Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 10351

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
1
13%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
13%
15-17 maja
3
38%
22-24 maja
3
38%
Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 27 sie 2025, 21:04

Keres pisze:
27 sie 2025, 20:59
Gorzej niż ile?
Gorzej niż nauczyciele w szkołach.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1396
Kibicuję: FC Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 27 sie 2025, 21:18

Nie wiem do kogo porównujemy, bo to nie zawsze jest 1:1, dziewczyna ma 7 lat stażu, a więc 7% dodatku do wypłaty, ktoś może mieć 1% lub 20; do tego dodatek jako wychowawca, od tego roku jakieś 150 zł więcej, bo w sierpniu zrobiła awans na mianowanego, co miesiąc jakieś nadgodziny i 5k zł na pewno złapie. Nie liczę oczywiście jakichś systemowych bonusów (wczasy pod gruszą w tym roku 2400+1000, czy inne dodatki, o których nawet nie wie za co), bo to ma każdy w szkolnictwie.
Ogólnie Kielce to bryndza, najbiedniejsze wojewódzkie miasto, więc szału nie ma.
A robi niby 22h/tydz, ale to tylko w teorii, często są rady (jak były online to pół biedy), przygotowywanie na występy, wycinanie/malowanie w domu, bo albo czasu nie ma w pracy, albo przypisana pomoc ni [ch**] nie pomaga. No i non stop w krzyku, jak dzwonie do niej, to pół minuty wytrzymuję słuchać tego hałasu. :D

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 689

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 27 sie 2025, 21:54

sickstick pisze:
27 sie 2025, 20:45
Rozumiem że w czasie strajku nauczycieli, kiedy sam Czarnek obsmarowywał ich w publicznej TVP jacy to nie są bogaci, byłeś akurat przez kilka miesięcy za granicą? To nawet tu na forum był taki gość - zapomniałem nicku - fan Milanu i PiSu (Bobej czy jakoś tak) - który szeroko rozpisywał się o tym jakie to dwucyfrówki zarabiają nauczyciele z jego rodziny
Nie, serio nie pamiętam tego argumentu. W opinii publicznej pewnie były poruszane kwestie, że biorąc pod uwagę, ile mają godzin pracy i ile wolnego (już teraz abstrahując od kwestii, ile tego faktycznie jest), to nie zarabiają mało. Chat GPT ani Perplexity mi takich wypowiedzi Czarnka nie przytoczyły. Nie wykluczam, że nic takiego nie pierdolnął, ale chyba nie była to jednak dominującą narracja.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 27 sie 2025, 21:56

Sick. Jak zwykle nie czytasz ze zrozumieniem ale ja jestem cierpliwym nauczycielem:)

Napisalem ze pensum to 18h bo to prawda
Napisalem ze w tyg nauczyciel spędza w szkole pare h dziennie bo to wynika z pensum (13.5 h na tydzien)
Napisalem tez ze potem pewnie pracuje w domu przygotowując sie itd wiec wiadomo ze to nie sa TYLKO te godz w szkole

Ale. Trzeba o tym pamiętać a nie powtarzać w kółko ze biedny nauczyciel siedzi po godzinach w domu bo on nie siedzi po 40h pracy w tyg tylko po 13h a ma tydzien pracy Jak każdy inny czyli 40. Realnie wiec powinien te 27h dorobić w domu lub w szkole na zebraniach czy podczas pracy administracyjnej

I jak napisałem wcześniej urynkowilbym ten zawód robiąc normalne godziny pracy 8-16 i 26 dniowy urlop. Wtedy byśmy pogadali :)

Awatar użytkownika
johny batonik
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 253

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 27 sie 2025, 23:31

1234 pisze:
27 sie 2025, 15:31
7k na rękę to jest dużo? Przy kosztach życia w Polsce to co najwyżej średnio, a jak za obsługiwanie pacjentów z przeróżnymi przypadłościami, zeby ten pobyt był możliwe komfortowy to nie powiedziałbym, że to jakas super pensja.
Dla większości Polaków to dużo. Jak zarabiasz na rękę 7000zł to zarabiasz lepiej niż 60-70% Polaków. Już nie popadajmy ze skrajności w skrajność, bo niedługo kasjerka powinna być według niektórych w top 20% najlepiej zarabiających w kraju.

A jeszcze wracając do pracy nauczyciela i ten argument o przynoszeniu pracy do domu. Równie dobrze można odbić piłeczkę, że dlaczego taki nauczyciel narzeka, że ma pensum 18h, ale robi realnie te 40h jak każdy inny pracownik, bo przecież pracuje w domu, sprawdza kartkówki, klepie coś w dzienniku, pisze jakieś sprawozdania itd.

A ktoś inny w fabryce smrodu robi na 3 zmiany, 40h jak każdy inny, tylko, że nosi lodówki w Amazonie.

