Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2789

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo oddasz głos w drugiej turze wyborów prezydenckich?

NAWROCKI Karol Tadeusz
32
67%
TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz
12
25%
Nie pójdę na wybory / oddam nieważny głos
4
8%
Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 732

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 26 sty 2026, 15:21

basson pisze:
26 sty 2026, 13:49
Co to za problem powiedzieć moja rodzina z tego żyje, sponsoruje woodstock itp przecież to nikogo nie zaboli. To brutalne polityczne ujawnienie w ostatnich latach bardzo spolaryzowało społeczeństwo w kwestii wośp stąd ten ból dupy.
Serio odkąd pamiętam taka gadka ma miejsce co roku. Skoro to takie oczywiste to dlaczego nikt się do tego nie dokopał? Były ambitne próby ale nigdy nic nie wyszło na jaw. W dzisiejszych czasach to nierealne żeby ukryć taki wałek.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 26 sty 2026, 15:26

No to jest z tego wszystkie najśmieszniejsze. 8 lat rządów PiS, kampania nienawiści na Owsiaka w publicznych mediach, atakowanie go sądowo-medialne z dosłownie każdej strony, a wychodzi na to że w tym czasie nie wysłali do niego żadnej kontroli skarbowej, bo ciągle popularnym argumentem jest:
MazurXIII pisze:
02 sty 2026, 15:36
Owsiak będzie skończony po pierwszej porządnej kontroli skarbowej.
Niesamowite jak bardzo niewydolne było państwo za PiSu :mrgreen: Przez tyle lat nie zrobili mu tej kontroli.
Przema pisze:
26 sty 2026, 15:21
Co to za problem powiedzieć moja rodzina z tego żyje, sponsoruje woodstock itp przecież to nikogo nie zaboli.
Przecież sponsorowanie Woodstocku jest zapisane w statucie WOŚP.

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 27 sty 2026, 18:49

https://businessinsider.com.pl/gospodar ... at/vzle16z

Wiem, że Poczta Polska podbija statystyki, ale trend na rynku pracy raczej jest niepokojący. Chociaż narracja nadal jest taka, że nie ma komu robić, trzeba wozić kontenerami pracowników (:

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 125
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 27 sty 2026, 23:10

Przema pisze:To prawda, natomiast faktem jest że na tle Europy wydajemy śmiesznie mało na służbę zdrowia. A wyzwania tylko będą rosły, ktoś to w końcu będzie musiał ruszyć.
USS wydaje najwięcej na całym świecie. I co możemy o tym fakcie powiedzieć?

Mr.Chris pisze:Nie wiem, czy tylko ja tak mam, ale jak widzę ludzi marudzących na WOŚP na który ludzie dają pieniądze z własnej nieprzymuszonej woli, to widzę taką starą moherową babcię, której największym problemem jest to, że dzieci się bawią na placu zabaw (nie zakłócając jej spokoju), ale ona widzi w tym problem, ponieważ ponieważ.
Idea WOŚP świetnie wstrzeliła się w polską mentalność. Robimy coś z porywu z doskoku. Nie ma długofalowego planowania sensu i logiki. Spontanicznie a teraz już systematycznie raz do roku. Niewiem czy to planował. Pewnie nie. Tak poopestu wyszło i się kręci. I nie ma tu znaczenia czy ja lubię czy nie lubię WOŚP i Jerzego Owsiaka. To nie ma w tej ocenie żadnego znaczenia. Generalnie pan Owsiak bardzo przypomina mi pana Rydzyka. Obaj zagarnęli część polskiej przestrzeni nazwałbym to ideowej. Rozdzielili pomiędzy siebie rynek jak to się robi w kapitalizmie. Tyle

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 27 sty 2026, 23:39

Duma Katalonii pisze:
27 sty 2026, 23:10
USS wydaje najwięcej na całym świecie. I co możemy o tym fakcie powiedzieć?
Liczyłem na jakiś błyskotliwy komentarz, ale jeśli pytasz to bez wgłębiania się w szczegóły stawiam że spora część zżera nieefektywny system oparty na administracji, biurokracji, pośrednikach ubezpieczeniowych itd. Sam system który jest nastawiony na zarabianie a nie ochronę zdrowia czym się różni od np polskiego systemu (który swoje problemy papierkowe też ma i to niemałe).

Na forum jeden z kolegów mieszkających w USA opisywał jak wyglądają niektóre badania i ile to potrafi kosztować. Przy okazji oglądania serialu The Pitt sam zacząłem to sprawdzać w necie i faktycznie tam mają niezłe nasrane bo sami ustalają ceny badań w szpitalach a i leki które u nas są stosunkowo tanie tam potrafią kosztować bardzo dużo (np insulina).
Jak dodamy do systemu opartego na ubezpieczeniach że to wszystko jest zajebiscie nierówne to trudno nie mieć wrażenia że w związku z tym profilaktyka w wielu przypadkach nie istnieje a to wiadomo do czego prowadzi, ale to może niech potwierdzi ktoś kto na miejscu mieszka (@Magnum)

Poza tym nie bez powodu jak są beznadziejne przypadki to kto może to tworzy zbiórkę z nadzieją że uda uzbierać się potrzebna kwotę aby wysłać swoje dziecko na innowacyjne leczenie w jednym z tamtejszych szpitali. A jeśli nie typowy pacjent to przynajmniej jakiś lekarz który się uczy to mając wybór poleci do Scranton a nie do Zielonej Góry na stypendium czy co tam lekarze przeprowadzają.
W naszym wypadku nie ma co się porównywać do USA bo to zupełnie inny system i inny cel jego działania. Lepiej spojrzeć gdzieś bliżej np Dania i widać jak liczby potrafią zrobić różnice.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 28 sty 2026, 0:48

@Przema Przecież tam 40% wydatków zdrowotnych pochodzi z budżetu federalnego. Kiedy Obama przepchnął MediCare to urbi et orbi było wieszczone, że skończył się problem. Wydatki administracji Trumpa w tej materii z grubsza wzrosły o 7%, czyli podobnie co ostatni rok Bidena.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 982

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 28 sty 2026, 8:23

Duma Katalonii pisze:
28 sty 2026, 0:48
Wydatki administracji Trumpa w tej materii z grubsza wzrosły o 7%
O 7% czy 7pp%?

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 28 sty 2026, 9:09

Duma Katalonii pisze:
Przecież tam 40% wydatków zdrowotnych pochodzi z budżetu federalnego.
No dobrze, ale co z tego skoro system jest tak zrobiony, ze pieniadze plyna do posrednikow czy ubezpieczycieli? To jest zupelnie inny system niz europejski. Samo panstwo nie kontroluje zadnych cen wiec to troche na zasadzie skarbonki bez dna i patologia w formie finansowania przez panstwa czesciowo prywatnego rynku.
Duma Katalonii pisze:
Kiedy Obama przepchnął MediCare
Nie mylisz z Obamacare?
Jak dobrze sie wczytac to reformy Obamy zwiekszyly dostep do ubezpieczen czyli zmniejszyla sie liczba nieubezpieczonych, ale nie rozwiazalo to innych palacych kwestii.
Duma Katalonii pisze:
Wydatki administracji Trumpa w tej materii z grubsza wzrosły o 7%, czyli podobnie co ostatni rok Bidena.
No i o czym to swiadczy? skoro system jest nieefektywny to ta petla nigdy sie nie skonczy.

Awatar użytkownika
johny batonik
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 253

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 28 sty 2026, 9:22

W ogóle świetne posunięcie z nazwą Obamacare. Cały czas nazwa wraca, przewija się gdzieś i wiadomo kto był pomysłodawcą.

Tak jakby u nas nazwali Tuskowy Port Komunikacyjny albo Kredyt Kaczyńskiego 2%. Piekło u nas by było za coś takiego.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 28 sty 2026, 9:33

johny batonik pisze:
28 sty 2026, 9:22
W ogóle świetne posunięcie z nazwą Obamacare. Cały czas nazwa wraca, przewija się gdzieś i wiadomo kto był pomysłodawcą.

