Kara śmierci

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Jestem

wojownikiem o przywrócenie kary śmierci i żałuję, że się to nie stanie
8
17%
radykałem - zwolennikiem zalegalizowania prawa zemsty (wyjęcie spod prawa)
2
4%
humanitarny i odrzucam karę śmierci
11
23%
zwolennikiem kary śmierci tylko w specjalnych okolicznościach
15
32%
wyznawcą teorii o sile resocjalizacji
0
Brak głosów
bezstronny - uznaję argumenty jednej i drugiej strony
4
9%
przekonany, że średniowieczne metody przetrzymywania więźniów są lepsze
4
9%
zniesmaczony - o sprawach moralnych nie można debatować za pomocą ankiety
3
6%
Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Kara śmierci

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 18 maja 2007, 21:08

Z racji pozytywnego sygnału od administracji zakładam nowy temat.

Tako rzecze Wikipedia

Niech dyskusja się rozpocznie. Ja napiszę coś od siebie dłuższego około północy, ale żeby nie zaśmiecać tematy o polityce zakładam temat już teraz.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2007, 21:39 przez bellus, łącznie zmieniany 7 razy.

Awatar użytkownika
Sero
El Nerazzurro
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sero » 18 maja 2007, 21:34

Niestety w sobotę straciłem kolege przez pijanego kierowce. Sprawca uciekł z miejsca wypadku (na szczęście policja już go złapała), natomiast Karol zginął na miejscu. Nie muszę pisać, że zostawił rodzinę - matkę i siostrę bo śmierć dziecka to chyba najgorsze co może spotkać rodzica. Kierowcy grozi ... 12 lat więzienia, natomiast w kolegę wjechal dlatego, że chciał popisać się manewrem i w ostatniej chwili skręcić przed - idącym od tyłu - nieświadomym niczego przechodniem. Nie udało się ...

Śmierć za śmierć ? w takich wypadkach jestem za i choć może przemawiają przezemnie emocje to jednak za celowe zabójstwo powinna być taka kara, albo przynajmniej najgorsze lochy i dożywocie dla przestępców, a nie jak często się dzieje po kilkanaście\dziesiąt lat więzienia z TV w celi.

Awatar użytkownika
Bobohawk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bobohawk » 18 maja 2007, 22:07

Ja jestem zwolennikiem kary śmierci, ale przede wszystkim dla pedofilów, gwałcicieli oraz seryjnych zabójców. Powinni być świadomi swojego czynu i gdy się na niego decydują, muszą wiedzieć, że później spotka ich śmierć. Może to by dało im trochę do myślenia. Kara dożywocia jest jak dla mnie śmieszna bowiem po 20-30 latach człowiek ten wychodzi na wolność za dobre sprawowanie. Jednak nie wierzę, że w resocjalizację polskiego więzienia. Skazani mają tam często lepsze warunki niż w domach przez co pobyt w więzieniu traktują jak wakacje. Gdy wychodzą na wolność na ogół znów popełniają przestępstwa.
Niedawno czytałem wywiad z seryjnym mordercą który powiedział otwarcie, że nie żałuje tych morderstw i jeśli będzie miał szanse wówczas nadal będzie zabijał. Na szczęście było to w czasach PRL-u i został skazany na śmierć.

Niestety w Polsce kara śmierci nie zostanie wprowadzona, bo Unia Europejska na to się kategorycznie nie zgadza :|

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 18 maja 2007, 22:18

Sero pisze:Kierowcy grozi ... 12 lat więzienia, natomiast w kolegę wjechal dlatego, że chciał popisać się manewrem i w ostatniej chwili skręcić przed - idącym od tyłu - nieświadomym niczego przechodniem. Nie udało się ...
glupota, glupota i jeszcze raz glupota ale poza tym czy za takie cos powinno karac sie smiercia :think: Jezlei o mnie chodzi to nie - przeciez nie zrobil tego z premedytacja, z zimna krwia - nie chcial go zabic a "jedynie" sie popisac, poszpanowac jednak skutki sa oplakane jak widac

