Książki - recenzje

kostek
szara strefa pilka.pl
Reputacja: 0

Post autor: kostek » 23 sie 2005, 20:30

THE SHADOW OF THE WIND Carlos Ruiz Zafón (Cień Wiatru)
W letni świt 1945 roku dziesięcioletni Daniel Sempere zostaje zaprowadzony przez ojca, księgarza i antykwariusza, do niezwykłego miejsca w sercu starej Barcelony, które wtajemniczonym znane jest jako Cmentarz Zapomnianych Książek. Zgodnie ze zwyczajem Daniel ma wybrać, kierując się właściwie jedynie intuicją, książkę swego życia. Spośród setek tysięcy tomów wybiera nieznaną sobie powieść "Cień wiatru" niejakiego Juliana Caraxa. Zauroczony powieścią i zafascynowany jej autorem Daniel usiłuje odnaleźć inne jego książki i odkryć tajemnicę pisarza, nie podejrzewając nawet, iż zaczyna się największa i najbardziej niebezpieczna przygoda jego życia, która da również początek niezwykłym opowieściom, wielkim namiętnościom, przeklętym i tragicznym miłościom rozgrywającym się w cudownej scenerii Barcelony gotyckiej i renesansowej, secesyjnej i powojennej.
Cień Wiatru polecił mi dobrze wam znany forumowicz - Baqu. Początkowo sceptycznie podchodziłem do jego oferty, więc odpaliłem 'przeczytam jak skocze to, co mam na półkach w domu'. Pech chciał, że kilka godzin później ku mojemu zdziwieniu w szafce-biblioteczce natknąłem się na The Shadow of The Wind. :lol: Nie miałem wyboru...

Do rzeczy - świetna lektura, polecam każdemu. Początkowo ksiązka może wydawac się mało interesująca - 10-latek, książki, skazany na porażkę 'romans' z dwa razy starszą kobietą. Jednak im bardziej glowny bohater angazuje się w dochodzenie w sprawie tajemniczego autora książki, którą odnalazł 'na' Cmentarzu Zapomnianych Książek, tym jego życie nabiera koloru. Mroczne przygody, płomienne romanse - aż do zakończenia, które w odbry sposób odda klimat całej opowieści.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”