Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 631

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
red85

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 12 cze 2017, 18:55

Mam nadzieję, że jeśli faktycznie zostaniemy finansowo ukarani za nie przyjęcie uchodźców, to wszyscy ci, którzy w przeszłości tak ochoczo mówili o tym, że zwolennicy ich przyjęcia powinni zakwaterować ich u siebie, nie będą hipokrytami i sami wyłożą hajs na pokrycie owej kary :D

Worpok
Junior
Junior
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Worpok » 12 cze 2017, 19:04

Ja mam nadzieję, że UE tak ochoczo walcząca o demokrację i państwo prawa znajdzie jakąś solidną podstawę prawną w Traktacie na karanie finansowe państw za nie przyjmowanie socjalnych imigrantów ;)

Awatar użytkownika
Bebej
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 377

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 12 cze 2017, 19:45

Kuzyn po 15 latach pobytu w londynie w sierpniu wraca z rodzina do Polski.taki to efekt przynioslo oblezenie ciapatych i ostatnie zamachy.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 12 cze 2017, 19:50

Zdecydowana większość i tak woli tam zostać i godnie zarabiać na utrzymanie swojej rodziny.

Awatar użytkownika
Bebej
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 377

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 12 cze 2017, 20:14

I przy okazji patrzec codziennie na policje i wojsko z dluga bronia na ulicach,isc do pracy i bac sie czy dziecku sie nic nie stanie (mojego kuzyna akurat chodzi do katolickiej szkoly) a jak urosnie martwic sie o nastolatke czy na miescie jej nie urobia itd itd. Mowi ze to w tv to nic w porownaniu o czym tu sie mowi i co sie dzieje wsrod ludzi.takze powodzenia dla tych co zostaja.ja bym rowniez podziekowal.nie wszystko jest warte kasy

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8575
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 12 cze 2017, 20:48

elita ukraińska wbija do Polski

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 771

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 12 cze 2017, 21:35

cloner pisze:

Cloner oni chcą lepszego życia to w sumie smutny obrazek

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 12 cze 2017, 21:40

Ja ostatnio tez tak do Polski wbijalem. I rzeczywiscie znalazlem lepsze zycie.

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 12 cze 2017, 22:07

polska elita do uk czy holandii wbijała oczywiscie na czerwonym dywanie pod krawatem

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 12 cze 2017, 22:18

rekinho pisze: polska elita do uk czy holandii wbijała oczywiscie na czerwonym dywanie pod krawatem
No raczej nie biegli tak.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 12 cze 2017, 22:26

Bebej pisze:I przy okazji patrzec codziennie na policje i wojsko z dluga bronia na ulicach,isc do pracy i bac sie czy dziecku sie nic nie stanie (mojego kuzyna akurat chodzi do katolickiej szkoly) a jak urosnie martwic sie o nastolatke czy na miescie jej nie urobia itd itd. Mowi ze to w tv to nic w porownaniu o czym tu sie mowi i co sie dzieje wsrod ludzi.takze powodzenia dla tych co zostaja.ja bym rowniez podziekowal.nie wszystko jest warte kasy
Tja, wojsko z długą bronią na ulicach to codzienność, nie?

Byłem w Londynie na komunii siostrzeńca niedawno. Sporo ekipa z Polski i nikt na poważnie nie mówi o powrocie. Im po prostu tam jest dobrze, żyją na poziomie, który jest nieosiągalny dla nich tutaj. Taka prawda. A dzieci już wychowane w Anglii, bardziej czują się Angolami - tam mają swoich ziomali, tam czują się jak u siebie i język angielski - pomimo tego, że w domach mówi się po polsku - jest ich pierwszym językiem.

Ludzie z długą bronią na ulicach? Nie zauważyłem. Takie przypadki to wyjątek, a nie reguła. Martwić to się ludzie martwią zaraz po atakach, ale mija kilka dni i zapominają. Mija kilka tygodni po zamachu i już nikt nie wyobraża sobie porzucenia życia na wyspach na dobrym poziomie i tyraniem za bezcen w PL.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6536

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 12 cze 2017, 23:29

cloner pisze:

Rozumiem, że filmik ten miał pokazać armagedon dziejący się na granicy polsko-ukraińskiej po wprowadzeniu "bezwizu"?

