Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2543

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo oddasz głos w drugiej turze wyborów prezydenckich?

NAWROCKI Karol Tadeusz
32
67%
TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz
12
25%
Nie pójdę na wybory / oddam nieważny głos
4
8%
Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 29 maja 2025, 21:15

Bernabeu2 pisze:
29 maja 2025, 20:44
W Polsce podział na elity i masy zawsze był trochę komiczny, bo Kaczyński, Morawiecki, Duda
No to jest dokładnie ten sam schemat co w USA, gdzie też zarysował się konflikt masy vs elita i masy porwał... miliarder Trump. Otoczony zresztą wianuszkiem kilku multimiliarderow ;)
Wszystko chyba zależy od tego w jakiej pozycji się ustawisz i w czyim imieniu będziesz przemawiał na wiecach. Ewentualnie jeszcze od tego, jaki twój obraz zbudują nieprzychylne ci media. Bo to chyba dało wygrana ostatecznie Trumpowi. Masy które już dłuższy czas były co raz bardziej niechętne polityczno-medialnemu establishmentowi, poszły za tym, który był dla tego establishmentu synonimem zła.
Nie wiem czy w Polsce ten schemat się powtórzy, bo to może jeszcze nie ten etap mimo wszystko. No ale... przekonamy się 1.
moody pisze:
29 maja 2025, 20:54
masacra pisze:
29 maja 2025, 19:50
moody pisze:
29 maja 2025, 19:32
jak masacra i chlopaczek nie zostana para (prezydencka?), to nie wierze w milosc
A ja myślałem, że tych naszych wysrywow nikt tu nie czyta
napisalbym, ze podziwiam wasze zainteresowanie i zaangazowanie w temat, ale byloby to klamstwem. szczerze mowiac jestem zszokowany, ze jedni z ciekawszych uzytkownikow tego forum tyle czasu i energii poswiecaja na babranie sie w takim gownie :witam:
Każdy ma jakieś zboczenia

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 983

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 29 maja 2025, 21:20

Ja się zastanawiam nad jednym. Czy ktokolwiek z Was po tych dyskusjach na forum zrewidował swoje poglądy na jakąkolwiek sprawę, w którąkolwiek stronę? Ale tak szczerze, pytam bez żadnych złośliwości, bez podtekstów, z czystej ciekawości.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 29 maja 2025, 21:26

dias pisze:
29 maja 2025, 21:20
Ja się zastanawiam nad jednym. Czy ktokolwiek z Was po tych dyskusjach na forum zrewidował swoje poglądy na jakąkolwiek sprawę, w którąkolwiek stronę? Ale tak szczerze, pytam bez żadnych złośliwości, bez podtekstów, z czystej ciekawości.
No [ch**], ale w godzinach pracy fajnie sobie czasem powkurzać Conrado :mrgreen:

Matrixxx
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 145
Kibicuję: Inter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Matrixxx » 29 maja 2025, 21:26

dias pisze:
Przecież ten temat to jest idealny pokaz tego co zrobiła 20 letnia polaryzacja w wykonaniu PiS-PO. Cała ich praca wykonana przez te lata przy użyciu polityków, mediów i wszelkiego rodzaju dostępnych środków ukazana w tym wątku 😉

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 29 maja 2025, 21:31

dias pisze:
Powiem ci że kiedyś (kiedyś to było) jak tu się toczyły obszerne dyskusje na argumenty pomiędzy m.in. wspomnianymi Kamilem232, czarnym_samuelem, janop ect to bardzo dużo człowiek mógł się z tych dyskusji nauczyć i mi wielokrotnie zdarzało się że ktoś swoją argumentację mnie "przekonał". Natomiast potem nastała "era chamstwa" (były nawet plany permanentnego zamknięcie tematu politycznego i ze wstydem stwierdzam że głośno wtedy walczyłem o to żeby go nie zamykać w ramach idei wolności słowa - okazało się że nie miałem racji i ten ściek mocno zniszczył to forum) która sprawiła że część userów została pobanowana, inna część sobie po prostu dała z tym forum spokój i już od wielu lat ten temat jest ściekiem który służy głównie do wysrywania swoich frustracji życiowych w ładnym opakowaniu "dyskusji o polityce", a nie faktycznych dyskusji o polityce.

Żeby nie było że wszystko jest źle - z aktualnych userów bardzo cenię @DDK, z którym w sprawach politycznych w 90% się nie zgadzam, ale jego argumentacje postów są merytoryczne, sensowne, nie ma w nich obrażania userów z którymi się nie zgadza i wielokrotnie jego argumentacja może mnie nie przekonała, ale rzucała mi nowe światło na jakiś temat.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1861

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 29 maja 2025, 21:34

cloner pisze:
29 maja 2025, 21:26
No [ch**], ale w godzinach pracy fajnie sobie czasem powkurzać Conrado
Powkurzać mnie ? stary,ja tu jestem dla zabawy i pisząc na forum jestem zawsze wyluzowany ;)
only anty pis vibes :majki: i pełen chill

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 29 maja 2025, 21:39

Conrado pisze:
29 maja 2025, 21:34
only anty pis vibes
O tym niejednokrotnie tutaj pisałem na forum. Jesteś bardzo, ale to bardzo negatywnie nastawiony do świata, więcej krytykujesz i narzekasz niż się cieszysz. Ale mnie to tam rybka, każdy ma inny charakter ;)

Peace and love, miłego weekendu.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 983

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 29 maja 2025, 21:41

Ej, opanujcie się, zadałem pytanie z ciekawości, a nie po to, żebyście się zaczęli przytulać. :won:

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 209

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 29 maja 2025, 21:57

masacra pisze:
29 maja 2025, 21:15
No to jest dokładnie ten sam schemat co w USA, gdzie też zarysował się konflikt masy vs elita i masy porwał... miliarder Trump. Otoczony zresztą wianuszkiem kilku multimiliarderow
Wszystko chyba zależy od tego w jakiej pozycji się ustawisz i w czyim imieniu będziesz przemawiał na wiecach. Ewentualnie jeszcze od tego, jaki twój obraz zbudują nieprzychylne ci media. Bo to chyba dało wygrana ostatecznie Trumpowi. Masy które już dłuższy czas były co raz bardziej niechętne polityczno-medialnemu establishmentowi, poszły za tym, który był dla tego establishmentu synonimem zła.
Nie wiem czy w Polsce ten schemat się powtórzy, bo to może jeszcze nie ten etap mimo wszystko. No ale... przekonamy się 1.
Prawda, prawda - różnica jest taka, że tutaj poparcie 'ludowego' elektoratu to stała (tzw. beton), obaj mieli te ~35-40% w grupie +30 (i tutaj można pisać o tym podziale wykształceni/niewykształceni, etc), każdy z PiS zrobiłby ten wynik - to, co się zmieniło w Polsce, to fakt, że 75% głosów w grupie 18-29 to wyborcy spoza PO-PiSu (w 30-39 dalej duża liczba), i tutaj te ludowe wyjaśnienia nie działają. Wyborcy Zandberga to osoby z wyższym wykształceniem z dużych ośrodków, wyborcy Mentzena różnie, ale to co ich łączy to fakt, że to antysystemowi elityści, i jedni, i drudzy nie lubią PO-PiS.

Duda to typowe dziecko inteligenckiej rodziny, ale przedstawianie go jako 'polityka ludu' miało dużo sensu, Kaczyńscy tym bardziej (oni od początku jechali na kursie wrażliwości społecznej), nawet Morawiecki pewnie koniunkturalnie, ale przybrał tę pozę: Nawrocki kompletnie wykracza poza te do tej pory istniejące schematy w PL. Możliwe, że z tym odcinaniem się od PiS w kampanii to tylko gra, tylko znowu - to jest kompletnie przeciwne względem tego co sugerował Kolega Eyesmon. :) Bo Mentzen jest z dużego miasta i ma starego-profesora, i na starcie był pewnie w procencie najlepiej ustawionych młodych ludzi, jest liderem elitystycznej partii, a to z grubsza jego elektorat może zadecydować. ;) Tak że ni [ch**] tu nie ma takiego podziału.

Jest za to podział establishment vs anty-elity, tyle, że zadecydują anty-elity, dla którego PO-PiS to elity. ;)

ps

Elitystycznej - nie w kontekście podziału establishment vs anty-elity, a ogólnej wizji państwa.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 29 maja 2025, 22:09

dias pisze:
Ja, mimo, że czytam co dziesiąty akapit w postach o POPiSie, to jedynie upewniłem się, że to sekty.

