Góry - Strona 9

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 27 sty 2018, 10:28

czarny samael pisze: Deprecjonowanie czyjegoś zdania z racji jego spraw osobistych, jest na tym samym poziomie co rzucenie "Nie gadaj o 500+ jak nie masz dzieci" albo jeszcze lepiej a podobnie "nie gadaj o szczepionkach, jak nie masz dzieci". Podobnych możemy sobie wymyślić w cholerę, ale to, że ktoś ma określoną sytuację życiową, nie może determinować jego prawa do zabierania stanowiska.

W ogóle mam wrażenie, że owszem, Carbon robi często wokół siebie dziwny szum, ale jest jechany w każdej jednej gadce gdzie komuś nie pasuje jego stanowisko. I to się nie odnosi tylko do Ciebie ryba
czarny samael pisze: Głupi, to są ci co tego nie rozumieją. Można ich też nazwać debilami.

Widzisz? To działa w dwie strony. Także spokojnie z rzucaniem takich tekstów, bo ktoś się z Tobą nie zgadza.
O stary, ale żeś popełnił głupot, dopiero je przeczytałem, bo celowo pomijałem powyższą dyskusje o niczym.

Deprecjonowanie tego, że nie należy kogoś ratować na podstawie plotek, jest jeszcze bardziej nie na miejscu, zwłaszcza jeśliw grę wchodzi ludzkie życie, niż nazywanie kogoś głupim na jakimś, [k****], forum. Tu chodzi o to, że Carbon po raz enty pokazuje, że nie ma pojęcia o czym pisze. Od bodaj 2 dni o Mackiewiczu napisano już chyba wszystko i podejrzewam, że 90% to sama nieprawda. Jakoś powielanie oszczerstw Ciebie nie boli. Choćby to, że nie miał ubezpieczenia, a miał.

Tak cięzko niektórym zrozumieć, że do wyjaśnienia sytuacji, lepiej zamknąć ten głupi dziub i się nie odzywać?

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 798

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 27 sty 2018, 10:43

czarny samael pisze: Jest obywatelem? Jest. Więc ma prawo się do tego odnosić, a Ty wrzucając temat jego spraw osobistych zachowujesz się co najmniej nie na miejscu.
Nikt mu komentować i zawierać stanowiska nie zabrania, ale niech nie rzuca takich tekstów jak te poniżej (z naciskiem na pogrubione słowo). Jak sam wyliczyłeś wychodzi 0,2gr na osobę a jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że on odprowadza tylko VAT to przed dwójką trzeba jeszcze kilka zer dodać. Wybacz, ale do rozważań na temat bogatego kuzyna z USA się nie odniosę co by nie być posądzonym o napinkę i jakiegoś WP nie wyłapać :wink:
A Tobie nic do tego, że ja nie chcę. by jakieś osoby dostawały MOJE pieniądze na swoje hobby.
Tak na koniec odnośnie oceniania Mackiewicza i jego wyprawy:

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 27 sty 2018, 10:51

Btw. a propos wpisów stanowskiego, tutaj próbka jego możliwości:

Stanowski po tym, jak wywalono Zimnocha z radia:
Obrazek

Teraz, jak pewnie wszyscy wiemy, Stanowski zakłada swoje radio, które tak wszedzie zachwala :)
Mmmm jak to zajebiście teraz posłuchać realcji z meczu w radio. :lol2:

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 27 sty 2018, 10:55

ubek pisze: Od bodaj 2 dni o Mackiewiczu napisano już chyba wszystko i podejrzewam, że 90% to sama nieprawda. Jakoś powielanie oszczerstw Ciebie nie boli. Choćby to, że nie miał ubezpieczenia, a miał.
Miał tylko to tańsze, które nie oferowało przelotu helikoptera na taką odległość. A o jego złym asortymencie piszą wszelkie media, myślę, że można im zaufać. Gość próbuje zimą zaatakować tak, podobno, ciężką górę, choć nigdy ośmiotysięcznika nie zdobył i stracił na tym palec. W domu ma trójkę dzieci, gdzie najstarsze nie ma nawet 10 lat, a on wyruszył na kolejną wyprawę z ogromnym narażeniem swojego życia(myślę, że śmiało można napisać, że już nie żyje). Takiego czegoś nie można nie nazwać egoizmem czy głupotą.
ryba_82 pisze: Tak na koniec odnośnie oceniania Mackiewicza i jego wyprawy:
Facepalm. My tu nie komentujemy detali tej wspinaczki. Nie musisz mieć wykształcenia ekonomicznego, by móc powiedzieć, że 500+ jest fatalnym programem w dłuższej perspektywie. Nie musisz na co dzień zajmować się ekstremalnymi sportami by stwierdzić, że wingsuit to igranie ze śmiercią.

