Polityka za granicą - Strona 496

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Za kim jesteś?

Zełeński
12
60%
Putin/Trump
8
40%
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 25 sty 2026, 16:35

Czy Wy serio po raz kolejny usprawiedliwiacie MORDERSTWO? Może jeszcze powiecie, że pacyfikacja kopalni Wujek była usprawiedliwioną samoobroną? Sorry, ale czy całkowicie Was popierdoliło?

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 25 sty 2026, 16:58

Magnum pisze:
25 sty 2026, 14:04
MazurXIII pisze:
25 sty 2026, 10:31
Sięga po broń.
to już zostało obalone. Doskonale wiem, że w środowisku MAGA i polskich sługusów nie, bo nie pasuje do narracji. Tak samo jak przekłamane filmiki które wrzucales z poprzedniej akcji.

Doskonale sobie zdaje z tego sprawę.
MazurXIII pisze:
25 sty 2026, 10:31
Jak media piorą mózgi
pełna zgoda. Widać to w twoich postach.

Mam fajny dzień przed sobą, dobry meczyk, siądę wieczorem i odpisze na wszystkie zarzuty z tego posta. Póki co miłej niedzieli.
tak samo obalone jak z tą inną świętą, która postanowiła nacisnąć pedał gazu? I nie podałeś podstawy prawnej jakie prawa gwałci ICE. Buntujecie się przeciw władzy, bo się wam nie podoba taki czy inny prezydent, startujecie do agentów federalnych z bronią albo próbujecie ich przejechać, jednocześnie zabijacie ludzi takich jak Kirk, który jedyne co zrobił to dyskutował na campusie czy próbowaliście odstrzelić Trumpa. A później surprised pikachu face - o Jezu mordują. Agenci ICE obecnie są w takiej psychozie przez nagonkę i groźby, że wystarczy byle pretekst. Głupcy dają ten pretekst to wygrywają głupie narody. Realne życie to nie Internet. Tacy sami debile jak ci, którzy szturmowali Kapitol.

Jeszcze raz - nawiąż proszę co jest źródłem problemu - nielegalni z Somali, defraudacja kasy, w tle 'dodatkowe' głosy na Demokratów. Trump przejdzie do historii jako człowiek, który zrobił rzeczy wielkie i straszne (widać, że ci agenci ICE są delikatnie mówiąc średni przeszkoleni i nie radzą sobie z panowaniem nad tłumem, Trump i jego otoczenie MUSIELI wiedzieć, że to się tak skończy ergo szukają pretekstu by użyć tzw. silnej ręki). Ostatnia próba ratunku imperium (konsolidacja wewnętrzna + agresja na zewnątrz wobec i sojuszników i wrogów).
My czy tego chcemy czy nie związaliśmy los RP z wami. Więc z mojego punktu widzenia jedyne co jest pożądane to stabilizacja, a wy tą sytuację DESTABLIZUJECIE.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 25 sty 2026, 17:12

MazurXIII pisze:
25 sty 2026, 16:58
Trump przejdzie do historii jako człowiek, który zrobił rzeczy wielkie i straszne
Obrazek

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 25 sty 2026, 17:16

Ale wiesz ze Voldrmort to postac fikcyjna a my tu gadamy o prawdziwym świecie:)

@Mr.Chris ja nie usprawiedliwiam morderstwa. Jak najbardziej należy osądzać tych agentów

Ja tylko nadmienilem ze chcącemu nie dzieje sie krzywda

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 25 sty 2026, 17:24

Eyesmon pisze:
25 sty 2026, 17:16
Ja tylko nadmienilem ze chcącemu nie dzieje sie krzywda
Dokładnie i tak jak Chris zauważył Wujek jest mocno analogiczną sytuacją. Górnicy strajkowali przeciwko opresyjnej władzy, zaatakowali funkcjonariuszy m.in kamieniami, więc ci ich wystrzelali.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 25 sty 2026, 17:26

Eyesmon pisze:
Ale wiesz ze Voldrmort to postac fikcyjna a my tu gadamy o prawdziwym świecie:)
Tego akurat nie wiedzialem.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 25 sty 2026, 17:58

Forum to jednak sie przydaje czasem. Nie dziekuj :)

Ps. Górnicy nie mieli pistoletów w kieszeniach

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1861

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 25 sty 2026, 18:18

Oni zabrali mu pistolet i go zastrzelili ?

