Wybory parlamentarne 2011 - Strona 24

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Oddam głos na

Prawo i Sprawiedliwość
10
20%
Platforma Obywatelska
8
16%
Sojusz Lewicy Demokratycznej
2
4%
Polskie Stronnictwo Ludowe
1
2%
Ruch Poparcia Palikota
10
20%
Polska Jest Najważniejsza
1
2%
Kongres Nowej Prawicy
9
18%
Samoobrona
1
2%
Inna Partia
2
4%
Nie oddam głosu
6
12%
tylerdurden
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 88

Re: Wybory parlamentarne 2011

Post Wyświetl pojedynczy post autor: tylerdurden » 11 paź 2011, 18:13

A gdzie ja chciałem dyskutować, poprosiłem o żródło, bo jak słusznie zauważyłeś, mam o tym zerowe pojęcie, więc zluzuj kolego bo masz widoczny problem emocjonalny, a w tym temacie raczej nikt za wiele w tym problemie ci nie pomoze

petrdcm
Internetowy napinacz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petrdcm » 11 paź 2011, 18:31

Masz małe pojęcie o elementarnym funkcjonowaniu Unii do której nasz kraj należy od kilku lat. A zatem masz nikłe pojęcie o otoczeniu makroekonomicznym w którym funkcjonuje gospodarka naszego kraju a mimo to zabierasz głos w dyskusji. Nie dziwie się że wypowiedź Arka miała szczyptę tonu zirytowania gdy ci to wyjasniał.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 12 paź 2011, 0:11

Cris7 pisze:Piwus serio, bez takich zdjęć. Już nas dzisiaj bot zaszczycił fotami, a Ty teraz dodajesz transseksualistę w stroju kąpielowym...Co tu się dzieje?
Ja tylko próbuję ludzi nauczyć trochę tolerancji i otwartości. Co złego jest w lasce w bikini? Lepsze to niż chodzenie z pochodniami i podpalanie Polski.
j1mmy pisze:Zamknęli Starucha , to Piwuś boi się że jest kolejny.
Mocne, ale trochę infantylne ;). Jak głosowanie na Palikota. Takich ja się teraz zamyka :o? Gdybyś tylko wiedział jak bardzo chybiłeś... :lol:.

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 698

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 12 paź 2011, 8:19

Zabrzmiało groźnie :D może z obserwatorem jakąs opozycję anty-piwusiową zawiążemy

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 12 paź 2011, 11:20

Obietnice wyborcze?A co to? :lol:

Konstytucja?A po co to komu? :roll:

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 689

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 12 paź 2011, 12:21

http://konserwatyzm.pl/artykul/2120/okr ... e-poparcie
Przepraszam, ze suchy link wrzucam bez pogłebionej analizy socjologicznej w stylu prof.Czapińskiego, ale to tylko w celach humorystycznych.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 12 paź 2011, 12:39

Żałosne Piotrek. Wrzucasz link bez analizy. Niedawno młodzi i wykształceni zarzucili mi, że wrzuciłem wykres bez odpowiedniego komentarza oraz oskarżyli o manipulacje statystykami, ponieważ wykres miał być rzekomo subiektywny :haha:

tylerdurden
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: tylerdurden » 12 paź 2011, 12:58

petrdcm pisze:Masz małe pojęcie o elementarnym funkcjonowaniu Unii do której nasz kraj należy od kilku lat. A zatem masz nikłe pojęcie o otoczeniu makroekonomicznym w którym funkcjonuje gospodarka naszego kraju a mimo to zabierasz głos w dyskusji. Nie dziwie się że wypowiedź Arka miała szczyptę tonu zirytowania gdy ci to wyjasniał.
Bo każdy pijak to złodziej :rotfl:
Mi się po prostu wydaje, że nie mozna być ekspertem we wszystkim, ale w tym temacie widze omnibusów ze ho,ho :)

Najzabawniejsze jest to, że tobie chyba rzeczywiście wydaje się, żę rozumowałeś dobrze, mimo totalnej kompromitacji i pokazania kompletnego braku znajomości tematu.
Skoro nie wiesz czym jest składka rentowa, o ile punktów procentowych została obniżona i jak to wpływa i wpłynęło na powiększenie długu w następnych latach, skoro wprowadzenie ulg na dzieci i dwóch stawek podatkowych nie miało wpływu na obniżenie dochodów podatkowych, to trudno.
Prosty przykład na koniec, może ogarniesz:

