Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Myszkin
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post autor: Myszkin » 30 mar 2016, 13:50

Kończę już czytać biografię Erica Cantony - "Cantona. Buntownik, który został królem" i mam kilka pytań do nałogowych kibiców Czerwonych Diabłów. Czy czytaliście tę pozycję? Wyłapałem tam masę literówek, które są strasznie nużące, ale i znalazłem kilka drobnych błędów co do faktów. Bardzo słabe tłumaczenie pana Marcina Grzywacza. Szczególnie mocno pali mnie ogniem piekielnym jedna kwestia. Kiedy Alex Ferguson otrzymał tytuł sira? W książce jest wyłuskane, iż w 1995 roku, jednak odznaczenie Komandora Orderu Imperium Brytyjskiego bodaj nie uprawnia do tej nobilitacji. Ponoć trzeba wskoczyć o klasę wyżej w ramach tego wyróżnienia. W Internetach znalazłem informację, że w 1999 roku za zdobycie potrójnej korony legendarny trener mógł sobie zacząć dopisywać 'sir' przed imieniem i nazwiskiem. Mógłby ktoś mnie oświecić jaka jest prawda? I oczywiście jeszcze jedno zapytanie.Tym razem związane z samym Ericiem. Poważnie jest on na trybunach Old Trafford traktowany z większą estymą i rozrzewnieniem niż inni wielcy piłkarze?

Wróć do „Anglia”