Programy publicystyczne - Strona 2

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Najlepszy program publicystyczny to:

Co z ta Polska ?
11
24%
Teraz My
15
33%
Kropka nad i
2
4%
Kawa na ławę
5
11%
Warto rozmawiac
6
13%
Forum
0
Brak głosów
...
6
13%
Awatar użytkownika
Sir Keano
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sir Keano » 05 wrz 2007, 14:18

Z wymienionych wyżej programów najbardziej "lubię" co z tą polską gdyż zawsze można się pośmiać. To taki pewniak ...wiesz że kogo by Lis nie zaprosił będą brechty. A te sądy esemesowe to esencja programu... Chyba sam Lis ze swoimi gośćmi wysyła smsy w przerwie programu .

Co do forum to się nie wypowiadam gdyż nigdy nie oglądałem.
W kawie na ławę panuję istnie sielankowa atmosfera... czasami aż za luźna. Program jest dobry aczkolwiek czas emisji , "taki sobie".

Warto rozmawiać nie lubię jakoś mnie nie kręci ten program ba często mnie irytuje gdy czekam na CSI:LV :twisted:

A do bardziej wytrawnych widzów co myślicie o programach:
- Szkło Kontaktowe
- Krzywe Zwierciadło

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 05 wrz 2007, 22:30

Jakiś taki nudny ten temat, każdy się z każdym zgadza, nikt z nikim nie dyskutuje. Wieje nudą niesamowicie. Trzeba go trochę rozruszać.

franz pisze:Warto rozmawiac program dziwny, jakies dziwne tematy, dziwny i stronniczy prowadzacy (Pan Pospieszalski) jakaś moherowa mentalnosc spod jego czaszki wyziewa. Ogólnie to nie polecam jednostronna nudnawa debata i mizeria medialna.
Mógłbyś trochę rozwinąć swoje słowa - co rozumiesz jako "dziwne"?
Czy każdy dziennikarz, który powszechnie mówi, że wierzy w Boga musi być od razu być nazywany kimś o moherowej mentalności?

Tak, żeby jeszcze większą dyskusję wywołać - na prawdę jest dla was takim problemem, to że jakiś dziennikarz jest stronniczy?

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 05 wrz 2007, 22:35

Jeśli ktoś zarzuca Lisowi stronniczość w 'Co z tą Polską', to o panu Pospieszalskim lepiej nie wspominać. Do tego nie wiem, czy specjalnie czy nie, ale zadaje pytania półgłówka. Być może to jego wizja dziennikarstwa, ale mnie jego program wyjątkowo męczy i jeszcze nigdy całego nie obejrzałem. Do tego ta publiczność w Co z tą Polską i w "Warto rozmawiać" jest IMO zuepłnie niepotrzebnie włączana do dyskusji.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 05 wrz 2007, 22:39

bellus pisze:Jakiś taki nudny ten temat, każdy się z każdym zgadza, nikt z nikim nie dyskutuje. Wieje nudą niesamowicie. Trzeba go trochę rozruszać.
Ja tam mysle ze temat rozwinie sie w miare trwania kampanii wyborczej i licznych programow publicystycznych.

Odnosnie Lisa warto rowniez odnotowac, ze do programu zapraszanii sa zazwyczaj politycy lubujacy sie w "kwiecistym jezyku" jak np. senator Niesiolowski

Byla mowa o Tok2Szok, ja widzialem dwa odcinki zdaje sie z Urbanem i Nelli R. srednie, zwlaszcza ta papierowa publicznosc polityczna

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 05 wrz 2007, 23:06

czeher pisze:
bellus pisze:Jakiś taki nudny ten temat, każdy się z każdym zgadza, nikt z nikim nie dyskutuje. Wieje nudą niesamowicie. Trzeba go trochę rozruszać.
Ja tam mysle ze temat rozwinie sie w miare trwania kampanii wyborczej i licznych programow publicystycznych.

(...)

Byla mowa o Tok2Szok, ja widzialem dwa odcinki zdaje sie z Urbanem i Nelli R. srednie, zwlaszcza ta papierowa publicznosc polityczna
Mam taką nadzieję, jak na razie to trochę przypomina wyliczankę co kto lubi zjeść.

Co do Tok2Szok to ja miałem okazję oglądać odcinek z naszą "wybitną" pisarką Masłowską i kimś tam (kogoś niestety nie pamiętam) - w tym programie nie było nic ciekawego - jedyne co mi utkwiło w pamięci to wada wymowy Masłowskiej i to potężna.

Jedno mi się przypomniało jeszcze, a raczej jeden program - "Czarny pies czy biały kot?" - to był chyba najlepszy program publicystyczny jaki miałem okazję oglądać. Tylko potem Lis przyszedł i zrobił jesień średniowiecza.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 557
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 05 wrz 2007, 23:27

Rzeczywiście "Czarny pies, czy biały kot" to był naprawdę świetny program. Teraz Skowroński prowadzi w TVP znakomity "Wywiad I Opinie" (WiO), w którym bieżące wydarzenia polityczne omawia wespół z zapraszanymi publicystami czołowych polskich gazet (Semka, Michalski). Program na bardzo wysokim poziomie. Szkoda, że polscy politycy w znacznej mierze nie dorównują poziomem dziennikarzom, którzy opisują ich działania...
A co do "Warto rozmawiać..." Lubię czasem obejrzeć ten program. "Absolutnie fascynujące" jest to, w jaki sposób prowadzi program J. Pospieszalski. Jest zawsze całkowicie obiektywny ( :wink: ) i bezstronny ( :lol: ) i oczywiście wszyscy zaproszeni przez niego goście mają tyle samo czasu na wypowiadanie się :wink: . Ci znajdujący się po prawej stronie (mam tu na myśli - rzecz jasna - prawą stronę sceny politycznejabsolutnie nie są w jakikolwiek sposób uprzywilejowani ( :lol: ).

A właśnie - zapomniałem o "Kawie na ławie". To obok WiO chyba najlepszy z obecnie emitowanych program publicystyczny. Bogdan Rymanowski (błyskotliwy, czasem ironiczny, ale :shock: - bezstronny) jako prowadzący, jest zdecydowanym zwycięzcą w pojedynku z Lisem, zaś "Kawa na ławę" - moim zdaniem - prezentuje się znacznie ciekawiej niz "Co z tą Polską". TVN-owską produkcję po prostu ogląda się z przyjemnością. Całkiem przyzwoite jest również "Z refleksem", jeśli prowadzi je Dorota Wysocka.

P.S. Totalnie beznadziejna jest p. Joanna Lichocka.
Ostatnio zmieniony 05 lut 2008, 1:13 przez 10, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 05 wrz 2007, 23:29

bellus pisze:Mógłbyś trochę rozwinąć swoje słowa - co rozumiesz jako "dziwne"?
Czy każdy dziennikarz, który powszechnie mówi, że wierzy w Boga musi być od razu być nazywany kimś o moherowej mentalności?
Dziwne czyli nawracanie gejów na jedynie słuszna orientację, jakies smęcenie o paradach gejów, pokazywanie w programie o eutanazji jakis animacji obrazującej przyszłość jako miejsce gdzie osoby starsze bedą brutalnie likwidowane, jeśli tylko obecnie dopuścimy jakąkolwiek forme eutanazji. No i duża stronniczość pana Jana też jest wadą jego programu, no i to że zaprasza gości którzy są raczej bardzo przychylni jego poglądom, a tych co chca z nim dyskutowac jest mniej i sa rzadziej dopuszczani do głosu no i ta publika on ich bierze z koła różańcowego albo szkoły ojca Rydza, mógłby zapewnic wiekszą róznorodnośś w tej kwestii. A co moherowa mentalność ma wspólnego z Bogiem? Jak dla mnie to on może wierzyć w Allaha, Wisłe Kraków albo bułke z masłem może też w nic nie wierzyć co mnie jego wiara lub nie wiara obchodzi, otóż nic. Mi sie raczej wydaje, że on bardziej wierzy w swoje doktryny i kościół katolicki niż w Boga, ale mniejsza o to, resztą ja u mnie przeciwnika KK punktów swoja "kościółkowatością" nie zdobedzie.
bellus pisze:"wybitną" pisarką Masłowską

Wynitna to ona faktycznie nie jest ale "Wojne polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną" da sie jakos przeczytać.
10 pisze: rzecz jasna - prawą stronę sceny politycznejabsolutnie nie są w jakikolwiek sposób uprzywilejowani

Prawa strona sceny politycznej NIGDY u pana Jana w programie nie wystepowała a więc, że spytam się dosadnie: Co ty bredzisz?

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 05 wrz 2007, 23:43

franz pisze:Dziwne czyli nawracanie gejów na jedynie słuszna orientację, jakies smęcenie o paradach gejów, pokazywanie w programie o eutanazji jakis animacji obrazującej przyszłość jako miejsce gdzie osoby starsze bedą brutalnie likwidowane, jeśli tylko obecnie dopuścimy jakąkolwiek forme eutanazji.
Stwierdziłbyś, że ja mam moherową mentalność?
franz pisze:A co moherowa mentalność ma wspólnego z Bogiem? Jak dla mnie to on może wierzyć w Allaha, Wisłe Kraków albo bułke z masłem może też w nic nie wierzyć co mnie jego wiara lub nie wiara obchodzi, otóż nic.
Mam jakieś takie wrażanie, że często ktoś kto otwarcie mówi o swojej religijności ma przypisywaną moherową metkę. Zwłaszcza jak jest ktoś wpływowy.

Ja ponawiam stwierdzenie - bycie stronniczym nie jest wadą (u dziennikarza). Rozwinę to jutro - mam nadzieję, że ktoś zaatakuje.

franz pisze:le mniejsza o to, resztą ja u mnie przeciwnika KK punktów swoja "kościółkowatością" nie zdobedzie.
Bez urazy, ale o co chodzi? Chyba jakieś literówki i nie mogę się doszukać sensu.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 06 wrz 2007, 0:05

Nie moge sie wypowiedziec ktory program publicystyczny jest najlepszy poniewaz tv prawie nie ogladam.Gdyby nie mecze pilkarskie w ogole moglbym wyrzucic odbiornik.

Ale ja nie o tym.

Pan Pospieszalski to mistrz.Postac kultowa w niektorych kregach.Niemal jak Sfoltan ktorego komentarza spod newsow wklejamy sobie z kolegami na gadu-gadu.
Na pewno gdyby ogladanie "Warto rozmawiac" nie prowadzili w moim przypadku do silnego odwodnienia organizmu z pewnoscia bylby to program publicystyczny ktory bym wybral.

Wybaczcie ze wam przeszkodzilem.
Wracam czytac Wyborcza ktorej jestem wiernym fanem.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 06 wrz 2007, 0:47

Komentarzy El Intero nie wklejasz :> :?: :P

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 84

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 06 wrz 2007, 9:43

bellus pisze:Czy każdy dziennikarz, który powszechnie mówi, że wierzy w Boga musi być od razu być nazywany kimś o moherowej mentalności?
Polska rzeczywistość niestety zna głównie biegunowość. Niektórym trudno pojąć, że można wierzyć w Boga, a nie w Rydzyka i jego poglądy (nie napiszę nawet "i w jego Radio", bo pełni ono też inne funkcje.)
bellus pisze:na prawdę jest dla was takim problemem, to że jakiś dziennikarz jest stronniczy?
Mnie to nie przeszkadza. W końcu każdy z nas ma prawo do własnych poglądów, opinii, wspierania tej czy innej partii. Trudno sobie wyobrazić, żeby ci ludzie zachowywali całkowity obiektywizm.

Co innego u dziennikarzy sportowych, komentujących wydarzenia, w których nie biora udziału Polacy. Ale to już raczej zbaczanie z głównego tematu :wink:
Chlopaczek pisze:Nie moge sie wypowiedziec ktory program publicystyczny jest najlepszy poniewaz tv prawie nie ogladam.
Mam tak samo - szkoda mi mojego cennego czasu - wolę go poświęcić na wypoczynek innego rodzaju :]

Awatar użytkownika
Nurni Flowenol
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nurni Flowenol » 06 wrz 2007, 14:07

Cris7 pisze:Być może to jego wizja dziennikarstwa, ale mnie jego program wyjątkowo męczy i jeszcze nigdy całego nie obejrzałem. Do tego ta publiczność w Co z tą Polską i w "Warto rozmawiać" jest IMO zuepłnie niepotrzebnie włączana do dyskusji.
Tylko ze jednak w "Warto rozmawiac" publicznosc zachowuje sie normalnie, a nie jak prostacka grupa kiboli na meczu pilkarskim ktora robi wrzawe i wyscig w tym, kto glosniej krzyczy i buczy, a tak jest w "Co z tym Lisem". Istny jarmark show, jarmark cudow. Natomiast sond esemesowych u Lisa i tak nic nigdy nie przebije :lol2: Na marginesie: jak smiejecie sie troche z publicznosci Pospieszalskiego, to popatrzcie moze tez czasami na buraczane twarze u Lisa. Bo gdzieniegdzie wies tanczy i spiewa :lol2:
10 pisze:Teraz Skowroński prowadzi w TVP znakomity "Wywiad I Opinie" (WiO), w którym bieżące wydarzenia polityczne omawia wespół z zapraszanymi publicystami czołowych polskich gazet (Semka, Michalski)
Potwierdzam, program jest naprawde niezly :)
Michał M pisze:W końcu każdy z nas ma prawo do własnych poglądów, opinii, wspierania tej czy innej partii. Trudno sobie wyobrazić, żeby ci ludzie zachowywali całkowity obiektywizm.
Kazdy z nas tak, ale dziennikarze (nie mylic z publicystami, ktorzy maja prawo do bardziej subiektywnych opinii) winni zachowywac chociaz pozory obiektywizmu. Ergo: takze elementarna przyzwoitosc dziennikarska. I o ile Pospieszalski tylko w niektorych kregach uchodzi za dziennikarza, to taki Lis jest nim podobniez pelna geba. A jest niestety skandalicznie wrecz nieobiektywny i do tego wybiorczy. Nie on jeden zreszta.

