lista wildsteina - Strona 2

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 02 lut 2005, 20:37

Lista jest dobra, ze względu na to, ze Ci którzy dzisiaj pokazują sie za "dobrych" kiedyś donosili i dzięki tej liście można ich sparwdzić. Jednak NIE KAŻDA osoba która znajduje się na tej liście donosiła. Są tam oznaczenia kto był TAjnym współpracownikiem , kto był etatowym oficerem, ale nie ma całych akt kto co dokładnie robił, i szukanie po samych nazwiskach jest naarzone na bład, jest przecież wiele takich samych nazwisk.

Napewno nie wiadomo , kto w jakiej był w danym momencie sytuacji zyciowej itd. Coć przyznam sie, że odrazu sparwdzieł mczy nie ma tam kogoś z mojej rodziny, i na szcęście nie ma.

PS.Znowu usunęli liste z serwera

Awatar użytkownika
t_JB
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: t_JB » 02 lut 2005, 23:59

http://www.b7.of.pl/

tu też jest (plik rar)

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 03 lut 2005, 0:06

Jest tam cała lista spakowana. Widać, że już tego nikt nie powstrzyma, lista jest już ujawniona.

Uchi_UfFy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_UfFy » 03 lut 2005, 0:14

http://www.underground.pl/lista/ :arrow: Jakby co, bo niestety stronki z tym dziwnie znikają 8)

Handsome Boy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Handsome Boy » 04 lut 2005, 2:30

lista

zwala: na ź jest tylko ździebło tadeusz :lol:

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 04 lut 2005, 19:57

Chlopaczek pisze:Bellus niektorzy nie robili tego dla swoich korzysci.Nie doslownie.Mowisz o wyzszych dobrach wiec mi powiedz jakim dobrem jest wlasna rodzina matka dzieci?Jak Ty to widzisz?Czym jest dla Ciebie rodzina?Mowisz bardzo wzniosle rzeczy ale ja jestem pewny (tak nie boje sie uzyc tego slowa) ze gdyby Cie przycisneli postawili pod sciana przed wyborem kapujesz albo Twoja matka bedzie miala "pewne problemy" to juz bys tak nie spiewal (chyba ze masz zupelnie inne podejscie do rodziny niz ja).
Zgadzam się do tego, że rodzina to dobro najwyższe. Jednak chyba inaczej to postrzegamy, zobacz:
-ktoś kapuje aby chronic swoją rodzinę a więc chorni utrwala ustrój taki a nie inny. W tym ustroju żyć będą musiały jego dzieci i nie wiadomo czy nie mieli by szczęści spotkaćgrupy pijanych zoomowców, którzy szukali rozywki. Dzieci takiego człowieka co dbał o ustrój będą dalej żyły w kraju o moralności dość wątpilwej.

Pamiętaj jeszcze o tym, że ludzie donosili na swoją rodzinę i to nie jest tak jak ty tutaj pięknie opisujesz, że aż się łezka w oku kręci. DONOSILI na ojca, siostre, żone...

Ciesze się ze lepiej znasz się na mojej mętalności niż ja. Trochę to śmieszne ze wypowiadasz się w trybie twierdzącym o tym co bym zrobił gdyby.

Moje "uczucia" do komunizmu wyniosłem właśnie z domu. Włąśnie ta rodziina wpajała mi wartości skrajnie inne od tych jakie reprezentowali sobą współpracownicy UB, ZOOMowcy, komuniści.

Latwo nam mowic teraz gdy mamy to juz mam nadzieje ze ostatecznie za soba.Tak samo jak ja latwo mowie ze bym na pewno stanal w obronie ojczyzny gdy mamy pokoj tak samo Ty mowisz ze bys na pewno nie kapowal.
Zgoadza się łatwo, bo mamy pokój - a jest tak dlatego, że byli tacy którzy gdy stanęli przed przywoływanym tutaj wyborem to powiedzieli nie nie będę sypał.
Podobnie afirmujesz tych ktorzy nie podjeli sie wspolpracy (moze nie musieli tego robic?) i twierdzisz ze dzialali dla ojczyzny przyczyniajac sie do upadku komunizmy.To wszytko prawda ale oni tez dzialali dla siebie dla swoich dzieci i dzieci swoich dzieci.Moze poswiecil swoja rodzine zeby inni mieli kiedys lepiej.Naprawde jesli jakis czlowiek powiedzial:"nie bede z wami wspolpracowal spadajcie na drzewo" to mam dla takiego czlowieka szacunek ale nie wiadomo czy tym samym nie wydal wyroku na swoja rodzine (moze ona sie dla niego nie liczyla?)
A może oni myśleli o przyszłości dalszej a nie tylko dobru chwilowym?

Trzeba spojrzec na to szerzej.Nie istnieje czarne i biale zlo i dobro.Sa tez rzeczy posrednie i o tym wlasnie mowie.

Przypominam, że zasadniczym przedmiotem dyskusji jest rzeczona lista. ista współpracowników UB, skoro jest tyle kolorow to powiedz mi czy ten co to w obrnie rodziny jak twierdzisz wyznaczał tych co to mieli potem problemy to nie był agentem? Nie współpracował? przecież tak samo współpracował jak ten co z włąsnej woli. Więc powinien być na rzeczoznej liście.

PS. lista z wyszukiwaniem

Uchi_UfFy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_UfFy » 04 lut 2005, 20:08

I właśnie na tym to polegało, żeby wszyscy myśleli, że on jest konfidentem a nie, że został zmuszony do tego.Poprostu ma się pecha :cry:

mark_p
Skład B
Skład B
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mark_p » 04 lut 2005, 20:44

tylko że ta lista..nie przedstawia tak naprawdę żadnych faktów i żadnej prawdy

nazwiska jak nazwiska
niektorych imion i nazwisk jest kilka takich samych
np. Fronczewski Piotr moze chodzic o tysiąc ludzi w Polsce, którzy tak sie nazywają..

wiec jeśi ktośtam zobaczy swoje imię nazwisko..to nie musi sie tym przejmować...

do tego listy które krążą po necie..są często przerabiane przez różnych ludzi i pojawiają się tam coraz to nowe nazwiska, więc napewno już w internecie żanej orginalnej listy nie znajdziemy.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 04 lut 2005, 21:45

