Od tamtej pory zwróciłem uwagę, na to jak wielkim poważaniem cieszy się ten sport na wyspach. Niektóre ligowe mecze są w stanie przyciągnąć nawet ok. 50 tysięcy widzów na trybuny.
Trudno się dziwić dlaczego podczas ostatniego spotkania rugbystów Anglii z RPA w tv zrezygnowali nawet z transmisji Premiership.
Mamy teraz odstawkę w stolicy Irlandii a jutro akurat odbywa się mecz 11 kolejki dawnej ligii celtyckiej. Sprzedano już prawie 17tys. wejściówek.
Nie pamiętam bym kiedyś w całości obejrzał jakiś mecz rugby. Kiedyś zawiesiło się oko na pucharze sześciu narodów w canal plus, ale nie powiem żeby jakoś mocno porwało.
Poczytałem trochę o zasadach i historii, obejrzałem "To my, rugbyści", poklikałem na youtube i całkiem fajnie to wygląda.
Zespół Leinster Rugby bierze udział w dwóch rozgrywkach. PRO12 oraz European Rugby Champions Cup.
W tych pierwszych występują drużyny z Irlandii, Walii, Szkocji i Włoch (?)
Treviso
Cardiff
Galway, Connacht
Edynburg
Glasgow
Dublin, Leinster
Llanelli
Cork i Limerick, Munster
Newport
Swansea
Belfast
Parma
Chciałem kupić najtańsze bilety przez neta, ale jakieś problemy z potwierdzeniem karty, przejdę się jutro pod stadion i zobaczę czy da radę kupić w kasach. Mam przy sobie tylko sterlingi, a kantory w Nowy Rok pewnie pozamykane, więc zobaczymy czy uda się wbić.
Leinster v Connacht
RDS Arena, 1 Stycznia 17:00
To są dopiero bydlęta