Serio odkąd pamiętam taka gadka ma miejsce co roku. Skoro to takie oczywiste to dlaczego nikt się do tego nie dokopał? Były ambitne próby ale nigdy nic nie wyszło na jaw. W dzisiejszych czasach to nierealne żeby ukryć taki wałek.
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 26 sty 2026, 15:21
Serio odkąd pamiętam taka gadka ma miejsce co roku. Skoro to takie oczywiste to dlaczego nikt się do tego nie dokopał? Były ambitne próby ale nigdy nic nie wyszło na jaw. W dzisiejszych czasach to nierealne żeby ukryć taki wałek.
Przema

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 26 sty 2026, 15:26
Niesamowite jak bardzo niewydolne było państwo za PiSu
Przecież sponsorowanie Woodstocku jest zapisane w statucie WOŚP.
sickstick
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 27 sty 2026, 18:49
Hannibal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 27 sty 2026, 23:10
USS wydaje najwięcej na całym świecie. I co możemy o tym fakcie powiedzieć?Przema pisze:To prawda, natomiast faktem jest że na tle Europy wydajemy śmiesznie mało na służbę zdrowia. A wyzwania tylko będą rosły, ktoś to w końcu będzie musiał ruszyć.
Idea WOŚP świetnie wstrzeliła się w polską mentalność. Robimy coś z porywu z doskoku. Nie ma długofalowego planowania sensu i logiki. Spontanicznie a teraz już systematycznie raz do roku. Niewiem czy to planował. Pewnie nie. Tak poopestu wyszło i się kręci. I nie ma tu znaczenia czy ja lubię czy nie lubię WOŚP i Jerzego Owsiaka. To nie ma w tej ocenie żadnego znaczenia. Generalnie pan Owsiak bardzo przypomina mi pana Rydzyka. Obaj zagarnęli część polskiej przestrzeni nazwałbym to ideowej. Rozdzielili pomiędzy siebie rynek jak to się robi w kapitalizmie. TyleMr.Chris pisze:Nie wiem, czy tylko ja tak mam, ale jak widzę ludzi marudzących na WOŚP na który ludzie dają pieniądze z własnej nieprzymuszonej woli, to widzę taką starą moherową babcię, której największym problemem jest to, że dzieci się bawią na placu zabaw (nie zakłócając jej spokoju), ale ona widzi w tym problem, ponieważ ponieważ.
Duma Katalonii
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 27 sty 2026, 23:39
Liczyłem na jakiś błyskotliwy komentarz, ale jeśli pytasz to bez wgłębiania się w szczegóły stawiam że spora część zżera nieefektywny system oparty na administracji, biurokracji, pośrednikach ubezpieczeniowych itd. Sam system który jest nastawiony na zarabianie a nie ochronę zdrowia czym się różni od np polskiego systemu (który swoje problemy papierkowe też ma i to niemałe).Duma Katalonii pisze: ↑27 sty 2026, 23:10USS wydaje najwięcej na całym świecie. I co możemy o tym fakcie powiedzieć?
Przema

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 28 sty 2026, 0:48
Duma Katalonii
Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 28 sty 2026, 8:23
O 7% czy 7pp%?Duma Katalonii pisze: ↑28 sty 2026, 0:48Wydatki administracji Trumpa w tej materii z grubsza wzrosły o 7%
dias
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 28 sty 2026, 9:09
No dobrze, ale co z tego skoro system jest tak zrobiony, ze pieniadze plyna do posrednikow czy ubezpieczycieli? To jest zupelnie inny system niz europejski. Samo panstwo nie kontroluje zadnych cen wiec to troche na zasadzie skarbonki bez dna i patologia w formie finansowania przez panstwa czesciowo prywatnego rynku.Duma Katalonii pisze: ↑28 sty 2026, 0:48Przecież tam 40% wydatków zdrowotnych pochodzi z budżetu federalnego.
Nie mylisz z Obamacare?
No i o czym to swiadczy? skoro system jest nieefektywny to ta petla nigdy sie nie skonczy.Duma Katalonii pisze: ↑28 sty 2026, 0:48Wydatki administracji Trumpa w tej materii z grubsza wzrosły o 7%, czyli podobnie co ostatni rok Bidena.
Przema

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 28 sty 2026, 9:22
johny batonik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 28 sty 2026, 9:33
Tez nie do konca tak jest jak piszesz. Oficjalna nazwa tego, nazwijmy to, progamu, to Affordable Care Act. Przesmiewczo przez oponentow publicznych Obamy, czyli republikanow, nazywana Obamacare. Takie cos moze mialo ulatwic atak politczny czy uwalenie calego pomyslu (nie oceniam czy byl sluszny czy nie, ale chyba kazdy ma jasno wyrobiona opinie na temat tego jak dziala sluzba zdrowia w usa).johny batonik pisze: ↑28 sty 2026, 9:22W ogóle świetne posunięcie z nazwą Obamacare. Cały czas nazwa wraca, przewija się gdzieś i wiadomo kto był pomysłodawcą.
Tak jakby u nas nazwali Tuskowy Port Komunikacyjny albo Kredyt Kaczyńskiego 2%. Piekło u nas by było za coś takiego.
https://obamawhitehouse.archives.gov/th ... boulder-co?THE PRESIDENT: Now, what that means is right away he'd kick nearly 7 million young people off their parent's plan. He'd take hope away from tens of millions of Americans with preexisting conditions by repealing reform. He calls it Obamacare and I like the name. I do care. (Applause.)
Przema

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 28 sty 2026, 9:40
johny batonik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 28 sty 2026, 11:27
Duma Katalonii
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 28 sty 2026, 12:33
Ale ja w to nie mieszam ani Trumpa ani Bidena. Nie jestem fanem zadnego z nich i szczerze mowiac z mojego punktu widzenia jest to obojetne jak oni sobie tam radza ze sluzba zdrowia. To sprawa Amerykanow, moze sie komus to podoba, a moze nie.Duma Katalonii pisze: ↑28 sty 2026, 11:27No skoro administracja Trumpa zwiększyła wydatki na opiekę zdrowotną o podobnym procent jak administracja Bidena, to "bezzasadne" jest krytykowanie Trumpa teraz jeśli nie krytykowało się wcześniej ekipy Bidena za to samo.
No tak, tylko to zadne oficjalne dane, a jedynie estymacje "amerykanskich naukowcow" a takie rzeczy mozna podciagnac pod kazda chciana teze. W USA blad medyczny nie jest podawany jako przyczyna zgonu. Zreszta jesli chodzi o kraje europejskie to tez ciezko znalezc takie dane zeby rozsadnie o tym dyskutowac.Duma Katalonii pisze: ↑28 sty 2026, 11:27Swoja droga to za 10% śmierci w USA odpowiedzialne są błędy w sztuce lekarskiej
Przema

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 28 sty 2026, 14:21
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 28 sty 2026, 15:17
Całe szczęście gdybyś nie daj Boże musiał kiedyś trafić pod sprzęt kupiony przez WOŚP to nikt cię o twoje preferencje polityczne pytał nie będzie, tylko zostanie ci udzielona pomoc niezależnie o tego czy z poglądami organizatora zbiórki się zgadzasz czy nie
sickstick
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio