Chcialem rowniez: "Nie plakalem po papiezu" ale veto mojej mamy bylo az nazbyt stanowcze.Ograniczyla moja wolnosc wiec teraz szukam koszulki "Nie bede sluchal mamy"
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 kwie 2006, 23:48
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 18 kwie 2006, 0:26
To by było bardziej kontrowersyjne ponad rok temu- za czasów JP2..."Nie slucham papieza".
maestro
Post Wyświetl pojedynczy post autor: MLSoccer » 18 kwie 2006, 1:21
Lakier pisze:Ciekawe "jestem gejem".
MLSoccer

Post Wyświetl pojedynczy post autor: herr_braun » 18 kwie 2006, 11:32
Jeśli to jest ograniczanie wolności słowa to nie mam nic przeciwko...Chlopaczek pisze:Koszulki pokazaly ze wolnosc slowa w Polsce jest ograniczana.
I bardzo dobrze. Jak Helsinkska to niech się martwi o wolność w Finlandii...Chlopaczek pisze:Helsinksa fundacja dla wolnosci po tym fakcie wycofala cala wystawe na znak protestu.
Cóż no, może i na miejscu. Wbrew temu co sugerujesz, a raczej powtarzasz za grupą 'biednych' zindoktrynowanych dziennikarzyn w Polsce mamy wolność i jak chcesz to chodź ale nie dziw sie jak takie coś spotka sie z ironicznym uśmiechem itp. A noszenie tych koszulek moim zdaniem nie świadczy o solidarności, ale raczej o kompleksach mniejszości...Chlopaczek pisze:Akcja jest jak najbardziej na miejscu szczegolnie w naszym kraju.Te koszulki nikogo nie obrazaja pokazuja tylko ze sa w naszym spoleczenstwie rowniez jednostki "inne" takie ktore nie mysla albo nie sa "poprawnie politycznie".
MLSoccer pisze:Ach te pedaly ! zawsze znajda jakis sposob aby sie reklamowac nawet na T-shirtach![]()
herr_braun

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RzuR » 18 kwie 2006, 11:57
RzuR
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 kwie 2006, 12:02
skresl rozowe, i usun tryb przypuszczajacyodpowiednie rozowe srodowiska toczylyby piane z pyska ze to pogwalcenie ich praw i ze oni nie musza tego ogladac na ulicach itp,itd
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 18 kwie 2006, 13:24
Co za bzdura.Naprawde az przykro takie rzeczy czytac.Nie trzeba miec duzo wyobrazni zeby dostrzec ze ta akcja nie ma na celu "reklamowania pedalow".herr_braun pisze:MLSoccer pisze:Ach te pedaly ! zawsze znajda jakis sposob aby sie reklamowac nawet na T-shirtach![]()
Taka prawda...
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: robur » 19 kwie 2006, 19:08
to tylko Twoja własna opiniaCorinthians pisze:Guevara nie jest noszony na koszulkach ze względu na swoje poglądy polityczne, sympatie z Castro itp
mi się na przykład nie podoba... w ogóle śmierć to raczej nic pozytywnego więc jak się może podobaćCorinthians pisze:Wszystkim podoba się sposób, w jaki zginął
przeczytałem kilka biografii Che ale nie spotkałem się z takimi słowami...Corinthians pisze:O ile dobrze pamiętam działo się to w Boliwii, Guevara został do czegoś przywiązany i miał zostać rozstrzelany, ale kat się zawahał, wtedy Che powiedział do niego:
- Strzelaj, boisz się?
No i kat strzelił.
mogą ale nie muszą zależy czy jesteś po prawej czy po lewej stronieCorinthians pisze:Kontrowersje mogą wzbudzać jego poglądy polityczne
robur
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 19 kwie 2006, 19:19
Coś masz problemu ze wzrokiem, albo z czytaniem:robur pisze:przeczytałem kilka biografii Che ale nie spotkałem się z takimi słowami...
i nie został przywiązany tylko stał pod murem PLUTON EGZEKUCYJNY
i nie KAT tylko partyzanci
Bardzo bohaterska śmierć.Następnego dnia, 9 padziernika, Che został przewieziony do La Higuera, gdzie żył jeszcze ok. jednego dnia. Tam zaraz po przybyciu spoliczkował jakiegoś pijanego żołnierza za to, że z niego drwił. Na samym Guevarze wyrok wykonać miał podoficer Mario Teran. Ten jednak wahał się i Che widząc zaistniałą sytuację powiedział bohatersko: “Strzelaj! Nie bój się!”. Po wyjściu i ponownym wejściu na salę władował w Guevarę serię z karabinu maszynowego. Jednak Che nie zginął od tych kul, dobił go dopiero pijany sierżant strzałem w bok.
Żałosne. Wiadomo, że śmierć to nie jest przyjemna i śmieszna sprawa, ale sposób w jaki się ginie, może być godny podziwu.robur pisze:mi się na przykład nie podoba... w ogóle śmierć to raczej nic pozytywnego więc jak się może podobać
Właśnie dlatego napisałem 'mogą'robur pisze:mogą ale nie muszą zależy czy jesteś po prawej czy po lewej stronie
Ja też nie noszę tych koszulek, aczkolwiek cala akcja mi się podoba.robur pisze:jeśli zaś chodzi o wyżej wspomniane koszulki to niech sobie będą aczkolwiek JA nie lubie nic reklamować, nic propagować itd, itp
noszę t-shirty neutralne, bez jakichkolwiek napisów i tyle
Corinthians
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 19 kwie 2006, 19:26
Nie chciałbym się czepiać, ale chciałbym wiedzieć ilu z tych, jak ich nazywam, "nosicieli Guevary" wie kim w ogóle był Che Guevara...Corinthians pisze:Guevara nie jest noszony na koszulkach ze względu na swoje poglądy polityczne, sympatie z Castro itp. Wszystkim podoba się sposób, w jaki zginął
Corinthians pisze:Wiadomo, że śmierć to nie jest przyjemna i śmieszna sprawa, ale sposób w jaki się ginie, może być godny podziwu
Pisakk
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 19 kwie 2006, 19:37
Zapewne nawet nie wiedzą, czyją twarz mają na koszulce.Pisakk pisze:wie kim w ogóle był Che Guevara... Bo mam pewne wątpliwości.
Corinthians

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 19 kwie 2006, 19:43
Chlopaczek pisze:Koszulki pokazaly ze wolnosc slowa w Polsce jest ograniczana.Zostaly zdjete z wystawy na ktorej mialy byc zaprezentowane.Zdjete pod naciskiem kosciola.Helsinksa fundacja dla wolnosci po tym fakcie wycofala cala wystawe na znak protestu.
Chlopaczek pisze:Akcja jest jak najbardziej na miejscu szczegolnie w naszym kraju.Te koszulki nikogo nie obrazaja pokazuja tylko ze sa w naszym spoleczenstwie rowniez jednostki "inne" takie ktore nie mysla albo nie sa "poprawnie politycznie".To jawny gest solidaryzowania sie z takimi osobami.Ale mimo tego ze nie obrazaja nikogo jak juz wspomnialem sa i tak atakowane przez roznego rodzaju instytucje ktore stoja na szancach w obronie "moralnosci".Albo instytucje ktore uwazaja ze maja monopol na moralnosc (chyba wiadomo o kogo chodzi).
Chlopaczek pisze:Bylem pewny ze nie zrozumiesz cala akcje Twoja niechec w stosunku do np. homoseksualistow jest doskonale widoczna.Niechec i arogancja bo nie wiesz nawet jak sie pisze poprawnie slowo lesbijka.
bellus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 19 kwie 2006, 19:58
RzuR pisze:"Nie lubie Gejow" to zaraz odpowiednie rozowe srodowiska toczylyby piane z pyska ze to pogwalcenie ich praw i ze oni nie musza tego ogladac na ulicach itp,itd..
Jest miejsce dla innych zgadza, się ale trudno pogodzić się z teorią jaka momentami bije od środowisk gejowskich, że jest ich jakaś znacząca liczba. Jak dobrze pamiętam to szacuje się, że homoseksualistów jest około 1,5 % społeczeństwa. Nijak widze możliwość by taka grupa była wypychana na przód i była swoistym wizerunkiem narodu. Grupa jak grupa, mało liczna. To tak samo o prawa mogli by walczyć leworęczni.Chlopaczek pisze:A przecież w nowoczesnym świecie nie ma już miejsca dla społeczeństw zamkniętych, w których Innych spycha się na margines. Szacunek dla drugiego Człowieka, dla jego człowieczeństwa - niezależnie od tego, jakie wartości wyznaje i do jakiej grupy należy - jest podstawą i zarazem najsilniejszą miarą demokracji. Czy potrafimy w Polsce sprostać tej zasadzie? Czy przestrzegamy i bronimy konstytucyjnych praw do wolności wypowiedzi, swobody religii czy równości wobec prawa? Niestety nie zawsze. Rzadko w ogóle otwarcie rozmawiamy na te kontrowersyjne tematy.