bellus pisze:Zgadzam się do tego, że rodzina to dobro najwyższe. Jednak chyba inaczej to postrzegamy, zobacz:
-ktoś kapuje aby chronic swoją rodzinę a więc chorni utrwala ustrój taki a nie inny. W tym ustroju żyć będą musiały jego dzieci i nie wiadomo czy nie mieli by szczęści spotkaćgrupy pijanych zoomowców, którzy szukali rozywki. Dzieci takiego człowieka co dbał o ustrój będą dalej żyły w kraju o moralności dość wątpilwej.
Zalozmy Bellus ze znajdujesz na tej liscie swojego tate.Co robisz?
Pytasz tato dlaczego to zrobiles a jak Ci mowi ze dla Ciebie zebys mogl tu z nim teraz byc to jeszcze go potepiasz bo przeciez mogl poswiecic rodzine dla dobra kraju?Czy moze nawet nie oczekujesz wyjasnien tylko wrzucasz go do jednego worka ze wszystkimi agentami ktorzy dzialali na szkode ojczyzny?
bellus pisze:Pamiętaj jeszcze o tym, że ludzie donosili na swoją rodzinę i to nie jest tak jak ty tutaj pięknie opisujesz, że aż się łezka w oku kręci. DONOSILI na ojca, siostre, żone...
Ale jak odroznic jednych od drugich?Dlatego moim zdaniem wypuszczenie tej listy jest bardzo zle.Nie wiesz czy osoba ktora tam jest donosila na swoja rodzine donosila dla zysku czy moze zostala do tego zmuszona.Na tej liscie podobno ludzie ktorzy nawet NIE wspolpracowali z SB tylko Bezpieka miala zamiar ich zwerbowac.I dlaczego jakis niewinny czlowiek ma cierpiec i byc postawionym na rowni z tym ktory zdradzal ojczyzne bo chcial i czerpal z tego zyski?To sa tylko nazwiska i numerki bez najmniejszego opisu.To moze wyrzadzic ludziom wiele zlego.
bellus pisze:Ciesze się ze lepiej znasz się na mojej mętalności niż ja. Trochę to śmieszne ze wypowiadasz się w trybie twierdzącym o tym co bym zrobił gdyby.
Nie znam ale wyrazam swoja opinie.Mowienie przez kogos ze nie podjalby wspolpracy chocby go lamali kolem przypiekali a on tak nie zdradzi ojczyzny podchodzi mi juz pod cwaniactwo i zgrywanie jakiegos wielkiego bohatera.Tym bardziej ze mowimy to w takich a nie innych czasach w takim a nie innym ustroju.Przekona mnie zdanie"Wierze ze bym sie nie zlamal" ale w zdanie "Na pewno bym sie nie zlamal" nie uwierze.
bellus pisze:Moje "uczucia" do komunizmu wyniosłem właśnie z domu. Włąśnie ta rodziina wpajała mi wartości skrajnie inne od tych jakie reprezentowali sobą współpracownicy UB, ZOOMowcy, komuniści.
I tutaj wracamy znowu do glownego zagadnienia.Nie kazdy kto jest na tej liscie jest ub-ekiem komunista czy jeszcze innym synonimem zla we wspolczesnej Polsce.
bellus pisze:Zgoadza się łatwo, bo mamy pokój - a jest tak dlatego, że byli tacy którzy gdy stanęli przed przywoływanym tutaj wyborem to powiedzieli nie nie będę sypał.
Tak samo jak byli tacy ktorzy powiedzieli nie chce ale zrobie to dla mojej rodziny bo nie mam innego wyjscia.
Podobnie afirmujesz tych ktorzy nie podjeli sie wspolpracy (moze nie musieli tego robic?) i twierdzisz ze dzialali dla ojczyzny przyczyniajac sie do upadku komunizmy.To wszytko prawda ale oni tez dzialali dla siebie dla swoich dzieci i dzieci swoich dzieci.Moze poswiecil swoja rodzine zeby inni mieli kiedys lepiej.Naprawde jesli jakis czlowiek powiedzial:"nie bede z wami wspolpracowal spadajcie na drzewo" to mam dla takiego czlowieka szacunek ale nie wiadomo czy tym samym nie wydal wyroku na swoja rodzine (moze ona sie dla niego nie liczyla?)
bellus pisze:A może oni myśleli o przyszłości dalszej a nie tylko dobru chwilowym?
A moze to byli ludzie wyprani z uczuc i tak jak wczesniej wspomnialem rodzina nie przedstawiala dla nich zadnej wartosci?Albo w ogole nie mieli rodziny i mogli odmowic?

Trzeba spojrzec na to szerzej.Nie istnieje czarne i biale zlo i dobro.Sa tez rzeczy posrednie i o tym wlasnie mowie.
bellus pisze:Przypominam, że zasadniczym przedmiotem dyskusji jest rzeczona lista. ista współpracowników UB, skoro jest tyle kolorow to powiedz mi czy ten co to w obrnie rodziny jak twierdzisz wyznaczał tych co to mieli potem problemy to nie był agentem? Nie współpracował? przecież tak samo współpracował jak ten co z włąsnej woli. Więc powinien być na rzeczoznej liście.
Wspolpracowal ale nie ponosi takiej winy jak ten ktory wspolpracowal z premedytacja dla zysku albo z jakis innych niskich pobodek.Nie ma tylko czerni i bieli a Twoja opinia Bellus jest wyprana z wszelkich uczuc a nawet moralnosci.Dla Ciebie nie wazne jest tlo tej wspolpracy (ze tak to nazwe).Dla Ciebie chyba kazdy kto jest na tej liscie jest tak samo zly a nie znales tych ludzi i nie wiesz dlaczego robili tak a nie inaczej.