2006r
Zarabiasz 10000 PLN, ja jako SP zabieram ci w postaci podatku 10% i 5% składki rentowej czyli moje wpływy jako fiskusa wynoszą: 1000 PIT, 500 skladki rentowej, która przekazuje do FUS na bieżące wypłaty rent i emerytur
2007r
Gospodarka nadal bardzo szybko sie rozwija i notuje jeden z najwyższych wzrostów PKB w dwudziestoleciu (ok 7%), wpływa to oczywiście na twoją płacę i zarabiasz już 12000 PLN, ja jako fiskus jednocześnie obniżyłem ci podatek do 9% i składkę rentową do 4,5%, moje wpływy w tym roku mimo obniżenia podatków i parapodatków wynoszą 1080 PIT i 540 składki rentowej, czyli ogółem wpływy o 120 PLN wieksze niż w roku ubiegłym mimo obniżenia obciążeń fiskalnych.

Potem przychodzi jeszcze 2008r, kiedy gospodarka siła rozpedu uzyskuje dobry wynik i hamuje pod koniec roku, niestety w następnych dwóch latach nikt nie chce ci płacić już po 12000 PLN, więc musisz zmniejszyć swoje wymagania do wcześniejszych 10000PLN, to ile ja ci wtedy zabiore i czym uzupełnię tą cześć przychodów aby zbilansować wydatki, gdyby nie obniżka obciążeń moje wpływy jako fiskusa byłyby wyższe, co mam nadzieje nawet dla ciebie jest logiczne i dług zaciągany na realizację bieżacych zobowiązań nie musiałby być tak wysoki.

Widzę, ze lubisz szukać w temacie, ale nie za bardzo rozumiesz z czym masz do czynienia.
Składka rentowa w 2007 i 2008 r. została obniżona z 13 proc. do 7 proc. Poprzednio pracodawcy i pracownicy płacili po 6,5 proc.; teraz pracodawcy odprowadzają 2 proc. składki rentowej od wynagrodzenia każdego pracownika, zaś pracownicy 5 proc. od swojego wynagrodzenia. Obniżenie składki rentowej spowodowało obniżenie wpływów do FUS o ok. 20 mld zł.

Świadczenia emerytalno-rentowe wypłacane są z FUS, ale gwarantem ich realizacji jest budżet państwa

W ub.r. FUS dostał z budżetu ok. 30 mld zł, w 2009 r. będzie to 37 mld zł. Dotychczasowe linie kredytowe FUS wygasają z końcem wakacji. Do tego czasu, jeżeli okaże się, że pieniędzy na emerytury i renty jest za mało, konieczne będzie zaciągnięcie kolejnego kredytu. Jak powiedział rzecznik ZUS, "w takim wypadku jeszcze przed wakacjami, albo w ich trakcie, zostanie rozpisany przetarg na taki kredyt".
Teraz odejmij sobie te hipotetyczne 20mld tylko z tytułu obniżenia składki rentowej, od każdego rocznego deficytu budżetu, zsumuj ile w ciagu 3-4 lat trzeba było z powodu takiego ubytku w dochodach podatkowych zaciągnąć długu i zarechotaj jeszcze raz z stwierdzenia, ze obniżenie przychodów podatkowych i parapodatkowych było jednych z głównych żródeł powieksznia długu w ostatnich latach.
Pozdrawiam

petrdcm
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petrdcm » 12 paź 2011, 14:43

tylerdurden pisze:Mi się po prostu wydaje, że nie mozna być ekspertem we wszystkim, ale w tym temacie widze omnibusów ze ho,ho
Nikt nie musi być ekspertem w każdej dziedzinie to jest raczej niemożliwe. Ale niewiedza o podstawach funkcjonowania Unii (jedną z takich podstaw są programy i fundusze Unijne), o podstawowych zasadach w tejże materii no to cóż.
"...totalnej kompromitacji i pokazania kompletnego braku znajomości tematu." :lol:
tylerdurden pisze:Skoro nie wiesz czym jest składka rentowa, o ile punktów procentowych została obniżona i jak to wpływa i wpłynęło na powiększenie długu w następnych latach, skoro wprowadzenie ulg na dzieci i dwóch stawek podatkowych nie miało wpływu na obniżenie dochodów podatkowych, to trudno.
Nie odróżniasz dochodów podatkowych budżetu od zmniejszenia wpływów z pojedynczych podatków, z tytułu obniżenia wybranych tychże pojedynczych kategorii podatkowych. Mało tego, dochody podatkowe (bo mowa o budżecie jako całości) wzrosły, co wykazały dane liczbowe. A ty nadal brniesz w suchą teorię.

