Re: Superliga

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6537

Re: Superliga

Post autor: Boromir » 02 mar 2016, 18:51

Idealnym rozwiązaniem byłaby taka struktura, w której w LM grają sami mistrzowie, w PZP sami zdobywcy pucharów i ewentualnie trzeci puchar z pozostałymi klubami. Na takiej formule wychowała się większość z nas, dla młodszego pokolenia to niestety abstrakcja, żeby Real czy Bayern nie grali w LM.

Niestety te czasy już nie wrócą, bo to było jeszcze przed erą zarabiania ogromnych pieniędzy. Teraz, kiedy kluby głównie bogacą się dzięki transmisjom telewizyjnym i tego typu pierdołami, powrót do starej LM jest niemożliwy. IMO Superliga to kwestia czasu, za duże pieniądze do zgarnięcia, a kto się do niej nie załapie (jeśli będzie to grono zamknięte) po prostu przestanie się liczyć w piłce. Z włoskich ekip gdyby tam zabrakło np. Romy to nie będą w stanie rywalizować już nie tylko z Juve, ale Inter i Milan dzięki hajsowi szybko uciekną. Pieniądz rządzi i tego się nie oszuka, trzeba się przyzwyczaić.

Z drugiej strony nie wiem, czy to nie będzie strzał w stopę i jednak ślepa uliczka. Starcia Juve z Realem elektryzują, starcia Milanu z Manchesterem pamięta każdy, takich par jest kilka w Europie, ale one są atrakcyjne, bo zdarzają się rzadko, najczęściej są to dwumecze w fazie pucharowej, gdzie ktoś odpada. Dlatego każde następne spotkanie jest rewanżem za coś. W formule ligi to już nie będzie to samo, a oglądać co tydzień mecze Juve-Bayern, Juve-Barca, Juve-Chelsea też w pewnym momencie się przeje.

Spójrzcie na El Classico. Swego czasu było tego tak dużo, że się rzygać chciało i postronny kibic już nie śledził tego jako coś wyjątkowego, skoro grali ze sobą sześć spotkań w sezonie.

ANGLIA (5): Arsenal, City, Chelsea, Manchester, Liverpool
HISZPANIA (4): Real, Barcelona, Atletico, Valencia
WŁOCHY (3): Juventus, Inter, Milan
NIEMCY (3): Bayern, BVB, Schalke
FRANCJA (1): PSG

Kupa dobrych ekip się nie załapie.

Ja jestem na nie.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”