Mysle ze pora zakonczyc ta dyskusje bo ona nie prowadzi do niczego.Ja swojej opini ze ta lista wyrzadzi wiecej zlego niz dobrego nie zmienie.
Mam nadzieje ze jest wiecej osob ktore mysla podobnie jak ja a nie jakis cyborgow (bez obrazy :) )

Awatar użytkownika
olek j
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olek j » 04 lut 2005, 22:51

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 04 lut 2005, 23:09

Chlopaczek pisze: Zalozmy Bellus ze znajdujesz na tej liscie swojego tate.Co robisz?
Pytasz tato dlaczego to zrobiles a jak Ci mowi ze dla Ciebie zebys mogl tu z nim teraz byc to jeszcze go potepiasz bo przeciez mogl poswiecic rodzine dla dobra kraju?Czy moze nawet nie oczekujesz wyjasnien tylko wrzucasz go do jednego worka ze wszystkimi agentami ktorzy dzialali na szkode ojczyzny?
To to dopiero abstrakcja, swojej rodziny jestem pewien, a przynajmniej tych ktorych znam bo rodzina na tyle duza ze sam nawet wszystkich na oczy nie widzialem.
Jednak załóżmy taki fakt jak tutaj proponujesz, to ja z nim rozmawiam. NIe szczedze gorzkich slow, etc juz nie raz sie z nim nie zgadzalem.

Ale jak odroznic jednych od drugich?Dlatego moim zdaniem wypuszczenie tej listy jest bardzo zle.Nie wiesz czy osoba ktora tam jest donosila na swoja rodzine donosila dla zysku czy moze zostala do tego zmuszona.Na tej liscie podobno ludzie ktorzy nawet NIE wspolpracowali z SB tylko Bezpieka miala zamiar ich zwerbowac.I dlaczego jakis niewinny czlowiek ma cierpiec i byc postawionym na rowni z tym ktory zdradzal ojczyzne bo chcial i czerpal z tego zyski?To sa tylko nazwiska i numerki bez najmniejszego opisu.To moze wyrzadzic ludziom wiele zlego.
Gdyby miala powstać lista koncowa, ostateczna - bo umowmy sie ze ta to dopiero poczatek bez glebszej analizy kto wspoplracowal a kto nie. To na taka liste trafiaja wspolpracownicy i juz. Z racji ze jest to forum pilkarskie to posluze sie analogia pilkarska. X łamie noge jak mu gosć z przeciwnej drużyny wejdzie wślizgiem, a Y lamie noge jak po pijaku jechal motocyklem. efekt ten sam obaj nie moga grac w pilke powiedzmy przez rok. Tak samo obojetnie czemu to robili to jednak to robili i koniec. Efektem bedzie to czy tez winno byc ze znajda sie na liscie wspolpracownikow.

Nie znam ale wyrazam swoja opinie.Mowienie przez kogos ze nie podjalby wspolpracy chocby go lamali kolem przypiekali a on tak nie zdradzi ojczyzny podchodzi mi juz pod cwaniactwo i zgrywanie jakiegos wielkiego bohatera.Tym bardziej ze mowimy to w takich a nie innych czasach w takim a nie innym ustroju.Przekona mnie zdanie"Wierze ze bym sie nie zlamal" ale w zdanie "Na pewno bym sie nie zlamal" nie uwierze.
Skoro tak uwazasz, niech bedzie na ten moemen wierze ze bym sie nie złamał i mam ku temu przesłanki.

