Nasz codzienny dreamliner - Strona 26

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2269
Kibicuję: AC Milan

Nasz codzienny dreamliner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 24 kwie 2016, 17:02

Kto to napisal ????Renata Kim czy jakas inna oszolomka ???

Podjalem powazna decyzje,wszystkie 501 leca do smieci...a takie fajne te spodnie.Jakies koszulki z Freda tez mam,przejebane :(.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 29 cze 2016, 3:02

Polecam również cofnąć z minutę czy dwie w tył.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6647

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 21 wrz 2016, 11:10

- Dobrze by było, aby w Polsce ludzie, którzy mają inną orientację niż heteroseksualna nie musieli się tego wstydzić, co nie znaczy, że muszą się z tym obnosić - mówił w Polsat News lider Nowoczesnej Ryszard Petru.
Chyba pierwsza wypowiedź Petru, z którą się chyba wszyscy zgodzą w 100% a i tak dostał za to zjebę od swoich :roftl3:

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 21 wrz 2016, 12:29

"Obnoszenie się" to najbzdurniejszy tekst. Używa się go wtedy, kiedy się nie ma jak przypieprzyć do kogoś, kto nie kryje jakichś swoich cech. Debilizm w czystej postaci.
Wszystko można pod to podciągnąć, a tak naprawdę nie ma w tym nic złego. Nosząc koszulkę z ulubionym klubem też się "obnoszę" ze swoimi sympatiami? Beka z tej debilnej wypowiedzi Petru.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 21 wrz 2016, 12:55

Za Słownikiem Języka Polskiego
Obnosić
1. potocznie: niosąc kogoś lub coś z miejsca na miejsce pokazywać wszystkim wokół;
2. nieść coś tak, żeby wszyscy mogli to obejrzeć;
3. potocznie: okazywać demonstracyjnie swoje uczucia, afiszować się czymś;
4. obnosić się - popisywać się czymś, afiszować się
Nie wiem jak w Toruniu, ale w moim miejscu zamieszkania "obnosić się" zawsze miało skojarzenie negatywne. Czemu niby w przypadku homo miałoby być inaczej, słownik ich nie obowiązuje?

Tutaj Petru ma jak najbardziej rację: nie powinno się obnosić ze swoją homoseksualnością. Dodajmy jeszcze heteroseksualność, bogactwo, zawód i mnóstwo innych rzeczy.

Dla przykładu obnoszeniem się ze swoją heteroseksualnością nie będzie skromny pocałunek pary na przystanku, ale już obrzydliwe lizanie w tramwaju pełnym ludzi tak.

Kupowanie sobie złotego iphona bo kogoś stać to normalna sprawa, ale kupienie siedmiu iphonów dla psa (wczoraj w radiu słyszałem) i chwalenie się tym to nic innego jak "obnoszenie się" bogactwem.

Ogólnie obnoszenie się z czymś jest po prostu niesmaczne, żałosne, dziecinne itd.

Nosząc koszulkę z logiem ulubionego klubu nie obnosisz się z tym, skąd w ogóle taki pomysł?
Spoiler:
Po prostu polityczna poprawność już nawet nie pozwala stwierdzać oczywistych oczywistości i niektórzy są jak ten pies Pawłowa, że jak nie pochwala czegoś (w tym przypadku homo) to od razu trzeba go skarcić.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 21 wrz 2016, 13:21

Boromir pisze: Nie wiem jak w Toruniu, ale w moim miejscu zamieszkania "obnosić się" zawsze miało skojarzenie negatywne. Czemu niby w przypadku homo miałoby być inaczej, słownik ich nie obowiązuje?
Negatywnie świadczy o tych, którzy go używają.

Co z tego, że to komuś "zarzucisz"? Coś z tego wynika? JEsteś w stanie określić co to za zachowanie i dlaczego jest negatywne?
To sformułowanie służy do przypieprzania się i niczego więcej.

Na zasadzie: "Koleś idzie w koszulce z X - nie wiem jak mu dojechać, to powiem że się obnosi z tym co ma na koszulce".
Opisując tę sytuację w ten sposób, realnie i tak nie przekażesz żadnej informacji o tym CO jest negatywnego w noszeniu takiej koszulki.

Dlatego to debilizm.
Boromir pisze: Nosząc koszulkę z logiem ulubionego klubu nie obnosisz się z tym, skąd w ogóle taki pomysł?
Bo i takie opinie słyszałem. To określenie nie mówi nic o sytuacji, ale piętnuje kogoś tak jak się tylko da, bez wyargumentowania konkretnego zarzutu.

A samo słowo mnie osobiście wpienia, bo pamiętam jak się dyro czepiał mnie w szkole, bo miałem "obnosić się ze swoimi tatuażami" nosząc po prostu koszulkę z krótkim rękawkiem. Dla niego to było "obnoszenie się" i de facto nie jesteś w stanie ostatecznie stwierdzić, że nie było.

A dotyczy to najczęściej osób, które po prostu wyróżniają się z tłumu cechą X.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 21 wrz 2016, 14:16

Pewne rzeczy nie są negatywne dlatego, bo ktoś sobie tak wymyślił (patrz Twój przykład z nauczycielem).

Pewne rzeczy są negatywne dlatego, bo dobro ogółu tego wymaga.

Nie będę się obnosił z tym, że mam sraczkę i ostentacyjnie srał w parku, chociaż miejscowy żul może nie uznać tego za negatywne, bo sam tak robi. Wolę po cichu, w domu, przy książce.

Po raz kolejny szukasz tej samej dyskusji, ale ja nie zamierzam toczyć bojów z Twoim ego.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 21 wrz 2016, 15:05

Boromir pisze: Nie będę się obnosił z tym, że mam sraczkę i ostentacyjnie srał w parku
To jest przykład dowodzący mojej racji, bo można bardzo łatwo określić dlaczego to zachowanie jest negatywne (zresztą także niezgodne z prawem).

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 24 wrz 2016, 16:31

Obrazek

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 25 wrz 2016, 11:34

Kto to jest Marek Błaszkowski?

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 25 wrz 2016, 21:31

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,10044
Równonoc jesienna w tym roku wyraźnie odbija się na polskiej polityce, która staje na głowie jak w średniowiecznym karnawale:

1. Michał Kamiński i Stefan Niesiołowski wyłamali się z PO niezadowoleni ze „skrętu na prawo", powołali czteroposłową frakcję Europejscy Demokraci, która wśród swoich naczelnych haseł kładzie postulat „walki o świeckie państwo". ZChN w awangardzie walki o świeckie państwo!

2. Lider Nowoczesnej, celującej dotąd w liberalnych postulatach światopoglądowych, zaapelował do środowisk homoseksualnych, by się „nie obnosili" z orientacją, co wywołało gorącą polemikę w kwestii obnoszenia.

3. Leszek Miller w sprawie imigracji i rzezi wołyńskiej pokazuje swe konserwatywno-narodowe oblicze. Były rzecznik SLD Tomasz Kalita ogłasza swe nawrócenie pod wpływem Radia Maryja.

4. Duet singli PiSu, Pawłowicz i Kaczyński, staje w awangardzie liberalizacji marihuany.

5. Marian Kowalski odchodzi z Narodowców i jednoczy się z pastorem protestanckim, stając w awangardzie polemiki antyklerykalnej, krytykując Watykan za współpracę z gejami i imigrantami.

6. Biskup Andrzej Czaja gromi PiS i PO za politykę niekorzystną dla mniejszości niemieckiej.

7. W środowisku obrońców demokracji przygasł zapał wobec Trybunału, trwają natomiast zawody na najlepszą krytykę KOD.

8. Po 10 miesiącach rządów PiSu na głównego rozliczającego poprzednią ekipę wyrasta GW, która kończy dorzynanie „układu warszawskiego". PiS nie zdążył jeszcze ani zamknąć ani nawet oskarżyć nikogo z PO. CBA i prokuratura wzięły natomiast na celownik Dawida Jackiewicza i Adama Hoffmana.

9. Partia Razem ogłasza akcję Zero Tolerancji dla ruchów narodowych. W odpowiedzi Rafał Ziemkiewicz postuluje delegalizację ruchów marksistowskich. PO domaga się delegalizacji ONR. ONR domaga się delegalizacji PO. Gdyby tak wszyscy się nawzajem zdelegalizowali, to państwo z pewnością ruszyłoby z kopyta, bo w podziemiu najlepiej nam wychodzi.

10. Podczas kiedy Watykan wraca do korzeni chrześcijańskich — tych, które stały się po wiekach fundamentem wszystkich ruchów lewicowych w Europie („W tym odnowieniu nie masz poganina ani Żyda, obrzezanego czy nie obrzezanego, barbarzyńcy i Scyty, wolnego i niewolnika, ale wszystko i we wszystkim Chrystus"), w polskim katolicyzmie mamy do czynienia z renesansem narodowym i słowiańskim, w efekcie rodzi się sytuacja podobna do czasów Złotego Wieku, kiedy polscy katolicy byli krytyczni wobec papiestwa i postulowali utworzenie kościoła narodowego. Jednocześnie głównymi obrońcami i popularyzatorami nauk papieskich stają się środowiska lewicowe.
Punkt numer 9 najlepszy :rotfl:

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 29 wrz 2016, 15:06

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 29 wrz 2016, 15:23

Do wyliczanki dorzuciłbym Kukiza i kasę na fundację... de facto Kukiza, co mnie w ostatnim tygodniu po prostu rozwaliło :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”