Liga Mistrzów (zbiorczy) - Strona 617

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Najlepszy zwycięzca LM w historii?

PSG 2025
2
11%
Real 2016/2017/2018
3
17%
Real 2014
0
Brak głosów
Bayern 2013
6
33%
Bayern 2020
1
6%
Barcelona 2009
0
Brak głosów
Barcelona 2011
0
Brak głosów
Barcelona 2015
2
11%
Juventus 1996
0
Brak głosów
Marsylia 1993
1
6%
Inny
3
17%
Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1682

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 15 sie 2016, 19:12

Komedia. Ale od czasów przekształcenia Pucharu Europy w Lige Mistrzów vicemistrzów, vicevice mistrzów itd. szło w tym kierunku. Ostatecznym etapem tego gówna będzie ta wyczekiwana przez niektórych superliga.... chyba ze wojna bedzie szybciej i równowaga jakotaka po wojnie wróci.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 15 sie 2016, 19:15

Enjo pisze: Bardzo dobra decyzja z przyznaniem 4 miesjc w LM najlepszym ligom.Jeszcze tylko zmienic zasade eliminacji gdzie kasztany graja z kasztanami i powinno wygladac to lepiej.
Ale co Tobie oraz innym ludziom, ktorzy wyglaszaja podobne opinie, przeszkadzaja BATE, Maribor czy Astana w LM? Przeciez nikt Was nie zmusza do ich ogladania i zawsze we wtorki i srody beda graly Reale, Barcelony czy inne Bayerny, wiec dla kazdego cos sie znajdzie. No chyba, ze ogladasz od deski do deski wszystkie mecze potem z odtworzenia.
Bienias pisze: Zamiast przyznawać więcej miejsc dla klubów, które mają tylko urozmaicić fazę grupową LM to może niech wielkie kluby stworzą wreszcie superligę. Żal patrzeć na to co się dzieje z futbolem.
+1

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 15 sie 2016, 19:34

Ja też coraz mocniej kibicuję Superlidze czy jakkolwiek by to się miało nazywać. Ostatecznie liczy się dla mnie poziom grających zespołów a nie brak kompatybilności nazwy rozgrywek z obecnością trzecich czy czwartych najlepszych zespołów z danych lig.

Tylko trzeba to dobrze przemyśleć żeby miało ręce i nogi. Większość zespołów będzie i tak rok w rok identyczna, ale musi być też jakaś rotacja, możliwość dołączenia do tego grona. Czytaliście już jakieś konkretniejsze przymiarki czy to wszystko w powijakach jeszcze?

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 15 sie 2016, 20:00

Mentor pisze: Ostatecznie liczy się dla mnie poziom grających zespołów a nie brak kompatybilności nazwy rozgrywek z obecnością trzecich czy czwartych najlepszych zespołów z danych lig.
Oczywiście, że to nie o to chodzi. Chodzi o hipokryzje tych wszystkich działaczy, którzy tym rządzą ze slechetnymi sloganami o wyrównywaniu szans na ustach, podczas gdy od samego początku jedyne o co im chodzi to maksymalizacja zysków. Zrobic tak by bogatsi byli jeszcze bogatsi a biedniejsi nie mieli do nich startu. W tym wszystkim gdzies pomija się kibica. Trzeba pamietac ze nie kazdy ma w sobie taką doze fantazji i samozaparcia by kibicowac druzynie z drugiego konca kontynentu. Większosc to kibice lokalnych druzyn ze swoich miast i tą wiekszosc traktuje sie jak kibica gorszej kategorii juz na starcie skreślając jego druzyne z mozliwosci rywalizacji.

tego sie nigdy nie dowiem ale cholernie mnie ciekawi jakibyłby twój pogląd na sprawe gdybys był kibicem np Legii Warszawa.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 15 sie 2016, 20:20

Ale ja to rozumiem i zakładam, że ewentualne uruchomienie Superligi zwolni jednocześnie miejsce dla mniejszych klubów w innych europejskich rozgrywkach. Mi nie chodzi przecież o to, aby ograniczyć kopaną do 20 klubów a reszta niech się kisi w swoich ligach, nie w tym rzecz. Superliga może być zupełnie nowym tworem a poziom niżej niech istnieją 'drugoligowe' rozgrywki europejskie otwarte na słabsze ekipy, ale jednocześnie też dające szanse zarobić, wygrać jakieś trofeum, pokazać się poza swoim krajem i ewentualnie awansować wyżej, nawet na chwilę. To chyba żadna ujma, skoro w ligach krajowych mamy spadki i awanse to w Europie może być podobnie. Naturalnie zdaję sobie sprawę z tego, że wytworzony dystans pomiędzy najbogatszymi a resztą jest nie do zasypania, ale z tym przecież nic nie zrobimy a ostatecznie więcej satysfakcji sprawa mi oglądanie tych najlepszych i czysto egoistycznie wolałbym oglądać takie mecze. Nie dorabiam do tego żadnej głębszej ideologii. Skoro i tak wszyscy świadomi wiedzą co napędza świat to po co się z tym kryć i ograniczać.

Nie da się tego zrobić 'sprawiedliwie' bo dla jednego sprawiedliwość to każdemu tyle samo a dla innego każdemu według zasług itp.

W ogóle nie kumam o co chodzi z tym wyrównywaniem szans, przecież na świecie nie ma równych szans a sztuczne wyrównywanie chyba się za bardzo nie sprawdza. Może dla niektórych brzmi to dobrze jako szlachetny (?) slogan, ale to tyle.

A skoro to wszystko jest i tak zupełnie sztuczne to czemu nie uszyć rozgrywek na miarę dla każdego.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2617
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 16 sie 2016, 16:18

Mentor pisze:Superliga może być zupełnie nowym tworem a poziom niżej niech istnieją 'drugoligowe' rozgrywki europejskie otwarte na słabsze ekipy, ale jednocześnie też dające szanse zarobić, wygrać jakieś trofeum, pokazać się poza swoim krajem i ewentualnie awansować wyżej, nawet na chwilę.
Zarobić? Przecież nikt nie zapłaci żadnych większych pieniędzy za prawa do transmisji takich drugoligowych rozgrywek - to właśnie możliwość mierzenia się z mocniejszymi klubami daje słabszym klubom zarobić na różne sposoby. Odcięcie ich od tej możliwości jeszcze bardziej powiększy różnicę między biednymi a bogatymi.

Ja tam się specjalnie nie przejmuje, bo jest całkiem prawdopodobne, że w 2018/2019 żadna Ligi Mistrzów ani inne rozgrywki nie będą rozgrywane, bo świata jaki znamy obecnie już nie będzie.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 16 sie 2016, 17:56

Uwielbiam te kasandryczne wizje o "końcu świata jaki znamy" :-D

Nic takiego nie będzie miało miejsca, bo na świecie liczy się biznes. I właśnie z uwagi na biznes, wcale nie jest powiedziane że do tego dojdzie, bo jakby to miało wyglądać? Chyba tylko jako formuła ligowa z dwiema grupami, gdzie koniec końców jest Final Four, żeby nie pozbawiać się finału.

Powiedzmy 25-26 drużyn:
United, Arsenal, Chelsea, City i LFC;
Juve, Inter, Milan, Napoli i Roma;
Real, Barca, Valencia, Atleti i Sevilla;
Bayern, Borussia i może Bayer lub Shalke
i do tego pewnie dodatki jak
PSG, Monaco, Porto, Benfica, Ajax, PSV. Kogoś ominąłem? Bo cała ta grupa będzie chciała się tam znaleźć, a na Wschód nie potrzebują jeździć.
Liga po 13 + 1/2 i finał (mały turniej raz w Mediolanie, raz Londynie, czy Madrycie itd.), to 14 lub 26 meczów.
Finalista LM gra 6+2+2+2+1 = 13 spotkań.
Czyli, żeby nie rezygnować z lig, to musieliby grać tylko jeden mecz każdy z każdym bez rewanżów.

A z lig NIE zrezygnują, bo choćby Anglicy za wiele dostają ot, tak.

Jeśliby się to zmieniło i Superliga miałaby działać tak, że można z niej spaść i do niej awansować np. poprzez nową Ligę Mistrzów, LE, czy odnowiony PZP, to jeszcze by to uszło. Ale jak zrobią zamknięte rozgrywki to będzie tragedia.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 16 sie 2016, 19:13

Zamknięta superliga wydaje mi się problematyczna także z innego względu - powiedzmy, że zbierze się te 16 czy ileś tam zespołów, ale przecież za kilka lat któryś z nich może wypaść z europejskiego topu, i co wtedy? Usuwamy go arbitralnie (na jakiej podstawie, kto o tym zadecyduje?) i zapraszamy kogoś w zamian? Przykładów nie brakuje - Inter i AC Milan, niedawno zwycięzcy LM, teraz nie mają szans nawet na grę w fazie grupowej. Pewnie, gra w takiej superlidze i związana z tym kasa mogłyby sprawić, że żaden z grających w niej klubów tak się nie stoczy, ale nie jest to żadną gwarancją - nawet bardzo bogaty klub można doprowadzić do sportowej i finansowej ruiny złym zarządzaniem czy błędna polityką transferową.
czarny samael pisze: Uwielbiam te kasandryczne wizje o "końcu świata jaki znamy" :-D

Nic takiego nie będzie miało miejsca, bo na świecie liczy się biznes.
Niekoniecznie miałem na myśli koniec świata jaki znamy spowodowany przez ludzi, ale to raczej nie dyskusja na ten wątek ani z Tobą.

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 16 sie 2016, 19:19

Mentor pisze: Ale ja to rozumiem i zakładam, że ewentualne uruchomienie Superligi zwolni jednocześnie miejsce dla mniejszych klubów w innych europejskich rozgrywkach. Mi nie chodzi przecież o to, aby ograniczyć kopaną do 20 klubów a reszta niech się kisi w swoich ligach, nie w tym rzecz. Superliga może być zupełnie nowym tworem a poziom niżej niech istnieją 'drugoligowe' rozgrywki europejskie otwarte na słabsze ekipy, ale jednocześnie też dające szanse zarobić, wygrać jakieś trofeum, pokazać się poza swoim krajem i ewentualnie awansować wyżej, nawet na chwilę.
Ale czy na pewno ?
Przecież obecnie chodzi o "koryto" a nie prestiż
Owszem, dla mistrza Polski to jest osiągniecie zagrać po 20 latach w LM a poza tym to chodzi o kasę
A jak największe kluby stworzą SL, to raczej większość tortu zabiorą ze sobą i LM w nowym kształcie będzie powiedzmy 2x lepiej płatna od obecnej LE czyli wciąż biednie w porównaniu do LM

Biedaki też zarabiają na tym co bogaci rzucą im wielkopańskim gestem
Przecież Legia była by wniebowzięta gdyby mieli w grupie Barcę i Arsenal/City/BVB bo chodzi o oglądalność

No i to co napisałeś w ostatnim zdaniu już istnieje(patrz Sevilla z LM) a Superligę mamy od 1/8 bo awansują z grup ci co mają awansować bo są wystarczająco mocni
Ostatnio zmieniony 16 sie 2016, 19:30 przez grzegorzfcb, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2089

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 16 sie 2016, 19:25

czarny jeszcze Stoke, żeby jakiś angielski klub lał od czasu do czasu Barce, czy Real

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 16 sie 2016, 19:31

Cement pisze: Niekoniecznie miałem na myśli koniec świata jaki znamy spowodowany przez ludzi
A przez kogo? Przez Boga? Masz jakies info z samej góry?

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 16 sie 2016, 19:38

masacra pisze:
Cement pisze: Niekoniecznie miałem na myśli koniec świata jaki znamy spowodowany przez ludzi
A przez kogo? Przez Boga? Masz jakies info z samej góry?
Kilka, m.in. z 1917 r. z Fatimy i z 1973 r. z Akity.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 16 sie 2016, 20:04

I tam gdzies jest napisane ze koniec nastąpi przed 2018 rokiem? czy sam to wykoncypowałes?

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 16 sie 2016, 20:19

Chyba Hart popadł Pepowi skoro nawet w takim meczu posadził go na ławce ;) to już dosadnie pokazuje gdzie jest miejsce Anglika

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 16 sie 2016, 20:48

grzegorzfcb pisze: A jak największe kluby stworzą SL, to raczej większość tortu zabiorą ze sobą i LM w nowym kształcie będzie powiedzmy 2x lepiej płatna od obecnej LE czyli wciąż biednie w porównaniu do LM
Prestiż to w nowym rozumieniu będzie ilość kibiców. Milan wciąż jest w TOP 10 z tego co ostatnio słyszałem, więc tym samym będą generować zyski na wielkich meczach i przez to będzie się opłacać im dawać zarobić, żebybyli na tyle silni by nie wypaść poza TOP. Coś jak w Anglii z podziałem łupów, tyle że na "dole" będą baraże, a nie automatyczny spadek. Poza tym w moim zestawieniu spadałyby zapewne kluby portugalskie i holenderskie, a za nie wchodziły takie które po roku same by spadły i tym samym tamte wróciły itd.
fieldy pisze: czarny jeszcze Stoke, żeby jakiś angielski klub lał od czasu do czasu Barce, czy Real
:-P
Wiem, że może zestaw dziś siłą nie powala, ale liczba kibiców LFC jest przecież większa niż tych Valencii, czy Romy, nie mówiąc o Monaco. Potencjał finansowy jest ogromny.

Cement pisze: ani z Tobą.
Widzę, zadrę - cieszy, cieszy. Tak, tak wiem, co odpowiesz, że mnie nie stać żeby wbić Ci zadrę, ale cóż, fakty mówią same za siebie :-D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”