Twoje przykłady są mityczne, owiane ułomną teorią bo nawet nie uwzględniają możliwości - również teoretycznej - chociażby zależności "Krzywej Laffera" tylko są jednostronne i do tego dotyczą tylko części pewnej całości. Ale co tam, dane ze sprawozdań budżetowych są nic nie warte natomiast twoje fantazje oderwane od rzeczywistości są super.
:haha:
Mogły np. wzrosnąć dochody z tytułu podatków:
od towartów i isług
podatku akcyzowego
podatku od gier
cła

tylerdurden
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: tylerdurden » 12 paź 2011, 17:25

Czyli gdyby składka rentowa i progi podatkowe oraz ulgi pozostały niezmienione, to wpływy z podatków byłyby takie same czy mniejsze?
Nie odróżniasz dochodów podatkowych budżetu od zmniejszenia wpływów z pojedynczych podatków, z tytułu obniżenia wybranych tychże pojedynczych kategorii podatkowych.
Możesz uzasadnić, dlaczego nie odróżniam, tylko konkretnie, bo wydaje mi się, ze nie raz napisałem o jaki podatek chodzi dokładnie, no chyba, że znowu nie załapałeś
Twoje przykłady są mityczne, owiane ułomną teorią bo nawet nie uwzględniają możliwości - również teoretycznej - chociażby zależności "Krzywej Laffera" tylko są jednostronne i do tego dotyczą tylko części pewnej całości.
Mógłbyś uzasanić, dlaczego są mityczne i jednostronne, tylko tak na liczbach i konkretach,a nie emotkach. Zależności z krzywej Laffera oczywiście miały prawo się spełnić, ale primo trzeba na to wiecej czasu, secundo jest to możliwe bardziej w warunkach stabilnego wzrostu gospodarczego, a nie kryzysu, zreszta w mniejszym stopniu dotyczy PIT niz CIT lub VAT.
Mało tego, dochody podatkowe (bo mowa o budżecie jako całości) wzrosły, co wykazały dane liczbowe. A ty nadal brniesz w suchą teorię.
Dlaczego rosły jasno pokazałem, sam dodałeś do tego możliwość wzrostu innych podatków, ale zeszliśmy na PIT dla którego wielkosci sam wkleiłeś, juz nie pamietasz, czy nie łapiesz co sam opkazujesz w swoich postach

Zresztą te posty ciągle edytujesz,więc trudno się odnieść do tego co napisaleś wczoraj, bo mozesz się tego wyprzec, wygląda więc na to, że jesteś klasycznym netowym trollem, co kończy dyskusję z mojej strony.
MIłego trollowania

petrdcm
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petrdcm » 12 paź 2011, 17:34

Jest już uzasadnieniem do twojej wypowiedzi więc nie wiem co chcesz żebym uzasadniał skoro to właśnie były uzasadnienia do twojej wypowiedzi. Dno :rotfl: Uzasadnienie jest zawarte w tamtych zdaniach które chcesz żeby uzasadniać, skoro nie rozumiesz wynikającej z ich treści to jeszcze parę zdań dla wyjaśnienia.
tylerdurden pisze:Czyli gdyby składka rentowa i progi podatkowe oraz ulgi pozostały niezmienione, to wpływy z podatków byłyby takie same czy mniejsze?
To by zależało od ewentualnego wzrostu lub zmniejszenia wpływów z innych podatków. Ponieważ ich wzrost (tej części) mógłby być proporcjonalnie wyższy w stosunku do wielkości mniejszych wpływów innej części.
tylerdurden pisze:Dlaczego rosły jasno pokazałem, sam dodałeś do tego możliwość wzrostu innych podatków, ale zeszliśmy na PIT dla którego wielkosci sam wkleiłeś, juz nie pamietasz, czy nie łapiesz co sam opkazujesz w swoich postach
Owszem, była to wielkość która... wzrosła. Więc nie wiem o co ci chodzi skoro ciągle trzymasz się tych malejących wartości.
tylerdurden pisze:Zresztą te posty ciągle edytujesz,więc trudno się odnieść do tego co napisaleś wczoraj, bo mozesz się tego wyprzec, wygląda więc na to, że jesteś klasycznym netowym trollem, co kończy dyskusję z mojej strony.MIłego trollowania
Edycja dwu razowa w celu uzupełnienia była uzasadniona i odbywała się przed twoją odpowiedzią na nie, możesz sobie sam trolować ponieważ dyskusja z tobą nie ma sensu więc usunąłem kilka postów i kończę dyskusję. Miłego dnia.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2011, 17:45 przez petrdcm, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 16 lis 2011, 17:49

