo taka Skandynawia jest mocno zlaicyzowana i nie ma mowy o jakiejs "moralnosci chrzescijanskiej" bo tam doszli do slusznego wniosku ze moralnosc nie jest wymyslem kosciola.Francja Hiszpania tez juz nie za bardzo.A to chyba ciagle Europa.
bellus pisze: Nikt kto chodz trche jest świadom historii nie może stwierdzić, że Europa nie wyrosła na chrześcijaństwie i na zasadach moralnych reprezentowanych przez tą religię. Mało tego kontynuując ten wywód Cywilizacja Europejska jest oparta na zasadach moralnych, których strażnikiem w jakimś tam stopniu może być Kościół. Przypominam, że jako Cywilizacja Europejska to współcześnie można niemal cały cywylizowany świat rozumieć.
Masz racje wiekszosc krajow Europejskich jest zbudowana na religii chrzescijanskiej.Tylko ze religia chrzescijanska to zbitek "najlepszych motywow" z innych wyznan najczesciej poganskich a nawet pomijajac ten fakt i chwalac wartosci ktore "dal" nam kosciol trzeba zwrocic uwage ze dal nam tez antysemityzm i homofobie.
Inna sprawa jak sie te moralne wartosci chrzescijanskie wdrazalo w calej Europie.Niezwykle moralnie...

bellus pisze: Moja wina, przepraszam że źle napisałem lespibijka. Dziękuje za zwiększenie mojej wiedzy.
Co do tego, że nie rozumiem, to zgadza się nie rozumiem co wszelkiego akcje protestacyjne mają dać. Nie widze bowiem z czym konkretnie walczą takie akcje. Nie ma w moim odczuciu jakiś drastycznych przykładów dyskryminacji ze względu na poglądy, czy to z kim człowiek chodzi spać.
Starczy ze pod naciskiem kosciola wystawe z tymi koszulkami zdjeto i juz wiadomo o co trzeba walczyc.
Bo ta moralnosc jest jak to bywa w przypadku kosciola obludna.Oburzaja sie na takie koszulki ale jak swego czasu na ulicach bodajze Lodzi wystawiono zdjecia z usunietymi plodami (odpowiednio powiekszonymi dla efektu) to zadnego protestu kosciola nie bylo nawet temu przyklasneli bo to pokazywalo "cywilizacje smierci".A zdjecia byly drastyczne szeroko dostepne i kazde dziecko moglo je sobie obejrzec.

Jeszcze slowo bo widze ze napisales drugiego posta.
Leworeczni faktycznie musza walczyc o swoje prawa bo sa dyskryminowani i spychani na margines :/
A kluby dla leworecznych (jesli takie sa) sa zamykane jak Le Madame.

Naturalnie tez nie jest w Polsce potrzebny urzad ktory czuwa aby kobiety i mezczyzni mialy rowne prawa (kobiety ciagle zarabiaja mniej niz mezczyzni tylko dlatego ze sa kobietami - chodzi o porownanie zarobkow kobiety i mezczyzny na takich samych stanowiskach).Ze nie wspomne o mobbingu ktorego ofiarami sa glownie kobiety.
Zwiazki zawodowe tez juz mozna zniesc.Jesli ktos jest na tyle madry i cwany sam powalczy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”