Niestety wszystkich przeciwnych ułatwieniom muszę zmartwić, a mam nadzieję, że Rezus czy Magnum mnie poprą w tym, że jest to codzienny obraz pieszych przejść granicznych. To są tzw mrówki i tych zawsze było pełno, zawsze się pchali. Moją kobietę raz mało nie zadeptali, aż się popłakała i jakiś celnik się zlitował i puścił ją poza kolejką.

Gdzieś czytałem, że na tym nowym reżimie skorzystało do tej pory zaledwie 10% przekraczających granicę. Myślę, że Rezus mógłby tu lepsze statystyki podać, ale jakiejś wielkiej różnicy, przynajmniej w ukraińskich mediach, nie zanotowałem.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 12 cze 2017, 23:40

To jest codzienność?
To nie chce widzieć, jak wygląda atak.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2303
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 13 cze 2017, 11:54

cloner pisze: To jest codzienność?
Tak jest. To jest norma w Medyce. Niewiele się autentycznie nie zmieni, bo ci, co mieszkają przy granicy (albo mają jak się tam zameldować) bezwizowo wchodzą od lat (odkąd jest mały ruch graniczny). Przed 11 czerwca moj znajomy stał w Hrebennem 8 godzin w autobusie (!), a bezwizy jeszcze nie było.

Tu masz choćby sprzed roku. Takie samo znajdziesz i sprzed 5 lat. :wink:
Boromir pisze: pieszych przejść granicznych.
Na dobrą sprawę to jednego, bo chyba tylko w Medyce jest piesze. :wink:
Bebej pisze: .taki to efekt przynioslo oblezenie ciapatych i ostatnie zamachy.
Nie myślałem, że w tym temacie ktoś będzie posługiwał się tak bardzo anegdotowymi argumentami. No cóz.

Boromir pisze: Odnośnie Славоміра Ришардовича Новака, jak to wygląda prawnie jakby się chciało zgrillować gościa, który nie jest już polskim obywatelem?
Było mówione, że przecież dalej jest polskim obywatelem. Coś się w tej kwestii zmieniło?

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6536

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 13 cze 2017, 14:47

Magnum pisze: Było mówione, że przecież dalej jest polskim obywatelem. Coś się w tej kwestii zmieniło?
To jest ogólnie ciekawa sprawa dotycząca nie tylko Sławka Nowaka.

Zgodnie z ukraińskim prawem przyjmując posadę musiał otrzymać ukraińskie obywatelstwo. Temu zresztą nie zaprzeczał. Zgodnie z ukraińskim prawem, urzędnik państwowy nie może posiadać drugiego obywatelstwa. Tak więc Sławomir Nowak docelowo musiał polskie stracić jeśli przyjął propozycję.

Nie wiem na ile wiarygodne są doniesienia o tym, że ma aż dwa lata na zrzeczenie się polskiego paszportu, bo tu są sprzeczne informacje, niemniej jednak jeśli takowy przepis istnieje to ma czas do października 2018 - wtedy albo paszport, albo posadka.

Co do tego przepisu to pamiętam, że Saakaszwili nie przyjął posady premiera Ukrainy właśnie z tego powodu, że musiałby się zrzec gruzińskiego paszportu. Z drugiej strony, jak objął posadę szefa Odeskiego obwodu i dostał obywatelstwo ukraińskie, to zrezygnował z gruzińskiego. Pytanie tylko, czy stało się to dlatego bo musiał, czy dlatego że już wtedy gruziński Interpol go ścigał - a prawo ukraińskie nie pozwala na ekstradycje swoich obywateli :wink:

Coś czuję, że ze Sławusiem jest podobnie jak z Lechem i Amicą, tj. kiedy mu pasuje być Polakiem to się powołuje na ten przepis o dwóch latach, a kiedy mu akurat nie po drodze to wtedy będzie już Ukraińcem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”