Pelart2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 118

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 29 maja 2025, 22:20

Ludzie na tym forum kłócą się o to, kto prościej kopie piłkę, albo który klub z obcego kraju jest lepszy. To dopiero bzdura, na dodatek nie mająca wpływu na nasze życie.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4002
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 29 maja 2025, 23:01

Bernabeu

Ja nie twierdzę ze Nawrocki jest taki spoleczny jak byl pis ale dla swoich wyborców jest w tym byciu 'gościem z sasiedztwa" przekonujący. Syn tokarza i introligatorki vs wielkomiejski Rafał. Dlatego to tak.dziala

A to ze Karol jednocześnie zabiega o wyborców Sławka któremu z pochodzenia zdecydowanie bliżej do Rafała (Ale jednak poszedł w swoją firmę a dopiero potem w polityke) to inna bajka
Zebranie o innych wyborców moze doprowadzać do takich kolizji

Dalej jednak dla wielu (nawet tu na tym forum) Rafał to ten znienawidzony establishment a Karol ludowy chłopak. Nawet jeśli tak nie jest naprawdę:)

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 29 maja 2025, 23:08

Właściwie to PiS był prospołeczny tylko za rządów Beaty Szydło, potem zaczęła się stopniowa zmiana narracji. Ale tak naprawdę to nigdy nie była partia prospołeczna, ot policzyli sobie, że populistyczne rozdawnictwo pozwoli im wygrać wybory. Zero tu ideowości.

Z Nawrockiego taki kandydat prospołeczny jak ze mnie dobry katolik. Głosem ludu to próbuje mówić Zandberg, może uda nu się zbudować dwycyfrowe poparcie do wyborów parlamentarnych. Potencjał jest przy słabej Lewicy rządowej i zostającym do zagospodarowania elektoracie Trzeciej Drogi, ale żadnych gwarancji.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 29 maja 2025, 23:18

Pelart2 pisze:
29 maja 2025, 22:20
Ludzie na tym forum kłócą się o to, kto prościej kopie piłkę, albo który klub z obcego kraju jest lepszy. To dopiero bzdura, na dodatek nie mająca wpływu na nasze życie.
Dlaczego? To ich/nasza pasja.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 209

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 29 maja 2025, 23:30

Eyesmon pisze:
29 maja 2025, 23:01
Ja nie twierdzę ze Nawrocki jest taki spoleczny jak byl pis ale dla swoich wyborców jest w tym byciu 'gościem z sasiedztwa" przekonujący. Syn tokarza i introligatorki vs wielkomiejski Rafał. Dlatego to tak.dziala
Nie oszukujmy się:

- 30% zagłosowałoby na Nawrockiego nawet jak pijany przejechałby zakonnicę w ciąży,
- 20%+1 to elektorat, który PiS nie lubi i dla którego Nawrocki to (polityczna) elita.

Dlatego ten podział na masy vs elity w Polsce jest uproszczeniem. Może dla elektoratu PiS Nawrocki to jest wróg elit, ale nie dla elektoratu Brauna/Zandberga/Mentzena (i planktonu), a to ten elektorat zadecyduje. Tutaj sojusz antykonserwatywny vs sojusz antyliberalny - to sojusze ponad podziałami, różnice pewnie będą minimalne i ciężko to IMHO wpisać w jakikolwiek inny schemat. Nawrocki ani nie jest prospołeczny, ani liberalny, po prostu jest eurosceptykiem, nie lubi PO, gejów i migrantów. Trzaskowski lubi UE, nie lubi PiS, lubi gejów, a z migrantami to w sumie nie wiadomo. Czy jest bardziej liberalny czy socjalny też nikt nie wie.

Jak stawiasz tezę, że te ustawki nie zaszkodzą Nawrockiego (tzn. dostanie te ~49% tak czy siak) to jest prawda, z tym nie dyskutuję. Ale jak ktoś zagłosuje na Nawrockiego, to nie dlatego, że fajnie, że się naparzał, a dlatego, że linia podziału jest naprawdę jednoznaczna.

Tutaj jakieś 200k głosów może zadecydować czy Kaczyński wizjoner wybrał najbardziej zjadliwego dla Konfiarzy i Braunistów kandydata vs Kaczyński wybrał patusa gdy Trzaskowski był do jebnięcia, więc też z wielkimi narracjami trzeba uważać. ;)
Ostatnio zmieniony 29 maja 2025, 23:34 przez Bernabeu2, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”