Chlopaczek pisze:Tak na marginesie.Nie ma juz takiego czegos jak Pelnomocnik do spraw Rownego Statusu Kobiet i Mezczyzn.PiS zlikwidowal bo ich zdaniem takie biuro nie jest nam w ogole potrzebne bo wszystko w tej sprawie juz zostalo zrobione.Pewnie w ramach "taniego panstwa".Zbieraja kase na te 3 miliony mieszkan.
Bohatersko to ludzie w Powstaniu w Gettcie Warszawskim gineli, a Che jak już pisałem nie szanował życia jako takiego. Było wielu, którzy gineli bohatersko i napewno wielu dużo bardziej pasuje do tego określenia niż ten koszulkowy idol.Corinthians pisze:Bardzo bohaterska śmierć.
Corinthians pisze:Zapewne nawet nie wiedzą, czyją twarz mają na koszulce.
Zapomniałem napisać o tej części nosicieli, ale ci, co go noszą, to zapewne za to, za co napisałem powyżej.
bellus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 19 kwie 2006, 20:11
Krzysztof Jarzyna
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 19 kwie 2006, 20:15
Zacznijmy od jednej podstawowej sprawy.Kto dal kosciolowi "pelne prawo" do wypowiadania sie w kwestiach moralnych?Kto dal im prawo do ustalania co jest moralne a co niemoralne co jest dobre a co zle?Bog?Konstytucja?Kosciol sam dal sobie takie prawo?Ktora odpowiedz jest prawidlowa?bellus pisze:
Pod naciskiem Kościoła, a mógłbyś jaśniej bo nie rozumiem co za tym się kryje. Jak dla mnie to takie ogólne stwierdzenie. Ja to widze tak, Kościół się wypowiedział - ma pełne prawo wypowiadać się w kwestiach moralnych, ktoś to sobie wziął do serca i koszulki zostały zdjęte.
Moralnosc koscielna jaka jest taka jest.Szersze informacje w temacie Kosciol.bellus pisze: Wiadomo Kościół twój wróg...
Kościół jako taki ma pełne prawo wypowiadać się w kwestiach moralnych. NIe tylko dla tego, że w jakimś tam stopniu determinuje życie wiernych, ale dlatego że jako wspólnota oparty jest na określonych prawach o charakterze głównie moralnym.
O jakiej Europie mowisz?O Polsce i?Bo taka Skandynawia jest mocno zlaicyzowana i nie ma mowy o jakiejs "moralnosci chrzescijanskiej" bo tam doszli do slusznego wniosku ze moralnosc nie jest wymyslem kosciola.Francja Hiszpania tez juz nie za bardzo.A to chyba ciagle Europa.bellus pisze: Pomijam już fakt, że negowanie moralności chrześcijańskiej w europie to tak jak podcinanie gałęzi na której się siedzi.
Masz racje wiekszosc krajow Europejskich jest zbudowana na religii chrzescijanskiej.Tylko ze religia chrzescijanska to zbitek "najlepszych motywow" z innych wyznan najczesciej poganskich a nawet pomijajac ten fakt i chwalac wartosci ktore "dal" nam kosciol trzeba zwrocic uwage ze dal nam tez antysemityzm i homofobie.bellus pisze: Nikt kto chodz trche jest świadom historii nie może stwierdzić, że Europa nie wyrosła na chrześcijaństwie i na zasadach moralnych reprezentowanych przez tą religię. Mało tego kontynuując ten wywód Cywilizacja Europejska jest oparta na zasadach moralnych, których strażnikiem w jakimś tam stopniu może być Kościół. Przypominam, że jako Cywilizacja Europejska to współcześnie można niemal cały cywylizowany świat rozumieć.
Starczy ze pod naciskiem kosciola wystawe z tymi koszulkami zdjeto i juz wiadomo o co trzeba walczyc.bellus pisze: Moja wina, przepraszam że źle napisałem lespibijka. Dziękuje za zwiększenie mojej wiedzy.
Co do tego, że nie rozumiem, to zgadza się nie rozumiem co wszelkiego akcje protestacyjne mają dać. Nie widze bowiem z czym konkretnie walczą takie akcje. Nie ma w moim odczuciu jakiś drastycznych przykładów dyskryminacji ze względu na poglądy, czy to z kim człowiek chodzi spać.
Chlopaczek
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio