Futurystyczne zasady w Futbolu.

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP
Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 102

Futurystyczne zasady w Futbolu.

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 10 lut 2014, 12:35

Witam !

Postanowiłem założyć taki wątek, żeby trochę rozruszać dyskusję na temat zasad w piłce nożnej. Czy według was obecne przepisy są w stu procentach działające ? Czy może nalezałoby je zmienić. Proponowane zmiany mogą mieć na celu uatrakcyjnienie gry, badz charakter czysto techniczny usprawniający przejrzystość przepisów. Jezeli ktoś ma jakis pomysł niech nie waha sie go przedstawić. Moze za jakis czas będziemy prekursorami zmian w naszej ukochanej dyscyplinie.

Od siebie chcialbym dodać parę propozycji:

1. Wprowadzenie lotnych zmian. ( Mogloby to ograniczyc, przestoje w meczu, gra bylaby intensywniejsza przez pelne 90 min)

2. Kartki żółte skutkowalyby wykluczeniem na np 5 min. ( Kazdy dwa razy zastanowiłby się gdyby miał faulować ostrzej, byłaby to realnie odczuwana kara no i taktycznie pozwalalo by to na nowe możliwosci gry w ataku i obronie, padaloby po prostu wiecej bramek )

3. Gra po 12 vs 12 ( Jakos zawsze grając czy to w Menagera czy w Fife , w poszukiwaniu idealnego ustawienia brakowalo mi mozliwosci dodania wlasnie takiego jednego zawodnika wiecej, Boisko pilkarskie jest dosyc spore , takze jeden gracz wiecej w danej druzynie pozwoliby na dodatkowe warianty taktyczne i wiecej akcji na boisku)

4.Ograniczenie ilosci obcokrajowcow w 1 skladzie ( takie pomysly sa juz wdrazane w niektorych krajach świata, np w Turcji. Mi osobiscie strasznien nie podobaja sie sytacje gdzie w jakiejs druzynie z Danego kraju nie ma zadnego reprezentanta danej narodowsci, np Newcastle ostantio, kiedys Arsenal czy Inter z bardziej znanych przykladow, pozwoliloby to na wieksze utozsamianie się ludzi z klubem poniewaz graloby tam wiecej miejscowych, a takze rozgrywki klubowe stalyby się bardziej emocjonujace na arenie miedzynarodowej)

Narazie to tyle pomyslow tak na szybko, mozecie dodawać wlasne , krtykować moje, ogolnie wszystko dozwolone :P

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Re: Futurystyczne zasady w Futbolu.

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 10 lut 2014, 12:42

Podoba mi się tylko punkt 4.

Ja bym przestał karać zawodników za byle gówno, a juz przede wszystkim za coś czego nawet nie zrobili!
Nic innego bym nie zmieniał. No i powtórki TV dla sedziego to obowiązek!
A, i wróciłbym to starej formuły Pucharu Europy w miejsce tej bzdurnej Ligi Misiów i do starego Pucharu Zdobywców Pucharów w miejsce tej jeszcze dziwaczniejszej Ligi Europy.
No i nie kazałbym piłkarzom grać w południe, bo mam wyrąbane na kitajców. Niech ping-pong ogladają jak im cos nie pasuje.

To tyle.

Awatar użytkownika
NoName1989
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1345
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 10 lut 2014, 12:49

Ograniczenie ilosci obcokrajowcow jest chyba niemozliwe. Chyba, ze mowimy tu o graczach spoza UE.
Ja bym wprowadzil publiczne biczowanie symulantow, chyba tez niemozliwe, wiec ostre kary zawieszenia im bym dawal, po jakies pol roku odpoczynku od pilki.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2014, 15:00 przez NoName1989, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 798

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 10 lut 2014, 13:00

Punkt czwarty okay,powtórki TV dla arbitrów o których wspomniał masacra jak najbardziej,ale reszta to........sorry,ale daj Pan spokój :wink: Nie róbmy z piłki hokeja.

Awatar użytkownika
myhalek_acm
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 102

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 10 lut 2014, 13:12

Rozumiem chlopaki konserwatywne nastawienie.

Pewnie przepisy UE powodują ze taki francuz badz niemiec w Anglii nie są uznawanii za obcokrajowców. Ciężko to obejść ale to powinna być taka niepisana zasada honorowa.

Te 3 pierwsze punkty co podalem to są takie luzne skojarzenia, po prostu strasznie denerwuje mnie narzekanie niektorych trenerow na fakt ze druzyny sa zmeczone, przetrenowane, za duzo spotkan, skonczylo by sie pieprzenie ze meczy za duzo i moze wkoncu szerokie kadry mialy by jakies zastosowanie , a nie placenie niektorym bez sensu. Takie hokejowe zmiany spowodowalyby tez moim zdaniem wzrost szans mlodych pilkarzy i wychowankow na wprowadzanie ich do druzyny, mlodzi mieliby iwecej szans na grę. Te kary za kartki moglyby sie fajnie sprawdzic razem z tymi powtorkami telewizyjnymi , moznaby te kartki weryfikować.

Co mysliscie tez o pomysle Salary Cap ? Zapobiegaloby to znacznie skuteczniej niz ten system Fair Play przed przepompowywaniem ponad miarę kadr niektorych zespolow, no i pozwoliloby miec sprawne fundusze wielu klubom .

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 10 lut 2014, 14:25

Dodatkowy gracz na boisku to nietrafiony pomysł, wyobraź sobie jak Mourinho parkuje autobus z 12 zawodników :boje się: Jeśli już, to atrakcyjność gry zwiększyłoby zmniejszenie liczby graczy do 10 albo i 9, bo zrobiłoby się więcej wolnych przestrzeni.

Ponadto zmniejszyłbym możliwości bramkarza to łapania piłki tylko w polu bramkowym.

Awatar użytkownika
BeBaD
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 377

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BeBaD » 10 lut 2014, 14:39

Pamiętacie pomysł Wengera na auty z nogi ? :lol:

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 10 lut 2014, 14:46

Aut z nogi to fajna sprawa akurat :wink:

Zmiany lotne też byłby ciekawe.Ja jestem realista i chcialbym by byla wieksza możliwość zmian- np 5.

Awatar użytkownika
BeBaD
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 377

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BeBaD » 10 lut 2014, 14:58

Po wczoraj jeszcze Ci mało wrzutek w pole karne ?

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 10 lut 2014, 15:02

Wrzutki same w sobie nie są złe i wiekszość ekip by tak nie wybijala pilki po autach. Moyes bylby pewnie w 7 niebie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”