Btw., napisałem, że Stanowskiego nie lubię, ale akurat w tej kwestii ma rację. ;) I to jako gość, który co miesiąc skutecznie zbiera hajs na siepomaga.

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 27 sty 2018, 11:04

Carbon pisze: Miał tylko to tańsze, które nie oferowało przelotu helikoptera na taką odległość. A o jego złym asortymencie piszą wszelkie media, myślę, że można im zaufać. Gość próbuje zimą zaatakować tak, podobno, ciężką górę, choć nigdy ośmiotysięcznika nie zdobył i stracił na tym palec. W domu ma trójkę dzieci, gdzie najstarsze nie ma nawet 10 lat, a on wyruszył na kolejną wyprawę z ogromnym narażeniem swojego życia(myślę, że śmiało można napisać, że już nie żyje). Takiego czegoś nie można nie nazwać egoizmem czy głupotą.
Ekipa na K2 też ma pełne ubezpieczenie?
Dlaczego wyprawa na K2 wyruszyła w drogę samochodami, a później pieszo, zamiast bezpośrednio helikopterami do bazy?
Carbon pisze: Gość próbuje zimą zaatakować tak, podobno, ciężką górę, choć nigdy ośmiotysięcznika nie zdobył i stracił na tym palec.
Co Ty pierdolisz?
Zastanów się czasem, zanim coś napiszesz.

Btw, czemu nic nie piszecie o Revol? Przecież ekipa ratuje również ją, a jak powszechnie wiadomo, jest ona Francuzką, a Francuzi wiadomo, wystawili nas Niemcom. Jak tak można?

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 27 sty 2018, 11:15

ubek pisze: Tak cięzko niektórym zrozumieć, że do wyjaśnienia sytuacji, lepiej zamknąć ten głupi dziub i się nie odzywać?
To zamknij głupi dziób. :D
Ubek, po całym Twoim poście wygląda, jakbyś to pisał na bańce, bo chyba jednym okiem czytasz co było pisane. :D
ubek pisze: Choćby to, że nie miał ubezpieczenia, a miał.
Przeczytaj raz jeszcze: Pisałem o ubezpieczeniu na helikopter, którego nie mógł mieć siłą rzeczy.
ubek pisze: Deprecjonowanie tego, że nie należy kogoś ratować na podstawie plotek, jest jeszcze bardziej nie na miejscu, zwłaszcza jeśliw grę wchodzi ludzkie życie, niż nazywanie kogoś głupim na jakimś, [k****], forum.
Kto pisał o tym, żeby gościa nie ratować? Było pisane, że on PÓŹNIEJ powinien za to zapłacić.
EDIT: I jak ktoś ma życzenie mu dołożyć, to jego prawo.
A żeby uniknąć takiego płacenia, powinien mieć wcześniej ubezpieczenie, które by obejmowało taki ratunek.
ubek pisze: Jakoś powielanie oszczerstw Ciebie nie boli.
Ale ja nie odnosiłem się do samych szczegółów akcji, ani wspinaczki, ani tego jako sportu, czy hobby, czy jeszcze czegokolwiek innego :-D
Pisałem w dwóch sprawach:
1.Jeśli ktoś ma ryzykowne hobby, to powinien mieć ubezpieczenie, które pokrywa wszelkie koszty możliwych komplikacji. Ba, ja nawet nic nie pisałem o stosunku "Państwo - Himalaizm". Kwalifikując to jako sport, himalaiści mogliby się na moje ubiegać o dotacje tak jak inne związki sportowe. Nie wypowiadam się o tym, bo się na tym nie znam.
2.Dawanie prawa do zabierania głosu z uwagi na osobiste doświadczenia, ergo argumentu ad personam. Jestem przeciwnikiem takiego stawiania sprawy, a zauważyłem że Carbonowi wiek wypomina się tyle razy, co pewien osobnik kiedyś robił wobec ozoba bo ten jeździ na taxie. Uznaję to za bardzo słabe i dlatego go tutaj broniłem.
ryba_82 pisze: Jak sam wyliczyłeś wychodzi 0,2gr na osobę a jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że on odprowadza tylko VAT to przed dwójką trzeba jeszcze kilka zer dodać.
Na tej zasadzie możemy każdemu odebrać prawo do oceny każdej decyzji o wydatkach. Sami pod sobą kopiemy dołek, który nam samym odbiera możliwość krytyki. Pomyśl o tym też tak: zwykły Kowalski o minimalnej krajowej razem z VAT (jako powiedzmy 15% od tego co nie było opodatkowane, czyli powiedzmy 60% pensji), czyli pozostaje mu ok 50% pensji. Czyli rocznie płaci 700 zł x 12 w podatkach, czyli 8400 zł.
Na wszystko. I teraz jeśli on skrytykuje jakikolwiek wydatek na miliony złotych, to realnie ile w tym jego? Mikro-mikro przecież.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 27 sty 2018, 11:16