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 873
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 25 sty 2026, 22:50

Nie wydaje się Wam czasami, że Trump występuje w jakimś Reality Show....
I ja się tylko zastanawiam, kto jest Wielkim Bratem?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 25 sty 2026, 23:00

Eyesmon pisze:
25 sty 2026, 17:58
Ale mieli kilofy, hello.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 25 sty 2026, 23:03

Ci o których pisal Sick mieli kamienie nie kilofy

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 26 sty 2026, 5:40

MazurXIII pisze:
I nie podałeś podstawy prawnej jakie prawa gwałci ICE.
Czwarta poprawka do konstytucji, może zacząć od tego?
https://www.nbcnews.com/news/us-news/ic ... rcna255305

Ponad 100 udokumentowanych (ile anonimowych i nieupublicznionych?) przetrzymań obywateli USA a to bo "oficerowie nie wierzą że ten papier jest prawdziwy" a to inne powody - a czasem nawet deportacje. No to chyba raczej legalne nie jest? :]
https://www.propublica.org/article/immi ... ainst-will
MazurXIII pisze:
eszcze raz - nawiąż proszę co jest źródłem problemu - nielegalni z Somali, defraudacja kasy, w tle 'dodatkowe' głosy na Demokratów.
Straż graniczna i ICE zatrzymują ludzi na stacjach benzynowych i żądają okazania dokumentów (których przeciętny obywatel USA NIE MA bo tu nie ma dowodów osobistych) potwierdzających że się jest obywatelem USA wg znajomego z Family Guya klucza koloru skóry. No i to nie jest legalne, jest to pogwałcenie czwartej poprawki.

MazurXIII pisze:
Więc z mojego punktu widzenia jedyne co jest pożądane to stabilizacja, a wy tą sytuację DESTABLIZUJECIE.
To się zgłoś do Trumpa, bo on retoryką i działaniami jest właśnie GŁÓWNYM DESTABILIZATOREM tej sytuacji. To on obraża publicznie wszystkich dookoła, to on podgrzewa atmosferę od miesięcy, to on wysyła tysiące nieprzeszkolonych świeżaków w swoich bojówkach ( https://www.nbcnews.com/politics/immigr ... rcna254054 ) do stanu, w którym nawet nie ma tak dużej ilości nielegalnych imigrantów w porównaniu do republikańskich stanów takich, jak Floryda czy Teksas. To on jest tutaj głównym sprawcą destabilizacji i podkręcania atmosfery.
Eyesmon pisze:
@Mr.Chris ja nie usprawiedliwiam morderstwa. Jak najbardziej należy osądzać tych agentów
No i w tym jest duży problem, że mają immunitet, zanim wydarzy się jakiekolwiek śledztwo to administracja Trumpa już ogłasza, ze wszystko jest zgodne z prawem, a w dodatku ICE WBREW WYROKOWI SĄDU nie dopuszcza policji stanowej na miejsce zbrodni.

Jak to inaczej nazwać jak po prostu autorytarnymi zapędami?
Eyesmon pisze:
25 sty 2026, 17:58
On już też nie miał, miał pistolet w ręce oficera ICE. :)

Zresztą, proszę państwa - od dekad słyszę z prawej strony w USA, że prawo do noszenia broni jest święte, a jeszcze kilka lat temu niejaki Kyle Rittenhouse stał się bohaterem prawicy, bo pojechał ze swoją bronią do innego stanu i strzelał do ludzi którzy robili zamieszki. No i że druga poprawka chroni obywateli i jest po to, żeby własnie obalić rząd który stanie się opresyjny. No cóż...

Awatar użytkownika
johny batonik
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 253

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 26 sty 2026, 9:27

Kiedy naziści przyszli po komunistów, milczałem,
nie byłem komunistą.
Kiedy zamknęli socjaldemokratów, milczałem,
nie byłem socjaldemokratą.
Kiedy przyszli po związkowców, nie protestowałem,
nie byłem związkowcem.
Kiedy przyszli po Żydów, milczałem,
nie byłem Żydem.
Kiedy przyszli po mnie, nie było już nikogo, kto mógłby zaprotestować.

Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 484

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » 26 sty 2026, 12:21

@Magnum zamiast się produkować musisz przyjąć do wiadomości jeden fakt - pisowcy są tak głęboko w dupie Trumpa, że żaden człowiek nie byłby w stanie przeć tak mocno, żeby ich się z tej dupy pozbyć. Wśród innych prawicowych partii w Europie widać jakieś otrzeźwienie, ale nie w tym przypadku, dlatego też, choćby ci bojówkarze zaczęli walić na oślep w tłum to pisowcy będą ich bronić, nawet jeśli mieliby na tę sytuację inny pogląd.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 26 sty 2026, 12:45

Magnum pisze:
26 sty 2026, 5:40
No i w tym jest duży problem, że mają immunitet, zanim wydarzy się jakiekolwiek śledztwo to administracja Trumpa już ogłasza, ze wszystko jest zgodne z prawem, a w dodatku ICE WBREW WYROKOWI SĄDU nie dopuszcza policji stanowej na miejsce zbrodni.
Dla mnie to jest fenomen ze wladza demokratycznego kraju przyjmuje taka narracje i od razu rozgrzesza "swoich".
Specjalnie sobie odszukalem co Trump pisal po smierci Floyda bo wtedy tez byl prezydentem.
1 czerwca czyli pare dni po jego smierci zamiescil takie cos:
"Wszyscy Amerykanie słusznie byli zszokowani i oburzeni brutalną śmiercią George’a Floyda. Moja administracja jest w pełni zaangażowana, by sprawiedliwość dla George’a i jego rodziny została wymierzona.”

Wiec wtedy jeszcze mielismy do czynienia z jakas normalnoscia bo czegos takiego mozna sie spodziewac w takiej sytuacji a teraz? Ludzie z jego administracji obwiniaja wszystkich wokolo a on sam daje jakis lakoniczny wpis o tym zeby naszym patriotom pozwolono pracowac. Koles juz calkiem odpial wrotki i jedzie po calosci a publika klaszcze.

Smierc tego faceta jest dla Trumpa i calej prawicy bardzo niewygodna bo ofierze nie da sie przypiac latki lewaka kryminalisty cpuna czyli w ich glowach usprawiedliwic takie zabojstwo na zasadzie ze smieci same sie wyniosly. Pretti byl bialym Amerykaninem bez kartoteki kryminalnej pomagajacym weteranom i mial pozwolenie na posiadanie broni. Korzystal ze swoich praw i stanal w obronie kobiety. Mozna powiedziec wrecz ze modelowe prawicowe zachowanie.

I jeszcze jedna refleksja. W 2026 roku kiedy to wydarzenie moglismy zobaczyc z 17 roznych ujec nadal z latwoscia wielu ludzi mozna przekonac ze to ofiara zawinila. Bo tam sie w ogole znalazl bo mial przy sobie bron bo widzac idacych na niego agentow ICE po tym jak dostal gazem w twarz nie polozyl sie na chodniku dajac sie skuc jakby faktycznie zrobil cos niezgodnego z prawem.
Naprawde nie trzeba opaslych ksiazek jak tworzy sie tyrania i analiz co to sie zadzialo ze ludzie odwrocili wzrok byli bierni albo szli z nia reka w reke. Dzisiaj ludzie nawet nie odwracaja wzroku bo maja to przed oczami a i tak popieraja.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”