Podróże - Strona 16

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2335
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 06 wrz 2016, 0:51

Ja zbieram pieczątki do paszportu.

Awatar użytkownika
Darkman1948
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 229

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Darkman1948 » 06 wrz 2016, 5:43

Ja, podobnie jak Morrow, magnesy. Nie tylko ze swoich wycieczek ale i od znajomych :) Do tego takie obrazki, które wyglądają jak ręcznie malowane albo szkicowane. Można je potem w ramki wrzucić i na ścianę powiesić.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8802
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 06 wrz 2016, 7:13

Ja zbieram kieliszki.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2239
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 06 wrz 2016, 9:08

Slim91 pisze:Zbieracie jakieś pamiątki lub widokówki chociaż z miejsc w których byliście :?: Widokówki mam niestety tylko z Rio oraz Rzymu, a byłem jeszcze w Belfascie i mogłem śmiało kupić jeszcze w Liege. Z pamiątek mam Wilczyce, Jezusa, Koloseum oraz nie wiem jak to nazwać wyrysowane(?) zabytki w szkle - muzeum Titanica, Santiago Bernabeu, Jezusa i Koloseum.
Pocztówki i szaliki klubów piłkarskich :)

Awatar użytkownika
Darkman1948
Kapitan
Kapitan

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Darkman1948 » 06 wrz 2016, 20:31

część II (postanowiłem umieszczać zdjęcia w spoilerach, żeby nie rozwalać forum i żeby się zbyt długo nie ładowało)

Z Porto przejechaliśmy do Leirii. Pierwotnie naszą bazą między Porto z Lizoną, do której zmierzaliśmy miała być Coimbra ale nie znaleźliśmy tam odpowiedniego noclegu. Po drodze z Porto do Leirii zajechaliśmy do Aveiro, które w przewodniku było porównane do Holandii ze względu na kanały przepływające przez miasto. Woda, owszem, była ale w centrum nie było jej zbyt wiele i trochę nas to rozczarowało. Mieli za to fajne centrum handlowe, w którym można było zjeść obiad ;) Chcieliśmy oczywiście jadać w portugalskich knajpach, jednak mają oni irytujący zwyczaj zamykania restauracji w porze obiadowej. Kiedy statystyczny Polak robi się głodny w okolicach godziny 15-16, w Portugalii rozpoczyna się przerwa. Trwa do 18-19, po czym otwierają na nowo i mają czynne do późnych godzin wieczornych.
Aveiro
Spoiler:
Spoiler:
Następnego dnia po przyjeździe do Leirii mieliśmy w planie wyjazd do Tomar. W drodze zorientowaliśmy się, że blisko nam do Fatimy, więc postanowiliśmy zahaczyć i o nią. W Tomar znajduje się jeden z czterech najcenniejszych klasztorów (zobaczyliśmy 3) Portugalii wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Zrobił na nas naprawdę duże wrażenie i po wyjściu stwierdziliśmy zgodnie, że warto było tam wejść i zobaczyć to wszystko.
Tomar
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Fatima
Spoiler:
jeden z hoteli w Fatimie ;)
Spoiler:
Wracając z Tomar zdążyliśmy w ostatniej chwili obejrzeć ślady dinozaurów ;) Ok. 10 km od Fatimy znajduje się nieczynny już kamieniołom, w którymw 1994 roku odkryto ślady przejścia dinozaurów. Obecnie dość słabo widoczne z daleka i trzeba posiłkować się zdjęciami historycznymi, które są umieszczone na tablicach informacyjnych. Trochę lepiej widać je z dołu, ze ścieżki poprowadzonej przez kamieniołom.
Spoiler:
Kolejny dzień zrobiliśmy sobie trochę luźniejszy i pojechaliśmy zobaczyć Ocean Atlantycki. Najbliżej mieliśmy do Sao Pedro de Moel a stamtąd do Vieira de Leiria. Po powrocie jeszcze zdecydowaliśmy się na krótki spacer po samej Leirii.
Sao Pedro de Moel
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Leiria
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
C.D.N.
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2016, 18:43 przez Darkman1948, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5316
Kibicuję: Tylko WISŁA

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 07 wrz 2016, 10:39

Przy każdym spoilerze mi pokazuje zdjęcie niedostepne.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1546
Kibicuję: FC Barcelona

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 07 wrz 2016, 10:47

Zdjęcia na serwerze wygasły.

Awatar użytkownika
Darkman1948
Kapitan
Kapitan

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Darkman1948 » 07 wrz 2016, 11:54

Niemożliwe. Wgrywałem je na swoje konto na fotosiku, nie żadne tymczasowe. Jak wrócę do domu to zobaczę co jest grane.

Awatar użytkownika
Darkman1948
Kapitan
Kapitan

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Darkman1948 » 07 wrz 2016, 18:45

Nowszy post naprawiony, zabieram się zaraz za ten pierwszy. Okazało się, że na fotosiku jest jakiś limit transferu zewnętrznego, po którego przekroczeniu ukrywają zdjęcia :P

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 08 wrz 2016, 8:44

Tylko mi dalej nie działają obrazki z pierwszego posta? :D

Awatar użytkownika
Darkman1948
Kapitan
Kapitan

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Darkman1948 » 08 wrz 2016, 17:39

Spróbuj poczyścić pamięć podręczną i ciasteczka w przeglądarce. Ona może mieć zapamiętane stare linki.

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 09 wrz 2016, 12:55

kaczy jeszcze mógłby coś wrzucić ze swoich wypraw. Jakieś kontenery, czy coś. Na pewno masz tego pełno.

Awatar użytkownika
Darkman1948
Kapitan
Kapitan

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Darkman1948 » 09 wrz 2016, 19:17

część III

Po kolejnego dnia pobytu postanowiliśmy odwiedzić 2 miejscowości z kolejnymi przepięknymi klasztorami - Batalhę i Alcobacę. Ten pierwszy zwiedziliśmy w środku, do drugiego już nam się nie chciało wchodzić.

Batalha
Spoiler:
Spoiler:
Alcobaca
Spoiler:
W drodze powrotnej zajechaliśmy nad Ocean, do miejscowości Nazare, jednak nie chciało mi się nosić aparatu i został bezpieczny w bagażniku auta. Kilka zdjęć porobiliśmy telefonami - Nazare wygląda mniej więcej tak:
Spoiler:
Ostatnim punktem dnia było zwiedzanie zamku w Leirii. Sam zamek z dołu jest pokazany w pierwszym poście. A widoczki z niego były takie:
Spoiler:
Spoiler:
Potem czekał nas ostatni nocleg w Leirii, następnego dnia przejechaliśmy do Lizbony, na kolejne 4 noclegi. Po drodze oczywiście chcieliśmy zobaczyć coś więcej - wybór padł na miasteczko Óbidos. Óbidos jest miejscowością położoną na wzgórzu, ma w całości zachowane średniowieczne mury oraz zamek a w środku znajdują się niskie domki o śnieżnobiałych ścianach i czerwonych dachach. Można obejść całość dookoła po murach, my przeszliśmy je wzdłuż i środkiem miasteczka wracaliśmy do miejsca, z którego weszliśmy.
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
To przedostatni post, zaraz skończę przynudzanie o Portugalii bo została tylko (albo aż) Lizbona ;) Ale do Lizbony zabiorę się może jutro.
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2016, 21:02 przez Darkman1948, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2298
Kibicuję: AC Milan

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 09 wrz 2016, 19:35

Nie wiem czy jestes tak wybitnie uzdolniony w fotografii, ale te zdjecia sa piekne - nie wiem czy tak Ci wychodzilly, ale wygladaja jak widokowki albo fotki z przewodnikow zachecajacych do przyjazdu.

Ladne, podoba mi sie - niezla rekomendacja, wybierajac wakacje za rok pomysle o tym.

Slyszalem, ze Portugalia jest tania bo jest tam biedniej niz np we Francji, kolega byl tal stopem i tak mowil, ale nie wiel ile w tym prawdy.Ci Francuzi, z ktorymi wspolpracuje tez co roku jezdza do Portugalii i i lubia te miejsca.

Awatar użytkownika
Darkman1948
Kapitan
Kapitan

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Darkman1948 » 09 wrz 2016, 19:55

Czekałem na uwagi o zdjęciach ale spodziewałem się raczej negatywnych ;) Aparat nastawiony na tryb automatyczny a obsługiwałem go ja, który nie ma pojęcia o fotografii - myślę, że sam sprzęt sporo skorygował. Starałem się pilnować żeby nie robić zdjęć pod słońce, trzymać go w miarę prosto względem ziemi i przed ostatecznym przyciśnięciem "spustu" ogarniałem cały kadr okiem czy na pewno nie ma niepotrzebnych elementów albo gdzieś nie ucinam. Kolory są zupełnie oryginalne. Nie chciało nam się bawić w obrabianie każdej fotki, nawet z tych wybranych do pokazania, co zazwyczaj robiliśmy :) Wychodzi na to, że Portugalia jest piękna.
Ale też faktycznie jest biedna. Mijaliśmy mnóstwo porzuconych domów, całych kamienic, w których nikt nie mieszkał. W Leirii na starym mieście jest takich budynków większość albo co najmniej 50%. Dobrze sytuację pokazuje to zdjęcie:

Obrazek

Ostatni budynek po lewej to nasz hotel w Leirii. Miejsce praktycznie w centrum miasta. W drugim poście z relacją, na pierwszym zdjęciu z Leirii jest widok z okna pokoju w tym hotelu a dach widoczny tam na dole zdjęcia to dach budynku, który był remontowany. Portugalia jest jeszcze biednym krajem ale powoli się podnosi - sporo było budynków remontowanych, na zdjęciach mam też wiele dźwigów stojących przy budowach. Swoją drogą oni te dźwigi wciskali wszędzie gdzie się dało - czasem pod wrażeniem ich zdolności :)
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2016, 21:32 przez Darkman1948, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”