ubek pisze:Btw, czemu nic nie piszecie o Revol? Przecież ekipa ratuje również ją, a jak powszechnie wiadomo, jest ona Francuzką, a Francuzi wiadomo, wystawili nas Niemcom. Jak tak można?
Pytanie - zresztą bardzo słuszne - brzmi: Dlaczego Francuzi nie organizują akcji ratunkowej? Mają w dupie swoją obywatelkę?

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 27 sty 2018, 11:29

czarny samael pisze:
ubek pisze: Tak cięzko niektórym zrozumieć, że do wyjaśnienia sytuacji, lepiej zamknąć ten głupi dziub i się nie odzywać?
To zamknij głupi dziób. :D
Ubek, po całym Twoim poście wygląda, jakbyś to pisał na bańce, bo chyba jednym okiem czytasz co było pisane. :D
ubek pisze: Choćby to, że nie miał ubezpieczenia, a miał.
Przeczytaj raz jeszcze: Pisałem o ubezpieczeniu na helikopter, którego nie mógł mieć siłą rzeczy.
ubek pisze: Deprecjonowanie tego, że nie należy kogoś ratować na podstawie plotek, jest jeszcze bardziej nie na miejscu, zwłaszcza jeśliw grę wchodzi ludzkie życie, niż nazywanie kogoś głupim na jakimś, [k****], forum.
Kto pisał o tym, żeby gościa nie ratować? Było pisane, że on PÓŹNIEJ powinien za to zapłacić.
EDIT: I jak ktoś ma życzenie mu dołożyć, to jego prawo.
A żeby uniknąć takiego płacenia, powinien mieć wcześniej ubezpieczenie, które by obejmowało taki ratunek.
ubek pisze: Jakoś powielanie oszczerstw Ciebie nie boli.
Ale ja nie odnosiłem się do samych szczegółów akcji, ani wspinaczki, ani tego jako sportu, czy hobby, czy jeszcze czegokolwiek innego :-D
1.Jeśli ktoś ma ryzykowne hobby, to powinien mieć ubezpieczenie, które pokrywa wszelkie koszty możliwych komplikacji. Ba, ja nawet nic nie pisałem o stosunku "Państwo - Himalaizm". Kwalifikując to jako sport, himalaiści mogliby się na moje ubiegać o dotacje tak jak inne związki sportowe. Nie wypowiadam się o tym, bo się na tym nie znam.
2.Dawanie prawa do zabierania głosu z uwagi na osobiste doświadczenia, ergo argumentu ad personam. Jestem przeciwnikiem takiego stawiania sprawy, a zauważyłem że Carbonowi wiek wypomina się tyle razy, co pewien osobnik kiedyś robił wobec ozoba bo ten jeździ na taxie. Uznaję to za bardzo słabe i dlatego go tutaj broniłem.
ryba_82 pisze: Jak sam wyliczyłeś wychodzi 0,2gr na osobę a jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że on odprowadza tylko VAT to przed dwójką trzeba jeszcze kilka zer dodać.
Na tej zasadzie możemy każdemu odebrać prawo do oceny każdej decyzji o wydatkach. Sami pod sobą kopiemy dołek, który nam samym odbiera możliwość krytyki. Pomyśl o tym też tak: zwykły Kowalski o minimalnej krajowej razem z VAT (jako powiedzmy 15% od tego co nie było opodatkowane, czyli powiedzmy 60% pensji), czyli pozostaje mu ok 50% pensji. Czyli rocznie płaci 700 zł x 12 w podatkach, czyli 8400 zł.
Na wszystko. I teraz jeśli on skrytykuje jakikolwiek wydatek na miliony złotych, to realnie ile w tym jego? Mikro-mikro przecież.
Myślę, że sam najlepiej siebie podsumowałeś już wcześniej:
czarny samael pisze: Nie znam się na temacie
sickstick pisze: ytanie - zresztą bardzo słuszne - brzmi: Dlaczego Francuzi nie organizują akcji ratunkowej? Mają w dupie swoją obywatelkę?
Chyba współfinansują tę wyprawę ratowniczą. Nie wnikałem w temat.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 27 sty 2018, 11:41