ej panowie czemu zamkneliście temat polityczny co jest?
Katowicki sąd podtrzymał w środę decyzję prokuratury, która uznała, że politycy PiS nie wywierali nielegalnych nacisków na śledczych prowadzących sprawę Barbary Blidy. Chodziło o premiera Jarosława Kaczyńskiego, Zbigniewa Ziobro, ministra sprawiedliwości oraz Bogdana Święczkowskiego, szefa ABW.

Więcej... http://wyborcza.pl/1,75248,10652077,Sad ... z1dt6VURNg
Która to już taka sprawa? :mrgreen: I tak pan Wilmore będzie w każdym poście przedstawiał państwo PISu jako pańśtwo policyjne, nacisków. Dowodów nie ma, każda sprawa umarzana tudzież sąd nie dopatruje się żadnych nielegalnych działań. Ale my wiemy swoje prawda Wilmorze? :wink:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 16 lis 2011, 18:55

Temat polityczny został zamknięty nieprzypadkowo po Twojej wzmożonej aktywności z okazji wyborów.
Otwierając i kończąc swój udział w dyskusji w tym temacie powiem, że możesz dostać niezłego zawrotu głowy patrząc na działalność sądów - raz uważasz je za pozbawione suwerenności (gdy uniewinnia się Jaruzelskiego czy Kiszczaka), a raz za ostoję sprawiedliwości (gdy uniewinnia się Kaczyńskiego czy Ziobrę. To samo tyczy się Wyborczej, która raz dla Ciebie jest świetnym źródłem informacji, a raz *****.
Zdecyduj się, bo ciężko podejmować dyskusję, gdy zmieniasz front w zależności od tego, skąd akurat wieje wiatr.
Orzeczenie uważam za nierozsądne, ale nie zdziwiłbym się, gdyby zostali oni uniewinnieni, bo zabrakło jakiś mocnych dowodów. Nieprzypadkowo zabrakło, historię znikającej kurtki zna każdy. A może jakieś sztuczki prawne poszły w ruch.
Cóż, antifę niemiecką też uniewinniono po 11 listopada. :wink:

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 16 lis 2011, 19:24

Temat polityczny został zamknięty nieprzypadkowo po Twojej wzmożonej aktywności z okazji wyborów.
mhm, w takim razie mam propozycje dla modów niech nie zamykają tematów, tylko usuwają osoby które łamią regulamin. Jeśli złamałem któryś z punktów regulaiminu, proszę o ostrzeżenie tudzież bana choćby czasowego. To chyba lepszy pomysł na uzdrawianie sytuacji na forum, niż zamykanie tematów.
To samo tyczy się Wyborczej, która raz dla Ciebie jest świetnym źródłem informacji, a raz *****.
No ja pierdu chłopie co ma piernik do wiatraka? Czy tutaj jest jakiś komentarz kogokolwiek z dziennikarzy Wyborczej. Czy tutaj są hasła typu dowiedzieliśmy się od anonimowego informatora, że to tamto czy siamto, gdzie można wszystko włożyć bo nikt tego informatora nie zna? Czy tutaj jest jakieś dziennikarskie śledztwo kogoś z koszernej?
Tutaj jest sucha informacja na temat wyroku sądu, w jaki sposób można by to zmanipulować?
No ale dobrze skoro potrzebujesz więcej linków proszę bardzo

http://tvp.info/informacje/polska/sad-n ... dy/5678793
http://www.tvn24.pl/0,1724491,0,1,sad-n ... omosc.html
http://niezalezna.pl/19037-sad-nie-bylo ... w-ws-blidy
http://wiadomosci.wp.pl/title,Naciskow- ... caid=1d64c
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... okuratorow

Starczy? :lol:

A co do reszty to komentarz jest jeden. Polskie sądy są fatalne, nie zlustrowane, wyroki wydają w niektórych sprawach te same szmaty które skazywały opozycjonistów, wiec jeśli nawet taki sąd nie znajduje nic przez 4 lat na Ziobre, Kaczyńskiego czy Świeczkowskiego świadczy to tylko o tym jakimi kompletnymi bredniami były tezy o naciskach na prokuratorów i cała ta medialna szopka. Jedna wielka ściema i manipulacja, podobna jak przy tym, że to winą PISu był brak kolacji z PO po wyborach 2005 roku. Teraz już nikt nawet nie ukrywa, że to Tusk zdecydował by tej koalcji nie było, chociaż jak sobie przypomnieć jazgot sprzed 6 lat i teraz to oglądnać co wygadywano w tv i pisano w gazetach można doznać schizofrenii.
Btw. wczoraj czy przedwczoraj był typowy dla Koszernej tekst o naciskach za czasów rządów PISu, jakieś tam anonimowe jak zwykle doniosy o straszliwych zbrodniach, się zastanawiałem po co znowu odgrzewają te stare kotlety przeciez już po wyborach, no to teraz już wszystko jasne trzeba było przykryć tą wiadomośc , kolejnymi bredniami :lol:

btw. kolejna sprawa coś dla MGiggsa
Morderca ks. Popiełuszki pisze pod pseudonimami dla „Faktów i Mitów” Romana Kotlińskiego. Zwalcza Kościół

Grzegorz Piotrowski, morderca ks. Jerzego Popiełuszki, jest jednym z głównych reporterów „Faktów i Mitów" – ustaliła „Rz" w dziennikarskim śledztwie. Współwłaścicielem tego tygodnika jest poseł Ruchu Palikota Roman Kotliński.

Informacje „Rz" potwierdzili byli pracownicy „FiM" proszący o anonimowość. Obaj, niezależnie od siebie, zdradzili nam, że Piotrowski używa dwóch kobiecych pseudonimów: Dominika Nagel i Anna Tarczyńska.

Kotliński nie chciał się do tych informacji odnieść. – Odpowiem na pytania „Rz", jak zobaczę, co pan napisze – uciął.
http://www.rp.pl/artykul/10,751368-Mord ... Mitow.html

No ale przecież ten szmatławiec nie zatrudniał go co? I pytanko dla tych którzy to kupują jak można wydawać pieniądze i kupować gazetę w której pisuje ktoś taki? Jak sumienie może pozwalać na coś takiego? Odrobina moralności kazała by taką gazetę jedyne co to używać jako papier toaletowy w ubikacji.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 16 lis 2011, 20:06

Kamil232 pisze: http://www.rp.pl/artykul/10,751368-Mord ... Mitow.html No ale przecież ten szmatławiec nie zatrudniał go co? I pytanko dla tych którzy to kupują jak można wydawać pieniądze i kupować gazetę w której pisuje ktoś taki? Jak sumienie może pozwalać na coś takiego? Odrobina moralności kazała by taką gazetę jedyne co to używać jako papier toaletowy w ubikacji.
http://www.faktyimity.pl/News/ObjectId/ ... fault.aspx

Rownie dobrze Ty mozesz byc Piotrowskim Kamil.

Smieszny jest zarzut w stylu jak taki ktos moze pisywac. Co to ma do rzeczy? Wyszedl z wiezienia moze podjac prace. Moze pracowac w Biedronce albo pisac do gazety. Wielka mi rzecz jakos musi sie utrzymywac.
Bo on jeden by tak robil. Nie bylo juz tak ze ksiazki biografie autobiografie lub wspomnienia wydawane przez mordercow bily rekordy popularnosci? Nie przypominam sobie zeby ktos sie wtedy rzucal. Ktos to wydawal ludzie czytali.
Jest to po prostu atak na FiM a scislej rzecz ujmujac na Kotlinskiego po tym jak zostal on poslem i posrednio na caly jego partie. Jezeli Piotrowski tam pisze to robi to od 10 lat a temat wyplywa dopiero teraz.

Sprawa jest zupelnie innego typu. Chodzi o to ze FiM sie zarzekaly i zarzekaja ze on tam nie pracuje i nie pracowal. Jezeli jest inaczej to Kotlinski po prostu oklamywal swoich czytelnikow i nad tym juz nie mozna przejsc do porzadku dziennego.

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”