I tutaj wracamy znowu do glownego zagadnienia.Nie kazdy kto jest na tej liscie jest ub-ekiem komunista czy jeszcze innym synonimem zla we wspolczesnej Polsce.
zgadzam sie na tej liscie nie kazdy, ale uwazam za porzebna dekomunizacje. A postawa Wildsteina sie moim zdaniem do tego przyczyni.
Tak samo jak byli tacy ktorzy powiedzieli nie chce ale zrobie to dla mojej rodziny bo nie mam innego wyjscia.
i tym samym współpracowali. Lamali ich przez rodzine i zlamali. Ale trzeba miec odwage się przyznać tak byłem i tyle tak jak tucydydes - nie usprawiedliwiac się, a ponieść karę.
A moze to byli ludzie wyprani z uczuc i tak jak wczesniej wspomnialem rodzina nie przedstawiala dla nich zadnej wartosci?Albo w ogole nie mieli rodziny i mogli odmowic?
Niektorzy zarysykowali w walce o ojczyzne wolną swoją rodzinę i ją stracili poniesli najwyzsza ofiarę np Kukliński. Nie powiesz mi, że tacy ludzie jak BArtoszewski, Jan Nowak-Jeziorański, Wałęsa nie mieli uczuć...

Wspolpracowal ale nie ponosi takiej winy jak ten ktory wspolpracowal z premedytacja dla zysku albo z jakis innych niskich pobodek.Nie ma tylko czerni i bieli a Twoja opinia Bellus jest wyprana z wszelkich uczuc a nawet moralnosci.Dla Ciebie nie wazne jest tlo tej wspolpracy (ze tak to nazwe).Dla Ciebie chyba kazdy kto jest na tej liscie jest tak samo zly a nie znales tych ludzi i nie wiesz dlaczego robili tak a nie inaczej.
Jak nie ponosili takiej winy? A co człowiek skazany nijako przez takiego od rodziny był mniej wart niz ten wskazany przez dobrowolnego? o Czym ty mówisz oni ponoszą taką samą winę co najwyżej można mówić o jakis czynnikach usprawiedliwiających, chodz nie lubie tego słowa.
Nie znałem zgadza się, ale nie o to toczy sięspór tylko o to ze Ty uważasz ze ludzie niektórzy są usprawiedliwieni i mimo ze byli agentami nie powinno się ich umieszczac na takiej liscie.
Mysle ze pora zakonczyc ta dyskusje bo ona nie prowadzi do niczego.Ja swojej opini ze ta lista wyrzadzi wiecej zlego niz dobrego nie zmienie.
Mam nadzieje ze jest wiecej osob ktore mysla podobnie jak ja a nie jakis cyborgow (bez obrazy :) )
A ja swojej ze zdziała więcej dobrego niż złego nie zmienie. Tak jak nigdy nie zmienią się moje uczucia do komunizmu.[/quote]

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 05 lut 2005, 0:15

Sorry musze bo polemiki z Toba nigdy za wiele :lol:
bellus pisze:To to dopiero abstrakcja, swojej rodziny jestem pewien, a przynajmniej tych ktorych znam bo rodzina na tyle duza ze sam nawet wszystkich na oczy nie widzialem.
Jednak załóżmy taki fakt jak tutaj proponujesz, to ja z nim rozmawiam. NIe szczedze gorzkich slow, etc juz nie raz sie z nim nie zgadzalem.
Rozmawiasz z nim ale co dalej?Uznajesz go za komucha i potepiasz nie zwazajac na jego argumenty o przymusie i obronie rodziny?Juz nigdy z nim nie rozmawiasz bo jest komuchem?Umieszczasz na drzwiach pod nazwiskiem plakietke"Tu mieszka byly wspolpracownik SB"?Przeciez wszyscy powinni sie dowiedziec.
bellus pisze:Gdyby miala powstać lista koncowa, ostateczna - bo umowmy sie ze ta to dopiero poczatek bez glebszej analizy kto wspoplracowal a kto nie. To na taka liste trafiaja wspolpracownicy i juz. Z racji ze jest to forum pilkarskie to posluze sie analogia pilkarska. X łamie noge jak mu gosć z przeciwnej drużyny wejdzie wślizgiem, a Y lamie noge jak po pijaku jechal motocyklem. efekt ten sam obaj nie moga grac w pilke powiedzmy przez rok. Tak samo obojetnie czemu to robili to jednak to robili i koniec. Efektem bedzie to czy tez winno byc ze znajda sie na liscie wspolpracownikow.
Tutaj sie zgodze.Koncowa.Pelna selekcja ktora by pewnie zajela lata ale nie tak zbior nazwisk jakie mamy obecnie.
A co do porownania to uwazam ze jest swietne i obrazuje to o co mi chodzi.Jak zlamiesz noge po pijaku to sam jestes sobie winny a jak zlamie ci noge jakis inny zawodnik podczas meczu to juz nie ma w tym twojej winy tylko zawodnika z przeciwnej druzyny.Skutek ten sam ale okolicznosci diametralnie inne.
Niech kazdy sobie teraz to przeniesie na plaszczyzne agent bo chcial i agent bo musial.

