Konto bankowe - Strona 15

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8807
Kontakt:

Re: Konto bankowe

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 sty 2016, 20:56

Hertha, dziękuję, pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 23 sty 2016, 22:19

arek_ahig pisze:Ja wolę jednak bardziej efektywne i przyjemne sposoby.
Zaintrygowałeś mnie. Podzielisz się jakie to sposoby? Pytam bez napinki :)

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2299
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 20 mar 2016, 12:18

Znacie jakieś strony/blogi dotyczące oszczędzania, ewentualnych ciekawych ofert kont bankowych, lokat ? Red ? Wiem, że się tym interesujesz.Proszę o podrzucenie tutaj ;)

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2249
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 20 mar 2016, 12:43

Enjo pisze:Znacie jakieś strony/blogi dotyczące oszczędzania, ewentualnych ciekawych ofert kont bankowych, lokat ? Red ? Wiem, że się tym interesujesz.Proszę o podrzucenie tutaj
http://jakoszczedzacpieniadze.pl/ - to o oszczędzaniu
http://bankobranie.blogspot.com/ - tu o promocjach bankowych [śledzę regularnie, z paru promocji skorzystałam, zawsze to parę stówek do przodu ;)]
http://marciniwuc.com/ - o finansach, oszczędzaniu itd.

Powyższe trzy wystarczą w zupełności, chociaż oczywiście jest tego w sieci pełno :) Ale ja stawiam na jakość i to są moim zdaniem najlepsze tego typu blogi w Polsce.

A tutaj co miesiąc mają bardzo fajne analizy kont: http://www.najlepszekonto.pl/ranking-kont-osobistych

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Konto bankowe

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 26 kwie 2016, 11:22

Lokata WAKACYJNE OSZCZĘDNOŚCI w Idea Bank, 3% na 2 miesiące, od 1tys, do 1mln.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Konto bankowe

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 30 kwie 2016, 16:55

Ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z IKZE albo IKE? Bo zastanawiam się nad otwarciem i ciekawa jestem opinii.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Konto bankowe

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 30 kwie 2016, 17:09

Nie, co prawda myślałem nad tym, kuszący zwłaszcza jest brak podatku Belki przy IKE, ale jednak trzymać kasę tyle lat na koncie, po które sięgnę za kilkadziesiąt lat (mozna wcześniej, ale wtedy już z podatkiem Belki) to mi się nie specjalnie usmiecha... No i nie ma co ukrywać, trzeba mieć jednak jakieś środki by wpłacać na to konto, póki co wolę na lokaty wpłacić i jednak mieć dostęp do swoich pieniędzy w razie w

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Konto bankowe

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 01 maja 2016, 21:25

fieldy pisze: Nie, co prawda myślałem nad tym, kuszący zwłaszcza jest brak podatku Belki przy IKE, ale jednak trzymać kasę tyle lat na koncie, po które sięgnę za kilkadziesiąt lat (mozna wcześniej, ale wtedy już z podatkiem Belki) to mi się nie specjalnie usmiecha... No i nie ma co ukrywać, trzeba mieć jednak jakieś środki by wpłacać na to konto, póki co wolę na lokaty wpłacić i jednak mieć dostęp do swoich pieniędzy w razie w
No właśnie, rzecz w tym, że ja bym wolała nie mieć do tych pieniędzy dostępu, coby mnie nie kusiło. Pewnie nigdy nie będę zatrudniona na umowę o pracę + nie wierzę w emeryturę od państwa, więc wolałabym sama zadbać o swoją przyszłość, zwłaszcza, że mam dobrą sposobność, by co miesiąc coś tam odkładać. Z drugiej jednak strony, choć staram się nie myśleć w ten sposób, to jednak siedzi mi z tyłu głowy myśl, że to jeszcze prawie 40 lat i cholera wie, co się przez ten czas zdarzy - z bankami, z moim życiem, z wartością pieniądza itd.

Brak podatku Belki przy IKE to rzeczywiście spoko opcja, z kolei wpłaty na IKZE można odliczyć od podatku, więc też jest to jakaś korzyść. Wciąż się głowię i głowię, co z tym zrobić.

