Góry - Strona 7

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 26 sty 2018, 18:30

ryba_82 pisze: Jeśli już to odczuwalna temperatura w nocy to -60 stopni Celsjusza
Ten komentarz z wykopu pasuje do ogólnego zachowania alpinistów, nie tego konkretnego przypadku.
BeBaD pisze:
Carbon pisze: Czy przypadkiem oni specjalnie nie wybrali zimy, bo byliby drudzy, którzy by zdobyli to zimą?
Oni nie działają pod szyldami sponsorów, a zimę wybrali bo pozwolenie jest o wiele tańsze. Na wspinanie latem ich zwyczajnie nie stać. Mackiwiczowi nigdy nie chodzilo o to by być pierwszym, on poprostu ma mega zajawke na te góre.
Ja też nie mam sponsorów i nie stać mnie na OC, więc nie jeżdżę samochodem. Inną osobę nie stać na uprawnienia pilota, więc nie buduje amatorskiej maszyny na podwórku i nie próbuje nią latać. Jeszcze inną osobę nie stać na zrobienie sobie domku pod ziemią, więc nie bawi się w amatorskiego sapera i nie wysadza ziemi. Taki jest świat, często i gęsto ludzi nie stać na hobby.
masacra pisze: Carbon jest zajebisty. Z jednej strony - boooogactwo, jebac biede i obraz nedzy!. Z drugiej biadolenie, ze tego bogactwa, tych swoich marzen o Albikerke w New Mexico raczej nei uda mu sie zrealizowac. Z trzeciej, zeby było zabawniej, jechanie po gosciach, którzy mają tę odwage by swoje marzenia realizowac....
łuuu debile, za moje piniase beda debili, co w nocy w góry chodza ratowac debili. no pasaran!
Powiedziałbym typical janush. Do avatara powinniscie mu mema z nosaczem jebnąc, a nie Kompanego z pucharem
Ja nie jadę po gościach, którzy realizują swoje marzenia. Dopóki ja nie muszę za to płacić, to jest OK, mogą nawet zrzucać się z tych gór bez spadochronu i liczyć, że ktoś w ostatniej chwili im podłoży coś miękkiego. Ale mi nikt nie płaci, bym realizował swoje marzenia. Mi nikt nie zapłacił za deskorolkę, sam musiałem na to zarobić.
Nie rozumiem też za bardzo tego, co znalazło się po "z jednej strony", wytłumacz jak możesz, to być może się do tego ustosunkuję.
Babel pisze: To że rozmawia z mediami może oznaczać jedynie jej desperacje i wiarę w zgromadzenie środków.
Ona zgromadziła środki już kilka godzin temu, dzięki mediom. Więc żadna to premedytacja, być może nawet z wdzięczności rozmawia chętnie z mediami. Ale ja tu winy mediów nie widzę.
Babel pisze: Ty chyba naprawdę myślisz, że wykończona Francuzka w wielkim masywie górskim na niezamieszkałym lodowcu z telefonem satelitarnym na baterie, gdzie walka jest o każdy metr w dół urządziła sobie livechat z żoną Mackiewicza?
Masz.

Boromir pisze: Albo zrobimy inaczej: podziel koszty akcji ratowniczej przez 25 mln Polaków którzy płacą podatki i ja Ci tą Twoją część wtedy przeleje na konto.
To nie tak powinno wyglądać. Chcesz się dołożyć - dołóż się. Ale jeśli ja nie chcę, to nie mam obowiązku się dokładać. I tu nawet nie chodzi o kwotę.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 26 sty 2018, 18:38

ryba_82 pisze:
czarny samael pisze: Jeśli kiedykolwiek był w sklepie w Polsce, to zapłacił VAT. Jak ktoś odziedziczy kupę szmalu lub wygra w totka, to też nie musi już pracować, a nadal jest podatnikiem, bo płaci VAT.
VAT też płaci z kieszonkowego.
W momencie w którym ma pieniądze do wolnego dysponowania, to to są jego pieniądze. Gdzieś mi mignęło, że studiuje. Jeśli jego rodzina miałaby poniżej pewnego dochodu na osobę, to dostałby socjal z uczelni. I to też byłyby jego pieniądze i też byłby podatnikiem.

Grosza w życiu nie musi zarobić, a jeśli płaci VAT, to jest podatnikiem.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 26 sty 2018, 18:41

Babel pisze:
Chlopaczek pisze: To moja profesjonalna opinia uprawomocniona ustawieniem jako tapety na pulpicie zdjecia jakiejs wielkiego gory.
Miałem tę samą tapetę przez ponad rok. Także wiesz ziomuś, gdzie Rzym a gdzie Krym. Z całym szacunkiem, spierdalaj laiku.
Z ta roznica ze zdjecie ktore masz na tapecie bylo robione w lecie poniewaz jestes interowska lama. Moje natomiast bylo robione w zimie w temperaturze 231 kelwinow zatem moge z czystym sumieniem powiedziec ze na alpinizmie zeby zjadlem.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 798

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 26 sty 2018, 18:46

czarny samael pisze: W momencie w którym ma pieniądze do wolnego dysponowania, to to są jego pieniądze. Gdzieś mi mignęło, że studiuje. Jeśli jego rodzina miałaby poniżej pewnego dochodu na osobę, to dostałby socjal z uczelni. I to też byłyby jego pieniądze i też byłby podatnikiem.

Nie zagłębiajmy się już tak dosadnie w definicję słowa podatnik :wink: Suma sumarum to i tak ze swoich pieniędzy Carbon nie dołożył do tej akcji ratunkowej a jeśli już nawet to są to bardzo małe pieniądze biorąc pod uwagę fakt ile podatku odprowadził a on tu raban zrobił że "jego" kasa jest na ten cel wydawana.

Awatar użytkownika
BeBaD
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 377

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BeBaD » 26 sty 2018, 18:49

Carbon pisze: Ja też nie mam sponsorów i nie stać mnie na OC, więc nie jeżdżę samochodem. Inną osobę nie stać na uprawnienia pilota, więc nie buduje amatorskiej maszyny na podwórku i nie próbuje nią latać. Jeszcze inną osobę nie stać na zrobienie sobie domku pod ziemią, więc nie bawi się w amatorskiego sapera i nie wysadza ziemi. Taki jest świat, często i gęsto ludzi nie stać na hobby.
Na zrzutka.pl raczej na oc nie dostaniesz ale może spróbuj skoro nie rozróżniasz tak różnych rzeczy jak oc, a dążenie do czegoś naprawdę dużego.

Dopiero teraz ogarnąłem jak ograniczony jesteś

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 26 sty 2018, 18:53

ryba_82 pisze:
czarny samael pisze: W momencie w którym ma pieniądze do wolnego dysponowania, to to są jego pieniądze. Gdzieś mi mignęło, że studiuje. Jeśli jego rodzina miałaby poniżej pewnego dochodu na osobę, to dostałby socjal z uczelni. I to też byłyby jego pieniądze i też byłby podatnikiem.

Nie zagłębiajmy się już tak dosadnie w definicję słowa podatnik :wink: Suma sumarum to i tak ze swoich pieniędzy Carbon nie dołożył do tej akcji ratunkowej a jeśli już nawet to są to bardzo małe pieniądze biorąc pod uwagę fakt ile podatku odprowadził a on tu raban zrobił że "jego" kasa jest na ten cel wydawana.
W takim razie poproszę od rządu Polski milion złotych. Suma summarum to i tak z Waszych pieniędzy nie dołożycie do tej akcji, a jeśli już nawet, to są to bardzo małe pieniądze biorąc pod uwagę, ile podatku odprowadziliście.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 26 sty 2018, 19:00

Carbon pisze: W takim razie poproszę od rządu Polski milion złotych. Suma summarum to i tak z Waszych pieniędzy nie dołożycie do tej akcji, a jeśli już nawet, to są to bardzo małe pieniądze biorąc pod uwagę, ile podatku odprowadziliście.
Na ratowanie ludzkiego życia pieniędzy z moich podatków mi nie żal, ale dla szczeniaka który jest oburzony iż państwo chce pomóc Polakowi który prawdopodobnie bez tej pomocy umrze na wycieczkę do Stanów czy Meksyku już by mi było szkoda.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 26 sty 2018, 19:01

ryba_82 pisze:

Wiesz, ale o każdej rzeczy można tak podawać.

Poza tym ja się wtrącam akurat w ten aspekt krytyki postu Carbona. Na moje niech faceta ratują, a po sprawie nałożą na niego koszty i ludzie niech mu się zrzucają. Tak byłoby najuczciwiej: najpierw ratujmy życie, a później niech dany delikwent za to płaci. Nie znam się na temacie, ale czy jakoś tak nie jest w Tatrach?