bellus pisze:Skoro tak uwazasz, niech bedzie na ten moemen wierze ze bym sie nie złamał i mam ku temu przesłanki.
I juz inna rozmowa.Bo wierzysz ze bys tak nie zrobil ale od teorii do praktyki jak wiadomo daleka droga.
bellus pisze:zgadzam sie na tej liscie nie kazdy, ale uwazam za porzebna dekomunizacje. A postawa Wildsteina sie moim zdaniem do tego przyczyni.
Tu znowu sie nie zgodze.Jestem przeciwny dekomunizacji.15 lat po obaleniu komunizmu bylaby to polowanie na czarownice.
bellus pisze:i tym samym współpracowali. Lamali ich przez rodzine i zlamali. Ale trzeba miec odwage się przyznać tak byłem i tyle tak jak tucydydes - nie usprawiedliwiac się, a ponieść karę.
Kare za ludzkie uczucia i odruchy?Kare za milosc do rodziny?Nie chcialbym zyc w takim kraju.Nawet sprawiedliwosc musi miec swoj glebszy wymiar a prawo nie moze byc bezduszne.Nie jestesmy robotami.
bellus pisze:Niektorzy zarysykowali w walce o ojczyzne wolną swoją rodzinę i ją stracili poniesli najwyzsza ofiarę np Kukliński. Nie powiesz mi, że tacy ludzie jak BArtoszewski, Jan Nowak-Jeziorański, Wałęsa nie mieli uczuć...
Z tego co wiem to Walesa jest przeciwny ujawnianu tej listy a Jezioranski byl kurierem podziemia w czasie wojny a potem dzialal z poza granic naszego kraju wiec raczej ryzykowal wlasne zycie (szczegolnie podczas wojny) w obronie ojczyzny.Tak jak wielu zwyklych zolnierzy ktorzy ginieli na frontach drugiej wojny swiatowej.Nie przecze ze to byli wielcy ludzie (niektorzy jeszcze sa bo zyja) ale wojna to zupelnie inna plaszczyzna niz to o czym my teraz mowimy.