Swoją drogą, w temacie banków - jakiś czas temu ostatecznie zrezygnowaliśmy z konta należącego do Zośki i przenieśliśmy jej kasę na normalne oszczędnościowe [na mnie założone]. Okazuje się bowiem, że gdybyśmy uzbierali tam minimum 2000zł i chcieli to wcześniej z jakiegoś powodu wypłacić, musielibyśmy mieć zgodę sądu rodzinnego. Dziwaczne prawo. Za to jak mi komornik wszedł na konto z powodu mandatu [nie wiem po cholerę wskazywałam, kto jechał autem, skoro i tak ze mnie ściągnęli kasę], to zablokowane miałam tylko środki na swoim zwykłym i oszczędnościowym, a to Zośki było nieruszone.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Konto bankowe

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 04 maja 2016, 17:37

Na szybko specjaliści. Jakieś konto ROR. Najlepsze, najtańsze, z darmowo kartą. Mam założyć raz dwa najlepiej jeszcze dziś, albo jutro i ma już być.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Konto bankowe

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 05 maja 2016, 10:09

Kamil, tu masz aktualny ranking: http://www.najlepszekonto.pl/ranking-ko ... osobistych

BZWBK ma aktualnie promocję: http://bankobranie.blogspot.com/2016/04 ... cenia.html

Ja jestem zadowolona z BPH, za nic tu nie płacę. Mar ma w Millenium i po zmianie na Konto 360 też jest bardzo zadowolony.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Konto bankowe

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 05 maja 2016, 23:33

Uwaga tym razem poważne pytanie (dla niekumatych).

Założyłem se konto w tym Smart Banku, bo w rankingach tam wszystko za zero w tym kartka, nie mam głowy i czasu, żeby myśleć że muszę akurat zapłacić kartą bo mam tam limit transakcji czy muszę tyle i tyle wydać.

Ale jedna rzecz mi nie pasuje. Jak np. se patrzę na kupowanie biletu w Polskim Busie w ecard.pl nie widzę tam, żebym z tego konta mógł sobie za to płacić. Czy to może pod inną nazwą tam funkcjonuje?

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2335
Kontakt:

Konto bankowe

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 06 maja 2016, 4:51

Kamil232 pisze: Ale jedna rzecz mi nie pasuje. Jak np. se patrzę na kupowanie biletu w Polskim Busie w ecard.pl nie widzę tam, żebym z tego konta mógł sobie za to płacić. Czy to może pod inną nazwą tam funkcjonuje?
Najwyraźniej się nie da - musisz użyć karty po prostu. Na Smart Banku są takie limity:

Karta płatnicza do SMART Konta:
10 wypłat gotówki dziennie o łącznej wartości do 10 000 PLN,
20 wszystkich transakcji dziennie o łącznej wartości do 20 000 PLN.

Wiec w sumie nie specjalnie bym się przejmował tym, że jest limit. Chyba, ze planujesz tak dużo transakcji dziennie, aczkolwiek mi się tyle nie zdarzyło chyba jeszcze w życiu jednego dnia.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Konto bankowe

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 06 maja 2016, 8:58

Kamil232 pisze: Ale jedna rzecz mi nie pasuje. Jak np. se patrzę na kupowanie biletu w Polskim Busie w ecard.pl nie widzę tam, żebym z tego konta mógł sobie za to płacić. Czy to może pod inną nazwą tam funkcjonuje?
Nie wszystkie banki korzystają z takich opcji. Do tego np. kiedy płacę gdzieś online w weekend, nie mam możliwości płacić z BPH, taką opcję widzę tylko w tygodniu.

Swoją drogą, nikomu nie poleciłabym Smart Banku, nagle z dnia na dzień straciłam możliwość zalogowania się na konto, przez telefon nie dało się nic załatwić, a siedziby nie mają. Jakby nie to, że miałam też apkę na komórce i tamtędy się zalogowałam, nigdy nie odzyskałabym swoich oszczędności.

red85

Konto bankowe

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 06 maja 2016, 9:06

Futbolowa, swoją drogą jestem ciekaw Twoich przygód ze SmartBankiem. Jak to nie dało się nic załatwić? Ja już ze 2 razy zablokowałem tam dostęp przez www (niestety, mając tyle kont niekiedy zdarza się pomylić przy wpisywaniu hasła ;) ) i z tego co mi sie przypomina wystarczył telefon i podesłali na sms nowe hasło.

W każdym razie zgadza się z tym, że "wirtualny bank" nie jest najlepszą opcją na zakładanie konta podstawowego. Z drugiej strony mają całkiem niezłe (a w zasadzie mniej śmieszne niż żalosna konkurencja) oprocentowanie. Ja tam trzymam mniejsze bądź większe kwoty od kilkunastu miesięcy i problemów nigdy nie miałem.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Konto bankowe

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 06 maja 2016, 12:41

red85 pisze: Futbolowa, swoją drogą jestem ciekaw Twoich przygód ze SmartBankiem. Jak to nie dało się nic załatwić? Ja już ze 2 razy zablokowałem tam dostęp przez www (niestety, mając tyle kont niekiedy zdarza się pomylić przy wpisywaniu hasła ) i z tego co mi sie przypomina wystarczył telefon i podesłali na sms nowe hasło.
No widzisz, a ja dzwoniłam wiele razy i zawsze [tzn. w tych nielicznych przypadkach, kiedy w ogóle odebrali] odpowiadali mi, że nie mają uprawnień do tego. Jakiś kosmos.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”