Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 26 cze 2017, 19:31
Magnum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 26 cze 2017, 19:35
Mam Ci tłumaczyć zasady ekonomii? Chyba jasne, że z pozycji konsumenta ZAWSZE im NIŻSZA cena tym lepiej. Jak masz produkt A w dwóch sklepach i w jednym za 5zł, a w drugim za 10zł, to chyba LEPIEJ jest kupić tam gdzie taniej, prawda? Więc tak, z pozycji komsumenta tańszy, łatwiej dostępny = LEPSZY.
Widzę, że bez sensu jest ta rozmowa. Żaden drugiego nie przekona.rekinho pisze: każdy człowiek, ktory zna się na hamburgerach powie, że ten slowfoodowy jest lepszy. po coś ludzie jedzą te tysiące hamburgerów w róznych miejscach, interesują sie ich wyrobem, dodatkami, łączeniem smaków, ksztaltują swój gust, dyskutują z innymi smakoszami - własnie po to, żeby móc stwierdzić, ze taki slowfoodowy hamburger jest lepszy.
Ehh... To samo co wyżej. Niektórzy oceniają film ze względu na aktorstwo, inni zwracają uwage na ubrania aktorów, inne na scenografie, a jeszcze inni... po prostu chcą siędobrze bawić oglądając, nie patrząc na takie szczegóły. Ale jeśli 1% społeczeństwa, który nazwie się krytykami filmowymi stwierdzi, że film A jest lepszy od filmu B ze względu na fajne strony, ładną scenografię i dobre aktorstwo, a oglądać się tego nie da bo sięmożna wynudzić, to mamy to przyjąć jako fakt?rekinho pisze: może inaczej - weźmy dwa seriale - the blacklist i breaking bad. przy niektorych odcinkach breaking bad się męczyłem, the blacklist (zanim zaczeli odpierdalać w ostatnich sezonach) pochłaniałem odcinek za odcinkiem. oglądało mi się go po prostu lepiej, sprawiało mi to większą przyjemność. jednak nie nie mam problemu żeby przyznać, że breaking bad jest serialem po prostu lepszym - lepsze aktorstwo, montaż, rezyseria, dialogi, masa smaczków. kazda osoba znająca się na kinematografii się z tym zgodzi. podobnie z płytą magierski/tomon - oddycham smogiem i powiedzmy zapytaj o mnie sentiego i malika. wspaniale wyprodukowana, eklektyczna produkcja z świetnymi, dopracowanymi tekstami vs letni bengierek na prostym bicie, warstwa tekstowa jest [k****] żenująca totalnie, jednak żadnego z tracków na oddycham smogiem nie przesłuchałem tyle razy ile track na ktorym padają wersy typu placą ci za hotel a ty liżesz w okres - oczywistym jest jednak dla mnie, ze oddycham smogiem jest o wiele lepszą produkcją, co potwierdzi każda osoba, która na muzyce zjadła zęby.
Zgodzę się z tym, że większość woli to co nie ma wielkiej jakosci, ale są tego jakieś powody. Ale to jest dyskusja która liga jest lepsza angielska/hiszpańska. Co ztego, że od kilku lat angielskie drużyny dostają po dupie, hiszpańskie wygrywają co tylko się da skoro i tak większość ludzi twierdzi, żę lepsza jest angielska bo jest bogatsza i ciekawsza. Lepiej - wielcy piłkarze, trenerzy, specjaliści od piłki czy dziennikarze również mają różne zdania. Możemy stwierdzić fakty - liga angielska jest bogatsza. Natomiast hiszpańskie drużyny osiągają dużo lepsze wyniki. Czy na podstawie tego jesteśmy w stanie stwierdzić która jest LEPSZA? Nie, bo dla niektórych LEPSZA = CIEKAWSZA, a dla innych LEPSZA = BARDZIEJ WYRÓWNANA. Inni powiedzą, że angielska jest lepsza, bo drużyny są lepsze, trylko po prostu nie przykładają się do europejskich pucharów, bo w angielskiej lidze są lepsze pieniadze do wygrania. I kto ma racje?rekinho pisze: dlaczego? chciałem pokazać, że to, że większość coś woli nie jest w żaden sposób skorelowane z tego jakością. to co jest najbardziej popularne trafia po prostu do najwiekszej liczby osób, czyli trafia w najprostsze, niewykształcone gusta - dlatego zawsze artykuł w fakcie o tym, ze lewandowski przechodzi jednoczesnie do barcelony i realu bedzie bardziej poczytny niż ten, który rozbija taktykę milanu na czynniki pierwsze
DDK
Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 26 cze 2017, 19:36
używając twoich kryteriów - trabant jest popularniejszy, tańszy, latwiej dostępny, większość polaków jeździła kiedys trabantem, a ferrari prawie nikt
ok, wypisuję się z dyskusjiDDK pisze: Druga sprawa to to, co oceniasz. Ile znasz utworów muzyki klasycznej? Zapewne wymienisz 5,10, niektórzy może więcej. Zapewne te najbardziej znane, cenione na całym świecie. A discopolo chcąc niechcąc zawsze się słyszy, nawet te najbardziej gówniane kawałki. Więc nic dziwnego, że panuje taka ocena.
rekinho

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 26 cze 2017, 19:36
Dr.Football1
Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 26 cze 2017, 19:42
j1mmy
Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 26 cze 2017, 19:45
w specjalistycznych sklepach/lokalach zawsze warto zapytać obsługi - najczesciej zna się na rzeczy, często są to wręcz fanatycy, ktory na temat piwa maja godną pozazdroszczenia wiedzę. w dodatku w lokalach można poprosić o próbkę
rekinho
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 cze 2017, 20:50
cloner

Rojiblanco
Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 26 cze 2017, 21:00
emdżej

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 26 cze 2017, 21:02
Enjo
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 26 cze 2017, 21:09
Sergek
rekinho
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 cze 2017, 22:18