Bo to troche tak jakby karac za glupote, wiec powinnysmy polowe kraju wybic
Sero pisze:Śmierć za śmierć
A ja przytocze tutaj zdarzenie ktore wyszlo na jaw kilka miesiecy temu, dwoje mlodych mezczyzn zostalo skazanych na 25lat za morderstwo z szczegolnym okrucienstwiem, po kilku latach gdy wsyztskie szczeble sadowe ta sprawa juz przeszla i nie bylo juz mozliwosci apelacji, po odsiedzeniu kilku lat okazalo sie ze .... sa niewinni :o przypadkiem na jaw wyszly pewne rzeczy - dzieki pewnemu policjantowi, kotry zainteresowal sie ta sprawa- okazalo sie rozwniez ze glownym swiadkiem byl koles ktory byl slepy jak kret a widzial delikwentow z kilkunastu metrow wieczorem

Powiedzcie mi co byloby, gdyby byla kara smierci :?: wskrzesiliby ich :?:

Awatar użytkownika
Bobohawk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bobohawk » 18 maja 2007, 22:28

czeher pisze:A ja przytocze tutaj zdarzenie ktore wyszlo na jaw kilka miesiecy temu, dwoje mlodych mezczyzn zostalo skazanych na 25lat za morderstwo z szczegolnym okrucienstwiem, po kilku latach gdy wsyztskie szczeble sadowe ta sprawa juz przeszla i nie bylo juz mozliwosci apelacji, po odsiedzeniu kilku lat okazalo sie ze .... sa niewinni Surprised przypadkiem na jaw wyszly pewne rzeczy - dzieki pewnemu policjantowi, kotry zainteresowal sie ta sprawa- okazalo sie rozwniez ze glownym swiadkiem byl koles ktory byl slepy jak kret a widzial delikwentow z kilkunastu metrow wieczorem

Powiedzcie mi co byloby, gdyby byla kara smierci Question wskrzesiliby ich Question

Dlatego podstawą do skazania na śmierć powinny być niezaprzeczalne dowody, bez żadnych niedomówień. Do tego skazany powinien przyznać się do postawionych zarzutów. Nie może być tak, że kara śmierci będzie wskazywana przy co drugiej sprawie. Jednak gdy oskarżony z satysfakcją i zadowoleniem opowiada o kolejnych ofiarach powinien zniknąć z tego świata.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 18 maja 2007, 22:36

Bobohawk pisze:Do tego skazany powinien przyznać się do postawionych zarzutów
Bobohawk pisze:Jednak gdy oskarżony z satysfakcją i zadowoleniem opowiada o kolejnych ofiarach powinien zniknąć z tego świata.
Taki Niemczyk do dzisiaj sie nie przyznaje (tak mi sie wydaje, albo tylko do czesci :think:), nie kazdy swir przyznaje sie do zbrodni :!: Wiec to co napisales to troche pobozne zyczenia - w dodatku majac przed soba "gilotyne" watpie aby wtedy ktos sie przyznal
Bobohawk pisze:Dlatego podstawą do skazania na śmierć powinny być niezaprzeczalne dowody

Tylko, ze na chwile wydania wyroku, takie dowody byly, nikt nawet nie wiedzial ze koles ma klopoty ze wzrokiem, poza tym sprawa przeszla caly szczebel sadownictwa, apelacje itp wiec dowody byly :!:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 18 maja 2007, 22:40

Jeśli kiedyś byłoby referendum byłbym za kara śmierci. Oczywiście wszystko musiałoby być bardzo dobrze sformuowane. Bo śmierć za śmierć nie jest takim łatwym pojęciem Trudno mi byłoby głosować za jesli osoba, która potrąci samochodem człowieka i doprowadzi do jego śmierci ma być za to karana śmiercią. Oczywsice ludzie, którzy zabijaja z premedytacja i seryjnie powinni być karani śmiercią. Także musiałby by być w takich przypadkach jasne w 100% dowody, zeby nie było sytuacji jaką opisał czeher. Pedofilia to podobnież choroba i tutaj także byłby problem.

Awatar użytkownika
Sero
El Nerazzurro
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sero » 18 maja 2007, 22:47

Żeby nie było niedomówień.

Też nie jestem zwolennikiem wysokich kar dla przypadkowych sprawców śmierci jak jazda samochodem. Ale ten, który potrącił w opisanym wypadku po pierwsze był pijany, po drugie chciał zaszaleć, po trzecie uciekł i nie wezwał pogotowia.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 18 maja 2007, 22:48

Bobohawk pisze:Ja jestem zwolennikiem kary śmierci, ale przede wszystkim dla pedofilów, gwałcicieli oraz seryjnych zabójców. Powinni być świadomi swojego czynu i gdy się na niego decydują, muszą wiedzieć, że później spotka ich śmierć.
Tak się składa, że kiedyś interesowałem się biografiami seryjnych zabójców, gwałcicieli itp. Nawet dotyczyła tego moja praca maturalna. I 99,9% z nich miało jakies zaburzenia psychiczne czy traumatyczne przezycia z dzieciństwa. Nie znam się na prawie, ale wydaje mi sie, że przy orzeczeniu niepoczytalności tudzież choroby psychicznej kara odrazu ulega zmniejszeniu. W takiej sytuacji wprowadzenia kary śmierci, bedzie bezsensowne bo trudno będzie kogos ukarać.

Ja jestem przeciwnikiem kary śmierci. Generalnie uważam, że człowiek nie powinien decydowac o życiu innej osoby. Pierwsze morderstwo zostało opisane juz w Biblii i niestety jeszcze nieraz usłyszymy o nich w wiadomościach, byc moze dotknie to naszych znajomych czy bliskich. Oby nie, ale czy nakręcanie spirali przemocy i zemsty może doprowadzić do czego dobrego? Szczerze wątpie.

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 18 maja 2007, 22:52

Ja podobnie jak kilku moich przedmówców jestem za ponownym wprowadzeniem kary śmierci. Może nie dla samej kary a po prostu po to, aby dawała ona do myślenia, straszyła potencjalnych zabójców, gwałcicieli czy też innych zwyrodnialców. Śmierć za śmierć? Kompletna bzdura. Nawet w przypadku opisanym przez Sera.

Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 19 maja 2007, 1:41

Kara śmieci wydaje mi się takim zwyczajem rodem z czasów raczej dawniejszych.Jest nie humanitarna, poza tym żyjemy w czasach demokratycznych, gdzie każdy ma prawo do życia, oraz jesteśmy członkiem UE więc odpada.Wiem i rozumiem, że jak może mieć prawo do życia ktoś kto sam innych tego pozbawia, ale wszystko zależy od m.in przyczyn.Jak można mieć pewność w 100 % ? Nigdy nie będziesz jej mial, jeśli nie złapiesz przestępcy za ręke.Z drugiej strony to jednak jest do dupy, żeby przestępcy siedzieli i żyli sobie za pieniądze podatników i tak jak ktoś napisał żyli sobie czasami niż na wolności.Mimo to uważam, że lekkim zachowaniem z ciemnogrodu jest "oko za okol, ząb za ząb".Z drugiej strony może lepiej nie mieć czegoś takiego w prawie, jak możliwość ubiegania się od zwolnienie.Siedzieć i gnić w więzieniu to powinien być cel dla przestępcy.Warto jednak niektórym dać czas na przemyślenie tego, danie 2 szansy.Chociaz niektórych chorób nie da się wyleczyć, jak pedofilia, wielokrotne gwałty czy zabójstwa.Dla takich ludzi bez litości, ale mimo wszystko bez śmierci.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 19 maja 2007, 2:44

Problem zwolnienia warunkowego bardzo latwo rozwiazac.Mozna wprowadzic system rodem ze Stanow gdzie wyroki ida w setki lat.
Zlapany w 2005 roku seryjny morderca Dennis Rader znany tez pod pseudonimem "BTK Strangler" dostal 10 krotne dozywocie z mozliwoscia ubiegania sie o zwolnienie po uplywie 175 lat (Rader ma ponad 60 lat wiec nie doczeka bo nie jest sekwoja).

Babel w przypadku seryjnych mordercow czy tez masowych mordercow niepoczytalnosc raczej im nie pomoze bo co mozna zrobic z takim Pedro Lopezem ktory zabil ponad 300 kobiet a w wywiadzie powiedzial ze jak tylko wyjdzie to znowu bedzie zabijal (jak widac nie kryje sie)?Masz racje ze oni w wiekszosc mieli tak zwane trudne dziecinstwo - gwalceni przez ojcow wujkow czy nieznajomych przemoc w domu i inne przeboje jednakze seryjny morderca cechuje sie tym ze pomiedzy kolejny mordami wystepuja u niego przerwy czasowe podczas ktorych jest normalny.Dlatego sa tak grozni bo nie wyrozniaja sie.
Seryjni mordercy to bardzo wdzieczny temat.Czasami az za wdzieczny bo po przeczytaniu ksiazki "Kolekcjoner" (John Fowles) kilku czytelnikow tak sie wciagnelo ze sami zaczeli zabijac.

Troche odszedlem do tematu :P

kyloloko
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kyloloko » 19 maja 2007, 5:30

Napisze to samo co w wsześniejszym temacie...
Co to za kara powiesić jakiegoś przestepce ?? Zamiast zamknąć go w celi 2m x 2m bez kontaktu ze światem, rodziną widząc jedynia strażnika, który przyniesie mu posiłek... uwierzcie bardziej pocierpi niż przez np. powieszenie... w końcu sam sobie odbierze życie, w takich warunkach to będzie kwestią czasu...

Awatar użytkownika
skorpss
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: skorpss » 19 maja 2007, 11:02

Bobohawk pisze:Ja jestem zwolennikiem kary śmierci, ale przede wszystkim dla pedofilów, gwałcicieli oraz seryjnych zabójców.
Przecież kara śmierci byłaby stosowana tylko w takich przypadkach. Właśnie jej przeciwnicy sieją propagandę typu, że jak ją znów wprowadzimy, to co drugi pójdzie na krzesło. I wbrew temu, co ktoś w cześniej pisał: to właśnie kara śmierci jest normą w cywilizowanym społeczeństwie. "Postępowa" Europa staje sie coraz bardziej barbarzyńska. Mordercy i pedofile dostają po parę lat więziena i są traktowani jako ciekawe, socjologiczne przypadki, których mama nie kochała. Daleko w ten sposób sie nie zajedzie. [/img]

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 19 maja 2007, 14:20

Co do kary śmierci to już się gdzieś na jej temat wypowiadałem, ale chyba nie tu. Więc zacznę ;)

Wyobraźmy sobie taką sytuację. Zostaje brutalnie zamordowana osoba. Wszystkie dowody świadczą, że zrobiła do osoba X. Po długim śledztwie zapada wyrok: kara śmierci. Wyrok zostaje wykonany po czym nagle pojawiają się dowody, że to jednak nie osoba X to zrobiła tylko osoba Y. Y przyznaje się do winy lub w inny sposób zostaje to ujawnione. Kto w tym przypadku powinien ponieść karę za śmierć osoby X? Przecież w tym momencie jest to morderstwo z premedytacją. W takim razie sędzia skazujący też powinien ponieść karę śmierci za wysłanie niewinnej osoby X na karę śmierci.

Po drugie utrzymanie celi śmierci nie jest wcale takie tanie jak się może wydawać. Strażnicy muszą zarabiać więcej bo pracują w trudnych warunkach. Wykonujący egzekucję też dostanie niemałą przecież pensję bo to on uśmierci delikwenta, itd, itp. Tak więc aspekt finansowy do mnie także nie trafia.

Co do pedofilów i innych degeneratów to powinno się im zaostrzyć kary więzienia, zaostrzyć generalnie kary tak by ludzie bali się iść do więzienia. Teraz dla niektórych to przecież jedna z dróg ucieczki od bezrobocia, biedy i wszelkich innych patologii. Ostatnio widziałem jakie menu mają więźniowie to się za głowę złapałem. Włoska kuchnia to teraz standard.

EDIT
Nie zauważyłem, że czeher podał podobny przykład ;)
Bobohawk pisze:Dlatego podstawą do skazania na śmierć powinny być niezaprzeczalne dowody, bez żadnych niedomówień. Do tego skazany powinien przyznać się do postawionych zarzutów.
No właśnie gdy delikwent się przyzna to nie będzie podstaw do kary śmierci. W niektórych stanach USA gdzie jest kara śmierci podstawą do jej wykonania jest brak przyznania się do winy. To w moim odczuciu jest sprawiedliwe.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”