Awatar użytkownika
Piotr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 06 wrz 2007, 17:06

no ale Dorn Go ostatnio troche uspokoił!
I nawet chyba raz powiedzial dobre slowo o Kaczyńskim Jarku, chodzilo chyba o akcje Blidy. No w tym co piszesz jest duzop prawdy, ja tak samo im dluzej ogladam Lisa tym bardziej zauważam Jego ukrytą(?) niechęć do PIS-u. A pamiętacie kiedys w tvnie jeden z jego programow sie zaczynal tak"Leszek Miller, biedny chłopak z przedmieść Łodzi..."-mniej wiecej tak Go raz pojechał w programie jeden z poslow Pisu zarzucajac mu nieobiektywnosc. ALe lubieten program , bo choc jak napisales nie jest moze prog. publicystycznym zrobionym fachowo( raczej prowadzonym)to ejdnak u Lisa zawsze sa jakies emocje klotnie no i posmaic sie mozna mimo wszystko
POZDRO

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 06 wrz 2007, 17:25

Nurni Flowenol pisze:
Potwierdzam, program jest naprawde niezly :)
A no tak. O tym programie zapomniałem. Jeśli nie ma red. Sierakowskiego, który wkurwia mnie wyjątkowo, to oglądam. "Czarny pies czy biały kot" też był niezły z tego co pamiętam, ale wtedy to jeszcze dzieciak byłem. Pamiętam tylko jak Big Cyc śpiewał Złoty Warkocz i posiadaczka owego omal się nie popłakała.

2 wp // fieldy

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 07 wrz 2007, 9:42

bellus pisze:Stwierdziłbyś, że ja mam moherową mentalność?

W pewnych kwestiach(jednej) z pewnością (vide parada gejów w temacie "Ogólna dys...") lecz jest to tylko moja subiektywna opinia. A co do całkoształtu twej osoby to z pewnościa nie, bo nie uważasz Radia MaRYJa za jedyne słuszne radio, nie mówisz o zydo-masonskich mediach o bolszewikach z Polsatu i nie uzyważ w dyskusji argumentu "zaraz, zaraz to jest sprzeczne z nauka koscioła katolickiego" Pan janek niestety czasem miewa takie ciagoty, oczywiście w o wiele słabszej i złagodzonej wersji niż starsze panie w beretach z moheru.
bellus pisze:Mam jakieś takie wrażanie, że często ktoś kto otwarcie mówi o swojej religijności ma przypisywaną moherową metkę. Zwłaszcza jak jest ktoś wpływowy.

Ja ponawiam stwierdzenie - bycie stronniczym nie jest wadą (u dziennikarza). Rozwinę to jutro - mam nadzieję, że ktoś zaatakuje.
No ma ale nie przezemnie, ja jestem bardzo daleki od tego typu praktyk jest religijny jego sprawa mi nic do tego, i z tym często tez bym nie przesadzał. A co do stronniczości dziennikarza to oczywiście nie zawsze musi byc to wada, jednak np. w przypadku pana Lisa i jego "Co z tą Polską" jest, moim zdaniem.
bellus pisze:Bez urazy, ale o co chodzi? Chyba jakieś literówki i nie mogę się doszukać sensu.
No ja też nie za bardzo, to przez mój stan ducha(7 piw marki "Żubr") podczas pisania tamtego posta. Chyba chodziło mi o to, że pan Jan swoja religijnościa i wiarą w KK nie zdobedzie sobie u mnie dodatkowych punktów, ale żeby było jasne nie straci tez takowych.
Chlopaczek pisze:Wracam czytac Wyborcza ktorej jestem wiernym fanem
Tez tak mam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”