Tak jakby u nas nazwali Tuskowy Port Komunikacyjny albo Kredyt Kaczyńskiego 2%. Piekło u nas by było za coś takiego.
Tez nie do konca tak jest jak piszesz. Oficjalna nazwa tego, nazwijmy to, progamu, to Affordable Care Act. Przesmiewczo przez oponentow publicznych Obamy, czyli republikanow, nazywana Obamacare. Takie cos moze mialo ulatwic atak politczny czy uwalenie calego pomyslu (nie oceniam czy byl sluszny czy nie, ale chyba kazdy ma jasno wyrobiona opinie na temat tego jak dziala sluzba zdrowia w usa).
Obama po prostu skorzystal z tego, obrocil to i przejal nazwe do wlasnych celow.
THE PRESIDENT: Now, what that means is right away he'd kick nearly 7 million young people off their parent's plan. He'd take hope away from tens of millions of Americans with preexisting conditions by repealing reform. He calls it Obamacare and I like the name. I do care. (Applause.)
https://obamawhitehouse.archives.gov/th ... boulder-co?
Dobre zagranie PRowe. W Polsce pewnie tez by sie cos takiego znalazlo.

Awatar użytkownika
johny batonik
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 253

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 28 sty 2026, 9:40

Faktycznie, myślałem, że to jedyna nazwa.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 28 sty 2026, 11:27

@Przema No skoro administracja Trumpa zwiększyła wydatki na opiekę zdrowotną o podobnym procent jak administracja Bidena, to "bezzasadne" jest krytykowanie Trumpa teraz jeśli nie krytykowało się wcześniej ekipy Bidena za to samo. No ale wiadomo, że katalog rzeczy, które mogą robić demokraci, a które ujdą im na sucho...jest znacznie większy niż w przypadku republikanów. Swoja droga to za 10% śmierci w USA odpowiedzialne są błędy w sztuce lekarskiej. Służba zdrowia w Hiszpanii mocno zeszła na psy, i pewnie w innych krajach też.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 28 sty 2026, 12:33

Duma Katalonii pisze:
28 sty 2026, 11:27
No skoro administracja Trumpa zwiększyła wydatki na opiekę zdrowotną o podobnym procent jak administracja Bidena, to "bezzasadne" jest krytykowanie Trumpa teraz jeśli nie krytykowało się wcześniej ekipy Bidena za to samo.
Ale ja w to nie mieszam ani Trumpa ani Bidena. Nie jestem fanem zadnego z nich i szczerze mowiac z mojego punktu widzenia jest to obojetne jak oni sobie tam radza ze sluzba zdrowia. To sprawa Amerykanow, moze sie komus to podoba, a moze nie.
Uwazam, ze sam system w sobie jest spora patologia i tyle.
To troche tak jak u nas i widze ze idealnie wpisujesz sie w obrazek polaryzacji spoleczenstwa, gdzie w odpowiedzi na krytyke swojej opcji politycznej trzeba od razu wspomniec o opozycji albo o poprzedniku. W przypadku naszej sluzby zdrowia, to lata zaniedban i beznadziejnej polityki, nie przypiszesz tego ani SLD, ani PO, ani PIS, bo wszyscy rowno sa w tym umoczeni i maja krew na rekach. W USA pewnie mozna to podoobnie spuentowac bo mimo mozliwosci i sprawowanej wladzy jakos wyraznie na plus sie to nie zmienia.
I nie bardzo wiem co chcesz udowodnic tymi wpisami i do czego dazysz? Czy trzeba wydawac pieniadze na sluzbe zdrowia? Trzeba. Czy trzeba duzo wydawac? No trzeba. W tym wszystkim jeszcze trzeba wiedziec na co i jak wydawac, a tu jest problem jesli chodzi o amerykanski system.
Co z tego, ze wzrosly wydatki za kadencji Trumpa? Tam tez jest problem demograficzny, spoleczenstwo starzejace sie, nie ma rownego dostepu do sluzby zdrowia wiec oczywistym jest, ze ratowac taka sytuacje mozna dosypujac kase co roku, bo problemy rownolegle sie poglebiaja. Zupelnie jak u nas. To nie idzie na inwestycje czy polepszenie sytuacji tylko utrzymanie systemu przy zyciu. Zrodelko w koncu sie wyczerpie albo zostana wykorzystane mozliwosci. Tyle.
Duma Katalonii pisze:
28 sty 2026, 11:27
Swoja droga to za 10% śmierci w USA odpowiedzialne są błędy w sztuce lekarskiej
No tak, tylko to zadne oficjalne dane, a jedynie estymacje "amerykanskich naukowcow" a takie rzeczy mozna podciagnac pod kazda chciana teze. W USA blad medyczny nie jest podawany jako przyczyna zgonu. Zreszta jesli chodzi o kraje europejskie to tez ciezko znalezc takie dane zeby rozsadnie o tym dyskutowac.
Jak juz chcemy sie skupic na liczbach to podoba mi sie statystyka dla osob ponizej 75 roku zycia: preventable mortality, czyli zgony ktorych mozna uniknac dzieki profilaktyce i dzialaniom publicznych instytucji (np. szczepienia, propagowanie zdrowego trybu zycia itd.) i treatable mortality, czyli zgony ktorych mozna uniknac dzieki szybkiej diagnostyce i szeroko pojetej skutecznej opiece medycznej i tu wyraznie widac jak w USA sytuacja wyglada zle. Dane z OECD:

PM:
USA: 217/100.000
Polska: 202/100.00
Dania: 120/100.000
średnia OECD: 145/100.000

TM:
USA: 95/100.000
Polska: 114/100.000
Dania: 55/100.000
średnia OECD: 77/100.000

Zwlaszcza w przypadku preventable mortality wyglada to zle, jesli nawet w Polsce wyglada to lepiej niz w USA, trzymajcie sie tam w tej Ameryce demokraci i republikanie.

Swoja droga powiedz co chcesz udowodnic, bo nie bardzo wiem, zaczelo sie od wosp, a z tego jasno wynika, ze mimo duzych nakladow finansowych, tak w Polsce jak i w USA systemy sa niedoinwestowane. U nas WOŚP kupuje sprzety, z ktorych szpitale korzystaja. Tak, to jest porazka panstwa, ze system musi z tego korzystac i pewnie ma to na stale wliczone w budzet, ale z drugiej strony co jest zlego w corocznym zrywie ludzi i firm ktore daja na to kase? Gdyby nie daly to albo by tych sprzetow nie bylo albo kasa na nie zostalaby przesunieta w budzecie i np. jakis procent ludzi nie moglby skorzystac z profilaktyki albo planowane zabiegi zamiast w 2026 odbylyby sie np. w 2029. Co roku z podziwem patrze na ta walke z wiatrakami i nie bardzo rozumiem intencje ludzi krytykujacych wosp, zwlaszcza ze to ta grupa jest najglosniejsza. Ciezko mi powiedziec kto wrzuca do puszki, ale kto nie wrzuca to juz latwo palcem wskazac, bo widac chec pochwalenia sie. Nie chcesz pomagac, to chociaz nie przeszkadzaj.

Btw mam nadzieje ze nie pojawi sie tu magiczna fraza o pełnej prywatyzacji służby zdrowia.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 28 sty 2026, 14:21

Problemem nie jest WOSP tylko Owsiak i jego upolitycznienie

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 28 sty 2026, 15:17

Eyesmon pisze:
28 sty 2026, 14:21
Problemem nie jest WOSP tylko Owsiak i jego upolitycznienie
Całe szczęście gdybyś nie daj Boże musiał kiedyś trafić pod sprzęt kupiony przez WOŚP to nikt cię o twoje preferencje polityczne pytał nie będzie, tylko zostanie ci udzielona pomoc niezależnie o tego czy z poglądami organizatora zbiórki się zgadzasz czy nie ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”