Postanowiłem założyć taki wątek, żeby trochę rozruszać dyskusję na temat zasad w piłce nożnej. Czy według was obecne przepisy są w stu procentach działające ? Czy może nalezałoby je zmienić. Proponowane zmiany mogą mieć na celu uatrakcyjnienie gry, badz charakter czysto techniczny usprawniający przejrzystość przepisów. Jezeli ktoś ma jakis pomysł niech nie waha sie go przedstawić. Moze za jakis czas będziemy prekursorami zmian w naszej ukochanej dyscyplinie.
Od siebie chcialbym dodać parę propozycji:
1. Wprowadzenie lotnych zmian. ( Mogloby to ograniczyc, przestoje w meczu, gra bylaby intensywniejsza przez pelne 90 min)
2. Kartki żółte skutkowalyby wykluczeniem na np 5 min. ( Kazdy dwa razy zastanowiłby się gdyby miał faulować ostrzej, byłaby to realnie odczuwana kara no i taktycznie pozwalalo by to na nowe możliwosci gry w ataku i obronie, padaloby po prostu wiecej bramek )
3. Gra po 12 vs 12 ( Jakos zawsze grając czy to w Menagera czy w Fife , w poszukiwaniu idealnego ustawienia brakowalo mi mozliwosci dodania wlasnie takiego jednego zawodnika wiecej, Boisko pilkarskie jest dosyc spore , takze jeden gracz wiecej w danej druzynie pozwoliby na dodatkowe warianty taktyczne i wiecej akcji na boisku)
4.Ograniczenie ilosci obcokrajowcow w 1 skladzie ( takie pomysly sa juz wdrazane w niektorych krajach świata, np w Turcji. Mi osobiscie strasznien nie podobaja sie sytacje gdzie w jakiejs druzynie z Danego kraju nie ma zadnego reprezentanta danej narodowsci, np Newcastle ostantio, kiedys Arsenal czy Inter z bardziej znanych przykladow, pozwoliloby to na wieksze utozsamianie się ludzi z klubem poniewaz graloby tam wiecej miejscowych, a takze rozgrywki klubowe stalyby się bardziej emocjonujace na arenie miedzynarodowej)
Narazie to tyle pomyslow tak na szybko, mozecie dodawać wlasne , krtykować moje, ogolnie wszystko dozwolone