Arsenal FC (zbiorczy) - Strona 1509

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Nowym trenerem Arsenalu po Emerym powinien zostać...

Ljunberg
2
8%
Vieira
1
4%
Pochettino
2
8%
Allegri
4
17%
Marcelino
2
8%
Nuno Espírito Santo
0
Brak głosów
Ancelotti
0
Brak głosów
Arteta
10
42%
Benitez
3
13%
ktoś inny
0
Brak głosów
Matrixxx
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 145
Kibicuję: Inter

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Matrixxx » 23 paź 2025, 22:11

Dobrze, odpowiem merytorycznie.

Włosi mają 2 fenomenalnych obrońców w grze do przodu. Bastoni i Calafiori. Obaj są lepsi do przodu niż w grze defensywnej ( Bastoni zdecydowanie). Obaj mają kapitalna technikę, świetne podanie, wyjście na pozycję, tworzenie przewagi i cała paletę unikalnych cech.Bastoni ma też świetną wizję gry do tego. Tylko prawdziwa siła obu tych graczy polega na tym, że ,,atakują " z głębi. Tworzą przewagę dla zespołu, pottafią przełamać linie pomocy rywala swoim poruszaniem po boisku. Jeśli wsadzisz Calafiorego na 10 jak piszesz, to on straci swój największy atut czyli możliwość robienia przewagi liczebnej i wejścia z głębi. Jest za mało zwrotny na grę jako ofensywny pomocnik. Jego kapitalna wizja gry do przodu jako obrońcy nie będzie już takim atutem kiedy będzie ustawiony bliżej bramki rywala.

Bastoni jest ciut inny, on biega głównie w linii prostej po całej lewej stronie. Jest momentami skrzydłowym. Ma kapitalne dośrodkowanie, zmysł do gry kombinacyjnej i kiedy już się rozpędzi ciężko go zatrzymać, bo chłop ma 190 cm, Calafiori tez wielki chłop. No i kiedyś z musu ustawili tego Bastoniego na wahadle i typ nie kumał co się dzieje, a w teorii mają taki zestaw umiejętności powinien się łatwo odnaleźć. Ale stracił swój największy atut i nie mógł wyprowadzać piłki z obrony a miusiał cofać się po nią.

Temat braku przyspieszenia, odejścia z piłką, temat zwrotności i inne takie to jeszcze inna kwestia.

Dzisiaj we Serie A najbliżej profilem do takiej powiedzmy typowej 10 jest Nico Paz. Chłop gibki, biega leciutko, potrafi kapitalne zmieniać kierunki poruszania, ma przyspieszanie. Przy nim Calafiori to jest wóz z węglem, podobnie jak Bastoni. Bo to że obaj jak na standardy obrońców mają wybitne ofensywne umiejętności, to zestawiając ich z topowymi ofensywnymi pomocnikami nie wyglądają jak ludzie, którzy mieliby tak samo dobrze prezentować się w tej roli, bo ich największa siła polega na ,, ataku od tyłu ".

PS Zaniolo ,, nie wymiata " w Serie A. To gość który zagrał może 10 świetnych meczów w karierze. Potem kontuzje kolan, kontuzje mózgu i inne takie. Wiec jeśli Calafiori miałby tak wymiatać jak Zaniolo to ok, ja się mogę zgodzić😉

Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1396

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 24 paź 2025, 14:41

sickstick pisze:
23 paź 2025, 21:16
z powodu których przeniosłem swoje dyskusje o piłce nożnej na inne miejsca w internecie
Z ciekawości, jakie to miejsca? Fora to już przeszłość, twitter to ściek, a grupki na fb no cóż, też raczej nie słyną z wysokiego poziomu :)

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 24 paź 2025, 19:27

Pewnie jakies lepsze forum od naszego. Zaprosiłby nas zamiast się chwalić:)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 24 paź 2025, 21:01

1234 pisze:
24 paź 2025, 14:41
sickstick pisze:
23 paź 2025, 21:16
z powodu których przeniosłem swoje dyskusje o piłce nożnej na inne miejsca w internecie
Z ciekawości, jakie to miejsca? Fora to już przeszłość, twitter to ściek, a grupki na fb no cóż, też raczej nie słyną z wysokiego poziomu :)
Właśnie mam 2 grupki na fb gdzie często piszę. Jak parę lat temu fejsbuk zacząl cenzurować to ostro to krytykowałem, po latach okazało się że zaprowadzili w ten sposób względną kulturkę i warunki do dyskusji o piłce są tam moim zdaniem na lepszym poziomie. Do tego czasem się spuszczę z czym na k.com, tam jest ściek totalny ale przynajmniej w granie kibiców Arsenalu (wyjątki są w dni meczowe z Man United, kiedy strona zostaje opanowana przez trolli z gorszej części Manchesteru hehe). No i dużo czytam na X, ale tam biernie i raczej nic nie piszę.
Eyesmon pisze:
24 paź 2025, 19:27
Pewnie jakies lepsze forum od naszego. Zaprosiłby nas zamiast się chwalić:)
Gdzieee, nie ma lepszego forum :mrgreen: Fakt że pod kątem takich sensowych dyskusji o piłce czy np polityce poziomem w ostatnich latach spikowaliśmy dół, ale jednak wciąż czuję się tutaj jak w rodzinie (w rodzinie przy wigilii :P ).

Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1396

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 24 paź 2025, 21:08

sickstick pisze:
24 paź 2025, 21:01
Właśnie mam 2 grupki na fb
No w sumie, jestem na jednej fajnej grupce o Arsenalu ale od miesięcy nic nie pisałem i przestała mi się wyświetlać nawet :oops: ogólno piłkarskich żadnych nie mam.
sickstick pisze:
Do tego czasem się spuszczę z czym na k.com,
Tego to nie znam, ale widzę, że zaszyfrowane to nie będę drążył :mrgreen:

sickstick pisze:
Gdzieee, nie ma lepszego forum
W 2025 roku obawiam się, że nie ma po prostu...innego forum :lol2: swiatpilki jest ostatni :suicide:

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 24 paź 2025, 21:28

1234 pisze:
24 paź 2025, 21:08
Tego to nie znam, ale widzę, że zaszyfrowane to nie będę drążył
No kanonierzy.com :P

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 24 paź 2025, 23:03

Wiadomo ze jesteśmy najlepsi :)

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 26 paź 2025, 15:43

Arsenal cala pierwsza polowe jakis taki ociezaly w ogole nie stwarzal zagrozenia ale na szczescie zgodnie ze stara zasada Championship Manager pilkarz ktory ma okazje zagrac przeciwko swojej bylej druzynie ma najwieksze szanse zeby wladowac jej bramke wiec Eze strzela gola.
Teraz powinno byc juz troche latwiej.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 26 paź 2025, 15:50

Przegapiłem tego gola bo przysnąłem podczas oglądania :lol2: Kolejny gol po SFG, kolejny mecz bez wykreowania czegokolwiek z gry. Z drugiej strony jak 90% naszych spotkań wygląda tak że rywal stoi w 11 przed własnym polem karnym, to ciężko coś z tej gry wykreować. Atletico wyszło na nas odważniej i dostali z gry 2 gole.

Tego typu mecze powinny być dla klimatu komentowane głosem Krystyny Czubówny, zresztą jeszcze kilka lat i rozwój AI pewnie pozwoli na takie rozwiązanie :P

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 26 paź 2025, 17:02

Takimi meczami jak to 1:0 z Crystal Palace wygrywa sie mistrzostwo i stresuje kibicow.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3479

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 26 paź 2025, 22:05

COYG

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 29 paź 2025, 18:58

Dzisiaj gramy w moim ulubionym pucharze z dzieciństwa, czyli Pucharze Ligi Angielskiej, czyli Carabao Cup. Mam nadzieję, że zobaczymy 8-10 zmian i uda nam się na Emirates wygrać kolejną rundę. Liczę na oglądanie twarz, których normalnie nie oglądamy a którzy potrzebują minut. Liczę na to, że nie będziemy kontynuować zajeżdżania Saki czy Gabriela. Mamy tak głęboką kadrę, że mimo 10 kontuzji i tak nam się uda zrobić odpowiednią rotację i zagrać fajne zawody.

Obecnie staje się znowu moim ulubionym pucharzem a to z tego tytułu, że nie ma w nim maszyny losującej która decyduje, czy tym razem zmienimy decyzję czy nie. Pada bramka, sędzia wskazuje na środek, jest euforia, jest gol, wyrok zapadł, do widzenia. Miło się to będzie oglądać. :]

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 29 paź 2025, 19:07

Magnum pisze:
29 paź 2025, 18:58
Obecnie staje się znowu moim ulubionym pucharzem a to z tego tytułu, że nie ma w nim maszyny losującej która decyduje, czy tym razem zmienimy decyzję czy nie. Pada bramka, sędzia wskazuje na środek, jest euforia, jest gol, wyrok zapadł, do widzenia. Miło się to będzie oglądać.
Zakład o avatar że jedna lub druga drużyna strzeli dzisiaj gola ze spalonego, który zostanie zaliczony? ;)

Ja lubiłem te puchar póki graliśmy w nim rezerwami i jak dzisiaj tak będzie to chętnie obejrzę. Jeśli natomiast będą grać te same gęby to se odpuszczę. Dziś w kadrze Arsenalu 17-letni napastnik Andre Harriman-Annous którego w ramach niskolotnego humoru polscu fani Arsenalu przetłumaczyli jako Andrzej Fryzjer-Odbytu. :shock:

E: Czyli oglądam :jupi: Poza Eze sami rezerwowy, w tym nastolatkowie - MLS, Nwaneri, wspomniany Anus i 15-Dowman. Brighton tak w połowie najsilniejszym składem.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 29 paź 2025, 20:00

sickstick pisze:
29 paź 2025, 19:07
Zakład o avatar że jedna lub druga drużyna strzeli dzisiaj gola ze spalonego, który zostanie zaliczony? ;)
W dupie to mam. Jest to ofiara, którą jestem w stanie ponieść.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 29 paź 2025, 20:30

Magnum pisze:
29 paź 2025, 20:00
sickstick pisze:
29 paź 2025, 19:07
W dupie to mam. Jest to ofiara, którą jestem w stanie ponieść.
Czyli wymiękasz? :>

E: Nie trzeba było długo czekać. 4 minuta i sędzia przerywa nam groźną akcję odgwizdując spalonego, mimo że Merino w momencie podania był 2 metry przed ostatnim obrońcą :witam: Czekamy na kolejne kwiatki, w końcu granie bez VARu jest zajebiste bo się można od razu cieszyć z gola :P
E2: 27 minuta, kolejny spalony widmo przerywa nam groźną akcję. Ależ te mecze bez VARu są zajebiste :peace:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”