bellus pisze:Jak nie ponosili takiej winy? A co człowiek skazany nijako przez takiego od rodziny był mniej wart niz ten wskazany przez dobrowolnego? o Czym ty mówisz oni ponoszą taką samą winę co najwyżej można mówić o jakis czynnikach usprawiedliwiających, chodz nie lubie tego słowa.
Nie znałem zgadza się, ale nie o to toczy sięspór tylko o to ze Ty uważasz ze ludzie niektórzy są usprawiedliwieni i mimo ze byli agentami nie powinno się ich umieszczac na takiej liscie.
Dokladnie uwazam tak jak powiedzialem.To sa okolicznosci lagodzace.Oni nie sa czarni tylko szarzy ze tak powiem i na dodatek jeszcze pomalowani na szary kolor przez SB trzymajac sie dalej artystycznych porownan.Nie mozna ich stawiac na rowni z najwiekszymi zdrajcami Polski.I dopoki sie nie sprawdzi i nie opisze kazdego jednego nazwiska to ta lista szkodzi.Tylko szkodzi i przyniesie wiele zlego.Jak juz to powinny powstac dwie listy (ale to nierealne wiec zawsze ktos bedzie skrzywdzony) i wtedy mamy jasnosc kto pracowal bo chcial a kto bo musial.Chociaz na pewno byli ludzie ktorzy sie zgodzili na wspolprace (albo zostali zmuszeni) a potem mieli sie odwage wycofac.Powiedzieli NIE.I gdzie takich ludzi wlozysz?Tez zdrajcy?
bellus pisze:A ja swojej ze zdziała więcej dobrego niż złego nie zmienie. Tak jak nigdy nie zmienią się moje uczucia do komunizmu.
Czasami Twoj nienawisc do komunizmy przeslania Ci inne sprawy.Nienawisc to nie jest dobry doradzca.Moze w koncu pora przestac nienawidzic i odciac sie od komunizmu a nie ciagle to wywlekac?Co to nam daje?Nie sadze zeby bylo mozliwe oczyszczenie kraju z ludzi z tzw. komunistyczna przeszloscia.A jak juz ich zlapiemy wylowimy z "czystego" spoleczenstwa to co wtedy?Utworzymy obozy i tam ich wpakujemy a potem do gazu (bo przeciez nie do wiezienia prawdziwi Polacy nie moga ze swoich podatkow utrzymywac komuchow)?Odbierzemy im prawo do glosowania i inne konstytucyjne prawda?
Oczywiscie popadam tutaj w skrajnosc ale tylko dlatego ze Ty tez popadasz w skrajnosci.
Bo widzisz Bellus chcac nie chcac musisz zauwazyc ze byle komuchy (podkreslam byle chociaz moze to jak z alkoholikiem ze sa tylko alkoholicy niepijacy) tez zbudowaly taka Polske jaka teraz mamy.Nie idealna ale jednak demokratyczna.To sa komuchy nawrocone khe khe.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 05 lut 2005, 9:53

Rozmawiasz z nim ale co dalej?Uznajesz go za komucha i potepiasz nie zwazajac na jego argumenty o przymusie i obronie rodziny?Juz nigdy z nim nie rozmawiasz bo jest komuchem?Umieszczasz na drzwiach pod nazwiskiem plakietke"Tu mieszka byly wspolpracownik SB"?Przeciez wszyscy powinni sie dowiedziec.
Z racji ze mam muz rozsadny wiek to po niedlugim czasie bym sie wyprowadzil i szybko bym z nim nie porozmawial. JEdnak to abstrakcja z tej racji ze rodziny jestem pewien, jak juz pisalem.
A co do porownania to uwazam ze jest swietne i obrazuje to o co mi chodzi.Jak zlamiesz noge po pijaku to sam jestes sobie winny a jak zlamie ci noge jakis inny zawodnik podczas meczu to juz nie ma w tym twojej winy tylko zawodnika z przeciwnej druzyny.Skutek ten sam ale okolicznosci diametralnie inne.
Niech kazdy sobie teraz to przeniesie na plaszczyzne agent bo chcial i agent bo musial.
zdefiniujmy zatem najpierw liste. Liste to wypunktowanie czegos bez zbednych informacji najwazniejsze w tym przypadku byly by nazwiska. Lista Wildteina poniekad powinna byc listą właśnie tych kontuzjowanych a to jak sięna nią trafia to inna bajka.