To wolałbym se pierdzieć w stołek umysłowo i sprawdzać prace domowe.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 125
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 28 sie 2025, 7:39

1234 pisze:Nauczyciel to specyficzny zawód i powinien być lepiej wynagradzany, a dni wolnych w ogóle nie zazdroszczę. No weź się użeraj po kilka godzin dziennie z różnymi klasami na różnym poziomie, w których jest po 20-30 uczniów na różnym poziomie od prymusów po debili i trzeba mieć do wszystkich jednakowe podejście :) dodatkowo tłumaczenie się przed rodzicami a na pewno takie sytuacje się zdarzają. Odpowiedzialność za nieletnich przez te kilka godzin jak są w szkole. I to wszystko za najniższą krajową na początku kariery. To chyba naprawdę trzeba mieć jakąś misje czy powołanie żeby to robić.
W sektorze prywatnymi użerasz się że złym potocznie zwanym klientami. Tylko że w sektorze prywatnym nie masz tyle wolnego.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 28 sie 2025, 8:25

7 k , a czasem nie, zarabiają kierowcy w ruchu krajowym, gdzie cały tydzień spędzają w kabinie i pracują po kilkanaście godzin. Większość ludzi w fabrykach czy na kasach ma okolice najniższej x jakimiś dodatkami, więc pewnie znajdzie się sporo ludzi, którzy mają gorzej od uciemiężonego nauczyciela.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 28 sie 2025, 8:46

Mimo wszystko nie porównywałbym nauczycieli czyli ludzi po studiach i latach nauki z jakimiś robolami z zawodowym wykształceniem.

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 28 sie 2025, 8:50

Ludzie ciężko pracujący fizycznie nie zasługują na godziwe pieniądze? Zresztą praca fizyczna to nie tylko stanie na taśmie.

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 28 sie 2025, 8:53

Pochwalę się kawoszom, a co :D

Od wczoraj jestem posiadaczką takiego cacka!
Co prawda na DeLonghi jestem trochę uczulona, bo poprzedni okazał się felerny, ale może z tym będzie lepiej. Teraz to kawa będzie wchodziła :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2056
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 28 sie 2025, 9:01

Delpiero14 pisze:
28 sie 2025, 8:46
Mimo wszystko nie porównywałbym nauczycieli czyli ludzi po studiach i latach nauki z jakimiś robolami z zawodowym wykształceniem.
Z drugiej strony, dzis bardziej potrzeba kogos kto potrafi klasc panele czy tynkowac, a nie kolejnej madrali po europeistyce czy kulturoznawstwie.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 28 sie 2025, 9:05

Hannibal pisze:
28 sie 2025, 8:50
Ludzie ciężko pracujący fizycznie nie zasługują na godziwe pieniądze? Zresztą praca fizyczna to nie tylko stanie na taśmie.
zasługują, ale jeśli dochodzimy do sytuacji w której robota fizyczna bez specjalnych kompetencji jest bardziej opłacalna od lat nauki i skończenia licznych szkół to chyba coś w tym systemie nie działa jednak tak jak powinno.
Ilka pisze:
28 sie 2025, 8:53
Pochwalę się kawoszom, a co
piękny. To już jest górna półka wśród ekspresów, prawdziwy kawowy mercedes. W końcu Brad Pitt byle czego by nie reklamował.

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 28 sie 2025, 9:19

Delpiero14 pisze:
28 sie 2025, 9:05
piękny. To już jest górna półka wśród ekspresów, prawdziwy kawowy mercedes. W końcu Brad Pitt byle czego by nie reklamował.
Znajomy znajomego polecił. Zajmuje się naprawą ekspresu i powiedział, że te są już dobre. I przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na to czy ekspres ma dwie grzałki :)

Jeszcze nie piłam z niego kawy. Dziś wieczorem porobie testy. Wczoraj tylko przepłukalam i sprawdziłam czy działa. Podoba mi się opcja zaprogramowania swojej kawy :) Zobaczymy jak kawka będzie śmigać 😋

Awatar użytkownika
johny batonik
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 253

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 28 sie 2025, 9:22

Jeszcze odnośnie przedszkolanek. Nie uderzając w partnerkę użytkownika Magnum, bo to na pewno fajna i inteligentna kobieta, ale w przeciągu roku poznałem kilka przedszkolanek + 3 koleżanki z liceum też wykonują ten zawód. Nie wiem jak z trudnością uzyskania wykształcenia potrzebnego do pracy tam, ale wszystkie te kobiety były tak przeokrutnie głupie, tak prymitywne i proste. I potem nachodzi taka refleksja, że skoro takie osoby skończyły pedagogikę (a nawet nie potrzeba magisterki aby podjąć pracę, wystarczy sam licencjat) to jakie słabe musiałyby być te studia. I dlatego nie dziwi mnie, że taka przedszkolanka zarabia nieco ponad najniższą, bo to jest adekwatna wypłata do ich umiejętności.

Oczywiście w prywatnych przedszkolach można wyciągnąć dużo więcej, ale opowiadały mi, że wtedy to trzeba znać angielski/niemiecki komunikatywnie, bo to zazwyczaj językowe przedszkola, ale to dla nich już była ściana :rotfl4:

Awatar użytkownika
YoOoOgI89
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 92

Post Wyświetl pojedynczy post autor: YoOoOgI89 » 28 sie 2025, 9:30

Ilka pisze:
28 sie 2025, 8:53
Pochwalę się kawoszom, a co :D

Od wczoraj jestem posiadaczką takiego cacka!
Co prawda na DeLonghi jestem trochę uczulona, bo poprzedni okazał się felerny, ale może z tym będzie lepiej. Teraz to kawa będzie wchodziła :)

Obrazek
Mam taki sam i już 6-7 lat bez usterek robi mi kawę, a bardzo dużo się jej piję u nas w domu.
Regularnie czyszczony posłuży lata.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”