Jak do tej pory to nie jest turniej bramkarzy, napastników i bocznych obrońców. Ci pierwsi puszczają sporo baboli. Akinfiejew, Berisha, Tatarusanu, Hart, De Gea, Kozacik,Subasic - oni wszyscy zaliczyli dużą albo małą szmatę, to dość długa lista. Na tym tle póki co pozytywnie wyróżniali się dla mnie Courtois, Sommer i McGovern, którzy nie dość, że bronili praktycznie bezbłędnie to kilkukrotnie ratowali swoim ekipom tyłki fajnymi interwencjami. Stawiam na Belga ale wymieniona dwójka też zasługiwała na wyróżnienie. Jest też grono bramkarzy, którzy bronią po prostu dobrze ale z racji dobrej gry obronnej swoich drużyn nie musieli do tej pory za bardzo się wysilać i w tym gronie są Buffon, Neuer czy polscy bramkarze.Courtois - Chiellini, Glik, Boateng, Alba - Krychowiak, Modrić, Iniesta - Payet, Bale, Perisić
Na pewno stoperzy są jasnymi punktami tego turnieju i tu możemy się poszczycić parą, która wyróżniła się na tle reszty. Glik i Pazdan grają świetnie i oby w dalszej części turnieju przyszło im grać z równie dużą skuteczności. Większość się skupia na Pazdanie, który rozgrywa turniej życia, gra bardzo efektownie a przy tym skutecznie, ja mimo wszystko stawiam na Glika, który jest skałą w obronie i w przeciwieństwie do Michała nie popełnił jeszcze wielbłąda, po którym powinna paść bramka (interwencja Pazdana przy akcji Irlandii Północnej prawym skrzydłem i złe ustawienie przy 100% okazji Jarmolenki z Ukrainą). Mimo to Michał jest w gronie wyróżnionych. Świetny jest dla mnie też Boateng, którego do tej pory nie widziałem w tak wysokiej formie. Nie dość, że świetnie wygląda pod względem fizycznym to znakomicie czyta grę i łata dziury po partnerach, którzy nie wyglądają równie dobrze. Na wyróżnienie zasługuje też para włoskich stoperów, dlatego wobec średniej postawy bocznych obrońców upchnąłem Chielliniego z boku bo IMO zasługuje na wyróżnienie bardziej niż ktokolwiek z bocznych obrońców. Czemu nie Bonucci? Stoper Juve jest do tej pory świetny i wyróżnia się swoją grą ale nie po posiał się przy wczorajszym, jedynym do tej pory straconym golu Włochów. Na plus także Pique, który w tych 3 meczach wyglądał bardzo dobrze.
Na bokach obrony trochę posucha. Walker pokazał się z niezłej strony w dwóch meczach, Hysaj także miał fajne momenty ale jedynym bocznym obrońcą, który do tej pory naprawdę zrobił na mnie wrażenie jest Alba. Świetnie chodzi po swojej stronie, stanowi niemal ciągłe zagrożenie i jest jednym z wyróżniających się graczy z Hiszpanii.
Wszystko co najlepsze na tym turnieju oglądamy do tej pory w środku pola. Wśród defensywnych pomocników, mimo słabszego meczu z Ukrainą, wyróżnia się IMO Krychowiak a mecz z Niemcami był pokazem najwyższych umiejętności z jego strony. Słuszne pochwały spływają na Rakiticia ale wśród Chorwatów fantastyczny turniej do tej pory rozgrywał Modrić. Przegląd pola, kluczowe podanie, cudowny gol z Turkami, prawdziwy dyrygent jednej z lepszych ekip fazy grupowej, oby uraz nie wpłynął na jego postawę w kolejnych meczach. Iniesta i Payet to w tej chwili dla mnie najlepsi gracze tego turnieju. Jeden kieruje poczynaniami Hiszpanów jak profesor, każde jego dotknięcie z piłką jest inteligentne i ma znamiona geniuszu. Z kolei Payet przyjechał na EURO w wielkiej formie, w pojedynkę ciągnął ofensywę Hiszpanów, wykreował w 3 mecze bodaj tyle samo okazji co, najlepszy w historii Francuzów, Zidane przez cały turniej. Gracz West Hamu jest i szalenie efektowny, i efektywny dla drużyny. Na ten moment to jest jego turniej mimo przeciętnej gry Francuzów.
Perisić także przyleciał do Francji w bardzo wysokiej formie, w każdym meczu jest wyróżniającym się graczem Chorwatów i potwierdza to co robi w Interze, pod kątem kręcenia statystyk jest to jeden z regularniejszych graczy. Bale być może nie pokazał nic spektakularnego, dwa gole z rzutów wolnych po błędach bramkarzy i gol na dobicie Rosjan ale jakby nie patrzeć jest liderem strzelców i jako jedna z nielicznych największych gwiazd piłki, w fazie grupowej nie zawiódł.