Popatrz tak skoro ktoś już raz złamał się dla dobra rodziny jak piszesz, pelni teraz funkcję państwową (bo nie było dekomunizacji - między innymi zakazu sprawowania funkcji publicznych) to śmiem twierdzić ze wieksze jest prawdopodobieństwo ze taki ktoś zlamie się pod naciskiem łapówki bo to przecież dla dobra rodziny robie tak? czy nie?
Tu znowu sie nie zgodze.Jestem przeciwny dekomunizacji.15 lat po obaleniu komunizmu bylaby to polowanie na czarownice.
Bo widzisz Bellus chcac nie chcac musisz zauwazyc ze byle komuchy (podkreslam byle chociaz moze to jak z alkoholikiem ze sa tylko alkoholicy niepijacy) tez zbudowaly taka Polske jaka teraz mamy.Nie idealna ale jednak demokratyczna.To sa komuchy nawrocone khe khe.
Własnie nie była by przysłowiwoym polowaniem na czarwonice. Oczyściła by polską scene polityczną, była by elementem wspomagającym takie oczyszczenie, uzdrowienie. Śmiem twierdzić, że przeprowadzenie jej zmniejszyło by znacznie częstotliwość wybuchania afer typu Orlen, PZU, Starachowice. W dużej mierze za te afery odpowiadają ludzie, którzy swoje układy Ubeckie z PRL przenieśli w kapitalizm i je wykorzystują. NIe da rady jak się było agentem 30 lat to prędzej czy póżniej albo se człowiek strzelał w łep z wyrzutów sumienia albo się ich pozbawiał (wyrzutów) i przyjmował PRL jako ten raj. A zachowania wyuczone jakie mają UBecy, ZOOMowcy, raczej niewiele mająwspółnego z duchem demokracji czy kapitalizmu.
Czasami Twoj nienawisc do komunizmy przeslania Ci inne sprawy.Nienawisc to nie jest dobry doradzca.Moze w koncu pora przestac nienawidzic i odciac sie od komunizmu a nie ciagle to wywlekac?Co to nam daje?Nie sadze zeby bylo mozliwe oczyszczenie kraju z ludzi z tzw. komunistyczna przeszloscia.A jak juz ich zlapiemy wylowimy z "czystego" spoleczenstwa to co wtedy?Utworzymy obozy i tam ich wpakujemy a potem do gazu (bo przeciez nie do wiezienia prawdziwi Polacy nie moga ze swoich podatkow utrzymywac komuchow)?Odbierzemy im prawo do glosowania i inne konstytucyjne prawda?
Ja chcę tylko tego aby komuniści spojrzeli prawdzie w oczy i zeby zostali rozliczenie z tego co zrobili.
A w historii poliski był już jeden taki co to obozy dla komunistów zrobił (Bereza Kartuska) i jakoś oceniany jest dobrze przez historię...

Dokladnie uwazam tak jak powiedzialem.To sa okolicznosci lagodzace.Oni nie sa czarni tylko szarzy ze tak powiem i na dodatek jeszcze pomalowani na szary kolor przez SB trzymajac sie dalej artystycznych porownan.Nie mozna ich stawiac na rowni z najwiekszymi zdrajcami Polski.I dopoki sie nie sprawdzi i nie opisze kazdego jednego nazwiska to ta lista szkodzi.Tylko szkodzi i przyniesie wiele zlego.Jak juz to powinny powstac dwie listy (ale to nierealne wiec zawsze ktos bedzie skrzywdzony) i wtedy mamy jasnosc kto pracowal bo chcial a kto bo musial.Chociaz na pewno byli ludzie ktorzy sie zgodzili na wspolprace (albo zostali zmuszeni) a potem mieli sie odwage wycofac.Powiedzieli NIE.I gdzie takich ludzi wlozysz?Tez zdrajcy?
Chłopaczek znów przyjmijmy wersje Twoją. Taki X zdradził bo dbał o interesy doraźne rodziny. Komunizm jednak upadł i taki X ma skrópuły i wogle. Więc idzie do tych na których donosił sam, ma odwage i mówi jaka była sytuacja, etc. POtem po 15 latach przychodzi Wildstein i daje liste i taki X nie ma problemu. Moim zdaniem twoje kreowanie pokrzywdzonych tych co to robili dla dobra rodziny jest troche wylobrzymianiem problemu bo skoro oni byl tak wrazliwi i wogle to przeciez poszli i powiedzieli prawde sami i wybaczyli im bąz nie inni....

mathiasek12
Żenujący nabijacz :/

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mathiasek12 » 05 lut 2005, 14:15

fajnie moi starzy sa na tej liscie :D nie no poprostu zbierznosc nazwisk i imion pewnie

Awatar użytkownika
Pawel
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel » 05 lut 2005, 16:47

mathiasek12 pisze:fajnie moi starzy sa na tej liscie :D nie no poprostu zbierznosc nazwisk i imion pewnie
masz się czym chwalić :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”