Doprawdy - tak ciężko Ci przyznać komuś rację? :-D
Musisz uciekać się do takich niskich wrzutek, omijających wszystko co napisane, bo za bardzo widać, że przedobrzyłeś wcześniej? :-D

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 27 sty 2018, 11:59

Nie rozumiem. Przecież przyznałem Ci rację, że nie masz racji.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 27 sty 2018, 12:00

To, że nie rozumiesz właśnie widzę :-)

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 27 sty 2018, 12:07

Stary, wybierasz sobie co wygodniejsze słowa, wyrwane z kontekstu,a później dziwisz się, gdy robię to samo.

np. to
czarny samael pisze: Ale ja nie odnosiłem się do samych szczegółów akcji, ani wspinaczki, ani tego jako sportu, czy hobby, czy jeszcze czegokolwiek innego
To wypowiadasz się w temacie, czy się nie wypowiadasz?

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 27 sty 2018, 12:13

ubek pisze: To wypowiadasz się w temacie, czy się nie wypowiadasz?
Pokazuję Ci, że nie wypowiadam się co do meritum, tj. nie mówię czy mądrze, czy nie mądrze przygotowali wyprawę, nie mówię czy w dobrym, czy złym momencie atakowali, nie mówię ten himalaista jest lepszy, a ten gorszy, itd.
Jedyne do czego się odnoszę, to aspekt ubezpieczenia, tj. albo oni albo instytucje z którymi współpracują, powinny mieć z góry zapewnione takie, które by automatycznie powodowało start możliwie pełnej akcji ratunkowej.
Jeśli o to nie zadbali, a instytucje państwowe ich ratują "na szybko", to powinni później państwu za to oddać. A pokaźną sumę na oddanie mieli już w momencie w którym państwo wysłało kasę. Teraz nawet słyszę, że to była jedynie gwarancja ze strony państwa, czyli konto które zbierało hajs, spłaci koszty. I tak to powinno wyglądać moim zdaniem. Za kosztowne hobby/sport powinno się płacić samemu, z datków, od strony sponsorów i z wcześniej uzyskanych dotacji na sport.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 27 sty 2018, 12:19

ubek pisze: Ekipa na K2 też ma pełne ubezpieczenie?
Nie mam pojęcia. Ale Bielecki jednak ma sponsorów i z tego co mówi, to można odnieść wrażenie, że jest dużo bardziej profesjonalny w tym, co robi.
ubek pisze: Co Ty pierdolisz?
Nie zdobył wcześniej ośmiotysięcznika.
Chociaż w sumie można powiedzieć, że przed śmiercią zdobył ośmiotysięcznik.

ubek pisze: Btw, czemu nic nie piszecie o Revol? Przecież ekipa ratuje również ją, a jak powszechnie wiadomo, jest ona Francuzką, a Francuzi wiadomo, wystawili nas Niemcom. Jak tak można?
Nie mogę komuś zabronić narażania swojego życia. No chyba, że jest kimś bliskim, wtedy takie pomysły wybijam z głowy. A jak ktoś chce zginąć próbując ratować Francuzkę... Niech to robi, może dla niego to bliska osoba.
ubek pisze: Chyba współfinansują tę wyprawę ratowniczą. Nie wnikałem w temat.
O, co do finansowania jeszcze - z tego co wszyscy piszą, to Mackiewicz miał masę długów. Więc nie tylko osieroci dzieci, ale czy przy okazji część długów nie będzie musiała spłacać jego rodzina?

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 27 sty 2018, 12:36

Carbon pisze: Więc nie tylko osieroci dzieci, ale czy przy okazji część długów nie będzie musiała spłacać jego rodzina?
Na tak postawione pytanie można jedynie udzielić ulubionej odpowiedzi pewnej grupy zawodowej:

To zależy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”