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 26 sty 2018, 19:05

czarny samael pisze: Wiesz, ale o każdej rzeczy można tak podawać.
Tylko że gość o którym mówimy odprowadza mikroskopijne podatki nawet w porównaniu do zwykłego robotnika który ma 2tys. wypłaty na miesiąc. Ten robotnik już mógłby zabierać głos w tej sprawie, ale nie dzieciak który jest na utrzymaniu rodziców.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 26 sty 2018, 19:06

czarny samael pisze: czy jakoś tak nie jest w Tatrach?
Po części słowackiej, jeżeli się nie ubezpieczysz.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 26 sty 2018, 19:14

ryba_82 pisze:
Carbon pisze: W takim razie poproszę od rządu Polski milion złotych. Suma summarum to i tak z Waszych pieniędzy nie dołożycie do tej akcji, a jeśli już nawet, to są to bardzo małe pieniądze biorąc pod uwagę, ile podatku odprowadziliście.
Na ratowanie ludzkiego życia pieniędzy z moich podatków mi nie żal, ale dla szczeniaka który jest oburzony iż państwo chce pomóc Polakowi który prawdopodobnie bez tej pomocy umrze na wycieczkę do Stanów czy Meksyku już by mi było szkoda.
Ehh. Ja nie jestem oburzony, że Polska chce mu pomóc. Jestem oburzony, bo:
  • pomoc pójdzie z podatków ludzi, którzy niekoniecznie chcieli na to przeznaczyć te pieniądze;
  • robi się z nich nie wiadomo kogo, choć są to bezmyślni ludzie, którzy pchają się tam, gdzie nie powinni;
  • mają ciche przyzwolenie na organizowanie swojego hobby i wiedzą, że jak coś nie wyjdzie, to i tak nie zapłacą;
  • znają ryzyko, a nie potrafią się na to przygotować i dopiero w ostatniej chwili jest panika i "o jejku, ratujta ich tam";
  • jak ktoś chce się wtaczać na ośmiotysięczniki, to powinien sobie to PRYWATNIE zorganizować;
  • nie muszą opłacić sobie nawet podstawowych składek/ubezpieczeń, by to robić. Przykład z OC już tu podawałem.
Tak na szybko napisałem. I OK, pomóżmy mu tak, jak to możliwe. Ale przy okazji potem obciążmy go kosztami i nie róbmy z niego żadnego bohatera, a przedstawmy, jak bezmyślnie próbował porwać się na takie przedsięwzięcie. O ile przeżyje.
ryba_82 pisze:
czarny samael pisze: Wiesz, ale o każdej rzeczy można tak podawać.
Tylko że gość o którym mówimy odprowadza mikroskopijne podatki nawet w porównaniu do zwykłego robotnika który ma 2tys. wypłaty na miesiąc. Ten robotnik już mógłby zabierać głos w tej sprawie, ale nie dzieciak który jest na utrzymaniu rodziców.
Ale bzdura. W takim razie jakiś milioner może napisać, że Ty też gówno masz do gadania, bo w porównaniu z nim to mało co odprowadzasz. Ładnie dzielisz społeczeństwo na kasty, nieźle.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 26 sty 2018, 19:17

Parę postów wyżej pisałeś że zgromadziła środki dzięki zaangażowaniu mediów, zaś teraz że to pieniądze z naszych podatków. Czyli w końcu ile tych akcji ratunkowych, dwie?

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 26 sty 2018, 19:19

Ona zaczęła zbiórkę zanim ministerstwo podało informację, że pokryje wszelkie koszta. Nie mam pojęcia, co się z tymi pieniędzmi ze zbiórki stanie, pewnie też pójdą na ich pomoc czy coś.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 26 sty 2018, 19:22

Carbon pisze: Ale bzdura. W takim razie jakiś milioner może napisać, że Ty też gówno masz do gadania, bo w porównaniu z nim to mało co odprowadzasz. Ładnie dzielisz społeczeństwo na kasty, nieźle.
Odpowiadam po raz ostatni, bo nawet uważnie nie czytasz i wyciągasz wnioski których w swojej wypowiedzi nie zawarłem.

Nie dzielę społeczeństwa na lepszych i gorszych, sedno wypowiedzi tyczyło się konkretnie Ciebie i faktu że jeśli jakikolwiek podatek odprowadzasz to i tak łożą na to Twoi rodzice dając Ci pieniądze na ubrania itd. Łapiesz teraz?

Awatar użytkownika
BeBaD
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 377

Góry

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BeBaD » 26 sty 2018, 19:28

Carbon pisze: nie muszą opłacić sobie nawet podstawowych składek/ubezpieczeń, by to robić. Przykład z OC już tu podawałem.
Porównujesz jak idiota z tym OC, a nawet nie znasz tematu. Oni ubezpieczenie mają ale nie takie które obejmuje wynajem helikoptera bo ich nie było stać. jak już bawisz się w to swoje oc to tak.... mają OC bo bylo obowiązkowe ale nie AC. Dlatego mają teraz tam zginąć? nosz kuzwa człowieku ogarnij.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2018, 19:30 przez BeBaD, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”